Yıl: 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 12 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-12-2018

Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği

Öz:
Küçük işletmelerin, afet olaylarıyla birlikte yaşayabilmesi ve etkilerini azaltabilmesi, hazırlıklı olmaları ve bilgi, bilinç düzeyleri ile belirlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, küçük işletmelerin afet ve acil durumlar için hazırlıklarını değerlendirmektir. Araştırma, Gümüşhane İlinde bulunan küçük işletmelerin işletme sahibi, müdür ve personeline yapılmıştır. Araştırma grubunu, araştırmaya katılmayı kabul eden 270 küçük işletme personeli oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama formu olarak iki bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır. Birinci bölüm demografik bilgilerinin elde edilmesi amacıyla hazırlanan sorulardan; ikinci bölüm ise acil durum hazırlıklarınızı değerlendirmek amacıyla hazırlanan sorulardan meydana gelmektedir. Veriler ki-kare ve t testi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların %86,3‟ ü tesisini az tehlikeli, %8,9‟ ü tehlikeli, %4,8‟i ise çok tehlikeli olarak değerlendirmiştir. Katılımcıların puan ortalaması 10 üzerinden 2,46±2,68‟dir. Katılımcıların puan ortalaması oldukça düşük bulunmuştur. Katılımcıların işletmedeki görevleri ile bilgi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. İşletme sahiplerinin bilgi puanlarının müdür ve personele göre düşük olduğu görülmüştür. Hazırlık bilgi puanı yüksek olan işletmelerin afet plan gerekliliklerine işletmelerinde daha fazla yer verdikleri, tatbikat yaptıkları gözlenmektedir. Bilgi puanını artıkça hazırlık düzeyinin arttığı görülmüştür. Küçük işletmelerin afetlerdeki direncini artırmak için afet bilgi düzeylerinin artırılması gerekliliği mevcuttur.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Davranış Bilimleri

Evaluation of Institutional Preparations for Disaster and Emergency Situation in Small Enterprises; Sample of Gümüşhane

Öz:
The ability of small businesses to survive with disasters and reduce the impact of disasters is determined by disaster preparedness and their knowledge and awareness. The purpose of this study is to assess the preparations of small businesses for disasters and emergencies. The research was carried out on the owners, managers and staff of the small business in Gümüşhane. The research group was composed of 270 small businesses staff that agreed to participate in the survey. Survey form which consists of two parts was applied as data collection form in the survey. The first part consists of questions prepared to obtain demographic information; the second part comes from the questions prepared to evaluate your emergency preparedness. Data were evaluated by chisquare and t-test. 86.3% of the participants rated the installation as less dangerous, 8.9% as dangerous and 4.8% as very dangerous. The average score of the participants was 2.46 ± 2.68 out of 10. The average score of participants was very low. There is a statistically significant difference between the tasks of the participants in the operation and the knowledge score. It is seen that the information scores of the business owners are lower than the managers and staffs. It is observed that business with high preliminary knowledge points have more space in the operation of disaster plan requirements and practice. The level of knowledge score increased as the level of preparation increased. There is a need to increase disaster information levels in order to increase the resistance of small businesses to disasters.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. (2013), Resmi Gazete Sayı: 28681, www.mevzuat.gov.tr Erişim Tarihi: 31.12.2017.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağliği Ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Siniflarilistesi Tebliği. (2009), Resmi Gazete Sayı:27417, www.mevzuat.gov.tr, Erişim Tarihi:31.12.2017.
  • Varol N. (2007). Doğal ve Teknolojik Afetler Konusunda Toplumun Bilinçlendirilmesi ve “AFEM‟in” Rolü, TMMOB Afet Sempozyumu, pp. 127- 131.
  • Ural D., (2014). Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018 Afet Yönetiminde Etkinlik Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • Symantec. (2011). SMB Disaster preparedness survey global results.
  • Özmen, B. (2000). 17 Ağustos 1999 İzmit Körfezi Depremi‟nin Hasar Durumu (Rakamsal Verilerle). Türkiye Deprem Vakfı- Deprem Raporu. Ankara. ss: 67.
  • Küçükcan B. (2008) Kütüphane Binalari: Deprem ve Diğer Afetlere Hazirlik, Bilgi Ve Belge Araştirmalari Dergisi, Cilt 1, Sayi 1. ISSN: 2148-8975.
  • https://tabb.afad.gov.tr/ (20.10.2017)
  • http://www.emdat.be/disaster_list/index.html (31.03.2017)
  • Güler H. (2007). Afet Bilinci ve Afet Yönetimi Eğitimi, TMMOB Afet Sempozyumu, pp. 117-122.
  • Gül. H. ve Şentürk, M. (2015). Beklenmeyen Olumsuz Çevresel Olaylar Sonrasında Örgütün Toparlanma Süreci Başarısını Arttıran Faktörler: Samsun Örneği. Siirt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisadi Yenilik Dergisi. Cilt: 3, Sayı: 1. ss: 23.
  • Gözüm A. G., ve Arslan M. (2017). Işletmelerde Afet Yönetimi: Marmara Ve Ege Bölgelerinde Bulunan Rafineri Ve Petrokimya Endüstirisi Üzerine Karşilaştirmali Bir Araştirma, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi (Gazi Journal of Economics and Business); 3(2): 102-116.
  • Ergünay O. (2007). Türkiye‟nin Afet Profili. TMMOB Afet Sempozyumu, pp.1-14.
  • Dennis W. (2004). Disasters. National Small Business Poll Vol:4, Iss: 5, ISSN:1534-8326.
  • Catastrophe Preparedness &Response (CCPR), İnternational Center for Enterprise Preparedness (INTERCEP) ve American Red Cross. (2005). New York‟s Small and Medium Sized Businesses Are Not Prepared for Emergencies. Why? Project New York University.
APA Turan M, KAYA A, ORAL V (2018). Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. , 12 - 16.
Chicago Turan Melikşah,KAYA AFŞİN AHMET,ORAL VİLDAN Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. (2018): 12 - 16.
MLA Turan Melikşah,KAYA AFŞİN AHMET,ORAL VİLDAN Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. , 2018, ss.12 - 16.
AMA Turan M,KAYA A,ORAL V Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. . 2018; 12 - 16.
Vancouver Turan M,KAYA A,ORAL V Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. . 2018; 12 - 16.
IEEE Turan M,KAYA A,ORAL V "Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği." , ss.12 - 16, 2018.
ISNAD Turan, Melikşah vd. "Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği". (2018), 12-16.
APA Turan M, KAYA A, ORAL V (2018). Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 12 - 16.
Chicago Turan Melikşah,KAYA AFŞİN AHMET,ORAL VİLDAN Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7, no.1 (2018): 12 - 16.
MLA Turan Melikşah,KAYA AFŞİN AHMET,ORAL VİLDAN Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.7, no.1, 2018, ss.12 - 16.
AMA Turan M,KAYA A,ORAL V Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018; 7(1): 12 - 16.
Vancouver Turan M,KAYA A,ORAL V Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018; 7(1): 12 - 16.
IEEE Turan M,KAYA A,ORAL V "Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7, ss.12 - 16, 2018.
ISNAD Turan, Melikşah vd. "Küçük İşletmelerin Afet ve Acil Durumlara Yönelik Kurumsal Hazırlıklarının Değerlendirilmesi; Gümüşhane İli Örneği". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7/1 (2018), 12-16.