Yıl: 2017 Cilt: 27 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 516 - 520 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29133/yyutbd.309035 İndeks Tarihi: 23-11-2018

In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi

Öz:
Bu çalışma, Broyler tavuk yetiştiriciliği atığından elde edilen odun sirkesi’nin, Aspergillus niger ve Penicillium digitatum mikrofungusları üzerinde antifungal etkisini saptamak amacıyla in vitro şartlarında yürütülmüştür. %1, %3, %5, %7 ve %10 mL'lik konsantrasyonlarında odun sirkesi içeren PDA besiyerlerine, patojen kültürlerin 5 mm çapında miselyum diskleri ekilmiş ve 24±1 oC’de 7 gün inkübasyona bırakılmıştır. Uygulama, Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. İnkübasyon süresi sonunda, fungusların koloni çapları ölçülmüş ve kontrole göre odun sirkesinin % engelleme oranları hesaplanmıştır. Yapılan uygulamada, Tür x İlaç dozu interaksiyonunun (P=0.000) ve aynı doz odun sirkesinde, A. niger ile P. digitatum’un misel gelişimleri arasındaki farkların önemli olduğu (P≤0.05) ve %10 mL’lik doz uygulamasının P. digitatum’a karşı fungisidal etki gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak; odun sirkesinin, A. niger ve P. digitatum’un misel gelişimlerini engellediği tespit edilmiş olup, hastalık etmenlerine karşı denenmesinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Orman Mühendisliği

Antifungal Effects of Wood Vinegar, Derived from Broiler Chicken Manure, on Microfungi under in vitro Conditions

Öz:
In this study was conducted to test the antifungal effect of wood vinegar, derived from broiler chicken manure, on Aspergillus niger and Penicillium digitatum microfungi in in vitro conditions.Wood vinegar at doses of 1%, 3%, 5%, 7% and 10% were added in to the PDA growing media. Inoculum sources, taken from the outer margins of growing fungal cultures in 5 mm mycelial discs, were transferred to PDA media. After the inoculation, fungal cultures were kept in incubation at 24 ±1 Cº for 7 days. Experiments were set up in Randomized Plot Design with three replicas. Seven days later, colonial diameters of fungal cultures were measured and the inhibition rates (%) of wood vinegar were calculated compared to control treatment. Results revealed that there was a meaningful difference of applied doses on the species, Species X Ingredient interaction (P=0.000) and same dose of wood vinegar had different effect on mycelial development of A. niger and P. digitatum that were found statistically significant (P≤0.05). It was determined that a dose of 10% mL had a fungicidal effect against P. digitatum. As a result; it has been determined that A. niger and P. digitatum inhibit mycelial growth of wood vinegar and it is thought that it may be useful to try against disease agents.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim (1996). Türk tarımında buğdayın yeri ve önemi. http://www.ito.org.tr/itoyayin/0022759.pdf. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul. Erişim tarihi: 1.2.2016.
  • Anonim (2007). http://makinecim.com/bilgi_5523 . Erişim tarihi: 22.10.2016.
  • Anonim (2016). Tarla bitkilerine giriş. http://ziraat.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/138/files/tarla-bitkilerine-giris-16112012.pdf. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta. Erişim tarihi: 31.01.2016.
  • Arısoy H, Oğuz C (2005). Tarimsal araştirma enstitüleri tarafindan yeni geliştirilen buğday çeşitlerinin tarim işletmelerinde kullanim düzeyi ve geleneksel çeşitler ile karşilaştirmali ekonomik analizi-konya ili örneği-. http://www.tepge.gov.tr/dosyalar/yayinlar/83c3938d2e15467289823d9eb23a05b1.pdf. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 130, Ankara. Erişim tarihi: 18.11.2015.
  • Aydoğdu H (2016). Edirne ilinde hasat sonrası depolanmış buğdaylar üzerinde taşınan mikrofungusların izolasyon ve identifikasyonu. Akademik Gıda. 14 (4): 362-367.
  • Baimark Y, Threeprom J, Dumrongchai N, Srisuwan Y, Kotsaeng N (2008). Utilization of wood vinegars as sustainable coagulating and antifungal agents in the production of naturel rubber sheets. Journel of Environmental Science and Technology. 1 (4): 157-163.
  • Baimark Y, Niamsa Y (2009). Study on wood vinegars for use as coagulating and antifungalagents on the production of natural rubber sheets. Biomass and Bioenergy. 33: 994-998.
  • Benli M (2003). Hasat sonrası fungal hastalıklarla kimyasal ve biyolojik mücadele. Orlab On-LineMikrobiyoloji Dergisi. 1 (8): 1-25
  • Benjilali B, Tantadui-Elaraki A, Ayadi A, Ihlal M(1984). Method to study antimicrobial effects of essential oils: application to the antifungal activity of six moroccan essences. Journal of Food Protection. 47: 748-752.
  • Chalermsan Y, Peerapan S (2009). Wood vinegar: by-product from rural charcoal kiln and its role in plant protection. As. J. Food Ag-Ind. 189-195.
  • Chen S, Edwards CA, Subler S (2001). Effects of the fungicides benomyl, captan and chlorothalonil on soil microbial activity and nitrogen dynamics in laboratory incubations. Soil Biology and Biochemistry. 33 (14): 1971-1980.
  • Daouk KD, Dagher MS, Sattout JE (1995). Antifungal activity of the essential oil of Origanum syriacum L. Journal of Food Protection. 58: 1147-1149.
  • Erdoğan P, Toros S (2005). Melia azaderach L. (Meliaceae) ekstraktlarının patates böceği [Leptinotarsa decemlineata Say (Col.:Chrysomelidae)] larvalarının gelişimi üzerine etkisi. Bitki Koruma Bülteni. 45 (1-4): 99-118.
  • Ibrahim D, Kassim J, Sheh-Hong L, Rusli W (2013). Efficacy of pyroligneous acid from rhizophora apiculata on pathogenic Candida albicans. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 3 (7): 7-13.
  • İmamoğlu Ö (2011). Biyokontrolde doğal ürünlerin kullanılması; Kitosan. Turk Hij. Den. Biyol. Derg. 68 (4): 215-22.
  • Jothityangkoon D, Koolachart1 R,Wanapat1 S, Wongkaew S, Jogloy S (2008). Using wood vinegar in enhancing peanut yield and in controlling the contamination of aflatoxin producing fungus. International Crop Science. 4: 253-253.
  • Kızılaslan H (2004). Dünya’da ve Türkiye’de buğday üretimi ve uygulanan politikaların karşılaştırılması. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi. 21 (2): 23-38.
  • Kim DH, Seo HE, Lee S, Lee K (2008). Effects of wood vinegar mixted with insecticides on the mortalities of Nilaparvata lugens and Laodelphax striatellus (Homoptera: Delphacidae). Animal Cells and Systems. 12 (1): 47-52.
  • Lee DH, Lee TS, Kang CH, Kim JK, Kang HY (1992). Aptitude of wood vinegar as an alternative wood preservative. http://agris.fao.org/agris-search/searchIndex.do?query=Aptitude+of+Wood+Vine. Res. Rep. For. Res. Inst. No.45, Forestry Research Institute, Seoul, Korea. Erişim tarihi: 22.02.2016.
  • Mu J, Uehara T, Furuno T (2003). Effect of bamboo vinegar on regulation of germination and radicle growth of seed plants. Journal of Wood Science. 49 (3): 262-270.
  • Namlı A, Akça MO, Turgay EB, Soba MR (2014). Odun sirkesinin tarımsal kullanım potansiyelinin araştırılması. Toprak Su Dergisi. 3 (1): 44-52.
  • Oramahi HA, Diba F (2009). Components and antifungal efficiency of wood vinegar from wood wastes and oil palm empty fruit bunch. The First International Symposium of Indonesian Wood Research Society, 2nd-3rd November 2009, West Kalimantan, Indonesia, 91.
  • Oramahi HA, Yoshimura T (2013). Antifungal and antitermitic activities of wood vinegar from Vitex pubescens Vahl. Journal of Wood Science. 59 (4): 344-350.
  • Rakmai J (2009). Chemical determinations, antimicrobial and antioxidant activities of thai wood vinegars. (thesis of master), Prience of Songkla University. Thailand.
  • Saberi M, Askary H, Sarpeleh A, Hosseini A (2013). Wood vinegar as a biological product for managing Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum. Canadian Journal of Plant Protection (CJPP). 1 (4).
  • Thompson DP (1989). Fungitoxic activity of essential oil components on food storage fungi. Mycologia. 81:151–153.
  • Tiilikkala K, Fagernäs L, Tiilikkala J (2010). History and use of wood pyrolysis liquids as biocide and plant protection product history and use of wood pyrolysis liquids as biocide and plant protection product. The Open Agriculture Journal. 4 (1): 111-118.
  • Tiryaki O, Canhilal R, Horuz S (2010). Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 26 (2): 154-169.
  • Velmurugan N, Han SS, Lee YS (2009). Antifungal activity of neutralized wood vinegar with water extracts of Pinus densiflora and Quercus serrata saw dusts. Int. J. Environ. Res. 3 (2):167-176.
  • Winer BJ, Brown DR, Michels KM (1971). Statistical principles in experimental design. Vol. 2. McGraw-Hill, New York.
  • Yardim EN (1996). The Impacts of Chemical Management of Pests, Diseases and Weeds on İnvertebrates in Tomato Agroecosystems (thesis doctor of philosophy). The Ohio State University. USA.
  • Yarsan E, Çevik A (2007). Vektör mücadelesinde biyopestisitler. Türk Hij. Deney. Biyo. Dergisi. 64 (1): 61-70.
  • Yin AL (2008). Isolation and characterization of antioxidant compounds from pyroligneous acid of Rhizophora apiculata (thesis doctor of philosophy). Sains University, Malaysia.
  • Yorulmaz S, Ay R (2010). Akar ve böceklerde pestisitlerin detoksifikasyonunda rol oynayan enzimler. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 24 (2): 137-148.
APA KOÇ İ, YARDIM E, YILDIZ Ş (2017). In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. , 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
Chicago KOÇ İBRAHİM,YARDIM Erdal Necip,YILDIZ ŞENOL In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. (2017): 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
MLA KOÇ İBRAHİM,YARDIM Erdal Necip,YILDIZ ŞENOL In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. , 2017, ss.516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
AMA KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. . 2017; 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
Vancouver KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. . 2017; 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
IEEE KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş "In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi." , ss.516 - 520, 2017. 10.29133/yyutbd.309035
ISNAD KOÇ, İBRAHİM vd. "In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi". (2017), 516-520. https://doi.org/10.29133/yyutbd.309035
APA KOÇ İ, YARDIM E, YILDIZ Ş (2017). In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(4), 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
Chicago KOÇ İBRAHİM,YARDIM Erdal Necip,YILDIZ ŞENOL In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27, no.4 (2017): 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
MLA KOÇ İBRAHİM,YARDIM Erdal Necip,YILDIZ ŞENOL In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.27, no.4, 2017, ss.516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
AMA KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 27(4): 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
Vancouver KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 27(4): 516 - 520. 10.29133/yyutbd.309035
IEEE KOÇ İ,YARDIM E,YILDIZ Ş "In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27, ss.516 - 520, 2017. 10.29133/yyutbd.309035
ISNAD KOÇ, İBRAHİM vd. "In Vitro Şartlarında Küf Etmenlerine Karşı Tavuk Gübresinden Elde Edilmiş Odun Sirkesinin Antifungal Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27/4 (2017), 516-520. https://doi.org/10.29133/yyutbd.309035