Yıl: 2003 Cilt: 40 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 57 - 64 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi

Öz:
Bu çalışma, izmir ekolojik şartlarında, 1997-1998 yılının ikinci ürün yetiştirme sezonunda, farklı ekim zamanlarının (30 Haziran ve 15 Temmuz) değişik mısır çeşitlerinin (C-955, Frassino, HA-646, Molto, Otello, P-3223) bazı morfolojik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar; hasıl ve kuru madde verimiyle ham protein oranı bakımından ekim zamanlan ve mısır çeşitler arasında önemli farklılıklar tespit edildiğini, ham kül oranı bakımından ekim zamanlan arasında önemli bir farklılık bulunmamasına karşılık, mısır çeşitleri arasında farklılık oluştuğunu göstermiştir. Kuru madde oranları yönünden ne ekim zamanlan ne de mısır çeşitleri arasında fark bulunmamıştır. 30 Haziran ekimleri ile C-955 ve P-3223 mısır çeşitleri diğerlerinden daha verimli olmuşlardır.
Anahtar Kelime: ham protein kuru madde ekim zamanı mısır yeşil ot verimi silaj yemler

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi

Effect of different sowing dates on the yield and quality characteristics of some maize cultivars grown as second crop for silage

Öz:
In order to determine the effect of different sowing dates (30* June and 15 * July) on the some morphological properties of various corn cultivars (C-955, Frassino, HA-646, yLotip, Otellp, P-3223) a field trial was conducted under Izmir ecological conditions during the second crop growing season of 1997-1998. The obtained results revealed that, there were significant differences between sowing dates and corn cv. in terms of the yields of herbage and dry matter and crude protein content. However there were not any significant differences between sowing dates with regard to crude ash content, this characteristics were ,affected by corn cv. There was not any significant differences between sowing date and com cv. in terms of, dry matter content. 30th June sowings and C-955 and P-3223 corn cv were more yielded than the others.
Anahtar Kelime: maize herbage yield silage feeds crude protein dry matter sowing date

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Açıkgöz, N., Akbaş, M.E., Moghaddam, A. ve Özcan, K., 1994, PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi:TARİST, 1.Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, Bornova, İzmir, s:264-267
  • 2.Ak, İ. ve Doğan, R., 1997, Bursa Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Verim Özellikleri ve Silaj Kalitelerinin Belirlenmesi, Türkiye Birinci Silaj Kongresi, 16- 19.Eylül.1997, Hasad Yayıncılık Ltd.Şti., İstanbul, s:83-92.
  • 3.Breunig, W., Märtin, B. und Wojahn, E., 1986, Pflanzenproduktion, Futterproduktion, VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag DDR – 1040 Berlin, Reinhardstrasse 14, Lizenznummer 101-175/11/86, s:50-57.
  • 4.Comberg, G., 1974, Gärfutter: Betriebswirtschaft, Erzeugung, Verfütterung, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Gerokstraße 19, Printed in Germany, ISBN:3-8001-4321-6, 260s.
  • 5.Gençtan, T., 1998, Tarımsal Ekoloji, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, 191s.
  • 6.Grinblat, G.ja. und Grinblat, R.ja, 1986, Hoher Ertrag und qualität futter. Kukuruza.- Moskva, 3:20-22. [Agroselekt-2, 87/02:385. (P702-0651)].
  • 7.Kara, M.Ş., Deveci, M., Dede, Ö. ve Şekeroğlu, N., 1999, Farklı Bitki Sıklığı ve Azot Dozlarının Silaj Mısırda Yeşil Ot Verimi ve Bazı Özellikler Üzerine Etkileri, Türkiye 3.Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18.11.1999, Adana, cilt 3, s:172-177.
  • 8.Kaya, N., 1997, Biyokimya, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları No:54/1, EÜ Offset Basımevi, Bornova-İzmir, 138s.
  • 9.Kırtok, Y., 1998, Mısır Üretimi-3, Cine Tarım Dergisi, Aylık Tarım Dergisi, Yıl:1, Sayı:11, s:24-25.
  • 10.Sağlamtimur, T., 1989, Çukurova’da Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığı Üç Mısır Çeşidinde Hasıl Verimi ve Bazı Karakterlerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Adana, Cilt 4, sayı 1, s:119-133.
  • 11.Soya, H., Avcıoğlu, R. ve Geren, H., 1997, Yembitkileri, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. PK:212 Kadıköy-İstanbul, 223s.
  • 12.Soya, H., Avcıoğlu, R., Geren, H., ve Cevheri, A.C., 2001, Bazı Silajlık Mısır (Zea mays L..) Çeşitlerinde Hasıl Verimi ve Diğer Bazı Verim Özellikleri Üzerine Araştırmalar, EÜ Araştırma Fon Saymanlığı 1999-ZRF-007 Nolu Proje, Bornova- İzmir, 65s
APA GEREN H, AVCIOĞLU R, KIR B, DEMİROGLU TOPCU G, Yılmaz M, CEVHERİ A (2003). İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. , 57 - 64.
Chicago GEREN HAKAN,AVCIOĞLU Rıza,KIR BEHÇET,DEMİROGLU TOPCU Gülcan,Yılmaz Mustafa,CEVHERİ Abdül Cenap İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. (2003): 57 - 64.
MLA GEREN HAKAN,AVCIOĞLU Rıza,KIR BEHÇET,DEMİROGLU TOPCU Gülcan,Yılmaz Mustafa,CEVHERİ Abdül Cenap İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. , 2003, ss.57 - 64.
AMA GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. . 2003; 57 - 64.
Vancouver GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. . 2003; 57 - 64.
IEEE GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A "İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi." , ss.57 - 64, 2003.
ISNAD GEREN, HAKAN vd. "İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi". (2003), 57-64.
APA GEREN H, AVCIOĞLU R, KIR B, DEMİROGLU TOPCU G, Yılmaz M, CEVHERİ A (2003). İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(3), 57 - 64.
Chicago GEREN HAKAN,AVCIOĞLU Rıza,KIR BEHÇET,DEMİROGLU TOPCU Gülcan,Yılmaz Mustafa,CEVHERİ Abdül Cenap İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40, no.3 (2003): 57 - 64.
MLA GEREN HAKAN,AVCIOĞLU Rıza,KIR BEHÇET,DEMİROGLU TOPCU Gülcan,Yılmaz Mustafa,CEVHERİ Abdül Cenap İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.40, no.3, 2003, ss.57 - 64.
AMA GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 40(3): 57 - 64.
Vancouver GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 40(3): 57 - 64.
IEEE GEREN H,AVCIOĞLU R,KIR B,DEMİROGLU TOPCU G,Yılmaz M,CEVHERİ A "İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40, ss.57 - 64, 2003.
ISNAD GEREN, HAKAN vd. "İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40/3 (2003), 57-64.