Yıl: 2018 Cilt: 48 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 66 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi

Öz:
Amaç: Non fermentatif gram negatif bakteriler ciddi nozokomiyal enfeksiyon etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kan kültürlerinden izole edilen non fermentatif Gram negatif bakterilerin dağılımlarının ve antibiyotik duyarlılık oranlarının incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Ocak 2010-Aralık 2016 tarihleri arasında kan kültürlerinden izole edilen 134 Acinetobacter baumannii, 77 Pseudomonas aeruginosa, 9 Stenotrophomonas maltophilia ve 2 Burkholderia cepacia izolatlarının çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Saptanan bakterilerin tür tayini ve antibiyotik duyarlılık testi VITEK 2 (bioMérieux, Fransa) otomatize sistemi kullanılarak yapılmıştır. Test sonuçları 2010-2015 tarihleri arasında CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute); 2016 tarihinde ise EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) kriterlerine göre değerlendirilmiştir.Bulgular: İzole edilen suşlarda antibiyotiklere en yüksek duyarlılık oranları A. baumannii için kolistin (%97.0), P. aeruginosa için kolistin (%97.4), gentamisin (%90.9) ve seftazidim için (%88.3) saptanmıştır. A. baumannii ve P. aeruginosa suşlarında kolistin en etkili antibiyotik olarak saptanmıştır.Sonuç: Yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bu enfeksiyonlarda bu tip çalışmaların her merkezde belirli aralıklarla yapılması ve kan kültürü laboratuvarlarının sonuçlarını hızlı bir şekilde ilgili kliniklere bildirmesi gerekmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Tıbbi Laboratuar Teknolojisi

Quantitative Determination of Antibiotic-Susceptibility Rates of Non-Fermentative Bacteria Isolated from Blood Cultures

Öz:
Objective: Non-fermentative gram- negative bacteria aredetected as agents of serious nosocomial infections. Theaim of this study is to determine the distribution of nonfermentativegram-negative bacteria isolated from bloodcultures and their antibiotic susceptibility rates.Material and Methods: In our study, susceptibilities tovarious antibiotics of 134 Acinetobacter baumannii, 77Pseudomonas aeruginosa, 9 Stenotrophomonas maltophiliaand 2 Burkholderia cepacia strains, which were isolatedfrom blood cultures between January 2010 and December2016, were retrospectively evaluated. Identification andantimicrobial susceptibilities of the detected bacteria werecarried out using the VITEK 2 (bioMérieux, France)automated system. Test results between 2010 and 2015were evaluated according to the CLSI (Clinical andLaboratory Standards Institute) criteria. However in 2016,they were evaluated according to EUCAST (EuropeanCommittee on Antimicrobial Susceptibility Testing) criteria.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Tıbbi Laboratuar Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ateş f, Ciftci N, TUNCER İ, TÜRK DAĞI H (2018). Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. , 66 - 71.
Chicago ateş fatih,Ciftci Nurullah,TUNCER İnci,TÜRK DAĞI HATİCE Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. (2018): 66 - 71.
MLA ateş fatih,Ciftci Nurullah,TUNCER İnci,TÜRK DAĞI HATİCE Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. , 2018, ss.66 - 71.
AMA ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. . 2018; 66 - 71.
Vancouver ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. . 2018; 66 - 71.
IEEE ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H "Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi." , ss.66 - 71, 2018.
ISNAD ateş, fatih vd. "Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi". (2018), 66-71.
APA ateş f, Ciftci N, TUNCER İ, TÜRK DAĞI H (2018). Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 48(1), 66 - 71.
Chicago ateş fatih,Ciftci Nurullah,TUNCER İnci,TÜRK DAĞI HATİCE Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 48, no.1 (2018): 66 - 71.
MLA ateş fatih,Ciftci Nurullah,TUNCER İnci,TÜRK DAĞI HATİCE Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, vol.48, no.1, 2018, ss.66 - 71.
AMA ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi. 2018; 48(1): 66 - 71.
Vancouver ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi. 2018; 48(1): 66 - 71.
IEEE ateş f,Ciftci N,TUNCER İ,TÜRK DAĞI H "Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi." Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 48, ss.66 - 71, 2018.
ISNAD ateş, fatih vd. "Kan Kültürlerinden Soyutlanan Non Fermentatif Bakterilerin Dağılımlarının ve Antibiyotik Duyarlılık Oranlarının İncelenmesi". Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 48/1 (2018), 66-71.