Yıl: 2017 Cilt: 13 Sayı: 23 Sayfa Aralığı: 15 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-01-2019

Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi

Öz:
Karaköy-Tophane Bölgesi, kentsel kültür varlıklarıve sahip olduğu çeşitli değerlerle çokkatmanlıbir dokuya sahip önemli bir mirasalanıdır. Bu alan aynı zamanda Erken BizansDönemi’nden bu yana, İstanbul’un ekonomikmerkezi olmuş önemli bir liman semtidir.Bu liman semti tarih boyunca, farklı din, kültürve folklörlerin bir arada bulunduğu; TarihiYarımada’nın geleneksel kent imgesindenfarklılık gösteren önemli bir ekonomik vestratejik bölge olmuştur. Fetih sonrasındageleneksel Osmanlı ögeleriyle zenginleşenbölgenin sahip olduğu mimari ve kültürelmiras, 19. yüzyıl başlarına kadar oldukça iyibiçimde korunarak ulaşmış; fakat bu yüzyılınikinci yarısından itibaren, büyük ölçeklişehircilik ve imar kararları bölgede özellikleCeneviz kent dokusu üzerinde büyük bir tahribatyaratmıştır. Ancak yine bu dönemdeyapılan ve Osmanlı Batılılaşma Dönemi’ninsimgeleri olarak kabul edilen önemli yapılarile bölgede yaşayan Levantenlerin Batılıüslupta inşa ettirdiği çok katlı kargir binalar;bölgenin günümüzde sahip olduğu değerlerinönemli bir kısmına kaynaklık eden kültürelmiras ögeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.Öte yandan, bu bölgenin önemli bir kısmınıngünümüzde kültür ve turizm alanı olarakyeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Budurum, alanın geleceğini şekillendirecekbüyük ölçekli kararların verilmesini zorunlukılmaktadır. Bu nedenle, makale kapsamındakent belleğinde derin bir iz bırakmış bu tarihimerkezin sahip olduğu kültürel değerlerintespitinin yapılarak analizler yoluyla ortayakonulması amaçlanmıştır. Bu önemli mirasalanının ve bileşenlerinin sahip olduğu tümdeğerlerin bütünsel bir perspektifle ele alınması;kültürel öneminin anlaşılmasına yönelikirdelemelerde bulunulması bakımındanbölgenin geleceği için son derece önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Arkeoloji Tarih Coğrafya Kültürel Çalışmalar Sanat

-

Öz:
Karaköy-Tophane Region is a prominent multilayered area with its urban cultural assets and various values it encompasses. Additionally, it is an important port district and the economic center of Istanbul since the early Byzantine period. This port district, where different religions, cultures and folklore have been welcomed throughout history, has always been an important economic and strategic region that differs from the traditional image of the Historic Peninsula. After the Fall of Constantinople, this architectural and cultural heritage had enriched with traditional Ottoman fabric and been tolerably well preserved until the early 19th century. Yet after the second half of this century, large-scale urban planning and zoning decisions had caused great damage especially on the Genoese urban fabric. However, again in this period, prominent symbolic structures of Ottoman Westernization and the multi-storey masonry blocks had been built in Western style. As cultural heritage components, they form the basis for a significant part of the value that the region encompasses today. On the other hand, nowadays an important part of this region is planned to be reorganized and refunctioned as a culture and tourism area. This context necessitates adopting a course of action that shapes the future of the region. Therefore, the values of this historical district that have left a deep imprint in urban memory need to be assesed within the scope of this paper. Last but not least, considering all the values that the site encompasses within a holistic perspective, its cultural significance should also be examined and presented as a basis for the decisions regarding the future of the area.
Anahtar Kelime:

Konular: Arkeoloji Tarih Coğrafya Kültürel Çalışmalar Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arseven, C.E. 1989. Eski Galata ve Binaları. İstanbul: Şefik Matbaası.
  • Akın, N. 2011. 19.Yüzyılın İkinci Yarısında Galata ve Pera. İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Binan, D. 1994. Güzelyurt Örneğinde Kapadokya Bölgesi Yığma Taş Konut Mimarisinin Korunması İçin Bir Yöntem Araştırması, Yayımlanmamış Doktora Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Binan, D. 2013. Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimlerde Tanımlama-Koruma Yaklaşımı ve Öneriler: Bergama Örneği. Tasarım+Kuram Dergisi, 6, Cilt 9, s. 1-26.
  • Cengiz, C. 1993. İstanbul’da 19. Yüzyıl Batılı ve Levanten Mimarların Yapıları ve Koruma Sorunları, Yayımlanmamış Doktora Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Çelik, Z. 1996. 19. Yüzyılda Osmanlı Başkenti Değişen İstanbul. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • De La Torre, M. 2002. Assessing the Values of Cultural Heritage, Research Report. Los Angeles: The Getty Conservation Institute.
  • English Heritage. 1998. Conservation Principles Policies And Guidance For The Sustainable Management Of The Historic Environment. Pdf Erişim: https:// content.historicengland.org.uk/images-books/ publications/conservation-principles-sustainable- management-historic-environment/conservationprinciplespoliciesguidanceapr08web. pdf/
  • Feilden, B. M. ve Jokilehto, J. 1993/1998. Management Guidelines For World Cultural Heritage Sites. Rome: ICCROM, UNESCO, ICOMOS.
  • Frey, B. S. 1997. Evaluating Cultural Property: The Economic Approach, International Journal of Cultural Property, 6, pp. 231-246.
  • ICOMOS. 1964. The Venice Charter. Pdf Erişim: http:// www.icomos.org/charters/venice_e.pdf
  • ICOMOS, UNESCO and ICCROM. 1994. The Nara Document on Authenticity. Pdf Erişim: http://whc. unesco.org/archive/nara94.htm
  • ICOMOS Australia, 1999, 2013. The Burra Charter. Pdf Erişim: http://australia.icomos.org/ wp-content/uploads/The-Burra-Charter-2013- Adopted-31.10.2013.pdf
  • ICOMOS Türkiye. 2013. Mimari Mirası Koruma Bildirgesi. Pdf Erişim: http://www.icomos.org.tr/Dosyalar/ ICOMOSTR_0623153001387886624.pdf
  • İSMEP. 2014. Kültürel Mirasın Korunması. İstanbul. Pdf Erişim: http://docplayer.biz.tr/4221309-Kulturel- mirasin-korunmasi.html
  • Jokilehto J. 2006. Considerations on Authenticity and Integrity in World Heritage Context. City & Time 2 (1): 1.[online] URL:http://www.ct.ceci-br.org.
  • Kıraç, A. B. 2001. Türkiye’deki Tarihi Sanayi Yapılarının Günümüz Koşullarına Göre Yeniden Değerlendirilmeleri Konusunda Bir Yöntem Araştırması, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Mimar Sinan Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kuban, D. 1996. İstanbul- Bir Kent Tarihi. İstanbul: T. İş Bankası Yayınları.
  • Mantran, R. 2001. İstanbul Tarihi. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Madran, E. ve Özgönül, N. 2005. Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması. İstanbul: Mimarlar Odası Yayınları.
  • Müller-Wiener, W. 2003. Bizans’tan Osmanlı’ya İstanbul Limanı. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Ökte, F. 1951. Varlık Vergisi Faciası. İstanbul.
  • Pervititch, J. 2000. Jacques Pervititich Sigorta Haritalarında İstanbul. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Kent Araştırmaları Dizisi.
  • Riegl, A. 1996. The Modern Cult of the Monuments: Its Essence and Its Development. İçinde: Historical and Philosophical Issues in the Conservation of Cultural Heritage. Los Angeles: Getty Conservation Institute, pp. 69–83.
  • Smith, L. 2006. The Uses of Heritage. Routledge.
  • Türk Dil Kurumu. 2011. Büyük Türkçe Sözlük-Tek Cilt. Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • UNESCO. 2005. Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention. Pdf Erişim: http://whc.unesco.org/ archive/opguide05-en.pdf
  • URL-1: http://lukeuedasarson.com/NotitiaPatterns.html Erişim Tarihi: 01.07.2016
  • URL-2: http://www.matrakcinasuh.com/ Erişim Tarihi: 20.07.2016
  • URL-3: http://historic-cities.huji.ac.il/turkey/istanbul/ maps/meisner_1638_istanbul.html Erişim Tarihi: 21.02.2016
  • URL-4: http://hdl.loc.gov/loc.pnp/ds.03569 Erişim Tarihi: 20.07.2016
  • URL-5: https://www.turkiye.gov.tr/beyoglu-belediyesi-arsa- rayic Erişim Tarihi: 18.02.2016
APA GÜLEYCAN OKYAY G, ULUSOY BINAN D (2017). Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. , 15 - 38.
Chicago GÜLEYCAN OKYAY Gülce,ULUSOY BINAN Demet Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. (2017): 15 - 38.
MLA GÜLEYCAN OKYAY Gülce,ULUSOY BINAN Demet Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. , 2017, ss.15 - 38.
AMA GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. . 2017; 15 - 38.
Vancouver GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. . 2017; 15 - 38.
IEEE GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D "Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi." , ss.15 - 38, 2017.
ISNAD GÜLEYCAN OKYAY, Gülce - ULUSOY BINAN, Demet. "Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi". (2017), 15-38.
APA GÜLEYCAN OKYAY G, ULUSOY BINAN D (2017). Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. Tasarım+Kuram, 13(23), 15 - 38.
Chicago GÜLEYCAN OKYAY Gülce,ULUSOY BINAN Demet Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. Tasarım+Kuram 13, no.23 (2017): 15 - 38.
MLA GÜLEYCAN OKYAY Gülce,ULUSOY BINAN Demet Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. Tasarım+Kuram, vol.13, no.23, 2017, ss.15 - 38.
AMA GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. Tasarım+Kuram. 2017; 13(23): 15 - 38.
Vancouver GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi. Tasarım+Kuram. 2017; 13(23): 15 - 38.
IEEE GÜLEYCAN OKYAY G,ULUSOY BINAN D "Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi." Tasarım+Kuram, 13, ss.15 - 38, 2017.
ISNAD GÜLEYCAN OKYAY, Gülce - ULUSOY BINAN, Demet. "Bir Kültürel Miras Alanı Olarak Karaköy-Tophane Bölgesi’nin Sahip Olduğu Değerlerin İrdelenmesi". Tasarım+Kuram 13/23 (2017), 15-38.