Yıl: 2018 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 26 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi

Öz:
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Capsicum annuum L. türü yeşil biber özellikle hem üretilmekte hem de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu bitkinin doğal içeriği olan kapsaisin biberlerdeki en önemli sekonder metobilitlerden biri olup antikarsinojenik ve antimutajenik potansiyele sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Gaziantep bölgesinde tüketilmekte olan acı yeşil biberlerden saflaştırdığımız kapsainin antiradikalik, antioksidan durumları ve DNA koruyucu aktivitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, toplanıp, gölgede kurutulup öğütülen yeşil acı biber numunelerinden düşük polariteli diklormetan çözücüsünün yanı sıra metanol gibi yüksek polariteli çözücüler ekstraksiyon için kullanılmı olup 72 saat'lik bir yöntem ile saf kapsaisin ekstraktı elde edilmiştir. Saflaştırılan kapsaisinden antioksidan aktivitesi tespiti için Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve antiradikalik aktivite tespiti için de DPPH yöntemi kullanılmıştır. DNA koruyucu aktivite için pBR322 plazmid DNA'sı ve UV-C yöntemi kullanılmıştır. Kapsaisinin diklormetandaki ekstraktı hem antioksidan hem de antiradikalik aktivite yönünden metanole göre daha iyi bulunmuştur. Kapsaisinin oksidan değerlerinin ise standartlara göre oldukça düşük olduğu gözlenmiştir. DNA koruyucu aktivite yönünden sonuçlar incelendiğinde konsantrasyonlarda daha yüksek koruyucu ekti gösterirken metanoldeki ekstraktı yüksek konstrasyonlarda daha iyi koruyucu etki göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile yeşil biberlerdeki kapsaisinin antioksidan, antiradikalik ve DNA koruyucu aktivitesinin olduğu ortaya konulmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The Effect of the Capsaicine of Green Pepper Grown in the Southeastern Anatolia Region on the DNA Protection

Öz:
Capsicum annuum L. species are well known as green peppers in Southeastern Anatolia region where cultivated and consumed widely. Capsaicine is a naturel compound which is one of the most important secondary metabolities in peppers and is known to have anticarcinogenic and antimutagenic potential. In this study, we investigated the effects of capsaicin purified from green peppers grown and consumed in Gaziantep region on antiradical, oxidant conditions and DNA protective activity. For this purpose, a pure capsaicine extract was obtained from the green pepper samples collected and shaded in the shade and dried in using high polarity solvent as methanol and low polarity solvent as dichloromethane for 72 hours. Total antioxidant level (TAL), total oxidant level (TOL) and DPPH (1,1-diphenyl-2picrylhydryrazyl) method were used for the determination of antioxidant activity of purified capsaicine with Rel Assay Diagnostics kits. For DNA-protecting activity, pBR322 plasmid DNA and UV-C method were used. The extract of capsaicin in dichloromethane was found to be better than both of antioxidant and antiradical activity. Oxidant values of Capsaicine was determined very low compared to standards. As the results in terms of DNA protective activity were examined, the extract of methanol showed better protective effect at high concentrations when the dichloromethane extract showed higher protective effect at low concentrations. Result of this study revealed that the capsaicine in green peppers have antioxidant, antiradical and DNA protective properties.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • KAYNAKLAR
  • Baskin SI, Salem H 1997. Oxidants, antioxidants and free radicals. (Washington, (DC) , Taylor & Francis Publishers) 23-77.
  • Bisset DL, Chatterjee R, Hannon DP 1990. Photoprotective effect of msuperoxide-scavenging anti-oxidants against ultraviolet mradiation-induced skin damage in the hairless mouse. Photodermatol Photoimmunol Photome,7:56-62
  • Bayil Oguzkan S, Uğraş S, Aksoy ES, Ülger S, Üzmez Ş, Karagül B, Uğraş Hİ 2016. Biological Activity Analysis of Hazelnut Nutshell Extracts. International Journal of Chemical and Natural Science, 4 (5) : 481-485.
  • Baytop T 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, Geçmiste ve Bugün. Nobel Tıp Kitabevleri, II. Baskı ISBN: 975- 420-021-1, İstanbul, 480s
  • Bley K, Boorman G, Mohammad B, Mckenzie D, Babbar S 2012. A Comprehensive Review of the Carcinogenic and Anticarcinogenic Potential of Capsaicin. Toxicol Pathol. 40:( 6) : 847-873.
  • Conferti F, Giancarlo AS, Menichini F 2007. Chemical and biological variability of hot pepper fruits (Capsicum annum var. Aciminatum L.) in realtion to maturity stage. Food Chemistry, 102 :1096-1104.
  • Gutteridge JMC 1984. Lipid peroxidation initiated by superoxide- dependent hydroxyl radicals using complexed iron and hydrogrn peroxide. FEBS Lett, 172: 245-9.
  • Lee JK., Park BJ, Yoo KY, Ahn YO 1995. Dietary factors and stomach cancer: A case-control study in Korea. Int J Epidemiol, 24: 33–41.
  • Kempaiah RK., Srinivasan K 2004. Influence of dietary curcumin, capsaicin and garlic on the antioxidant status of red blood cells and the liver in high-fat-fed rats. Ann Nutr Metab, 48: 314–320.
  • Materska M, Perucka I 2005. Antioxidant Activity of the Main Phenolic Compounds Isolated from Hot Pepper Fruit (Capsicum annuum L.) J. Agric. Food Chem, 53: 1750-1756.
  • Halliwell B 1994. Free radicals and antioxidants:A personal view. Nutrition Reviews, 52(8) : 253-265. Hatano T, Kagawa H, Yasuhara T, Okuda T 1988. Two new flavonoids and other constituents in licorice root; their relative astringency and radical scavenging effects. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 36, 2090–2097.
  • Johnson WJR 2007. Final report on the safety assessment of capsicum annuum extract, capsicum annuum fruit extract, capsicum annuum resin, capsicum annuum fruit powder, capsicum frutescens fruit, capsicum frutescens fruit extract, capsicum frutescens resin, and capsaicin. Int J Toxicol, 26, 3– 106.
  • Gannett PM, Nagel DL, Reilly PJ, Lawson T, Sharpe J, Toth B 1988. The capsaicinoids: Their seperations, synthesis, and mutanecity. J. Org Chem, 53, 1064- 1071. Krinsky NI 1994. The biological properties of carotenoids. Pure Appl. Chem. 66: 1003-1010 Prasad NS, Raghavendra R, Lokesh BR, Naidu KA 2004. Spice phenolic inhibit human PMNL 5-lipoxygenase. Prostagl. Leukotr. Essent. Fatty Acids, 70: 521-528.
  • Salimath BP, Sundaresh CS, Srivinas L 1986. Dietary components inhibit lipid peroxidation in erythrocyte membrane. Nutr.res, 6:1171-1178.
  • Surh YJ, Lee SS 1996. Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?. Food Chem Toxicol, 34: 313–316.
  • Surh YJ 2002. Anti-tumor promoting potential of selected spice ingredients with antioxidative and antiinflammatory activities: A short review. Food Chem Toxicol, 40: 1091–1097.
  • Segi H, Yamada S, Kato S, Murasigo S 1999. Method of industrial purification of capsaicin . Patent number : 5,955, 631.
  • Srinivasan K 2016. Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review.Crit Rev Food Sci Nutr, 56(9): 1488-500
  • Russo A, Acquaviva R, Campisi A, Sorrenti V, DiGiacomo C, Virgata G, Barcellona ML, Vanella A 2000. Bioflavonoids as antiradicals, antioxidantsand DNA cleavage protectors. Cell. Biol. Toxicol, 16: 91-98.
  • Şener E, Şahin S 2010. Kapsaisin: Farmakokinetik, Toksikolojik ve Farmakolojik Özellikleri Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 29(2) : 149- 163.
  • Tarpey MM, Wink DA, Grisham MB 2004. Methods for detection of reactive metabolites of oxygen and nitrogen: in vitro and in vivo considerations. Am JPhysiol, Regul Integr Comp Physiol, 286 (3): 431–44
  • Tepe B, Degerli S, Arslan S, Malatyali E, Sarikurkcu C 2011. Determination of chemical profile, antioxidant, DNA damage protection and antiamoebic activities of Teucrium polium and Stachys iberica. Fitoterapia, 82 (2): 237–246.
  • Tao F, Gonzales-Flecha B, Kobzik L 2003. Reactive oxygen species in pulmonary inflammation by ambient particulates. Free Radical Biology and Medicine, 35(4) : 327-340.
  • Topak H, Erbil N, Digrak M 2008. Doguakdeniz ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde Yetistirilen Biberlerin (Capsicum annuum L.) Antimikrobiyal Aktivitesinin Arastırılması. Science and Eng. J of Fırat Univ, 20 (2) : 257-264.
  • Thomas BV, Schreiber AA, Weiskopf PC 1998. Single methof for quantitation of Capsainoids in peppers using capillary gaz chromatography. J Agri Food Chem46:2655-2663.
APA Bayil oguzkan s, Ozaslan M, CAN M, kilic I, UĞRAŞ H (2018). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. , 26 - 31.
Chicago Bayil oguzkan sibel,Ozaslan Mehmet,CAN Merve,kilic Ibrahim Halil,UĞRAŞ HALİL İBRAHİM Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. (2018): 26 - 31.
MLA Bayil oguzkan sibel,Ozaslan Mehmet,CAN Merve,kilic Ibrahim Halil,UĞRAŞ HALİL İBRAHİM Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. , 2018, ss.26 - 31.
AMA Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. . 2018; 26 - 31.
Vancouver Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. . 2018; 26 - 31.
IEEE Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi." , ss.26 - 31, 2018.
ISNAD Bayil oguzkan, sibel vd. "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi". (2018), 26-31.
APA Bayil oguzkan s, Ozaslan M, CAN M, kilic I, UĞRAŞ H (2018). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(1), 26 - 31.
Chicago Bayil oguzkan sibel,Ozaslan Mehmet,CAN Merve,kilic Ibrahim Halil,UĞRAŞ HALİL İBRAHİM Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21, no.1 (2018): 26 - 31.
MLA Bayil oguzkan sibel,Ozaslan Mehmet,CAN Merve,kilic Ibrahim Halil,UĞRAŞ HALİL İBRAHİM Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.21, no.1, 2018, ss.26 - 31.
AMA Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 2018; 21(1): 26 - 31.
Vancouver Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 2018; 21(1): 26 - 31.
IEEE Bayil oguzkan s,Ozaslan M,CAN M,kilic I,UĞRAŞ H "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21, ss.26 - 31, 2018.
ISNAD Bayil oguzkan, sibel vd. "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Yeşil Acı Biberlerdeki Kapsaisinin DNA Koruyuculuğu Üzerine Etkisi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21/1 (2018), 26-31.