Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 149 - 155 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık

Öz:
Tuz insanlık tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Özellikle bakteriyel bozulmalara karşı koruyucu olarak kullanılan geleneksel bir engelleyicidir. Ayrıca lezzet vermenin yanı sıra besinleri saklamada da sıkça kullanılmaktadır. Saklamanın yapıldığı besinlere örnek olan inci kefali balığında tuzlama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Bu işlemlerde temiz, iyotsuz ve kalın tuz kullanılarak daha uygun ve daha uzun saklama süreci oluşturulur. Daha uzun süre saklamayı sağlayacak diğer bir faktör de balıkların üreme mevsimi dışında avlanılmasıdır. Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada tuzlanmış balığın tuzlanma süreçleri ve tüketimi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Çevre Bilimleri

The Meeting of The Fish And Salt: Salted Fish

Öz:
Throughout human history, salt has an important place and is also a conventional prohibitive used as a protective barrier especially against the bacterial spoilage. However, salt tastes to fish and is frequently used to store foods. Pearl mullet (Chalcalburnus tarichi) is one of the foods that can be stored, and the fish salted process is carried out in various ways. A longer and suitable storage is formed by used the clean, non-iodous and thick salt in the salting process. The other factor is hunting except the fish breeding season.The fish caught except the breeding season have less water ratio in their tissues and thus a longer storage time is provided by used less salt. The pearl mullet remaining without spoiling with the right salting method has an important place in feeding of local people. This study is aimed to give information about the salinization processes and the consumption of salted fish
Anahtar Kelime:

Konular: Çevre Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜNGÖRMEZ H, GÜZEL S, ÖKSÜZ A, KEMANECİ S (2017). Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. , 149 - 155.
Chicago GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. (2017): 149 - 155.
MLA GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. , 2017, ss.149 - 155.
AMA GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. . 2017; 149 - 155.
Vancouver GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. . 2017; 149 - 155.
IEEE GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık." , ss.149 - 155, 2017.
ISNAD GÜNGÖRMEZ, HAKAN vd. "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık". (2017), 149-155.
APA GÜNGÖRMEZ H, GÜZEL S, ÖKSÜZ A, KEMANECİ S (2017). Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 149 - 155.
Chicago GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no.2 (2017): 149 - 155.
MLA GÜNGÖRMEZ HAKAN,GÜZEL SENOL,ÖKSÜZ Abdullah,KEMANECİ SÜMEYYE Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.7, no.2, 2017, ss.149 - 155.
AMA GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 7(2): 149 - 155.
Vancouver GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 7(2): 149 - 155.
IEEE GÜNGÖRMEZ H,GÜZEL S,ÖKSÜZ A,KEMANECİ S "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, ss.149 - 155, 2017.
ISNAD GÜNGÖRMEZ, HAKAN vd. "Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/2 (2017), 149-155.