Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri

Yıl: 2002 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 232 - 237 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri

Öz:
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında 1999-2000 yılı yetiştirme mevsimi boyunca yürütülen bu araştırmada materyal olarak tüylü fiğ (Vicia villosa L.)'in L-626 nolu hattı ile koca fiğ (Vicia narbonensis L.)'in L-1025 nolu hattı ve Tokak 157/37 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidi kullanılmıştır. Denemede iki fiğ türü yalın olarak ve arpa ile farklı karışım oranları şeklinde yetiştirilmiştir. Karışım oranları; 1) %100 yalın tüylü fiğ, 2) %80 tüylü fiğ+%20 arpa, 3) %60 tüylü fiğ+%40 arpa, 4) %40 tüylü fiğ+%60 arpa, 5) %20 tüylü fiğ+ %80 arpa, 6) %100 yalın arpa, 7)%100 yalın koca fiğ, 8) %80 koca fiğ+%20 arpa, 9) %60 koca fiğ+%40 arpa, 10) %40 koca fiğ+%60 arpa, 11) %20 koca fiğ+ %80 arpa şeklindedir. Farklı karışımların yer aldığı parseller daha sonra arpa süt olum dönemde iken hasat edilerek bitkiler soldurulmuş, doğranmış ve 2 l'lik cam kavanozlarda hava almayacak şekilde bastırılıp, kapatılarak silaj yapılmıştır. Hasattan sonra bir miktar ot örneği de güneşte kurutulmuştur. 25 gün sonra açılan silajlarda bazı fiziksel gözlemler yapılmış, kuru madde ve pH'sına da bakılarak flieg puanları hesaplanmıştır. Ayrıca kuru ot ve silaj örneklerinde kuru madde üzerinden ham protein oranları hesaplanmıştır. Sonuçta, yalın olarak ve arpa ile farklı karışım oranları şeklinde yetiştirilen tüylü fiğ ve koca fiğde en kaliteli silajlar karışımda arpa oranının fazla olması koşulu ile elde edilmiştir. Buna rağmen, yapılan tüm fiziksel analizler ve kalite sınıflandırmasına gore yalın tüylü fiğ ve %80 tüylü fiğ+%20 arpa karışımları hariç diğer tüm karışımlardan çok iyi, iyi ve orta kalite de silaj elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre ham protein oranları karşılaştırıldığında özellikle koca fiğ+arpa karışımlarının silaj yapılarak değerlendirilmesi güneşte kurutulmasından daha olumlu sonuçlar vermiştir.
Anahtar Kelime: ham protein koca fiğ pH tüylü fiğ kuru madde tarla denemeleri Hordeum vulgare arpa Vicia villosa Ankara karışık ekim silaj kalitesi Vicia narbonensis

Konular: Ziraat Mühendisliği

The effects of different mixture of hairy vetch (Vicia villosa L.) and narbonne vetch (Cicia narbonensis L.) seeded with barley (Hordeum vulgare L.) on silage quality

Öz:
In this research which was carried out at the experimental field of Agronomy Department of Agricultural Faculty on Ankara University, on the growing season of 1999-2000, hairy vetch (Vicia villosa L.) line of L-626, narbonne vetch (Vicia narbonensis L.) line of L-1025 and barley (Hordeum vulgare L.) cultivar Tokak 157/37 were used as materials. In the research, two vetch species were grown as monocropping and at different mixture rates with barley. All of those mixture rates were; 1) 100% monocropped hairy vetch, 2) 80% hairy vetch+20% barley, 3) 60% hairy vetch+40% barley, 4) 40% hairy vetch+60% barley, 5) 20% hairy vetch+80% barley, 6) 100% monocropped barley, 7) 100% monocropped narbonne vetch, 8) 80% narbonne vetch+20% barley, 9) 60% narbonne vetch+40% barley, 10) 40% narbonne vetch+60% barley, 11) 20% narbonne vetch+80% barley. The plots where different mixture rates were placed on were harvested when the barley was on milk stage for silage and plants were wilted, chopped and filled into 2 liters of jars without having any air. Some forage samples were dried under the sun after harvesting. Some physical observations, dry matter and pH measurements were done on silage samples and flieg scores were calculated after 25 days. Apart then, on the samples of hay and silage, crude protein contents were calculated by the means of dry matter. At the result, the most quality silages were obtained from the mixtures which have more barley ratio than others on monocropped hairy vetch and narbonne vetch and their mixtures with barley. However, according to the all physical observations and flieg scores, the best, good and medium quality silages were obtained from vetch+barley mixtures and their monocrops except monocropped hairy vetch and the mixture of 80% hairy vetch + 20% barley. Another result of this research when the comparison of crude protein contents, narbonne vetch+barley mixtures gave the more positive results in terms of ensiling them then making hay.
Anahtar Kelime: silage quality Vicia narbonensis crude protein narbonen vetch pH hairy vetch dry matter field experimentation Hordeum vulgare barley Vicia villosa Ankara mixed cropping

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açı kgöz, E. 1991. Yembitkileri. Uludağ Üniversitesi. 456 Akyı ld ı z, R. 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak., Yay ı n No: 895. Uygulama Klavuzu 213, 236.. Ankara. Altı nok, S. ve Y. Bozkurt, 2000. Silaj kalitesini etkileyen hasat öncesi ve hasat sonras ı faktörler. Ekin Dergisi, 4 (14) 36-41. Anonymous 1988. SAS/STAT User's Guide, Version 6., Fourt edn. Vol. 2. SAS Institute Inc., Cary, N.C., USA. Ashbell, G. 1997. Whole wheat plants for silage in sub-tropical climate. Türkiye Birinci Silaj Kongresi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak., Zootekni Bölümü. 61-65. Bozkurt, Y. 2000. Factors affecting grass silage feeding and its utilization for housed beef cattle. International Animal Nutrition Congress. Isparta, p. 254-261. Çerçi, H. I., K. Şahin, T. Güler ve P. Tatl ı , 1997. Farklı oranlarda silajlı k mı sı r ve yonca kullanı larak yapı lan silajları n kalitesinin belirlenmesi. Türkiye Birinci Silaj Kongresi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak., Zootekni Bölümü. 105-113. Demirel, M. F. Cengiz, S. Erdoğan ve S. Çelik, 2001. Van ekolojik koşulları nda yetiştirilen sorgum ve macar fi ğ i karışı mları n ı n silaj kaliteleri ve besin maddelerinin rumende parçalanabilirlikleri üzerine bir ara ştı rma. Tarı m Bilimleri Dergisi, 7 (3) 94-101. Gürbüz, A., H. H. Başaran, B. Ankaral ı ve S. Yaman, 2000. Değ işik katkı maddeleri ile silolanan elma posas ı , pancar posası ve arpa+fiğ hası l ı silajları n ı n sığı r besisinde kullan ı mı . International Animal Nutrition Congress, Isparta. 262-269. Kı l ı ç, A. 1984. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Bas ı mevi, Bornova — Izmir. Manga, I. ve Z. Acar, 1988. Yem Kültürünün Genel ilkeleri (Ders Notları ). Ondokuz Mayı s Üniv. Yay ı nları . No: 37. Micek, P., F. Barowiec and Z. M. Kowalzki, 2001. Digestion of whole-crop grazing silage starch in ruminants. Journal of Animal and Feed Sciences, 10, 49-55. Oltjen, J. W. and K. K. Bolsen, 1983. Wheat, barley and oat silages for beef cattle. Technical Bulletin No.613R, Kansas Agric. Exp. Sta., Manhattan. Owens, V. N., K. A. Albrecht and R. E. Muck, 1999. Protein degradation and ensiling characteristics of red clover and alfalfa wilted under varying levels of shade. Can. J. Plant. Sci., 79, 209-222. Siefers, M. K. and K. K. Bolsen, 1997. Agronomic and silage quality traits of winter cereals. Türkiye Birinci Silaj Kongresi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak., Zootekni Bölümü. 201-203.
APA ALTINOK S (2002). Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. , 232 - 237.
Chicago ALTINOK Suzan Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. (2002): 232 - 237.
MLA ALTINOK Suzan Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. , 2002, ss.232 - 237.
AMA ALTINOK S Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. . 2002; 232 - 237.
Vancouver ALTINOK S Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. . 2002; 232 - 237.
IEEE ALTINOK S "Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri." , ss.232 - 237, 2002.
ISNAD ALTINOK, Suzan. "Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri". (2002), 232-237.
APA ALTINOK S (2002). Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 8(3), 232 - 237.
Chicago ALTINOK Suzan Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 8, no.3 (2002): 232 - 237.
MLA ALTINOK Suzan Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.8, no.3, 2002, ss.232 - 237.
AMA ALTINOK S Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 8(3): 232 - 237.
Vancouver ALTINOK S Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2002; 8(3): 232 - 237.
IEEE ALTINOK S "Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri." Tarım Bilimleri Dergisi, 8, ss.232 - 237, 2002.
ISNAD ALTINOK, Suzan. "Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' in arpa (Hordeum vulgare L.) ile farklı oranlardaki karışımlarının silaj kalitesine etkileri". Tarım Bilimleri Dergisi 8/3 (2002), 232-237.