Yıl: 2017 Cilt: 54 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 397 - 407 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri

Öz:
Bu araştırmada Tekirdağ koşullarında Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının su stresi, tane ve salkım özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toprak işleme uygulamaları korumalı toprak işleme (KTİ), korumalı toprak işleme+geleneksel toprak işleme (KTİ+GTİ) ve geleneksel toprak işleme (GTİ) uygulamaları olmak üzere farklı şekilde yapılmıştır. Yaprak alma uygulamaları ise kontrol (AY+KY) uygulaması (ana yaprak ve koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar), AY (ana yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) ve KY (koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) olmak üzere farklı şekilde yapılmıştır. Buna göre; KTİ+GTİ uygulamasının yaprak su potansiyelini, tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını, tane iriliğini azalttığı görülmüştür. KTİ uygulaması ise yaprak su potansiyelini, tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını azaltmış; tane iriliğini artırmıştır. Yaprak alma uygulamalarından AY uygulaması tane iriliği ve verim değerlerini azaltırken; tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını ve salkım iriliğini artırmıştır. KY uygulamasının tane iriliğini artırdığı, tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Syrah için toprak işleme uygulamalarında KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarında ise Kontrol (AY+KY) uygulaması önerilebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Different Soil Tillage and Leaf Removals Effects on Water Stress, Berry and Cluster Properties of cv. Syrah

Öz:
In this study, different soil tillage and leaf removal treatments' effects on water stress, yield and quality were studied in Tekirdağ province conditions. Three different soil tillage treatments were used; conservative soil tillage (CST), conservative soil tillage traditional soil tillage (CST+TST) and traditional soil tillage (TST). Three different leaf removal applications were used; control (ML+SL) treatment (main leaf and secondary leaves left together on vine), ML (main leaves left on the vine), SL (secondary leaves left on vine). According to that; with CST+TST treatment, leaf water potential, Berry Skin Area/Berry Flesh Volume ratio, yield increased while berry size decreased. With CST treatment leaf water potential, BSA/BFV ratio and yield decreased while berry size increased. With ML leaf removal treatment; berry size and yield decreased while BSA/BFV ratio, cluster size increased. With SL treatment; berry size increased while, BSA/BFV ratio decreased. In conclusion, for cv. Syrah red wine cultivar, CST soil tillage treatment and control (ML+SL) leaf removal treatment could be recommended.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bahar, E., I. Korkutal ve A.S.Yaşasın. 2010. Bağcılıkta örtülü toprak işleme ve kulllanılan örtü bitkileri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2):3—13.
  • Bahar, E. ve C. Kurt. 2015. Farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının Syrah üzüm çeşidinin fizyolojisi, morfolojisi ve üzüm bileşimi üzerine etkileri: I. Yaprak su potansiyelleri, sürgün, salkım, tane özellikleri ve verim üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi—A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı):296—315.
  • Barbagallo, M.G., S. Guidoni and J.J. Hunter. 2011. Berry size and qualitative characteristics of Vials vinifera L. cv. Syrah. South African Journal of Enology and Viticulture, 32(1):129—13 6.
  • Carbonneau, A. 1998. Aspects qualitatifs. 258—276. In: Tiercelin, JR (Ed.), Traite d’irrigation. Tec &Doc. Lavosier Ed. Paris. 1011 p.
  • Carbonneau, A., A. Deloire and B. Jaillard. 2007. La Vigne. Physiologie, Terroir, Culture. Dunod, Paris, ISBN: 9782100499984.
  • Chaves, M.M., O. Zarrouk, R. Francisco, J.M. Costa, T. Santos, A.P. Regalado, M.L. Rodrigues and C.M. Lopes. 2010. Grapevine under deficit irrigation: hints from physiological and molecular data. Annals of Botany, 105:661—676.
  • Dai, Z.W., N. Ollat, E. Gomes, S. Decroocq, J.P. Tandonnet, L. Bordenave, P. Pieri, G. Hilbert, C. Kappel, C. van Leeuwen, P. Vivin and S. Delrot. 2011. Ecophysiological, genetic, and molecular causes of variation in grape berry weight and composition: review. AJEv, 62(4):413—425.
  • De La Hera Orts, M.L., A. Martinez—Cutillas, J.M. Lopez—Roca and E. Gomez-Plaza. 2005. Effect of moderate irrigation on grape composition during ripening. Spanish Journal of Agricultural Research, (3)1352—361.
  • Deloire, A., A. Carbonneau, Z. Wang and H. Ojeda. 2004. Vine and water, short review. Journal International Science Vigne Vin, 38(1):1—13.
  • Etchebarne, F., H. Ojeda and J.J. Hunter. 2010. Leafzfruit ratio and vine water status effects on Grenache Noir (Vitis vinifera L.) berry composition: water, sugar, organic acids and cations. South African Journal of Enology and Viticulture, 31(2):106—115.
  • Gray, J.D. and B.G. Coombe. 2009. Variation in Shiraz berry size originates before fruit set but harvest is point of re— synchronisation for berry development after flowering. Australian Journal of Grape and Wine Research, 15:156—165.
  • Horwath, W.R., J.P. Mitchell and J.W. Six. 2008. Tillage and crop management effects on air, water, and soil quality in California. University of California Division of Agriculture and Natural Research Publication 8331, September 2008z1—9.
  • Hunter, J.J. 1997. Implications of seasonal canopy management and growth compensation in grapevine. South African Journal of Enology and Viticulture, 21(2):81—91.
  • Kriedemann, F.E. and I. Goodwin. 2003. Regulated Deficit Irrigation and Partial Rootzone Drying. Cambera: Land and Water Australia Irrigation Insights No. 3.
  • Kuljancic, I.D., D. Papric, N. Korac, P. Bozovic, M. Borisev, M. Medic and D. Ivanisevic. 2009. Photosynthetic activity in leaves on laterals and top leaves on main shoots of Sila cultivar before grape harvest. African Journal of Agricultural Research, 7(13):2072— 2074.
  • Lopes, C.M., T.P. Santos, A. Monteiro, M.L. Rodrigues, J.M. Costa and M.M. Chaves. 2011. Combining cover cropping with deficit irrigation in Mediterranean low vigor vineyard. Scientia Horticulturae, 129:603—612.
  • Lorenz, D.H., KW. Eichhorn, H. Bleiholder, R. Klose, U. Meier and E. Weber. 1995. Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L.) codes and descriptions according to the extended BBCH Scale. Australian Journal Grape and Wine Research, 1:100—110.
  • McGourty, G. 2004. Cover Cropping Systems for Organically Famed Vineyards. Practical Winery&Vineyard, September—October 2004, 1—7.
  • Monteiro, A. and C.M. Lopes. 2007.Influence of cover crop on water use and performance of vineyard in Mediterranean Portugal. Agricultural Ecosystems Environment, 121(4) :336—342.
  • OIV. 2009. 2“d Edition of the OIV descriptor list for grape varieties and Vitis species. 178 p.
  • Palliotti, A., T. Gardia, J.G. Berrios, S. Civardic and S. Poni. 2012. Early source limitation as tool for yield control and wine quality improvement in high—yielding red Vitis vinifera L. Cultivar. Scientia Horticulturae, 145:10—16.
  • Palma, L., V. Novello, L. Tarricome, L. Frabboni, G. Lopriore and F. Soleti. 2007. Grape and wine quality as influenced by the agronomical soil protection in Viticultural system of southern Italy. Quaderni di Scienze Viticole ed Enologiche, University of Torino, 29:83‘111.
  • Poni, S., F. Bemizzoni, S. Civardi and N. Libelli. 2009. Effects of pre— bloom leaf removal on growth of berry tissues and must composition in two red Vitis vinifera L. cultivars. Australian Journal of Grape and Wine Research, 15(2):97—194.
  • Pou, A., J. Guias, M. Moreno, M. Tomas, H. Medrano and J. Cifre. 2011. Cover cropping in (Vitis w'nifera L, cv. Manto Negro) vineyards under Mediterranean conditions: Effects on plant vigour, yield and grape quality. Journal International Science Vigne Vin, 45(4):223—234.
  • Roby, G. and MA. Matthew. 2004. Relative proportions of seed, skin and flesh, in ripe berriesfrom Cabernet Sauvignon grapevines grown in vineyard either well irrigated or under water deficit. Australian Journal of Grape and Wine Research, 10(1):74—82.
  • Schultz, H.R. 1993. Photosynthesis of sun and shade leaves of field— grown grapevine (Vitis vinifera L.) and relation to leaf age.
  • Suitability of the plastochron concept for the expression of physiological age. Vitis, 32:197—205.
  • Schultz, H.R. 1995. Grape canopy structure, light microclimate and photosynthesis. I. two—dimensional model of the spatial distribution of surface area densities and leaf ages in two canopy systems. Vitis, 34:211—215.
  • Shellie, K. and B. Brown. 2012. Influence of deficit irrigation on nutrient indices in wine grape (Vitis vinifera L.). Agricultural Sciences, 3(2):268—273.
  • Silvestre, J.C., S. Canas, J. Brazao, I. Caldeira, P. Climaco, F. Duarte, N.S. Conceicao, C. Arruda, M.I. Ferreira and A.C. Malheiro. 2012. Influence of timing and intensity of deficit irrigation on vine vigour, yield and berry and wine composition of Tempranillo in southern Portugal. Acta Horticulturae, 931:193—201.
  • Sofo, A., V. Nuzzo, G. Tataranni, M. Manfra, M. De Nisco and A. Scopa. 2012. Berry morphology and composition in irrigated and non—irrigated grapevine (Vitis vinifera L.). Journal of Plant Physiology, 16940234031.
  • Vaudour, E. 2003. Les Terroirs Viticoles. Definitions, Caracterisation et Protection. Dunod, Paris, ISBN: 2100064541.
APA Korkutal I, BAHAR E, BAYRAM S (2017). Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. , 397 - 407.
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,BAYRAM Seçil Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. (2017): 397 - 407.
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,BAYRAM Seçil Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. , 2017, ss.397 - 407.
AMA Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. . 2017; 397 - 407.
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. . 2017; 397 - 407.
IEEE Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S "Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri." , ss.397 - 407, 2017.
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri". (2017), 397-407.
APA Korkutal I, BAHAR E, BAYRAM S (2017). Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(4), 397 - 407.
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,BAYRAM Seçil Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54, no.4 (2017): 397 - 407.
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,BAYRAM Seçil Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.54, no.4, 2017, ss.397 - 407.
AMA Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(4): 397 - 407.
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(4): 397 - 407.
IEEE Korkutal I,BAHAR E,BAYRAM S "Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54, ss.397 - 407, 2017.
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Su Stresi, Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54/4 (2017), 397-407.