Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi

Yıl: 2017 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 16 - 19 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi

Öz:
Araştırma, ticari öneme sahip makromantarlardan Ramaria flavobrunnescens'in taze ve kurutulmuş örneklerinde Vitamin C, E, ve yağ asidi bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Vitamin C ve E miktarları HPLC ile analiz edilmiştir. Vitamin C miktarı taze örneklerde 186 mg kg -1, kurutulmuş örneklerde 7,2 mg kg -1 olarak bulunmuştur. Yağ asidi bileşenleri, yağ asidi metil esterleri oluşturulduktan sonra Alev İyonlaştırma Detektörü'lü (FID) Gaz Kromatografisi (GC) cihazı ile analiz edilmiştir. Yağ asidi bileşenleri, taze ve kuru örneklerde yüzde olarak sırasıyla şu şekilde bulunmuştur; linoleik asit: %22.7- %21.4; oleik asit %44.8- % 48.9; palmitik asit %11.8- %8.8.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Kimya, Analitik Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Mühendislik, Kimya

Determination of Vitamins C, E and Fatty Acid Composition in Edible and Economically Important Macrofungi, (Ramaria flavobrunnescens= Gelinparmağı Mantarı))

Öz:
This study was conducted to determine vitamins C, E and fatty acid composition in a commercially important macrofungi, Ramaria flavobrunnescens. Amount of vitamin C and E were determined by HPLC. The ratio of Vitamin C was 186 mg kg -1 and 7.2 mg kg -1 in fresh and dried samples, respectively. Fatty acid compositions were analyzed by Gas Chromatography (GC) equipped with Flame Ionization Detector (FID) after formations of methyl esters. Fatty acid composition percentages for each fresh and dried sample were 22.7%-21.4%; 44.8%48.9%; and 11.8%-8.8% for linoleic acid,oleic acid, and palmitic acid, respectively.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Kimya, Analitik Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Mühendislik, Kimya
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akkara M, Tosun H 2014. Funguslardan Elde Edilen Endüstriyel Ürünler. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(2): 46-53.
  • Breitenbach J, Kränzlin F 1986. Non gilled fungi- Heterobasidiomycetes, Gasteromycetes. Verlag Mykologia. Fungi of Switzerland, Vol. 2. Aphyllophorales,
  • Christie WW 1993. Preparation of Lipid Extracts from Tissues. In: Advances in Lipid Methodology Two, pp. 195-213 edited by W.W. Christie, Oily Press, Dundee.
  • De Antueno RJ, Knickle LC, Smith H, Eelliot ML, Allen SJ, Neaka S, Winther MD 2001. Activity of Human Delta5 and Delta6 Desaturases on Multiple N-3 And N-6 Polyunsaturated Fatty Acids. FEBS Lett, 509(1): 77-80.
  • Enoch HG, Catala A, Strittmatter P 1976. Mechanism of Rat Liver Microsomal Stearyl-Coa Desaturase. Studies of The Substrate Specificity, Enzyme- Substrate Interactions, and The Function of Lipid. J Biol Chem 251: 5095-5103.
  • Flowers MT, Ntambi JM 2008. Role of Stearoyl- Coenzyme A Desaturase in Regulating Lipid Metabolism. Curr Opin Lipidol, 19: 248-256.
  • Gücin F 1993. Kozak Yaylasında (Bergama-İzmir) Yetişen ve İhraç Potansiyeli Olan Kuzugöbeği (Morchella) Mantarları. Ekoloji Çevre Dergisi, 6: 22-27.
  • Işıloğlu M, Öder N 1995. Contribution to the Macrofungi of Mediterranean Turkey. Türk. J. Botany, 19: 603-609.
  • Manzi P, Pizzoferrato L 2000. Beta Glucans in Edible Mushrooms. Food Chem, 68: 315-318.
  • Moser M 1983. Keys to Agarics and Boleti. Gustav Fischer Verlag, 535 p., Stuttgart.
  • Ntambi JM 1999. Regulation of Stearoyl-Coa Desaturase By Polyunsaturated Fatty Acids And Cholesterol. J Lipid Res, 40: 1549-1558.
  • Paton CM, Ntambi JM 2009. Biochemical and Physiological Function of Stearoyl-Coa Desaturase. Am J Physiol Endocrinol Metab, 297(1): E28-37.
  • Phıllıps R 1981. Mushrooms and Other Fungi of Great Britain & Europe, Pan Books.
  • Rajarathnam S, Shashirekha MN, Banu Z 1998. Biodegradative and Biosynthetic Capaticies of Mushrooms: Present and Future Strategies. Critical Reviews in Biotechnology, 18(2-3): 91-236.
  • Türkekul I, Yılmaz N, Şahin F, Bayrak ÖF 2010. Fatty Acid Composition of Six Mushroom Samples of Black Sea Region of Turkey. Asian Journal of Chemistry, 22(2):1479-1486.
  • Türkoğlu A 2008. Macrofungal Diversity of Babadag (Denizli, Turkey). African Journal of Biotechnology 7: 192-200.
  • Türkoğlu A, Allı H, Işıloğlu M, Yağız D, Gezer K 2008. Macrofungal Diversity of Uşak Province in Turkey. Mycotaxon, 104: 365-368.
  • Üstün O 2011. Makrofungusların Besin Değeri ve Biyolojik Etkileri. Turk Hij Den Biyol Derg, 68(4): 223-40.
  • Yılmaz N, Solmaz M, Türkekul I, Elmastas M 2006. Fatty Acid Composition in Some Wild Edible Mushrooms Growing in The Middle Black Sea Region of Turkey. Food Chemstry, 99: 168-174.
APA turkekul i (2017). Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. , 16 - 19.
Chicago turkekul ibrahim Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. (2017): 16 - 19.
MLA turkekul ibrahim Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. , 2017, ss.16 - 19.
AMA turkekul i Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. . 2017; 16 - 19.
Vancouver turkekul i Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. . 2017; 16 - 19.
IEEE turkekul i "Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi." , ss.16 - 19, 2017.
ISNAD turkekul, ibrahim. "Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi". (2017), 16-19.
APA turkekul i (2017). Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 20(1), 16 - 19.
Chicago turkekul ibrahim Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 20, no.1 (2017): 16 - 19.
MLA turkekul ibrahim Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, vol.20, no.1, 2017, ss.16 - 19.
AMA turkekul i Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi. 2017; 20(1): 16 - 19.
Vancouver turkekul i Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi. 2017; 20(1): 16 - 19.
IEEE turkekul i "Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 20, ss.16 - 19, 2017.
ISNAD turkekul, ibrahim. "Yenebilen ve Ekonomik Değeri Olan (Ramaria flavobrunnescens = Gelinparmağı Mantarı)'nın Vitamin C, E ve Yağ Asidi Bileşenlerinin Belirlenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi 20/1 (2017), 16-19.