Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma

Yıl: 2018 Cilt: 45 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 59 - 69 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma

Öz:
Amaç: Bu çalışma, akademisyenlerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'ndeki Tıp Fakültesi Temel Bilimleri, Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Hukuk Fakültesinde Aralık 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında görev yapan 225 öğretim elemanına yüz yüze anket uygulanmış ve boy ile kiloları ölçülmüş ve öğrencilerin Vücut Kitle İndeksleri-VKİ (ağırlık (kg)/ boy² (m²) hesaplanmıştır. VKİ değeri 30 üstü olanlar obez olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğretim elemanlarının %66,2'si kadın, %33,8'i erkektir. Katılımcıların, %23,6'sının Tıp Fakültesi'nde, %28,0'ının Eczacılık Fakültesi'nde, %13,7'sinin Hemşirelik Yüksekokul' unda ve %34,7'sinin Hukuk Fakültesi'nde görev yapmakta olduğu bulunmuştur. Katılımcıların ; %4,9'u zayıf , %58,6'sı normal kilolu , %29,8'i fazla kilolu ve %6,7'si obez olarak bulunmuştur. Fazla kilolu ve obezler birlikte değerlendirildiğinde öğretim elemanlarının %41,4'ünün kilosunun normalin üzerinde olduğu görülmektedir. Obezite oranı en yüksek bölüm; Eczacılık Fakültesinde iken (%9,6), bu oran Tıp Fakültesi öğretim üyelerinde %3,7 ile daha düşüktür. Hukuk Fakültesinde hiç zayıf katılımcı yoktur. Kilosu normalin üzerinde olanların oranı %33,3 ile Eczacılık Fakültesinde en yüksek iken, Hemşirelik Yüksekokulunda bu oran %12,9 ile en düşüktür. Obezite bakımından en yüksek oran %9,6 ile Eczacılık Fakültesinde iken, en düşük oran %3,7 ile Tıp Fakültesindedir. Katılımcıların öğün atlama durumlarına göre dağılımları incelendiğinde; öğretim elemanlarının önemli bir oranının %72,0'ı sürekli öğün atladığı görülmektedir. Bazen öğün atlayanlarda dikkate alındığında bu oran % 94,7'ye çıkmakta, öğün atlamayanların oranı çok düşük kalmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Cerrahi

Analysis of eating habits and physical activity levels: A study on Marmara University faculty academicians

Öz:
Objective: This study aimed to examine the eating habits and physical activity levels of academicians. Methods: Research is descriptive type research. A face-to-face questionnaire was administered to 225 faculty members from Marmara University Haydarpaşa Campus in Basic Sciences, Faculty of Pharmacy, School of Nursing and Faculty of Law between December 2013 and April 2014 and their height and weight were measured and the students' Body Mass Index- kg) / height (m²) were calculated and those with a BMI greater than 30 were considered obese. Findings: 66.2% of theacademicianarefemaleand33.8% are male. It was found that 23,6% of the participants were in the Faculty of Medicine, 28,0% in the Faculty of Pharmacy, 13,7% in the School of Nursing and 34,7% in the Faculty of Law. Participants; 4.9% were weak, 58.6% were normal weight, 29.8% were overweight and 6.7% were obese. When overweight and obese are evaluated together, it is seenthat41.4% of the academician are above the normal weight. Obesity rate is highest; While at the Faculty of Pharmacy (9,6%), this rate is lower by 3.7% in Faculty of Medicine Faculty members. There are no weak participants in the Faculty of Law. While the ratio of those who are above normal is 33.3%, this ratio is the highest in the Faculty of Pharmacy, while it is the lowest in the School of Nursing with 12.9% . The highest rate of obesity is in the Faculty of Pharmacy with 9.6% while the lowest rate is in the Faculty of Medicine with 3.7%. When the distribution of participants according to their meal times is analyzed; it is observed that 72.0% of the academicians have consistently missed meals. Occasionally, when taking into consideration in meals, this ratio increases to 94.7% and the rate of those who do not skip meals is very low. The Faculty of Medicine (71,7 ± 35,29) has the highest fat intake whereas the Faculty of Law (57,8 ± 17,72) has the lowest fat intake per day. Daily intake of carbohydrates (123,6 ± 46,11) was higher in the Faculty of Pharmacy than in the other departments, while daily calories (1420,53 ± 337,26) and protein intake (85,5 ± 33,66) higher than the parts. While those working in the field of health were the group with the highest daily calories (1388.9 ± 332.65) and fat intake (68.5 ± 26.02), those working in the field of law had the lowest daily calories (1282.5 ± 326.44) and fat intake (57,8 ± 17,85) When the activity level of the academician was evaluated, 66.7% of them were active, while the proportion of those who are active at the minimum level is 30.7%, the rate of those who are very active is only 2.6%. Result: While faculty members in the health field have the highest daily calorie and fat intake, those working at the Faculty of Law have the lowest daily calorie and fat intake.6.7% of the teaching staff were obese and the highest rate of obesity; He was at the Faculty of Pharmacy (9,6%). Training on healthy and balanced nutrition can be given.
Anahtar Kelime:

Konular: Cerrahi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Alpar F. Vücut Geliştirme Sporcularında Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Besin Takviyesi Kullanım Durumlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2011, Ankara. SBE. s: 3.
  • 2. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, "Hastalıklarda Beslenme", http://beslenme.gov.tr/index.php?page=49, Erişim: 05 Mart 2016
  • 3. http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=40, Erişim Tarihi: 07 Mayıs 2014
  • 4. Garibağaoğlu M, Budak N, Öner N, Sağlam Ö, Nişli K. Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirilmesi. Sağlıklı Bilimleri Dergisi; 2006;15:173-80.
  • 5. Günay M, Şıktar E, Şıktar E, Yazıcı M. Egzersiz ve Kalp. Gazi Kitapevi Ankara; 2008, s:37-57.
  • 6. Selim İ. Acemi Askerlerde Üç Aylık Eğitim Dönemindeki Beslenme ve Askeri Eğitimin Kan Lipid Değerleri Üzerine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi; 2007, Konya. s:21.
  • 7. Türkiye Çocukluk Çağı Obezite Araştırması, 2013.
  • 8. Samur G. İşçi ve İş Veriminin Geliştirilmesinde Beslenmenin Önemi. İş Hukuku ve İktisat Dergisi, 2002. s:1.
  • 9. Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara; 2008, Yayın No: 732.
  • 10. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, "Obezite Nedir?", (t.y.) http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=38 Erişim: 12 Aralık 2015.
  • 11. Türkiye'nin Hedef ve Stratejileri, 2001.
  • 12. Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı, 2008 .
  • 13. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, "Türkiye'de Obezitenin Görülme Sıklığı", (t.y.) http://beslenme.gov.tr/index.php?page=40. Erişim: 08 Ocak 2016.
  • 14. Satman, İ. ve TURDEP-II Çalışma Grubu. TURDEP-II Sonuçları. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, 2002, 25:1551-6.
  • 15. Açıkgöz S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ile Öz Yetkinlik ve İyimserlik İlişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği. A.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara; 2006. s: 8.
  • 16. Sayan A. Beslenme Alışkanlıkları ve Temel Besin Gereksinimleri, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Erzurum, 1999:2;53-66.
  • 17. Sayan A. Beslenme Alışkanlıkları ve Temel Besin Gereksinimleri, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Erzurum, 1999:2;53-66.
  • 18. Pekcan G. Sağlıklı Yasam Biçimi ve Diyet Kalitesi: Sağlıklı Diyet Göstergeleri. 5. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi. Ankara; 2006:59-60,
  • 19. Attila S. Kronik ve Dejeneratif Hastalıklarda Beslenme. İçinde: Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Ed: Güler Ç, Akın L. 1. Baskı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara; 2006:s:823-4.
  • 20. Samur G. Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları. Sinem Matbaacılık, Ankara, 2008. s:1-18.
  • 21. Korugan Ü. Obezite. Aktüel Tıp Dergisi. 2001:6:2;1- 13:63 -73.
APA Arslan M (2018). Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. , 59 - 69.
Chicago Arslan Muge Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. (2018): 59 - 69.
MLA Arslan Muge Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. , 2018, ss.59 - 69.
AMA Arslan M Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. . 2018; 59 - 69.
Vancouver Arslan M Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. . 2018; 59 - 69.
IEEE Arslan M "Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma." , ss.59 - 69, 2018.
ISNAD Arslan, Muge. "Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma". (2018), 59-69.
APA Arslan M (2018). Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi, 45(1), 59 - 69.
Chicago Arslan Muge Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi 45, no.1 (2018): 59 - 69.
MLA Arslan Muge Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi, vol.45, no.1, 2018, ss.59 - 69.
AMA Arslan M Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi. 2018; 45(1): 59 - 69.
Vancouver Arslan M Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma. Dicle Tıp Dergisi. 2018; 45(1): 59 - 69.
IEEE Arslan M "Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma." Dicle Tıp Dergisi, 45, ss.59 - 69, 2018.
ISNAD Arslan, Muge. "Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin analizi: Marmara üniversitesi öğretim üyeleri üzerine bir çalışma". Dicle Tıp Dergisi 45/1 (2018), 59-69.