Yıl: 2002 Cilt: 16 Sayı: 30 Sayfa Aralığı: 102 - 111 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi

Öz:
Her kent birbiriyle ilişkili farklı bölümlerden oluşur. Kentsel açık-yeşil alanlar, kentin diğer bölümleri arasında dağılım gösterir ve hu bölümler arasında bağlantı kurar. Kentsel açık-yeşil alan olarak meydanlar, toplumsal ve sosyal yönden çok önemli fonksiyonlun yerine getiren dönemin önemli olaylarına sahne olarak "kent merkezi" olma özelliğine sahip ve bu sahip olduğu fonksiyonlara göre, kente kimlik kazandıran mekanlardır. Meydanlar tarihi akış içinde dini tören ve kutlamalar, ticaret ve politika, eğitim, kültür ve sanatsal faaliyetler, ulaşım, iletişim ve rekreasyonel aktiviteler gibi amaçlar doğrultusunda önemli fonksiyonlun yerine getirmişlerdir. Günümüzde ise kentlerin önemli açık-yeşil alanlarından olan meydanların, kent halkının yaşantısındaki rolü ve kent dokusuna kazandırdığı fonksiyonları nedeniyle titizlikle planlanması gerekmektedir. Bu arastirmada; Konya kent merkezindeki meydanların tarihi ve mekansal gelişimi, kentteki konumu, mekansal algılama, donatı elemanları ve durumu, bitkisel materyal özellikleri ile kullanıcı özellikleri incelenmiştir. Kente merkez olma özelliğiyle önemli fonksiyonlun gerçekleştiren bu meydanlara yönelik olarak kentsel tasarım ilkeleri ve peyzaj planlama kriterleri doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Anahtar Kelime: arazi amenajmanı arazi değerlendirmesi Konya kentsel planlama kentsel alanlar

Konular: Mimarlık Çevre Çalışmaları Coğrafya Ekoloji Kentsel Çalışmalar

Planning and designing evalation of squares of Konya city

Öz:
Every city consist of different parts related to each other. Urban open-green areas show distribution among the other parts of the urban and establish connection among these parts. Squares as an urban open-green areas, are places that have very important functions point of view social and communiai being scene to important events of the period has "city center" characteristic and being places by having these functions, gaining identity to the city. Squares, have important functions at the direction of aims like religious ceremonies and celebrations, trade and politics, education, culture and artistic activities, transportation, communication and recreational activities.Today, squares that are very important open-green areas of the cities, and have the role M the life of city people and because of functions that earned to the texture of the city, have to be fastidiously planned. In this research, history and spatial progress of squares in Konya,situation in the city, spatial perception, ornamental elements and their conditions, vegetal material and user charecteristics have been examined. The suggestions have been proposed on the direction of the landscape planning criteria and urban planning principles in respect to squares that fulfill important functions with the characteristic which are central points in the city.
Anahtar Kelime: Konya urban planning urban areas land management land evaluation

Konular: Mimarlık Çevre Çalışmaları Coğrafya Ekoloji Kentsel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 1998. Konplan 2020. Konya Büyüksehir Çevre Düzeni Revizyon Nazim Imar Plani Raporu (Yayinlanmamis), Tasçi Mimarlik ve Planlama Bürosu, Ankara.
  • Anonim, 1998 a. Konplan 2020. Konya Büyüksehir Çevre Düzeni Revizyon Nazim Imar Plani, Sosyo- Ekonomik Arastirma Raporu, Tasçi Atölyesi Mi- marlik-Kent Planciligi, Ankara.
  • Anonim, 1998 b. Fotograflarla Geçmiste Konya. Konya Büyüksehir Belediyesi Kültür Müdürlügü Yayini, No:18, Seçil Ofset, Istanbul.
  • Anonim 2002. Konya Ticaret Odasi. 2002 Yili Resim- li Takvimi.Konya.
  • Aru, K. A. 1998. Türk Kenti, Yapi-Endüstrisi Merkezi Yayinlari, Istanbul.
  • Dagistanli, Ö., 1998. Meydanin Evrimi, Mekansal Analizi ve Sosyal Açidan Önemi. I.T.Ü. Fen Bi- limleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Istanbul.
  • Erdogan, E. 1996. Anadolu Avlulari Özellik ve D ü- zenleme Ilkeleri Üzerine Karsilastirmali Bir Aras- tirma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Cilt II, Ankara.
  • Ersagdiç, Y., 1998. Kent Meydanlarinin Rekreasyonel Islevleri Açisindan Incelenmesi ve Bu Islevlerin Konak Meydani Örneginde Idelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarligi Anabilim Dali, Izmir.
  • Fauole, P., 1995. Squares in Contemporary Architecture. Waanders Publishers Architectura & Natura Press, Amsterdam.
  • Giritlioglu, C., 1991. Sehirsel Mekan Ögeleri ve Tasa- rimi. ITÜ Mimarlik Fakültesi Yayini, Istanbul.
  • Kaftanci, G., 2000. Avrupa'dan Örneklerle Meydan Kavramina Bir Yaklasim. Ege Mimarlik, 10 (34), 20-21, Izmir.
  • Marcus, C. C., Francis, C., 1998. People Places ‘Design Guidelines for Urban Open Space’. Van Nostrand Reinhold Company, New York.
  • Odabasi, A. S. 1998. 20. yy Baslarinda Konya’nin Görünümü. T. C. Konya Valiligi Il Kültür Müdür- lügü Yayini, Konya.
  • Önder, M., 1971. Konya’nin Tarihi Bahçeleri. Mevla- na Sehri Konya. Konya Turizm Dernegi Y ayini, Ankara.
  • Önder, S., 2001. Konya 2020 Nazim Imar Plani Açik ve Yesil Alan Sistemine Iliskin Öneriler. S.Ü. Zi- raat Fakültesi Dergisi, 15(28), 13-29, Konya.
  • Önder, S., Aklanoglu, F., 2002. Kentsel Açik Mekan Olarak Meydanlarin Irdelenmesi. Selçuk Üniversi- tesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Baskida), Konya.
  • Öztan, Y., 1998. Kentler ve Meydanlar. Maison Française Dergisi, 33, 154-157, Istanbul.
  • Suher, H., 1997. Taksim Meydani Yeni Düzenleme Önerisi Için Bir Görüs. Yapi Dergisi, 192, 97-100, Istanbul.
  • Uzun, G., 1990. Kentsel Rekreasyon Alan Planlamasi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabi, Yayin No:48, Adana.
  • Yamaçli, R., 1999. Mimari Tasarim ve Görsel Çevre Etkilesimi Baglaminda “Yer” Kavrami: Istanbul Edirnekapi-Fatih-Sehzadebasi Aksi/Örnegi. Ana- dolu Üniversitesi Mimarlik-Mühendislik F akültesi Yayini, No:2, Eskisehir.
  • Yilmaz, A., 2000. Kentsel Koruma Alanlarinda Plan- lama ve Kentsel Tasarim Iliskileri: Ankara, Afyon, Konya, Avanos, Divrigi Örnekleri. G.Ü. Fen Bi- limleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
APA ÖNDER S, AKLANOĞLU F (2002). Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. , 102 - 111.
Chicago ÖNDER Serpil,AKLANOĞLU Filiz Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. (2002): 102 - 111.
MLA ÖNDER Serpil,AKLANOĞLU Filiz Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. , 2002, ss.102 - 111.
AMA ÖNDER S,AKLANOĞLU F Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. . 2002; 102 - 111.
Vancouver ÖNDER S,AKLANOĞLU F Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. . 2002; 102 - 111.
IEEE ÖNDER S,AKLANOĞLU F "Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi." , ss.102 - 111, 2002.
ISNAD ÖNDER, Serpil - AKLANOĞLU, Filiz. "Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi". (2002), 102-111.
APA ÖNDER S, AKLANOĞLU F (2002). Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 16(30), 102 - 111.
Chicago ÖNDER Serpil,AKLANOĞLU Filiz Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 16, no.30 (2002): 102 - 111.
MLA ÖNDER Serpil,AKLANOĞLU Filiz Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), vol.16, no.30, 2002, ss.102 - 111.
AMA ÖNDER S,AKLANOĞLU F Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2002; 16(30): 102 - 111.
Vancouver ÖNDER S,AKLANOĞLU F Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2002; 16(30): 102 - 111.
IEEE ÖNDER S,AKLANOĞLU F "Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi." Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 16, ss.102 - 111, 2002.
ISNAD ÖNDER, Serpil - AKLANOĞLU, Filiz. "Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi". Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 16/30 (2002), 102-111.