Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi
Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 13 Sayfa Aralığı: 1737 - 1743 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi
Öz: Günümüzde giderek önemi artan ve alternatif turizm çeşitlerinden biri olan agro-turizm, tarım ve turizmin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Agro-turizm, yoğun şehir yaşantısından uzaklaşmak isteyen bireylerin genellikle çiftlik tarzı evlerde konakladığı, organik ürünlerden faydalandığı doğa ile iç içe yapılan bir turizm faaliyetidir. Özellikle gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın olan bu turizm çeşidinin ekonomik, sosyolojik ve biyolojik açıdan birçok katkısı bulunmaktadır. Agro-turizm ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde yaygın olarak faaliyet göstermektedir. Gümüşhane, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi arasında kalan, bu iki bölgenin iklimini yaşayan ve 113 bin ha'lık tarıma elverişli araziye sahip bir bölgedir. Diğer yandan gerek doğal güzellikleri gerek kültürel mirası ile hâlihazırda bir turizm potansiyeline sahip olan Gümüşhane ilinin agroturizm açısından da değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmada, ilin agro-turizm potansiyeli değerlendirilerek, agro-turizm açısından SWOT analizi yapılmış ve son olarak ilin agro-turizm potansiyelinin geliştirilmesi kapsamında öneriler sunulmuştur. Bu amaçla, ikincil kaynaklardan yararlanılarak veri toplanmıştır.
Anahtar Kelime: Konular:
Assessment of Agro-Tourism Potential of Gümüşhane Province
Öz: The agro-tourism, which is one of the alternative tourism types and increasinglybecoming significant today, has developed by combination of agriculture and tourism.Agro-tourism is a tourism activity in which individuals preferring to move away fromintense urban life usually accommodate in farm type houses and consume organicproducts in touch with nature. This type of tourism is particularly common in developedcountries and has a lot of contributions in economical, sociological and biologicalaspects. In Turkey, agro-tourism is particularly more active in Aegean and MediterraneanRegions. Gümüşhane is a region which stays between Eastern Anatolian and black SeaRegions, experiences the climates of both regions and has a 113 thousand ha arable land.On the other hand, it is considered that Gümüşhane province should be assessed in termsof agro-tourism as it already has a tourism potential both with its natural beauties andcultural heritage. In this regard, agro-tourism potential of the province was assessed in thestudy and SWOT analysis was made in terms of agro-tourism, and finally; suggestionswere offered under the development of agro-tourism potential of the province. For thatpurpose, secondary sources were used to collect data.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ahipaşaoğlu S, Çeltek E. 2006. Sürdürülebilir Kırsal Turizm. Gazi Kitapevi, Ankara. 173s. Anonim. 2017a. http://www.gumushane.gov.tr (18 Haziran 2017)
- Anonim. 2017b. Gümüşhane İli Ekonomik Görünüm Raporu. Gümüşhane Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü. 25s.
- Anonim. 2017c. http://gumushane.tarim.gov.tr/Belgeler/2015 %20G%C3%BCm%C3%BC%C5%9Fhane%20Tar%C4%B 1m%20B%C3%BClteni/nisan_mayis_haziran.pdf ,16s. (17 Haziran 2017)
- Anonim. 2017d. http://dogalyasamrehberi.com/dogayla-barisikbir-tatil-icin-agro-turizm/ (15 Haziran 2017)
- Anonim. 2017e. http://www3.kalkinma.gov.tr/PortalDesign/ PortalControls/WebIcerikGosterim.aspx?Enc=83D5A6FF03 C7B4FC0B6C445B8568FF66 (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017f. http://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ gumushane/haberduyuru/gumushane-ili-2017-yili-senliklerve-festivaller-takvimi (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017g. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do? id=24561 (17 Haziran 2017)
- Anonim. 2017h. http://www.doka.org.tr/ (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017i. http://www.gumuskoza.com.tr/demiryolugumushaneden-gececek.html (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017j. http://www.milliyet.com.tr/gumushane-bayburthavaalani-kasim-ayinda-gumushane-yerelhaber-2364092/ (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017k. http://www.milliyet.com.tr/kop-tuneli-nin-5- bin-200-metresi-delindi-bayburt-yerelhaber-1780113/ (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017l. http://www.milliyet.com.tr/tarihi-torulkoprusunde-restorasyon-gumushane-yerelhaber-1338586/ (26 Kasım 2017)
- Anonim. 2017m. http://www.bugday.org/portal/index.php (19 Haziran 2017)
- Artuğer S, Özkoç AG, Kendir H. 2012. Ta-Tu-Ta (TarımTurizm-Takas) Çiftliklerinin Pazarlanması ve Tanıtılması İçin Öneriler. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Derg., 3(1), 01-05.
- Avcıkurt C, Köroğlu Ö. 2008. Kırsal Turizm. İçinde: N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Editörler). Turistlik Ürün Çeşitlendirmesi, Ankara: Nobel Yayınları, s:61-82.
- Civelek C, Dalgın T, Çeken H. 2014. Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki Agro-Turizm Alanlarında Bir Araştırma, Turizm Akademik Derg., 1(1), 15-28.
- Çalık İ, Kaya F, Akdu U, Sezerel H, Aras G, Köstepen A. 2013.
- Gümüşhane İli Turizm Potansiyeli. İ. Günaydın. (Editör) Gümüşhane, Gümüşhane Üni. Yayınları. 148s.
- Çeken H. 2016. Turizm Ekonomisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 181s.
- Dağıstan E, Demirtaş B, Yılmaz Y, Tapkı N. 2010. Organik Ürün Tüketim Eğilimi. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kong., Şanlıurfa, 312-319.
- Doğan N, Kızıloğlu S. 2015. Süt Üreten İşletmelerin Başarısını Etkileyen Faktörlerin Analizi: Gümüşhane İli Örneği. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(3): 49-56
- Eryılmaz GA, Demiryürek K, Emir M. 2015. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Organik Tarım ve Gıda Ürünlerine Karşı Tüketici Davranışları. Anadolu Tarım Bilim. Derg. 30, 199- 206.
- Kalkışım Ö, Onaran A, Azeri FN, Turan A. 2011. Gümüşhane İli ve İlçelerinde Meyveciliğin Genel Durumu ve Çiftçi Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Gümüşhane Fen Bilimleri Enstitüsü Derg., Güfbed/Gustij. 1(2):123-134.
- Kozak N, Akoğlan Kozak M, Kozak M. 2017. Genel Turizm İlkeler-Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Kurt S, Haybat, H. 2016. Küçük Menderes Nehri Delta Ovası’nın Tarım (Agro) Turizm Potansiyeli, Route Educational and Social Science Journal, 3(2), 237-256.
- Merdan K, Okuroğlu MS. 2016. Alternatif Turizm Çeşitlerinin Gümüşhane Turizmine Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Derg., 20(3), 961-984.
- Merdan K. 2014. Organik Tarımın Ekonomik Analizi: Doğu Karadeniz Örneği. Yayınlanmamış Doktora Te zi, Atatürk Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 224s.
- Mitchell JT. 2006, “Conflicting Threat Perceptions at A Rural Agricultural Fair”, Tourism Management, 27(6), 1298-1307.
- Okcu M, Okcu Z, Kalkışım Ö, Karabulut B. 2013. Gümüşhane İlinde Organik Tarım. Türkiye V. Organik Tarım Semp. Bildiriler Kitabı – 2, Samsun, 25-27 Eylül, 319-324.
- Okcu M. 2012. Gümüşhane İlinin Tarımsal Yapısı. Gümüşhane Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Derg., 2 (2): 93-103, Gümüşhane
- Sarıkaya N. 2007. Organik Ürün Tüketimini Etkileyen Faktörler ve Tutumlar Üzerine Bir Saha Çalışması. Kocaeli Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Derg. 14(2), 110-125.
- T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12 Bölge Müdürlüğü Gümüşhane Şube Müdürlüğü, 2013. Gümüşhane İlinde Doğa Turizmi Master Planı 2013 - 2023, http://gumushane.ormansu.gov.tr/Gumushane/Libraries/MA STER_PLANI/Do%C4%9Fa_Turizmi_Master_Plan%C4% B1.sflb.ashx (18 Haziran 2017).
- TUİK 2016a. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (10 Mayıs 2017)
- TUİK 2016b. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/ hayvancilik.zul (10 Mayıs 2017)
- Türkben C, Gül F, Uzar Y. 2012. Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştirmalar Derg., 14(23), 47-50.
- Uçar M, Çeken H, Ökten Ş. 2010. Kırsal Turizm ve Kırsal Kalkınma (Fethiye Örneği). Ankara: Detay Yayıncılık, 162s.
- Uygur SM, Akdu U. 2009. Çiftlik Turizmi, Kırsal, Tarım ve Eko turizmin Kavramsal Açıdan İrdelenmesi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fak. Derg., Sayı: 1. 143-166.
- Yalçın B. 2015. Turistik Ürünlerin Pazarlanması: Innsbruck ve Gümüşhane Şehirlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Derg. 14: 12-24.
- Yavuzaslanoğlu E, Yavuz M. 2012. Karaman’ın Tarım Turizmi Yönünden Potansiyeli. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Derg. 14(22): 31-33.
APA | AKYÜREK S, Karabulut B (2017). Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. , 1737 - 1743. |
Chicago | AKYÜREK Suat,Karabulut Besim Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. (2017): 1737 - 1743. |
MLA | AKYÜREK Suat,Karabulut Besim Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. , 2017, ss.1737 - 1743. |
AMA | AKYÜREK S,Karabulut B Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. . 2017; 1737 - 1743. |
Vancouver | AKYÜREK S,Karabulut B Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. . 2017; 1737 - 1743. |
IEEE | AKYÜREK S,Karabulut B "Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi." , ss.1737 - 1743, 2017. |
ISNAD | AKYÜREK, Suat - Karabulut, Besim. "Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi". (2017), 1737-1743. |
APA | AKYÜREK S, Karabulut B (2017). Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(13), 1737 - 1743. |
Chicago | AKYÜREK Suat,Karabulut Besim Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5, no.13 (2017): 1737 - 1743. |
MLA | AKYÜREK Suat,Karabulut Besim Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.5, no.13, 2017, ss.1737 - 1743. |
AMA | AKYÜREK S,Karabulut B Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(13): 1737 - 1743. |
Vancouver | AKYÜREK S,Karabulut B Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(13): 1737 - 1743. |
IEEE | AKYÜREK S,Karabulut B "Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5, ss.1737 - 1743, 2017. |
ISNAD | AKYÜREK, Suat - Karabulut, Besim. "Gümüşhane İlinin Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5/13 (2017), 1737-1743. |