TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Yıl: 2017 Cilt: 42 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 287 - 296 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Öz:
Bu çalışmada, Tekirdağ ili ve ilçelerindeki farklı satış noktalarından temin edilen 15 adet ıhlamur ve 15adet kuşburnu örneğinde, aflatoksin B1(AFB1), B2(AFB2), G1(AFG1) ve G2(AFG2) varlığı HPLC yöntemiile araştırılmıştır. Ayrıca, örneklerde nem, su aktivitesi (aw) tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri vetoplam maya küf sayımı da yapılmıştır. Aflatoksin analizi sonucunda, ıhlamur örneklerinden birinde0.158 µg/kg AFG1ve 0.168 µg/kg AFG2, bir diğerinde ise 0.162 µg/kg AFG2bulunmuş, örneklerdekiaflatoksin miktarlarının yasal limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Diğer ıhlamur ve kuşburnuörneklerinde ise, düzeyi tayin limitinin (AFB1, AFB2, AFG1ve AFG2için sırasıyla 0.155, 0.168, 0.156,0.162 µg/kg) altında olmakla birlikte, incelenen aflatoksinlerden en az biri tespit edilmiştir. Bu çalışmadaincelenen örneklerde düşük düzeyde de olsa aflatoksinlerin tespit edilmesi, özellikle hassas tüketicigrupları tarafından bitki çayı olarak tüketilebilen ıhlamur ve kuşburnu gibi ürünlerde aflatoksinlerinbulunabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi Orman Mühendisliği

DETERMINATION OF AFLATOXINS IN LINDEN (TILIA SPP.) and ROSEHIP (ROSA CANINA) SAMPLES SOLD IN TEKİRDAĞ PROVINCE

Öz:
Aflatoxin B1(AFB1), B2(AFB2), G1(AFG1) and G2(AFG2) contents of 15 linden and 15 rosehip providedfrom supermarkets, herbalists and bazaars in Tekirdağ province were investigated using HPLC method.Samples were also assayed for moisture, water activity (aw), total mesophilic aerobic bacteria (TMAB)and total yeast and mould counts. One of the linden samples was determined to contain AFG1andAFG2at levels of 0.158 µg/kg and 0.168 µg/kg, respectively. AFG2content of another linden samplewas determined to be 0.162 µg/kg. Aflatoxin levels of these samples were lower than the maximumpermissible levels. The rest of the samples were determined to be contaminated with at least one of thefour aflatoxins with levels below LOQ (0.155; 0.168; 0.156; 0.162 µg/kg for AFB1, AFB2, AFG1, AFG2,respectively). The existence of aflatoxins in the samples even in low levels shows that plant materialssuch as linden and rosehip consumed as herbal tea by sensitive consumer groups may contain aflatoxins.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Sezik E. 2011. Bitkilerin Dünyas>: Dostlar. Klinik Toksikoloji Derne¤i 16. Kongresi, 18-21 May>s, Kayseri, Türkiye, 28.
  • 2. Zegarac JP, Samec D, Piljac A. 2013. Herbal Teas: A Focus on Antioxidant Properties. In: Tea in Health and Disease Prevention, Preedy VR. (ed), Academic Press, UK, pp. 129-140.
  • 3. Ivanova D, Gerova D, Chervenkov T, Yankova T. 2005. Polyphenols and Antioxidant Capasitiy of Bulgarian Medicinal Plants. J Ethnopharmacol, 96: 145-150.
  • 4. Tschiggerl C, Bucar F. 2012. The Volatile Fraction of Herbal Teas. Phytochem Rev, 11: 245-254.
  • 5. Polat R, Selvi S, Çak>lc>o¤lu U, Açar M. 2012. Bingöl Semt Pazarlar>nda Sat>lan Yabani Bitkilerin Etnobotanik Aç>dan _____ncelenmesi. Bio Divers Conserv, 5 (3): 155-161.
  • 6. Fidan MS, Öz A, Adanur H, Turan B. 2013. Gümüflhane Yöresinde Yetiflen Baz> Önemli Odun D>fl> Orman Ürünleri ve Kullan>m Miktarlar>. Gümüflhane Univ J Sci Tech Inst, 3 (2): 40-48.
  • 7. Ulusoy A, fieker M. 2013. Türkiye'de De¤iflen Çay Tüketim Al>flkanl>klar> Projesi. Trabzon Ticaret Borsas>, Türkiye, 64 s.
  • 8. Martins HM, Martins ML, Dias MI, Bernardo F. 2001. Evaluation of Microbiological Quality of Medicinal Plants Used in Natural Infusions. Int J Food Microbiol, 68: 149-153.
  • 9. Vitullo M, Ripabelli G, Fanelli I, Tamburro M, Delfine S, Sammarco ML. 2011. Microbiological and Toxicological Quality of Dried Herbs. Lett Appl Microbiol, 52: 573-580.
  • 10. Araújo MGF, Bauab TM. 2012. Microbial Quality of Medicinal Plant Materials. Latest Research into Quality Control, Akyar I (ed), InTech, pp. 67-81.
  • 11. Özyaral O, Tarkan Ö, Çevikbafl A, Johansson CB. 1994. Farmasötik Önemi Olan Baz> Droglarda Mikolojik Analizler. Mikrobiyol Bul, 28: 359-365.
  • 12. Tournas VH, Katsoudas EJ. 2008. Microbiological Quality of Various Medicinal Herbal Teas and Coffee Substitutes. Microbiol Insights, 1: 47-55.
  • 13. Stevic T, Pavlovic S, Stankovic S, Savikin S. 2012. Pathogenic Microorganisms of Medicinal Herbal Drugs. Arch Biol Sci, 64 (1): 49-58.
  • 14. Omogbai BA, Ikenebomeh M. 2013. Microbiological Characteristics and Phytochemical Screening of Some Herbal Teas in Nigeria. Eur Sci J, 9 (18): 149-160.
  • 15. Kosalec I, Cvek J, Tom>c S. 2009. Contaminants of Medicinal Herbs and Herbal Products. Arch Ind Hyg Toxicol, 60: 485-501.
  • 16. Hussein HS, Brasel JM. 2001. Toxicity, Metabolism, and Impact of Mycotoxins on Humans and Animals. Toxicology, 167: 101-134.
  • 17. Oruç HH. 2005. Mikotoksinler ve Tan> Yöntemleri. Uludag Univ J Fac Vet Med, 24 (1-2-3-4): 105-110.
  • 18. Yentür G, Er B. 2012. G>dalarda Aflatoksin Varl>¤>n>n De¤erlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 69 (1): 41-52.
  • 19. Peraica M, Radic B, Lucic A, Pavlovic M. 1999. Toxic Effects of Mycotoxins in Humans. Bulletin, 77 (9): 754-766.
  • 20. Heperkan D. 2006. Detecting and Controlling Mycotoxin Contamination of Herbs and Spices. Handbook of Herb and Spices, Peter KV (ed), Volume 3, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, pp. 3-40.
  • 21. IARC. 2002. Aflatoxins. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/ vol82/mono82-7A.pdf (Accessed 10 January 2016).
  • 22. Daradimos E, Marcaki P, Michael K. 2000. Evaluation and Validation of Two Fluorometric HPLC Methods for the Determination of Aflatoxin B1 in Olive Oil. Food Addit Contam, 17 (1): 65-73.
  • 23. Wilson DM, Mubatanhema W, Jurjevic Z. 2002. Biology and Ecology of Mycotoxigenic Aspergillus Species as Related to Economic and Health Concerns. Mycotoxins and Food Safety, DeVries JV, Trucksess MW, Jackson LS (ed), Volume 504, Springer Science, New York, USA, pp. 3-17.
  • 24. Ashiq S, Hussain M, Ahmad B. 2014. Natural Occurrence of Mycotoxins in Medicinal Plants: A review. Fungal Genet Biol, 66: 1-10.
  • 25. Halt M. 1998. Moulds and Mycotoxins in Herb Tea and Medicinal Plants. Eur J Epidemiol, 14: 269-274.
  • 26. Martins ML, Martins HM, Bernardo F. 2001. Fumonisins B1 and B2 in Black Tea and Medicinal Plants. J Food Prot, 64: 1268-1270.
  • 27. Santos L, Marin S, Sanchis V, Ramos AJ. 2009. Screening of Mycotoxin Multicontamination in Medicinal and Aromatic Herbs Sampled in Spain. J Sci Food Agric, 89: 1802-1807.
  • 28. Arslan R. 2013. Türkiye'de Üretilen Baz> Organik Baharat ve Bitkisel Çaylar>n Aflatoksin B1 Düzeyleri ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Araflt>r>lmas>. Celal Bayar Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü G>da Mühendisli¤i Anabilim Dal> Yüksek Lisans Tezi, Manisa, Türkiye, 126 s.
  • 29. Cemero¤lu B (ed). 2010. G>da Analizleri, Geniflletilmifl 2. Bask>. G>da Teknolojisi Derne¤i Yay>nlar> No:34, Ankara, Türkiye, 657 s.
  • 30. AOAC. 2000. Official Method 987.18, 42:1, Washington DC, USA.
  • 31. Scolari G, Zacconi C, Vescovo M. 2001. Microbial Contamination of Tea and Aromatic Herb-Tea Products. Ital J Food Sci, 4 (13): 429-433.
  • 32. Anon 2016. Mycotoxin Technical Manual. R- Biopharm Rhone. www.r-biopharm.com (Accessed 03 April 2016).
  • 33. Romagnoli B, Menna V, Gruppioni N, Bergamini C. 2007. Aflatoxins in Spices, Aromatic Herbs, Herb-Teas and Medicinal Plants Marketed in Italy. Food Control, 18: 697-701.
  • 34. Tekiner N, Türky>lmaz K. 2011. Türk Çaylar>nda Aflatoksin Varl>¤> ve Muhtemel Bulaflma Kaynaklar>. Çay _____flletmeleri Genel Müdürlü¤ü Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araflt>rma Enstitüsü Müdürlü¤ü, Rize, Türkiye.
  • 35. Stroka J, Anklam E, Jörissen U, Gilbert J. 2000. Immunoaffinity Column Cleanup with Liquid Chromatography Using Post-Column Bromination for Determination of Aflatoxins in Peanut Butter, Pistachio Paste, Fig Paste and Paprika Powder: Collaborative Study. J AOAC Int, 2: 320-340.
  • 36. Vial J, Jardy A. 1999. Experimental Comparison of the Different Approaches to Estimate LOD and LOQ of an HPLC Method. Anal Chem, 71: 2672-2677.
  • 37. Türkben C, Uylafler V, _____nceday> B, Çelikkol I. 2010. Effects of Different Maturity Periods and Processes on Nutritional Components of Rosehip (Rosa canina L.). J Food Agric Environ, 8 (1): 26-30.
  • 38. Vidovic S, Cvetkovic D, Ramic M, Dunjic M, Malbasa R, Tepic A, Sumic Z, Velicanski A, Jokic S. 2013. Screening of Changes in Content of Health Benefit Compounds, Antioxidant Activity and Microbiological Status of Medicinal Plants during the Production of Herbal Filter Tea. Ind Crop Prod, 50: 338-345.
  • 39. Da¤delen AF, Aflyemez AÜ, Tokat _____E, Cumbul D, Da¤delen A. 2014. Mikrobiyolojik ve Aflatoksin Yönünden Baz> T>bbi ve Aromatik Bitkiler ve Çaylar>n>n _____ncelenmesi. II. T>bbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül, Yalova, Türkiye, 191-196.
  • 40. Özay G, Pala M, Sayg> B. 1993. Baz> G>dalar>n Su Aktivitesi (aw) Yönünden _____ncelenmesi. GIDA, 18 (6): 377-383.
  • 41. Kolb N. 1999. Microbiological Status of Untreated Herbal Materials. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 95 (7): 263-268.
  • 42. Kaya DB. 2006. Piyasada Sat>fla Sunulan Baz> Bitkisel Çaylar>n Mikrobiyolojik Kalitesi. Ankara Üni. Fen Bil. Enst. G>da Müh. ABD. Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Türkiye, 43 s.
  • 43. Anon 2011a. Türk G>da Kodeksi. Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeli¤i. G>da, Tar>m ve Hayvanc>l>k Bakanl>¤>. 29 Aral>k 2011 tarih ve 28157 say>l> Resmi Gazete (3. Mükerrer), Ankara.
  • 44. THIE. 2015. THIE's Recommended Microbiological Specification for Trade in Herbal Infusions Raw Materials (Dry). http://www.thie-online.eu/ fileadmin/inhalte/Publications/HFI/4_2015-06-30_ THIE_Recommended_microbiological_specifications. pdf (Accessed 03 April 2016)
  • 45. Anon 2011b. Türk G>da Kodeksi. G>dalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü _____çin Numune Alma, Numune Haz>rlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebli¤i (2011/32). G>da, Tar>m ve Hayvanc>l>k Bakanl>¤>. 15 A¤ustos 2011 tarih ve 28026 say>l> Resmi Gazete, Ankara.
  • 46. Hiscocks ES. 1965. The Importance of Molds in the Deterioration of Tropical Foods and Feedstuffs. In: Mycotoxins in Foodstuffs, Wogan GN (ed). MIT Press, Cambridge, MA, pp.15-26.
  • 47. Anon 2011c. Türk G>da Kodeksi. Bulaflanlar Yönetmeli¤i, G>dalardaki Bulaflanlar>n Maksimum Limitleri. G>da, Tar>m ve Hayvanc>l>k Bakanl>¤>. 29 Aral>k 2011 tarih ve 28157 say>l> Resmi Gazete (3. Mükerrer), Ankara.
  • 48. Rizzo I, Varsavsky E, Vedoya G, Haidukowski M, Frade H, Chiale C. 1998. Fungal and Aflatoxin Contamination of Medicinal Herbs. Mycotoxin Res, 14: 46-53.
  • 49. Abou-Arab AAK, Kawther MS, El Tantawy ME, Badeaa R_____, Khayria N. 1999. Quantity Estimation of Some Contaminants in Commonly Used Medicinal Plants in the Egyptian Market. Food Chem, 67: 357-363.
  • 50. Sweeney MJ, Dobson ADW. 1998. Mycotoxin Production by Aspergillus, Fusarium and Penicillium Species. Int J Food Microbiol 43: 141-158.
  • 51. Tunail N. 2000. Funguslar ve Mikotoksinler. G>da Mikrobiyolojisi ve Uygulamalar>, 2. bask>; Ankara Üniversitesi. Ziraat Fak. G>da Müh. Böl. Yay>n>, Ankara, 3. bölüm, 13. k>s>m.
  • 52. Omar S, Lemonnier B, Jones N, Ficker C, Smith ML, Neema C, Towers GHN, Goel K, Arnason JT. 2000. Antimicrobial Activity of Extracts of Eastern North American Hardwood Trees and Relation to Traditional Medicine. J Ethnopharmacol, 73: 161-170.
  • 53. Fitsiou I, Tzakou O. 2007. Volatile Constituents and Antimicrobial Activity of Tilia tomentosa Moench and Tilia cordata Miller Oils. J Essent Oil Res, 19: 183-185.
  • 54. Olech M, Nowak R, Los R, Rzymowska J, Malm A, Chrusciel K. 2012. Biological Activity and Composition of Teas and Tinctures Prepared from Rosa rugosa Thunb. Cent Eur J Biol, 7 (1): 172-182.
  • 55. Özbucak TB, Akçin ÖE, Ertürk Ö. 2013. The Change in Ecological, Anatomical and Antimicrobiological Properties of the Medicinal Plant Tilia Rubra Dc. Subsp. Caucasica (Rupr.) V. Engler Along an Elevational Gradient. Pak J Bot, 45 (5): 1735-1742.
  • 56. Kacániová M, Petrová J, Kántor A, Terentjeva M, Kluz M. 2015. In vitro Antimicrobial Activity of Four Slovak Medicinal Plants against Different Strains of Bacteria. Sci Pap Anim Sci Biotechnol, 48 (1): 137-142.
  • 57. Rovná K, Petrová J, Terentjeva M, Cerná J, Kacániová M. 2015. Antimicrobial Activity of Rosa canina Flowers Against Selected Microorganisms. J Microbiol Biotech Food Sci, 4 (1): 62-64.
APA CAN N, Durakli Velioglu S (2017). TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. , 287 - 296.
Chicago CAN NURAY,Durakli Velioglu Serap TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. (2017): 287 - 296.
MLA CAN NURAY,Durakli Velioglu Serap TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. , 2017, ss.287 - 296.
AMA CAN N,Durakli Velioglu S TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. . 2017; 287 - 296.
Vancouver CAN N,Durakli Velioglu S TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. . 2017; 287 - 296.
IEEE CAN N,Durakli Velioglu S "TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI." , ss.287 - 296, 2017.
ISNAD CAN, NURAY - Durakli Velioglu, Serap. "TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI". (2017), 287-296.
APA CAN N, Durakli Velioglu S (2017). TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA, 42(3), 287 - 296.
Chicago CAN NURAY,Durakli Velioglu Serap TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA 42, no.3 (2017): 287 - 296.
MLA CAN NURAY,Durakli Velioglu Serap TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA, vol.42, no.3, 2017, ss.287 - 296.
AMA CAN N,Durakli Velioglu S TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017; 42(3): 287 - 296.
Vancouver CAN N,Durakli Velioglu S TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017; 42(3): 287 - 296.
IEEE CAN N,Durakli Velioglu S "TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI." GIDA, 42, ss.287 - 296, 2017.
ISNAD CAN, NURAY - Durakli Velioglu, Serap. "TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (TILIA SPP.) VE KUŞBURNU (ROSA CANINA) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI". GIDA 42/3 (2017), 287-296.