Yıl: 2017 Cilt: 30 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 131 - 135 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını

Öz:
Amaç: Topluca yenilen bir düğün yemeği sonrası meydana gelen Salmonella typhimurium salgınında hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının ve izole edilen suşların moleküler analizinin sunulması amaçlanmıştır. Yöntemler: Bir düğün yemeği sonrası rahatsızlanarak hastaneye başvuran 108 hasta çalışmaya dahil edildi. Verilen destek tedavisine karşın yakınmaları süren hastalar yatırılarak tedavi edildi. Hastaneye yatırılan tüm hastalardan ikişer set kan kültürü ve dışkı kültürü alınırken, gıda kaynağından da örnekler alınarak değerlendirildi. Elde edilen izolatların tanımlanması ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesinde konvansiyonel yöntemler ve VITEK® 2 Compact (bioMérieux, Marcy l'Etoile, Fransa) otomatize mikrobiyoloji sistemi kullanıldı. Serotiplendirme, lam aglütinasyon yöntemi kullanılarak Kauffmann-White şemasına göre yapıldı. İzolatların moleküler epidemiyolojisi XbaI enzimi kullanılarak "pulsed-field" jel elektroforeziyle saptandı. Bulgular: Hastaların hepsinde toplu yedikleri yemekten 8-16 saat sonra başlayan halsizlik, karın ağrısı, ateş, ishal, bulantı ve kusma gibi ortak yakınmalar vardı. Hastaların 45'i yatırılarak tedavi edilirken, 63'ü 4-6 saatlik destek tedavisi sonrası ayaktan izlendi. Hastaların hastanede yatış süresi 1-5 gün arasında değişti ve tümü şifayla taburcu edildi. Yatırılarak tedavi edilen hastalardan 14'ünün dışkı kültürlerinde ve ikisinin ise aynı zamanda kan kültürlerinde S. typhimurium üredi. Moleküler analizde tüm izolatların tek bir klonal kümede toplandığı belirlendi. Elde edilen izolatların hepsinin ampisilin, seftriakson ve siprofloksasine duyarlı iken, amikasine dirençli oldukları saptandı.Sonuçlar: Dünyada ve ülkemizde gıda sektörünün giderek gelişmekte olmasına karşın gıda kaynaklı salgınlar görülmeye devam etmektedir. Gıda sektöründe özellikle hijyen kurallarına dikkat edilmesi, denetimlerin uygun olarak yapılması, gıda kaynaklı salgınların oluşmasını engelleyecektir. Klimik Dergisi 2017; 30(3): 131-5
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji

A Salmonella typhimurium Outbreak Associated With Food Served at a Wedding Reception

Öz:
Objective: We aimed to present clinical and laboratory findings of patients and the molecular analysis of strains isolated in a Salmonella typhimurium outbreak associated with food served at a wedding reception.Methods: A total of 108 patients admitted to the hospital after eating food served at a wedding reception were included in the study. The patients whose symptoms continued even after supportive care were hospitalized for further treatment. Two sets of blood and stool cultures were obtained from all the hospitalized patients, and samples were taken from the implicated food source as well. The VITEK® 2 Compact (bioMérieux, Marcy l'Etoile, France) automated microbiology system was used together with conventional methods to identify the isolates and determine their antibiotic susceptibility. Serotyping was performed according to the Kauffmann-White scheme using the slide agglutination method. The molecular epidemiology of the isolates was determined by pulsed-field gel electrophoresis using the XbaI enzyme.Results: All the patients presented with common complaints such as fatigue, abdominal pain, fever, diarrhea, nausea, and vomiting that had started 8 to 16 hours after the consumption of the food served. 45 patients were treated in the hospital whereas 63 patients were followed in an ambulatory setting after 4-6 hours of supportive care. Their hospitalization period varied between 1 and 5 days, and all patients were discharged with full recovery. S. typhimurium was isolated from stool cultures of 14 patients, and two of them were also blood culture-positive. All the isolates revealed a single clonal cluster in molecular analysis. All of them were susceptible to ampicillin, ceftriaxone, and ciprofloxacin, but resistant to amikacin. Conclusions: Despite the developments in the food industry in Turkey and across the world, food-borne disease outbreaks still occur. Hygiene rules should be strictly followed and appropriate inspections should be undertaken in the food sector to prevent food-borne outbreak
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Us E, Erdem B, Tekeli A, et al. Salmonella serotip enteritidis izolatlarının plazmid profil analizi ve “pulsed field” jel elektroforezi ile incelenmesi. Mikrobiyol Bül. 2011; 45(2): 210-27.
  • 2. Darton TC, Blohmke CJ, Pollard AJ. Typhoid epidemiology, diagnostics and the human challenge model. Curr Opin Gastroenterol. 2014; 30(1): 7-17.
  • 3. Gündoğdu A, Kılıç H, Ulu-Kılıç A, Parkan ÖM, Türe Z. Kayseri bölgesinde soyutlanan Salmonella serovarlarının dağılımı ve antimikrobiyal duyarlılıkları. Klimik Derg. 2017; 30(1): 22-6.
  • 4. Bula-Rudas FJ, Rathore MH, Maraqa NF. Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr. 2015; 62(1): 29-58.
  • 5. Langridge GC, Wain J, Nair S. Invasive salmonellosis in humans. EcoSal Plus. 2012; 5(1).
  • 6. Hawkey J, Edwards DJ, Dimovski K, et al. Evidence of microevolution of Salmonella typhimurium during a series of eggassociated outbreaks linked to a single chicken farm. BMC Genomics. 2013; 14: 800.
  • 7. Lane CR, LeBaigue S, Esan OB, et al. Salmonella enterica serovar Enteritidis, England and Wales, 1945-2011. Emerg Infect Dis. 2014; 20(7): 1097-104.
  • 8. Arnold ME, Martelli F, McLaren I, Davies RH. Estimation of the rate of egg contamination from Salmonella-infected chickens. Zoonoses Public Health. 2014; 61(1): 18-27.
  • 9. Feasey NA, Dougan D, Kingsley RA, Heyderman RS, Gordon MA. Invasive non-typhoidal salmonella disease: an emerging and neglected tropical disease in Africa. Lancet. 2012; 379(9835): 2489-99.
  • 10. Ma JS, Chen PY, Lau YJ, Chi CS. Brain abscess caused by Salmonella enterica subspecies houtenae in a patient with chronic granulomatous disease. J Microbiol Immunol Infect. 2003; 36(4): 282-4.
  • 11. Baliga S, Shenoy S, Prashanth HV, Dominic SR. Scalp abscess due to Salmonella typhimurium-- a case report. J Indian Med Assoc. 2011; 109(2): 118-9.
  • 12. Nüesch-Inderbinen M, Abgottspon H, Sägesser G, Cernela N, Stephan R. Antimicrobial susceptibility of travel-related Salmonella enterica serovar Typhi isolates detected in Switzerland (2002-2013) and molecular characterization of quinolone resistant isolates. BMC Infect Dis. 2015; 15: 212.
  • 13. Kado CI, Liu ST. Rapid procedure for detection and isolation of large and small plasmids. J Bacteriol. 1981; 145(3): 1365-73.
  • 14. Hendriksen RS, Vieira AR, Karlsmose S, et al. Global monitoring of Salmonella serovar distribution from the World Health Organization Global Foodborne Infections Network Country Data Bank: results of quality assured laboratories from 2001 to 2007. Foodborne Pathog Dis. 2011; 8(8): 887-900.
  • 15. Erol İ. Yeni ve yeniden önem kazanan gıda kaynaklı bakteriyel zoonozların epidemiyolojisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2016; 87(2): 63-76.
  • 16. Garvey P, McKeown P, Kelly P, et al. Investigation and management of an outbreak of Salmonella Typhimurium DT8 associated with duck eggs, Ireland 2009 to 2011. Euro Surveill. 2013; 18(16): 20454.
  • 17. Litrup E, Torpdahl M, Malorny B, et al. DNA microarray analysis of Salmonella serotype Typhimurium strains causing different symptoms of disease. BMC Microbiol. 2010; 10: 96.
  • 18. Gordon MA. Salmonella infections in immunocompromised adults. J Infect. 2008; 56(6): 413-22.
  • 19. Crump JA, Sjölund-Karlsson M, Gordon MA, Parry CM. Epidemiology, clinical presentation, laboratory diagnosis, antimicrobial resistance, and antimicrobial management of invasive Salmonella infections. Clin Microbiol Rev. 2015; 28(4): 901-37.
  • 20. Uluğ M, Çelen MK, Ayaz C. Çoklu ilaç direnci gösteren Salmonella typhimurium’un neden olduğu salmonelloz olgusu. Klimik Derg. 2009; 22(2): 69-71.
  • 21. Azmatullah A, Qamar FN, Thaver D, Zaidi AK, Bhutta ZA. Systematic review of the global epidemiology, clinical and laboratory profile of enteric fever. J Glob Health. 2015; 5(2): 020407.
  • 22. Hall RL, Partridge R, Venkatraman N, Wiselka M. Invasive nontyphoidal salmonella infection with multifocal seeding in an immunocompetent host: an emerging disease in the developed world. BMJ Case Rep. 2013; 2013. pii: bcr2012008230.
  • 23. Galanakis E, Bitsori M, Maraki S, Giannakopoulou C, Samonis G, Tselentis Y. Invasive non-typhoidal salmonellosis in immunocompetent infants and children. Int J Infect Dis. 2007; 11(1): 36-9.
  • 24. Ağca H. Salmonella enfeksiyonlarının laboratuvar tanısı: Salmonella enfeksiyonlarında özgül tanı. Türkiye Klinikleri Enfeksiyon Hastalıkları Özel Dergisi. 2013; 6(2): 29-34.
  • 25. Smith SI, Seriki A, Ajayi A. Typhoidal and non-typhoidal Salmonella infections in Africa. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2016; 35(12): 1913-22.
  • 26. Feasey NA, Cain AK, Msefula CL, et al. Drug resistance in Salmonella enterica ser. Typhimurium bloodstream infection, Malawi. Emerg Infect Dis. 2014; 20(11): 1957-9.
  • 27. Mıstık R. Salmonella enfeksiyonlarında tedavi. Türkiye Klinikleri Enfeksiyon Hastalıkları Özel Dergisi. 2013; 6(2): 35-40.
APA karakeçili f, ÇIKMAN A, KARAGOZ A (2017). Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. , 131 - 135.
Chicago karakeçili faruk,ÇIKMAN Aytekin,KARAGOZ ALPER Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. (2017): 131 - 135.
MLA karakeçili faruk,ÇIKMAN Aytekin,KARAGOZ ALPER Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. , 2017, ss.131 - 135.
AMA karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. . 2017; 131 - 135.
Vancouver karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. . 2017; 131 - 135.
IEEE karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A "Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını." , ss.131 - 135, 2017.
ISNAD karakeçili, faruk vd. "Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını". (2017), 131-135.
APA karakeçili f, ÇIKMAN A, KARAGOZ A (2017). Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. Klimik Dergisi, 30(3), 131 - 135.
Chicago karakeçili faruk,ÇIKMAN Aytekin,KARAGOZ ALPER Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. Klimik Dergisi 30, no.3 (2017): 131 - 135.
MLA karakeçili faruk,ÇIKMAN Aytekin,KARAGOZ ALPER Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. Klimik Dergisi, vol.30, no.3, 2017, ss.131 - 135.
AMA karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. Klimik Dergisi. 2017; 30(3): 131 - 135.
Vancouver karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını. Klimik Dergisi. 2017; 30(3): 131 - 135.
IEEE karakeçili f,ÇIKMAN A,KARAGOZ A "Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını." Klimik Dergisi, 30, ss.131 - 135, 2017.
ISNAD karakeçili, faruk vd. "Bir Düğün Yemeği Sırasında Gıda Kaynaklı Salmonella typhimurium Salgını". Klimik Dergisi 30/3 (2017), 131-135.