Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 77 - 82 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-10-2018

MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?

Öz:
Günümüzde beslenmeye bağlı sağlık sorunları büyük bir yüzdeye sahiptir. Beslenme sorunlarının önlenmesinde bireyin beslenme programını düzenlemek, besin zenginleştirme, vitamin-mineral desteği ve sağlığın iyileştirilmesi ile hastalıkların kontrolü önemli halk sağlığı stratejileridir. Bu yöntemlerden en doğru olanını seçmek için var olan sağlık sorununun tanımlanması ve hitap edilen kesimin iyi bilinmesi gerekmektedir. Mikro besin ögeleri olarak adlandırılan vitamin-mineral eksikliklerinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda bireysel bir yetersizlik söz konusu ise besin desteği kullanımı ön plana çıkarken; toplumun büyük bir çoğunluğunu kapsayan yetersizlik ve buna bağlı oluşan hastalık durumlarında besin zenginleştirme politikasını uygulamak doğru bir adım olabilmektedir. Ancak herhangi bir toksisite durumuyla karşılaşmamak için üst alım düzeylerinin iyi bilinmesi oldukça önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp

MICRONUTRIENT MALNUTRITION IN NUTRITIONAL SUPPORT? OR ENRICHMENT?

Öz:
Today, health problems related to nutrition have a great deal. Regulation of individual nutrition programs, nutrient enrichment, vitamin-mineral supplements and health improvement and disease control to prevent nutritional problems are important public health strategies. In order to select the most suitable method, it's necessary to identify the present health problem as well as knowing the addressed population. Serious health problems may arise in deficiencies of vitamin-mineral, known as micronutrients. In such cases, nutritional support comes to the fore if there is an individual deficiency; however, the use of food-fortification policy may be a correct step if there is a deficiency, and dependent disease-conditions, in the population at large. But it is important to know the upper intake levels well to avoid any toxicity
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Commission on Dietary Supplement Labels. (1997). Report to the President, Congress, and the Secretary of the Department of Health and Human Services. Commission on Dietary Supplement Labels/Office of Disease Prevention and Health Promotion, U.S. Govt. Printing Office, Washington D.C. 1997.
  • Al-Naggar, AR, Chen, R. (2011). Prevalence of vitaminmineral supplements use and associated factors amoung young Malaysians. Asian Pacific Journal Cancer Prevention, (12): 1023-1029.
  • Positions of The American Dietetic Association. (2005). Fortification and Nutritional Supplements. J American Dietetic Assoc, 105(8);1300-1311.
  • Pazarbaşı, İ, Gümüş, D, Çerçi, A, Çakmak, A. (2001). Ankara‟da İkamet Eden 19-65 Yaş Arası Bireylerin Besin Seçimlerinde Zenginleştirmenin Besin Eğilimlerinin Saptanmasına Yönelik Çalışma. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal, Vol 1, No Suppl1.
  • Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması. (2010). Erişim: http://www.sagem.gov.tr/TBSA_Beslenme_Yayini.pdf, (21.01.2017).
  • WHO, FAO. (2006). Guidelines on food fortification with micronutrients. Edit: Allen L, Bruno B, Dary O, Hurrell R. Geneva.
  • FAO/WHO. (1994). Codex Alimentarius, Volume 4.
  • FAO/WHO. (1992) "World Declaration and Plan of Action for Nutrition.1992". International Conference on Nutrition, Rome. (ICN/92/2).
  • FAO. (1995). Nutrition Education for the Public. FAO Food and Nutrition Paper 59, Rome.
  • (TUSAF, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, 2004): kuruma atıf
  • Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. (2003). Yayın No: 2670. ISBN:975–19–3340-0
  • Radimer, K, Bindewald, B, Hughes, J, Ervin, B, Swanson C, Picciano, MF. (2004). Dietary supplement use by US adults: data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2000. Am J Epidemiol, (160): 339-49.
  • Chen, SY, Lin, JR, Chen, TH, Guo, SG, Kao, MD, Pan, WH. (2011). Dietary supplements usage among elderly Taiwanese during 2005-2008. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 20(2): 327.
  • Bailey, RL, Gahche, JJ, Lentino, CV, Dwyer, JT, Engel, JS, Thomas, PR, Betz, JM, Sempos, CT, Picciano, MF. (2011). Dietary supplement use in the United States, 2003–2006. The Journal of Nutrition,141(2): 261-6.
  • Coşkun, F, Turhan, H. (2010). İstanbul‟da Vitamin Kullanım Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Marmara Eczacılık Dergisi, (14): 21-28.
  • Keser, A, Yabancı, N, Öztürk, ME. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Vitamin ve Mineral Desteği Kullanım Durumları. Sağlık Bilimleri Dergisi, (23): 108-113.
  • Yolcu, H ve ark. (2012) MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Raporu. İstanbul.Erişim: http://www.musiad.org.tr/F/Root/Pdf/Ara%C5%9Ft%C4%B1r ma%20Raporlar%C4%B1/Sekt%C3%B6r%20Raporlar%C4% B1/Saglik_Sektor_Kurulu_Raporu_2012.pdf, (20.01.2017).
  • (EFSA, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 2002): kuruma atıf
  • WHO/FAO. (2004) Codex Alimentarius Commission Report of the 27. session Geneva.
  • Zeissel, SH. (2000). Is there a metabolic basis for dietary supplementation? Am. J. Clin.Nutr, 72 (Suppl): 507-11.
  • Dietary Supplement Health and Education Act. (1994). Erişim: https://ods.od.nih.gov/About/DSHEA_Wording.aspx#sec3, (18.01.2017).
  • FAO/ILSI. (1997). Preventing Micronutrient Malnutrition: A Guide to Food-based Approaches. A Manual for Policy Makers and Programme Planners.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (2008). “Besin Destekleri Kullanılmalı Mı?”. Ankara. Yayın No: 727.
  • Uluslar arası Gizli Açlık Kongresi. (2015)Erişim: http://www.sabriulkervakfi.org/GizliAclik, (21.02.2017)
  • Pekcan, G. (2001). Vitamin ve Mineral Yetersizliklerinin Önlenmesinde Besin Desteği. I.Ulusal Ana-Çocuk Sağlığı Kongresi, Ankara.
APA KABAKUŞ AYKUT M (2017). MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. , 77 - 82.
Chicago KABAKUŞ AYKUT MEMNUNE MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. (2017): 77 - 82.
MLA KABAKUŞ AYKUT MEMNUNE MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. , 2017, ss.77 - 82.
AMA KABAKUŞ AYKUT M MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. . 2017; 77 - 82.
Vancouver KABAKUŞ AYKUT M MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. . 2017; 77 - 82.
IEEE KABAKUŞ AYKUT M "MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?." , ss.77 - 82, 2017.
ISNAD KABAKUŞ AYKUT, MEMNUNE. "MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?". (2017), 77-82.
APA KABAKUŞ AYKUT M (2017). MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 77 - 82.
Chicago KABAKUŞ AYKUT MEMNUNE MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, no.2 (2017): 77 - 82.
MLA KABAKUŞ AYKUT MEMNUNE MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.6, no.2, 2017, ss.77 - 82.
AMA KABAKUŞ AYKUT M MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(2): 77 - 82.
Vancouver KABAKUŞ AYKUT M MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(2): 77 - 82.
IEEE KABAKUŞ AYKUT M "MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6, ss.77 - 82, 2017.
ISNAD KABAKUŞ AYKUT, MEMNUNE. "MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/2 (2017), 77-82.