Yıl: 2017 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 299 - 309 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Antep fıstığı üreten tarımsal işletmelerde yaşanan tarımsal ve toplumsal değişmeeğilimlerini kuşaklararasında incelenmek, tarımı terk etme eğilimlerini saptamak ve çözüm önerileri sunmaktır.Çalışmanın ana materyalini Gaziantep İli köylerindeki Antep fıstığı üreticilerinden (74 üretici) yüz yüzegörüşmeler yoluyla elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle(frekans, ortalama, Kruskal-Wallis vb.) değerlendirilmiş; toplumsal ve tarımsal yapıda meydana gelendeğişmeleri ortaya koyabilmek için kuşaklararası analiz yapılmış ve çalışma yapısal-fonksiyonel bakış açısıylaele alınmıştır. Çalışmada en önemli bulgu, üçüncü kuşağın tarımdan uzaklaşması ve tarım dışında çalışmayaeğilim göstermesi olarak saptanmıştır. Antep fıstığı tarımının geleceği ise üçüncü kuşağın eğitim kazanımlarınave uygulanan tarım politikalarına bağlı olarak şekillenecektir. Toplumsal yapı açısından ise hemen hemen tümsosyo-demografik göstergelerde birinci kuşaktan üçüncü kuşağa pozitif yönde önemli değişmeler saptanmıştır.Antepfıstığı üretiminin bölge ve ülke açısından önemi dikkate alındığında, üretimi teşvik edecek, yerindekalkınma sağlayacak ve gençleri tarımda tutacak politika uygulamalarının hayata geçirilmesi oldukça önemliolacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: İktisat

Social and Agricultural Change of nterprises that Producing Pistachio: A Case Study on Gaziantep Province

Öz:
The aim of this study is to examine the trends of agricultural and social change in agricultural enterprises whichare producing pistachio from the point of intergeneration view and to determine their tendency to abandonagriculture and to make suggestion for future. Main material of this research is consisting of primary dataobtained from 74 pistachio (Pistacia vera) producers in Gaziantep villages and primary data was obtained bymeans of face to face interview. The obtained data were evaluated with statistical methods (frequency, mean,Kruskall-Wallis etc.) and intergenerational analysis was made in order to reveal the changes of social andagricultural structure. This study has been dealt with structural- functional approach. Most important findingswere found to be as abundance of agriculture and tendency for non-agricultural working by young people (thirdgenerations) in the study. Future ofpistachio production will be take shape as depend on education status of thirdgeneration and agricultural policy applied by the government. In terms of social structure, almost all sociodemographicindicators had significant positive changes from the first to third generations. When the productionof pistachio is taken into consideration in terms of region and country, policy implementations that will keepyoung people in agriculture, support the Pistachio production and provide the local development will be veryimportant.
Anahtar Kelime:

Konular: İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akşit, B., 1985. Köy, Kasaba ve Kentlerde Toplumsal Değişme. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar: 7, arhan Kitabevi, Ankara, 249 s.
  • Anonim, 2013. Antep fıstığı Sektörünün Geliştirilmesi Projesi Mevcut Durum Analizi ve Gelişim Stratejileri Raporu 2013, http://www. ika.org. tr/upload/yazilar/T 2DFD2 024—Antepjîstigi Sektorunun-Gelistirilmesi—Projesi—5 65 pdf (Erişim Tarihi: 23/09/2016)
  • AÖF, 2011 Davranış Bilimlerine Giriş: Toplumsal Değişme, Ünite: 8, http://notoku.com/toplumsal—değisme/#ixzz40cbckpC (Erişim Tarihi:10/08/2016)
  • Arıkan, R., 1995. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma, 1SBN:975-9588 -0-6, Ankara, 283 S.
  • Davran, MK., ,Özalp, B., Ekmekçi, Z., 2015. Kırsal Kesimde Toplumsal Değişmenin Toplumsal CinsiyetAçısından İncelenmesi. 1. UluslararasıKadın Çalışmaları Kongresi, Yayın No:1972844, Adana.
  • Eraçar, N. 2004. KuşaklarArası Çatışma ve Çözüm, Ders Notları, İstanbul.
  • FA O, 201 6. http://faostat3.fao.org/download/g/gC/E (Erişim Tarihi: 05/09/201 6)
  • Gökçe, B. 1976. Gecekondu Gençliği, Hacettepe Üniversitesi Yayınları: C—15, Ankara.
  • Kıray, MB.,1998.Değişen Toplum Yapısı. Toplu Eserleri 3, Bağlam Yayınları, İncelemeAraştırma 78, Basım, İstanbul, 146 s.
  • Kongar, E. 1995. Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği, Büyük Fikir Kitapları Dizisi 41, 6.Basım, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Marshall, G. 999. Sosyoloji Sözlüğü (2.Baskı) Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • Merter, F. 1990. Köy Ailesinde Meydana Gelen Değişmeler: Malatya Örneği, TC. Başbakanlık AAK Yayınları, Bilim Serisi 2, Ankara.
  • Nakip, 2005. PazarlamaAraştırmalarına Giriş (SPSSDesteklı), Seçkin Yayınları, Ankara.
  • Oruç, Ş. 2003. Antep fıstığı sektör Etüdü, Dış Ticaret Şubesi, http://www. ito. org. tr/Dokuman/Sektor/l -2.pdf (Erişim Tarihi:23/09/2016)
  • TÜİK, 1997. 997 Genel Nüfus Tespiti İdari Bölünüş, TÜİK Yayınları, Yayın No:2281,Ankara.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Diyarbakır Bölge MüdürlüğüAdrese Dayalı Nüfus Kayıtsistemi (ADNKS) 31 Aralık 2015 tarihli verilerı) http://wwwgaziantepsabah. com/antepte—ortalama—hane-halki—sayisi. html http ://www. tuik. gov. tr).
  • TÜİK, 2016/a. Bitkisel Üretim İstatistikleri, www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 23/09/2016)
  • TÜİK, 2016/b. Tarımsal İşletme Yapıİstatistikleri, www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi:25/09/2016)
  • Yavuz, G. G. 2011. “Sert Kabuklu Meyveler/Antep Fıstığı EPGE BAKIŞ, Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Aralık2011 /ISSN: 1303—8346/Nüsha: 5, Ankara.
APA KANTAR DAVRAN M, özalp b, YURT B, yıldız f, FIRAT H (2017). Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. , 299 - 309.
Chicago KANTAR DAVRAN Müge,özalp burhan,YURT Bans,yıldız ferhat,FIRAT Halil Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. (2017): 299 - 309.
MLA KANTAR DAVRAN Müge,özalp burhan,YURT Bans,yıldız ferhat,FIRAT Halil Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. , 2017, ss.299 - 309.
AMA KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. . 2017; 299 - 309.
Vancouver KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. . 2017; 299 - 309.
IEEE KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H "Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği." , ss.299 - 309, 2017.
ISNAD KANTAR DAVRAN, Müge vd. "Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği". (2017), 299-309.
APA KANTAR DAVRAN M, özalp b, YURT B, yıldız f, FIRAT H (2017). Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2), 299 - 309.
Chicago KANTAR DAVRAN Müge,özalp burhan,YURT Bans,yıldız ferhat,FIRAT Halil Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 23, no.2 (2017): 299 - 309.
MLA KANTAR DAVRAN Müge,özalp burhan,YURT Bans,yıldız ferhat,FIRAT Halil Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.23, no.2, 2017, ss.299 - 309.
AMA KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2017; 23(2): 299 - 309.
Vancouver KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2017; 23(2): 299 - 309.
IEEE KANTAR DAVRAN M,özalp b,YURT B,yıldız f,FIRAT H "Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği." Tarım Ekonomisi Dergisi, 23, ss.299 - 309, 2017.
ISNAD KANTAR DAVRAN, Müge vd. "Antep Fıstığı Üreten İşletmelerde Tarımsal ve Toplumsal Değişme: Gaziantep Ili Orneği". Tarım Ekonomisi Dergisi 23/2 (2017), 299-309.