Yıl: 2017 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 35 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması

Öz:
Çay Dünya'da sudan sonra tüketilen en önemli içecektir. Bu çalışmada, çayyapraklarının tarladan fabrikaya gelişi ile başlayan çay işleme aşamalarından ve poşetlenensiyah çaydan izole edilen mayaların tanımlanması ve bir dizi biyokimyasal özelliklerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 69 maya izolatı elde edilmiştir. İzolatlarınklasik yöntemler ve Vitek YBC tanımlama kart sistemi kullanılarak tür tanımlamalarıyapılmıştır. Çalışmada izolatların %52.17'si Vitek YBC tanımlama sistemi ve klasik metotlarile birlikte %94-99 doğrulukta tür seviyesinde tanımlanırken, diğer izolatlar tanımlanamamıştır.Çalışmada beş farklı cins (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomycesve Trichosporon)ve 11 farklı türtespit edilmiştir. En sıklıkta rastlanan türler sırasıyla Candidafamata (Debaryomyces hansenii (Zopf) Lodder Kreger-van Rij, in Kreger-van Rij 1984)(%13), Cryptococcus Iaurentii (Cryptococcus Iaurentii (Kuff.) C.E. Skinner, Am. Mid/. Nat.43:249, 1950) (%11 .5) ve Candida krusei (lssatchenkia orientalis Kudryavtsev, Bot. Mater. Otd.Sporov. Rast. Bot. Inst. Komarova Akad. Nauk S.S.S.R. 13: 143, 1960)(%7) olarak tespitedilmiştir.İzolatların %5'inde slime aktivitesi pozitif, %51'inin ise hif ya da pseudohifoluşturmayıp maya formunda olduğu belirlenmiştir. İzolatların %39'unda 0.001'liksiklohekzimit direnci belirlenmiştir. İzolatarın 43'ünün %50 ve 60'lık glikoz ortamında iyiüreyebildiği tespit edilmiştir. Üreme sıcaklıklarına bakıldığında izolatların 45 °C'deüreyemedikleri ancak 42 °C'de 35'inin üreyebildiği belirlenmiştir. Fermentasyon testlerisonucunda izolatların 52'sinin test edilen farklı karbonhidrattan en az birini, RÇM17C'nin ise farklı karbon kaynağını fermente edebildiği belirlenmiştir. Yapılan çalışmasonucunda çay işleme aşamalarında ve paket çayda mayaların varlığı tespit edilmiş ve bumayaların tanımlanması gerçekleştirilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Identification of Yeasts Isolated from Tea Processing Stages

Öz:
Tea is the most popular beverage in the world after water. In this study, it was aimed to identify yeasts isolated from tea processing stages began with the arrival of the tea leaves from fields to the factory and the bagged black tea and to determine some biochemical properties of these yeasts. In this study, a total of 69 yeast isolates were identified. The isolates were identified using conventional techniques and Vitek YBC Identification Cart System. Although 52.17 % of the isolates were identified at species level between 94-99% accuracy with using conventional techniques and Vitek YBC Identification System, other isolates were not identified. In this study, five different genus (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomyces and Trichosporan) and 11 different species have been identified. The most frequently encountered species were determined as Candida famata (Debaryomyces hansen (Zopf) Lodder & Kreger-van R j, n Kreger-van R j 1984) (%13), Cryptococcus laurent (Cryptococcus laurent (Kuff.) C.E. Sk nner, Am. M dl. Nat.43: 249, 1950) (%11.5) and Cand da kruse (Issatchenk a or ental s Kudryavtsev, Bot. Mater. Otd. Sporov. Rast. Bot. Inst. Komarova Akad. Nauk S.S.S.R. 13: 143, 1960) (%7).Five percent of the isolates were found to be positive for slime activity and 51% of the isolates were found to be yeasts which don't form hypha or pseudohypha. Also, 39% of the isolates have resistant against cycloheximide (0.001%). It was determined that 43% of the isolates were able to grow in the presence of 50-60% glucose. Considering the growth temperatures, all isolates could not grow at 45°C but 35% of the isolates could grow at 42°C. Based on the results of fermentation tests, it was determined that 52% of the isolates could ferment at least one of the tested nine different carbohydrates and RÇM 17C could ferment 7 different carbon sources. In the result of this study, the presence of yeasts at tea processing stages and black tea were determined and these yeasts were indentified
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D., Yeast: Characteristics and identification, Cambridge University Press, p. 13- 27, New York (1 983).
  • Bilgehan H.,KIinik Mikrobiyoloji, Fakülteler Kitapevi, Barış yayınları, 4. Baskı, s. 650-731, İzmir (2004).
  • Carmichael J.W.,Geotrichum candidum, Mycologia, 49, 13-19 (1957).
  • Colombo A.L., Padovan A.C.B., Chaves G.M., Current Knowledge Of Trichosporon spp. And Trichosporonosis, Clinical Microbiology Reviews, 24, 682-700 (2011 ).
  • Freeman D.J., Falkiner F.R., Keane C.T., New method for detecting slime producing by coagulase negative staphylococci, Jounal of Clinical Pathology, 42, 872-874 (1989).
  • Garcia-Ruiz J.C., Lopez-Soria L., Olazabal I., Invasive infections caused by Saprochaete capitata in patients with haematological malignancies: report of five cases and review of the antifungal therapy,Rev. Iberoam. Micol., 30, 248-255 (2013).
  • Girmenia C., Pagano L., Martino B., Invasive infections caused by Trichosporon species and Geotrichum capitatum in patients with hematological malignancies: retrospective multicenter study from Italy andreviewofthe literature,J. Clin. Microbiol., 43, 1818—1828 (2005).
  • Gueho E., lmprovisi L., de Hoog G.S., Trichosporon on humans.'A practical account, Mycoses, 37, 3-13 (1993)
  • Gueho E., Smith M.T., de Hoog G.S., Billon-Grand G., Christen R., Batenburg-van der Vegte W.H., Contributions to revision of the genus Trichosporon, Antonie Van Leeuwenhoek, 61, 289-316 (1992)
  • Guo Y., Ma Y., Zhan Z., Li B., Dingkuhn M., Luquet D., De Reffye P., Parameter optimization and field validation of the functional—structural model GREENLAB for maize, Annals of Botany, 97, 217-230 (2006)
  • Herrera T., Calderon-Villagomez A., Species of yeasts isolated in Mexico from the tea fungus, Rev. Mex. MicoI., 5, 205—210 (1989).
  • Hols P., Reraın T., Garmyn D., Bernard N., Delcour J., Use of homologous expression-secretion signals and vector-free stable chromosomal integration in engineering of Lactobacillus plantarum for oramylase and levanase expression, Applied and Environmental Microbiology, 60, 1401-1413 (1994).
  • Hunter-Ellul L., Schepp E.D., lea A., Wilkerson M.G., rare case of Cryptococcus Iuteolus- related tenosynovitis. Infection, 42, 771-774 (2014)
  • Koneman E.W., Allen S.D., Janda W.M., Schreckenberger P.C., Winn W.C., ColorAtlas and Text Book of Diagnostic Microbiology, Lippincott, pp. 296-1 395, New York (1 997).
  • Kozaki M., Koizumi A., Kitahara K., Microrganizms of zoogloeal mats formed in tea decoction, Journal of Food and Hygienic Society ofJapan, 13, 89-96 (1972).
  • Kreger-Van-Rij N.J.W.,The Yeasts:A Taxonomic Study, (3rd ed), Elsevier, 1082 pp, Amsterdam (1984).
  • Kuhn DM., Chandra J., Mukheriee P.K., Ghannoum M.A., Comparison of biofilms formed by Candida albicans and Candida parapsilosis on bioprosthetic surfaces, Infect. Immun., 70, 878-888 (2002).
  • Kurtzman C.P., Fell J.W., The Yeasts, taxonomic study, (4th ed), Elsevier Press, pp.1055, Amsterdam (1998).
  • Kurtzman C.P., Fell J.W., Boekhout T., The yeasta Taxonomic StudyVoI 1, Fifth ed. Elsevier B.V., pp. 9- 65, Oxford (2011).
  • Lee F.A.,Tea. Basic Food Chemistry, Sekond edition. The Avi Publishing Company Inc., pp. 419-439, Westpoıt, Connecticut (1 983).
  • Liu C.H., Hsu W.H., Lee F.L., Liao C.C., The isolation and identification of microbes from fermented tea beverage, Haipao, and theirinteractions during Haipao fermentation, Food Microbiol., 13, 407—41 (1996).
  • Markov S.L., Malba'sa R.V., Hauk M.J., Cvetkovic D.D., Investigation of tea fungus microbe associations. The yeasts,Acta Period. Technol., 32, 133—138 (2001 ).
  • Mayser P., Fromme S., Leitzmann C., Grunder K., The yeast spectrum from tea fungus Kombucha, Mycoses, 38, 289-295 (1995).
  • Middelhoven W.J., Trichosporon Wieringae sp. nov., ananamorphic basidiomycetous yeast from soil, and assimilation of some phenolic compounds, polysaccharides and other non-conventional carbon sources by saprophyticTrichosporon species, Antonievan Leeuwenhoek, 86, 329-337 (2004).
  • Neves,- R.P., Gonc R., de Lima Neto A., Cryptococcus laurentii fungaemia in cervical cancer patient, The Brazilian Journal of Infectious Diseases, 19, 660-663 (2015).
  • Pfaller M.A., Messer S.A., Hollisn R.J., Variations in DNA substype, antifungal susceptibility and slime production among clinical isolates of Candida parapsilosis, Diagn. Microbiol. Infect. Dis.,21, 9-14 (1995).
  • Pichova |., Pavlikova L., Dostâl J., Doleji E., Hrukovâ-Heidingsfeldovâ O., Weber J., RumI T., Souek M., Secreted aspartic proteases of Candida albicans, Candida tropica/is, Candida parapsilosis and Candida Iusitania, Eur. J. Biochem., 268, 2669-2672 (1999).
  • PittJ.I., Hocking A.D., Fungi and food spoilage, th. edition. Springer, New York, USA(2009). Ramadani A.S., Abulreesh H.H., Isolation and identification of yeast flora in local kombucha sample: AL NABTAH, Umm.AI Qura. Univ. J.App. Sci., 2, 42—51(2010).
  • Ross A., Taylor I.E., Extracellular glycoprotein from virulent and avirulent Cryptococcus species, Infection and Immunity, 31 911—918 (1981 ).
  • Spencer D.L., Kurth K.T., Menon S.A., VanDyk T., Minion F.C., Non-conventionalyeasts, Appl. Microbiol. Biotechnol., 58, 147-56 (2002).
  • Sutton D.A., Fothergill A.W., Rinaldi M.G., Guide to Clinically SignificantFungi, 1st ed., Williams Wilkins, Baltimore (1998).
  • Teoh A.L., Heard G., Cox J., Yeast ecology ofkombucha fermentation, Int. J. Food Microbiol., 95, 119—126 (2004).
  • Wickerham L.J., Taxonomy of Yeast, United States Department ongriculture, Technical bulletin no: 1029 (1951 ).
  • Wolfe A.P., Pruss D., Transcription regulators that acetylate histones, Cell, 84, 817-81 (1996). Xu A., Wang Y., Wen J., Liu P., Liu Z., Li Z., Fungal community associated with fermentation and storage of Fuzhuan brick-tea, International Journal of Food Microbiology, 146, 14-22 (2011)
  • Yarrow D.,The yeast, Taxonomic Study, Fourth edition, Elsevier science B.V., pp.77-100, New York(1999)
APA Sevim E, SEVIM A, TAŞKIRAN GENÇ H, Alpay Karaoğlu Ş (2017). Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. , 35 - 47.
Chicago Sevim Elif,SEVIM ALI,TAŞKIRAN GENÇ Hacer,Alpay Karaoğlu Şengül Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. (2017): 35 - 47.
MLA Sevim Elif,SEVIM ALI,TAŞKIRAN GENÇ Hacer,Alpay Karaoğlu Şengül Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. , 2017, ss.35 - 47.
AMA Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. . 2017; 35 - 47.
Vancouver Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. . 2017; 35 - 47.
IEEE Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş "Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması." , ss.35 - 47, 2017.
ISNAD Sevim, Elif vd. "Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması". (2017), 35-47.
APA Sevim E, SEVIM A, TAŞKIRAN GENÇ H, Alpay Karaoğlu Ş (2017). Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. MANTAR DERGİSİ, 8(1), 35 - 47.
Chicago Sevim Elif,SEVIM ALI,TAŞKIRAN GENÇ Hacer,Alpay Karaoğlu Şengül Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. MANTAR DERGİSİ 8, no.1 (2017): 35 - 47.
MLA Sevim Elif,SEVIM ALI,TAŞKIRAN GENÇ Hacer,Alpay Karaoğlu Şengül Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. MANTAR DERGİSİ, vol.8, no.1, 2017, ss.35 - 47.
AMA Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. MANTAR DERGİSİ. 2017; 8(1): 35 - 47.
Vancouver Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması. MANTAR DERGİSİ. 2017; 8(1): 35 - 47.
IEEE Sevim E,SEVIM A,TAŞKIRAN GENÇ H,Alpay Karaoğlu Ş "Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması." MANTAR DERGİSİ, 8, ss.35 - 47, 2017.
ISNAD Sevim, Elif vd. "Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması". MANTAR DERGİSİ 8/1 (2017), 35-47.