Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık
Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 149 - 155 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık
Öz: Tuz insanlık tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Özellikle bakteriyel bozulmalara karşı koruyucu olarak kullanılan geleneksel bir engelleyicidir. Ayrıca lezzet vermenin yanı sıra besinleri saklamada da sıkça kullanılmaktadır. Saklamanın yapıldığı besinlere örnek olan inci kefali balığında tuzlama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Bu işlemlerde temiz, iyotsuz ve kalın tuz kullanılarak daha uygun ve daha uzun saklama süreci oluşturulur. Daha uzun süre saklamayı sağlayacak diğer bir faktör de balıkların üreme mevsimi dışında avlanılmasıdır. Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada tuzlanmış balığın tuzlanma süreçleri ve tüketimi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır
Anahtar Kelime: Konular:
The Meeting of The Fish And Salt: Salted Fish
Öz: Throughout human history, salt has an important place and is also a conventional prohibitive used as a protective barrier especially against the bacterial spoilage. However, salt tastes to fish and is frequently used to store foods. Pearl mullet (Chalcalburnus tarichi) is one of the foods that can be stored, and the fish salted process is carried out in various ways. A longer and suitable storage is formed by used the clean, non-iodous and thick salt in the salting process. The other factor is hunting except the fish breeding season.The fish caught except the breeding season have less water ratio in their tissues and thus a longer storage time is provided by used less salt. The pearl mullet remaining without spoiling with the right salting method has an important place in feeding of local people. This study is aimed to give information about the salinization processes and the consumption of salted fish
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim, 2016a. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11696142. asp (Erişim Tarihi:21.01.2016)
- Anonim, 2016b. http://www.vantb.org.tr/projeler.php?id=4. (Erişim Tarihi:19.01.2016)
- Anonim, 2016c. http://www.incikefali.net. (Erişim Tarihi:15.01.2016)
- Çaklı Ş, 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1. Ege üniversitesi yayınları Su ürünleri fakültesi yayın no:
- 76 ISBN: 978-975-483-761-2
- Gülyavuz H, Ünlüsayın M, 2008. Su Ürünleri İşleme teknolojisi. 2. Baskı. Onur Grafik,
- İstanbul Kılınççeker O, Küçüköner E, 2003. Tuzlanmış İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) Balığında Fiziksel, Kimyasal ve Biyokimyasal Değişimlerin Saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 13 (1): 55-59.
- Kurlansky M, 2003. Tuz-İnsanlığın Tuzlu Tarihi, Aykırı Yayınevi. Çeviren: Ali Çakıroğlu. ISBN No: 9758337572 407 s.
- Küçüköner E, 1990. Van-Erciş Yöresinde Farklı Salamura Metotlarıyla Hazırlanan İnci Kefali Balıklarının Mikrobiyolojik, Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Duyusal Niteliklerinin Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). YYÜ. Fen Bil. Enstitüsü, Van.
- TÜİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu. Su Ürünleri İstatistikleri 2013.
- TÜİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tarim.gov.tr/ BSGM (Erişim Tarihi:15.02.2016)
APA | GÜNGÖRMEZ H, GÜZEL S, ÖKSÜZ A, KEMANECİ S (2017). Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. , 149 - 155. |
Chicago | GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. (2017): 149 - 155. |
MLA | GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. , 2017, ss.149 - 155. |
AMA | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. . 2017; 149 - 155. |
Vancouver | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. . 2017; 149 - 155. |
IEEE | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık." , ss.149 - 155, 2017. |
ISNAD | GÜNGÖRMEZ, HAKAN vd. "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık". (2017), 149-155. |
APA | GÜNGÖRMEZ H, GÜZEL S, ÖKSÜZ A, KEMANECİ S (2017). Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 149 - 155. |
Chicago | GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no.2 (2017): 149 - 155. |
MLA | GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.7, no.2, 2017, ss.149 - 155. |
AMA | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 7(2): 149 - 155. |
Vancouver | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 7(2): 149 - 155. |
IEEE | GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, ss.149 - 155, 2017. |
ISNAD | GÜNGÖRMEZ, HAKAN vd. "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/2 (2017), 149-155. |