Taner ÇETİN
(Veteriner Hekim, Taner Veterinerlik Ltd. Şti)
GÜLTEKİN YILDIZ
(Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye)
Yıl: 2017Cilt: 88Sayı: 2ISSN: 0377-6395 / 2651-4214Sayfa Aralığı: 51 - 67Türkçe

68 2
Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi
Bu araştırma rasyonlara ilave edilen uçucu yağların etlik piliçlerde canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO), sıcak karkas randımanı ile Newcastle Hastalığı (ND), Infeksiyöz Bronşitis (IB) antikor titreleri, kan serumu trigliserit ve toplam kolesterol seviyelerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada erkek ve dişi karışık olmak üzere toplam 320 civciv kullanılmıştır. Araştırma, 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüş olup her grup toplam 80 civcivden oluşmaktadır. Her bir deneme grubu yirmişer civciv içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme süresi altı haftadır. Araştırmada her bir gruba civciv döneminde (0-21. günler) % 23 HP ve 3200 kcal/kg ME, piliç döneminde ise (21-42. günler) %20,5 HP ve 3400 kcal/kg ME içeren rasyonlar hazırlanmıştır. Araştırmada, 1.deneme grubu 500 mg/kg Salinomisin, 2. deneme grubu 500 mg/kg Salinomisin + 300 mg/kg uçucu yağ (Oregostim-Polimed) ve 3. deneme grubu rasyonu da 300 mg/kg uçucu yağ içerecek şekilde hazırlanmıştır. Deneme grupları 1, 2, ve 3 de 35. güne kadar CA, iki, üç ve beşinci haftalarda CAA, ikinci haftada YT, dört, beş ve altıncı haftalarda YYO üzerine etkisi gözlenmiştir (P<0,05). Fakat bu farklılık YYO hariç altıncı haftada ortadan kalkmıştır. Rasyona ilave edilen Salinomisin, uçucu yağ + Salinomisin ve uçucu yağ katkısının YYO üzerine etkisi gözlenmiştir (P<0,05). Uçucu yağ + Salinomisin katkılı 2. deneme grubunda uçucu yağ grubu ve salinomisin grubuna göre YYO daha düşüktür. Salinomisin ve uçucu yağ katkısının sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, serum kolesterol miktarı, ND ve IB titreleri üzerine etkisi görülmemiştir. Uçucu yağ grubunda serum trigliserit miktarları en düşük düzeyde bulunmuştur (P<0.01).
Fen > Temel Bilimler > Biyoloji
Fen > Mühendislik > Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • Zang KY, Yan F, Keen CA, Waldroup PW (2005): Evaluation of microencapsulated essantial oils and organic acids in dieds for broiler chickens. Int J Poult Sci, 4(9): 612619.
  • Williams P, Losa R (2001): The use of essantial oils and their compounds in poultry nutrition. World Poult, 17(4): 14-15.
  • Waldenstedt L (2003): Effect of vaccination against coccidiosis in combination with an antibacterial Origanum vulgare compound in organic broiler production. Acta Agri Scan, 9, 101-109
  • Wang S, Zhang L, Li J, Cong J, Gao F, Zhou G (2017): Effects of dietary marigold extract supplementation on growth performance, pigmentation, antioxidant capacity and meat quality in broiler chickens. Asian-Australas J Anim Sci, 30(1): 71-77
  • Vogt H, Rauch H-W (1991): Der Einsatz einzelner ätherischer Öle im Geflügelmastfutter. Lanbauforschung Völkenrode, 41, 9497. In: Lee, K.-W.,Everts, H., Beynen, A.C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. Int J Poul Sci, 3(12): 738752.
  • Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç, B (2007b): Esans yağ karışımının etlik piliçlerde canlı ağırlık karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 238.
  • Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B (2007a): Rasyona ilave edilen antibiyotik ve kekik yağının etlik piliçlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi-Bursa, S:233.
  • Suk JC, Lim HS, Paik IK (2003): Effects of Blended Essential Oil (CRINA®) Supplementation on the Performance, Nutrient Digestibility, Small Intestinal Microflora and Fatty Acid Composition of Meat in Broiler Chickens. J Anim Sci Tech, 45 (5): 777-786.
  • Song D, Wang YW, Hou YJ, Dong ZL, Wang WW, Li AK (2016): The effects of dietary supplementation of microencapsulated and the extract of seed on growth performance, immune functions, and serum biochemical parameters in broiler chickens. J Anim Sci, 94 (8): 3271-3277.
  • Sirvydis VH, Bobiniene R, Priudiokiene V, Vencius D (2003): Phytobiotics add value to broiler feed. World Poultry -Elsevier, 19 (1): 16-17.
  • Shawle K, Urge M, Animut G (2016): Effect of different levels of Lepidium sativum L. on growth performance, carcass characteristics, hematology and serum biochemical parameters of broilers. Springerplus, 5 (1):1441.
  • Saini R, Davis S, Dudley- Cash W (2004): Oregano essential oil reduces the expression of coccidiosis in broiler. 22. World Poultry Congress book of abstracts. S: 583.
  • Montes-Belmont R, Carvajal M (1998): Control of Aspergillus flavus in maize with plant essential oils and their components. J Food Protect, 61, 616-619.
  • Moleyar V, Narasımham P (1992): Antibacterial activity of essential oil components. Int J Food Microbiol, 16, 337342.
  • Leeson S, Summers JD (2001): Scott,s nutrition of the chicken. Canada: University Books Guelph.
  • Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Van Der Kuılen J, Lemmens AG, Frehner M, Beynen AC (2004b): Growth performance, ıntestinal viscosity, fat digestibility and plasma cholesterol in broiler chickens fed a rye- containing diet without or with essential oil components. Int J Poultry Sci, 3 (9): 613618.
  • Lee K-W, Everts H, Beynen AC (2004a): Essential oils in broiler nutrition. Int J Poult Sci, 3 (12): 738-752.
  • Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Yeom K-H, Beynen AC (2003b): Dietary carvacrol lovers body weight gain but ımproves feed conversion in female broiler chickens. Poultry Science Association, 394-399.
  • Lee K-W, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R, Beynen AC (2003a): Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid methabolism in female chickens. Br Poult Sci, 44 (3): 450-457.
  • Kitandu A, Juranova R (2006): Progress in control measures for chicken coccidiosis. Actavet Brno, S: 265-276.
  • Kamel C, Jamroz D (2003): Plant exracts enhance broiler performance. J. Anim Sci. Vol 80. Suppl 1.
  • Jang IS, Ko YH, Yang HY, Ha JS, Kim JY, Kang SY, Yoo DH, Nam Ds, Kim DH, Lee CY (2004): Influence of essentila oil components on growth performans and the functional activity of the pancreas and small intestine in broiler chickens. Asian Australasian Journal of Animal-Sciences, Sciences.17 (3): 394-400.
  • Jamroz, D, Kamel C (2002): Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, healt and performance. J Anim Sci, 80 (E.suppl 1), 41.
  • Infante-Rodríguez F, Salinas-Chavira J, Montaño-Gómez MF, Manríquez-Nuñez OM, González-Vizcarra VM, GuevaraFlorentino OF, Ramírez De León JA (2016): Effect of diets with different energy concentrations on growth performance, carcass characteristics and meat chemical composition of broiler chickens in dry tropics. Springerplus, 5(1):1937.
  • Hernandez F, Madrid J, Garcıa V, Orengo J, Megias Md (2004): Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poult Sci, 83, 169 - 174.
  • Halle I, Schubert R, Flachowsky G, Jahreis G, Bitsch R (2001): Effect s of essential oils and herbal mixtures on the growth of broiler chicks. Vitamine und Zusatzstoffe inder Ernahrung von Mensch und Tier.-8.-Symposium, 26 und 27.-September, 2001, Jena Thuringen Germany, 439-442.
  • Giannenas I, Florou-Paneri P, Papazaharıadou M, Christaki E, Botsoglou NA, Spais AB (2003): Effects of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with eimeria tenella. Arch Anim Nutr, 57 (2): 99-106.
  • Farahat MH, Abdallah FM, Ali HA, Hernandez-Santana A (2016): Effect of dietary supplementation of grape seed extract on the growth performance, lipid profile, antioxidant status and immune response of broiler chickens. 2, 1-7.
  • Ertaş ON (2005): The effect of an essential oil mix derived from oregano clove and anise broiler performance. 14 th World Veterinary Poultry Congress S: 461.
  • Engberg R, Jensen, B, Hojberg O (2007): Plant of Juglandaceae family as alternative to antibiotic growth promoters in broiler production. Proceedings of 16 th European Symposium On Poultry Nutrition S: 184.
  • Didry N, Dubreuil L, Pinkas M (1994): Activity of thymol, carvacrol, cinnamaldehyde and eugenol on oral bacteria. Pharm Acta Helv, 69, 25-28.
  • Çördük M, Ceylan N, Toprak NN, Tel Y (2007): Etlik piliç yemlerine organik asit, prebiyotik bitkisel ekstrakt ve probiyotik ilavesinin performans ve bağırsak mikroflorası üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 325.
  • Çiftçi M (2005): The effect of anise oil on broiler performance. 14 th World Veterinary Poultry Congress S: 459.
  • Catala- Gregori P, Mallet S, Travel A, Lessire M (2007): Efficiency of a prebiotic and a plant extract on broiler performance and intestinal physiology. Proceedings of 16 th European Symposium on Poultry Nutrition S: 29.
  • Bozkurt M, Çatlı, AU, Küçükyılmaz K, Çınar M, Bintaş E (2007): Etlik piliç yemlerine organik asit ve esansiyel yağ karışımı ile kombinasyonlarının ilave edilmesinin besi performansı üzerine etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 217.
  • Botsoglou NA, Florou-Paner P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB (2002): Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci, 43, 223-230.
  • Avcı S (2004): Etlik piliç karma yemlerinde bitkisel ekstrakt kullanımının besi performansına etkileri, Ç Ü, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans tezi), Adana.
  • AOAC (2000): Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th Ed. AOAC international, Maryland.
  • Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2004): The effect of a mixture of herbal essantial oils, an organic acid or probiotics on broiler performance. S Afr J Anim Sci, 34, 217-222.
  • Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2003): The effect of an essential oil combination derived from sellected herbs growing wild in Turkey on Broiler performance. S Afr J Anim Sci, 33, 89-94.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.