Yıl: 2017 Cilt: 54 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 385 - 395 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı; lzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinin kentsel alanındaki hane halklarının keçi sütü ve ürünleri tüketim yapısını analiz etmektir. Araştırmada oransal örnekleme ile kent merkezlerinde yaşayan 500 hane halkından anketle veriler derlenmiştir. Keçi sütü ve ürünleri tüketimini etkileyen faktörlerin analizinde Iojistik regresyon (logit model) kullanılmıştır. 95 hane halkının keçi sütü, 166 hane halkının keçi peyniri, 50 hane halklnln ise keçi yoğurdu tükettiği saptanmıştır. Yıllık ortalama kişi başına tüketim; keçi sütü için 2.98 kg, keçi peyniri için 5.86 kg, keçi yoğurdu için ise 2.16 kg olarak hesaplanmıştır. Logit model sonuçları, ürüne ilişkin bilginin hem keçi peyniri, hem de keçi sütü tüketiminde önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Hane halkları keçi sütü ve ürünlerinin önemi ve yararları konusunda bilgilendirilmeli, ürünlerin kalite standartları konusunda bilinçlendirilmeli, ambalajlı ve markalı ürünleri seçmeleri konusunda yönlendirilmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

A Research on Analysis of Goat Milk and Products Consumption in Izmir, Canakkale and Balıkesir Provinces

Öz:
The main purpose of this study is to analyze goat milk and products consumption structure of households in urban part of Izmir, Canakkale and Balikesir Provinces. Data has been collected from 500 households residing in the city centers through proportional sampling. Logistic regression (logit model) was used for the analysis of factors which affect consumption of goat milk and products. It was determined that 95 households consume goat milk, 166 households consume goat cheese and 50 households consume goat yogurt. Annual mean consumption per person was calculated to be 2.98 kg for goat milk, 5.86 kg for goat cheese and 2.16 kg for goat yogurt, respectively. Results of logit model show that knowledge of the product is an important factor in consumption of both goat cheese and goat milk. Consumers should be informed on the importance and benefits of goat milk and products, their awareness should be raised in regard to quality standards of products and they should be guided into opting for packaged and branded products.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ENGİNDENİZ S, AKTÜRK D, SAVRAN A, KOŞUM N, TASKIN T, KESENKAŞ H, GÖKMEN M, UZMAY A, ÇINAR G (2017). İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. , 385 - 395.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,AKTÜRK Duygu,SAVRAN A. Ferhan,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe,ÇINAR Gökhan İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. (2017): 385 - 395.
MLA ENGİNDENİZ Sait,AKTÜRK Duygu,SAVRAN A. Ferhan,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe,ÇINAR Gökhan İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. , 2017, ss.385 - 395.
AMA ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. . 2017; 385 - 395.
Vancouver ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. . 2017; 385 - 395.
IEEE ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G "İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma." , ss.385 - 395, 2017.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma". (2017), 385-395.
APA ENGİNDENİZ S, AKTÜRK D, SAVRAN A, KOŞUM N, TASKIN T, KESENKAŞ H, GÖKMEN M, UZMAY A, ÇINAR G (2017). İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(4), 385 - 395.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,AKTÜRK Duygu,SAVRAN A. Ferhan,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe,ÇINAR Gökhan İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54, no.4 (2017): 385 - 395.
MLA ENGİNDENİZ Sait,AKTÜRK Duygu,SAVRAN A. Ferhan,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe,ÇINAR Gökhan İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.54, no.4, 2017, ss.385 - 395.
AMA ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(4): 385 - 395.
Vancouver ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(4): 385 - 395.
IEEE ENGİNDENİZ S,AKTÜRK D,SAVRAN A,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A,ÇINAR G "İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54, ss.385 - 395, 2017.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54/4 (2017), 385-395.