Yıl: 2014 Cilt: 9 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 465 - 495 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Öz:
Bu makale, son yıllarda Türkiye toplumunda siyasal kimlikler ve yaşam tarzları konusunda yaşanan tartışmalara ampirik veriler temelinde bir açıklık getirmeyi amaçlamaktadır. Zaman zaman laiklik ve sekülerleşme, zaman zaman da dindarlık ve muhafazakârlık kavramları üzerinden sürdürülen tartışma, siyasetin yaşam tarzlarına dayandığı ve de yaşam tarzlarını manipüle ettiği iddiasına dayanmaktadır. Cumhuriyet, kuruluşundan bu yana geleneksel yaşam tarzını Batılı ve modern bir yaşam tarzıyla değiştirmeyi esas almıştır. Bu bakımdan Türkiye çağdaşlaşması, sosyo-kültürel değişimleri hedefleyen üstyapısal bir değişim süreci olarak yorumlanabilir. Demokratikleşme sürecinde farklı siyasal kimlikler modernleşmenin yönü ve biçimi konusunda farklı yaklaşımlar ve politikalar önermişlerdir. Bu bakımdan Türkiye'de özellikle son on yılda yaşanan siyasal değişimin yaşam tarzları konusunda bir tartışma başlatması hiç de şaşırılacak bir hadise değildir. Çünkü geçmişte toplumsal sekülerleşmeyi hedefleyen siyasal proje, 2000'li yıllarda muhafazakâr demokratların iktidara gelmesiyle devre dışı kalmış ve bu kez de toplumun "muhafazakârlaşması"ndan söz edilmeye başlanmıştır. Bu konuda yapılan araştırmaları da dikkate alan makale, politik kimlikler ile yaşam tarzları arasındaki ilişkiyi üç farklı politik kimlik üzerinden sorgulamaktadır. Bu çalışma, kendini Güney Marmara Bölgesi'yle sınırlayan bir saha araştırmasının verilerine dayanmaktadır. Söz konusu araştırmanın verileri, Mayıs 2013 yılında Güney Marmara Sosyal Yapı araştırma projesi çerçevesinde anket tekniğiyle derlenmiştir. Toplam 72 sorudan oluşan anketin siyasal kimlik eksenli sorusu temel alınarak, bölge halkının sosyo-kültürel eğilimleri analiz edilmiştir
Anahtar Kelime:

POLITICAL IDENTITIES AND "LIFE STYLES": CASE OF SOUTH MARMARA REGION

Öz:
This article aims to bring clarity regarding discussing of political identities and lifestyles in Turkish society on the base of empirical data. This debate is sometimes over the concept of piety and conservatism, and the other times secularism and secularization in which the politics may be rely on lifestyles or may manipulate lifestyles. The Republic, since its establishment, aims to replace traditional lifestyles with western and modern lifestyles. In this regard, Turkish modernization can be interpreted as an upper structural change process through socio-cultural changes democratizationprocess proposed different approaches and policies about direction and shape of modernization. In this regard, the political changes in Turkey, especially in last ten years, starts a discussion about the lifestyle of people, which is not at all surprising. Because political projects aimed at social secularization in the past was out of purpose when conservative Democrats came to power in the 2000s and this time it has been started to speak of “the conservatization of the society”. Since this article refers and pays attention such researches and studies, the article also questioned the relationship between political identity and lifestyle through three different political identities on the base of empirical data. This article is based on data coming from a research limited with the borders of South Marmara Region of Turkey. Data was collected in Mei 2013 through a survey research titled Social Structure of South Marmara Region. This article analyzes socio-cultural trends of the people in this region on the basis of questions regarding political identity that are part of the survey form consisting of 72 questions in total
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • KAYNAKLAR
  • BALİ, Rıfat N. (2002), Tarz-ı Hayat'tan Life Style'a - Yeni Seçkinler, Yeni Mekânlar, Yeni Yaşamlar, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • COSER, L. A. (2010), Sosyolojik Düşüncenin Ustaları, De Ki Yayınları, Ankara.
  • CHANEY, D. (1999), Yaşam Tarzları, Dost Kitabevi, Ankara.
  • ÇARKOĞLU, A. & TOPRAK, B., (2006), Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset, Tesev Yayınları, İstanbul.
  • ÇARKOĞLU, A. & KALAYCIOĞLU, R. (2009), Türkiye’de Toplumsal Eşitsizlik, Sabancı Üniversitesi, İstanbul.
  • ÇARKOĞLU, A. & KALAYCIOĞLU, R. (2009), Türkiye’de Dindarlık: Uluslararası Bir Karşılaştırma, Sabancı Üniversitesi, İstanbul.
  • DEMİRER, Y. (2012), “Modernleşen Türkiye’de Din”, 1920’den Günümüze Türkiye’de Toplumsal Yapı ve Değişim, Derleyenler: Faruk Alpkaya ve Bülent Duru, Phoenix Yayınevi, Ankara.
  • ESMER, Y. (1999), Dünya Değerler Araştırması, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
  • EDGAR, A. &SEDGWİCK, P. (Ed.) (2007), Kültürel Kuramda Anahtar Kavramlar, Açılım Kitap, İstanbul.
  • GENCER, M. (2008), “Osmanlı-Türk Modernleşme Sürecinde Kültür, Din ve Siyaset İlişkileri”, TURKISH STUDIES-International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, Volume 3/2 Spring 2008, http://www.turkishstudies.net/Makaleler/1942488675_gencermustafa.pdf, p. 354-369.
  • GÖLE, N. (2004), Modern Mahrem, Medeniyet ve Örtünme, Metis Yayınları, İstanbul.
  • KARPAT, K. (2006), Osmanlı’da Değişim, Modernleşme ve Uluslaşma, İmge Yayınevi, İstanbul.
  • KONGAR, E. (1985). İmparatorluktan Günümüze Türkiye’nin Toplumsal Yapısı 1-2, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • KONGAR, E. (1998). 21. Yüzyılda Türkiye: 2000’li Yıllarda Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • LECHTE, J. (2006), Yapısalcılıktan Postmoderniteye Elli Çağdaş Düşünür, Açılım Kitap, İstanbul.
  • RITZER, G. (2011), Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • TÜRKKAHRAMAN, Mimar (2006), Toplum ve Temel Toplumsal Kurumlar, Kurumlar Sosyolojisine Giriş, Alp Yayınevi, Ankara.
  • TOPRAK, B., (2008), Türkiye’de Farklı Olmak, Din ve Muhafazakarlık Ekseninde Ötekileştirilenler, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
  • TORUN, E. (2006), II. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye’de Kültürel Değişimler, İç ve Dış Etkenler (1945-1960), Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Yayınları, Antalya.
  • YILMAZ, H. (2006), Türkiye'de Muhafazakârlık, Aile, Din ve Batı, İlk Sonuçlar Üzerine Genel Değerlendirme, Açık Toplum Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
  • YILMAZ, H. (2012), Türkiye'de Muhafazakârlık: Aile, Cinsellik, Din, Açık Toplum Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
  • WEBER, M. (2003), Sosyoloji Yazıları, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • ZENCİRKIRAN, M. (ed.) (2012), Dünden Bugüne Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Dora Yayınları, Bursa.
  • ZIJDERVELD, A. (2007), Sahnelik Toplum, Sosyolojinin Yeniden Tanımlanması, Pınar Yayınları, İstanbul.
APA Canatan K (2014). SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. , 465 - 495.
Chicago Canatan Kadir SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. (2014): 465 - 495.
MLA Canatan Kadir SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. , 2014, ss.465 - 495.
AMA Canatan K SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. . 2014; 465 - 495.
Vancouver Canatan K SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. . 2014; 465 - 495.
IEEE Canatan K "SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ." , ss.465 - 495, 2014.
ISNAD Canatan, Kadir. "SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ". (2014), 465-495.
APA Canatan K (2014). SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Turkish Studies (Elektronik), 9(5), 465 - 495.
Chicago Canatan Kadir SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Turkish Studies (Elektronik) 9, no.5 (2014): 465 - 495.
MLA Canatan Kadir SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Turkish Studies (Elektronik), vol.9, no.5, 2014, ss.465 - 495.
AMA Canatan K SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Turkish Studies (Elektronik). 2014; 9(5): 465 - 495.
Vancouver Canatan K SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Turkish Studies (Elektronik). 2014; 9(5): 465 - 495.
IEEE Canatan K "SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ." Turkish Studies (Elektronik), 9, ss.465 - 495, 2014.
ISNAD Canatan, Kadir. "SİYASAL KİMLİKLER VE “YAŞAM TARZLARI”: GÜNEY MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ". Turkish Studies (Elektronik) 9/5 (2014), 465-495.