Yıl: 2018 Cilt: 5 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 339 - 347 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-03-2019

Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi

Öz:
Bu çalışmada, sert kabuklu meyveler içinde yer alan cevizin üretimdeki rekabet gücü ve ekonomikdurumu belirlenmeye çalışılmıştır. İstatistik kurumlarından alınan veriler ve daha önce yapılmış olan bilimselçalışmalar esas alınarak bu araştırma hazırlanmıştır. FAO 2016 yılı verilerine göre dünya üzerindeki yaklaşık1,200,000 hektar tarımsal ceviz alanı içerisinde 487,000 hektar alana sahip olan Çin, ilk sırada yer almaktadır.Buna rağmen nüfus yoğunluğundan dolayı iç talebin fazla olması, Çin’in uluslararası pazarda aynı güce sahipolmamasına neden olmaktadır. Buna karşın ABD, kapama bahçelerinden oluşan standart ceviz çeşitliliğine sahipolduğundan 2016 yılında %38 pay ile ihracatta dünya lideridir. Türkiye’nin ise dünya genelinde 86,853 hektaralan ve 195,000 tonluk üretim ile %5’lik paya sahiptir ve ilk dört ülke içerisinde yer almaktadır. Sert kabuklumeyveler içerisinde cevizin pazar payının artırılabilmesi ve rekabet edilebilmesi için üretici örgütleri oluşturulup,piyasa ve talepler ile ilgili analiz ve değerlendirmeler yapılmalı, kapama bahçe tesisi ve ceviz yetiştiriciliği teşvikedilmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Coğrafya Ziraat Mühendisliği

Competition Analysis of Walnut Production in Turkey

Öz:
In this study, it was trying to determine the competition power and economic status of walnut production in nuts. This research has been prepared on the basis of the data obtained from the statistical institutions and the previous scientific studies. According to data from FAO 2016, China, which has 487,000 hectares of land in the world's approximately 1,200,000 hectares of agricultural walnut area, is in the first place. Despite the fact that the domestic demand is excessive due to population density causes China not to have the same power in the international market. Despite this, since the USA has the range of standard walnut consisting of closure gardens, it became the world leader in exportation with 38% share in 2016. As for Turkey, having a field of 86,853 hectares and production of 195,000 tons it takes place in the first four countries with 5% share. In order to increase the market share of walnut and create competition between nuts, closure gardens must be established and walnut farming must be promoted through forming supplier associations and carrying out analyses and evaluations related to market and demands.
Anahtar Kelime:

Konular: Coğrafya Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akça, Y. 2010. Edirne ilinde ceviz ağaçlandırma çalışmalarının tarım yönünden analiz ve sentezi. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, Cilt: II, s.856- 861. Tokat.
  • Akça, Y. 2014. Ceviz Yetiştiriciliği. Anıt Matbaası, ISBN: 975–97498–07, 328 s., Ankara.
  • Anonim, 2017. Haberler: Ceviz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, http://www.tzob.org.tr/basinodasi/haberler/cevizde-uretim--tuketimartisina-yetisemiyor.
  • Bayazıt, S., Sümbül, A. 2012. Determination of fruit quality and fatty acid composition of Turkish walnut (Juglans regia) cultivars and genotypes grown in subtropical climate of eastern Mediterranean region. International Journal of Agriculture & Biology, 14(3): 419-424.
  • Çakmak, Ö.A. 2005. Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler ve rekabet gücü: Türkiye tekstil ve hazır giyim endüstrisi üzerine bir uygulama. Ekonomi, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1-2): 65- 76.
  • Çiftçi, K., Gökçe, O. 2005. İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 16(1): 7-17.
  • DB, 2018. Trade Statistics by Country/Region. World Bank, https://wits.worldbank.org/countrystats.as px?lang=en.
  • FAO, 2017. FAOSTAT Country Indicators. Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data.
  • Hardesty, S.D. 2009. The conversion of diamond walnut growers. Journal of Cooperatives, 29: 40-52.
  • Haskınacı, Ş. 2003. Ceviz Sektör Araştırması. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, https://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1- 17.pdf.
  • ITC. 2017. International trade statistics 2001-2017. International Trade Centre, http://www.intracen.org/itc/market-infotools/trade-statistics/.
  • Kaşka, N., Güleryüz, M., Kaplankıran, M., Kafkas, S., Ercişli, S., Eşitken, A., Aslantaş, R. Akçay, M.E. 2005. Türkiye meyveciliğinde üretim hedefleri. Türkiye VI. Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1.Cilt: s.519-549.
  • Şen, S.M. 1983. Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde sorunlarımız ve hal çareleri, A.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1-2): 199-205.
  • TÜİK, 2017. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=104&l ocale=tr.
APA KETENCİ C, BAYRAMOĞLU Z (2018). Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. , 339 - 347.
Chicago KETENCİ Cihangir Kenan,BAYRAMOĞLU Zeki Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. (2018): 339 - 347.
MLA KETENCİ Cihangir Kenan,BAYRAMOĞLU Zeki Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. , 2018, ss.339 - 347.
AMA KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. . 2018; 339 - 347.
Vancouver KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. . 2018; 339 - 347.
IEEE KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z "Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi." , ss.339 - 347, 2018.
ISNAD KETENCİ, Cihangir Kenan - BAYRAMOĞLU, Zeki. "Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi". (2018), 339-347.
APA KETENCİ C, BAYRAMOĞLU Z (2018). Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(3), 339 - 347.
Chicago KETENCİ Cihangir Kenan,BAYRAMOĞLU Zeki Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5, no.3 (2018): 339 - 347.
MLA KETENCİ Cihangir Kenan,BAYRAMOĞLU Zeki Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol.5, no.3, 2018, ss.339 - 347.
AMA KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018; 5(3): 339 - 347.
Vancouver KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018; 5(3): 339 - 347.
IEEE KETENCİ C,BAYRAMOĞLU Z "Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi." Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5, ss.339 - 347, 2018.
ISNAD KETENCİ, Cihangir Kenan - BAYRAMOĞLU, Zeki. "Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5/3 (2018), 339-347.