Yıl: 2018 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 31 - 38 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21597/jist.458560 İndeks Tarihi: 16-01-2019

Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Öz:
Bu araştırmada Tekirdağ merkez ilçede bulunan Yazır Köyü’ nde, yer alan Umurbey Vineyards bağlarındayetiştiriciliği yapılmakta olan 5BB anacı üzerine aşılı Merlot üzüm çeşidi asmalarında farklı dozlarda azotuygulaması ve farklı dönemlerde uç alma işlemlerinin 2013 yılı vejetasyon periyodunda verim ve kalite üzerineetkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Azot uygulamaları; Doz 1 (Kontrol) (0 kg da-1 N), Doz 2 (5 kg da-1 N), Doz3 (10 kg da-1 N) ve Doz 4 (15 kg da-1 N) olmak üzere 4 şekilde yapılmıştır. Uç alma uygulamaları ise UygulamaYok (UY=Kontrol), Çiçeklenme Öncesi (ÇÖ), Tam Çiçeklenme (TÇ) ve Tane Tutumu (TT) döneminde olmaküzere dört farklı dönemde gerçekleştirilmiştir. Denemede verim (omca başına tahmini verim) ve kalite özellikleri(SÇKM, TA, pH, şeker konsantrasyonu, tanedeki şeker miktarı, toplam antosiyanin, TPİ, toplam tanen miktarı)incelenmiştir. Sonuçta TT döneminde yapılan uç alma ile verim ve kalite özelliklerinin şaraplık üzümler içinistenilen seviyeye (verim 2.87 kg omca-1, toplam asitlik 6.90 g L-1; şıra pH’ı 3.525) eriştiği belirlenmiştir. Ayrıcaverimli topraklarda azot uygulamasına gerek duyulmaksızın kaliteli yetiştiricilik yapılabileceği görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Effect of Different Tipping Periods and Different Nitrogen Doses on Yield and Quality in cv. Merlot (Vitis vinifera L.)

Öz:
Research was conducted in Tekirdag - Yazir village. Merlot/5BB grafting combination in Umurbey Vineyards for determination different tipping periods and different nitrogen doses effect on yield and quality characteristics. Research was conducted in the vegetation period in 2013. In this research four nitrogen doses: Dose 1 (Control) (0 kg da-1 N), Dose 2 (5 kg da-1 N), Dose 3 (10 kg da-1 N) and Dose 4 (15 kg da-1 N) and; also four tipping periods No Application (NA=Control), Before Anthesis (BA), Full Flowering (FF) and Berry Set (BS) periods was used. Yield characteristics (estimated yield per vine) and quality characteristics (SS, TA, pH, sugar concentration, sugar amount per berry, total anthocyanins, TPI, total tannins) were examined in this trial. As a result; tipping in BS period yield and quality characteristics (yield 2.87 kg vine-1, total acidity 6.90 g L-1; grape juice pH 3.525) were desired level for wine grapes. In fertil soil, it were foreseen that, good quality grape growing has been done without nitrogen fertilisation.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Wermelinger B, Baumgärtner J, 1990. Application of a demographic crop growth model: An explorative study on the influence of Nitrogen on grapevine performance. Acta Hortic. 276: 113- 122.
  • Wade J, Holzapfel B, Degaris K, Williams D, Keller M, 2004. Nitrogen and water management strategies for wine-grape quality. ISHS Acta Horticulturae 640: XXVI Int. Hortic. Congress: Viticulture - Living with Limitations.
  • Vergnes A, 1982. Methods of controlling coulure in Grenache. Progress Agricole et Viticole-Montpellier 99: 571-573.
  • Solari C, Silvestroni O, Giudici P, Intrieri C, 1988. Influence of topping on juice composition of Sangiovese grapevines (V. vinifera L.). In: Smart R, Thornton R, Rodriguez S, Young J (Eds.): Proceedings of the 2nd Int. Symp. for Cool Climate Viticulture and Oenology, NZ, 11-15 Jan. 1988, pp. 147-151.
  • Morris JR, Main GL, Oswald OL, 2004. Flower cluster and shoot thinning for crop control in French-American Hybrid Grapes. Amer. J. Enol. & Vitic. 55(4): 423-426.
  • Molitor D, Baron N, Sauerwein T, André MC, Kicherer A, Döring J, Stoll M, Beyer M, Hoffmann L, Evers D, 2015. Postponing first shoot topping reduces grape cluster compactness and delays bunch rot epidemic. Amer. J. Enol. & Vitic. 66(2): 164- 176.
  • Madhava Rao MN, Mukherjee SK, 1970. Studies on pruning of grape. III. Fruit bud formation in Pusa Seedless grapes (Vitis vinifera L.) under Delhi conditions. Vitis 9: 52-59.
  • Liu Zhu Sheng, Li Shun Hui, Huang Zhi Qiong, Yang Yi Ling, Huang Li Xiu, Qiu Qiao Ling, 2015. Effects of different fertilization levels on the growth traits of Summer Black Grape. J. of Southern Agric. 46(2): 228-231.
  • Muscadelle with permanent grass cover. Concentrations of some Amino Acids of musts. J. Int. des Sciences de la Vigne et du Vin. 32(3): 137-151.
  • Larcheveque C, Casanova A, Dupuch V, 1998. Relation between kinetics of alcoholic fermentation and must Nitrogen content. Influence of Nitrogen fertilization on Vitis vinifera cv.
  • Keller M, Arnink KJ, Hrazdina G, 1998. Interaction of Nitrogen availability during bloom and light intensity during veraison. I. Effects on grapevine growth, fruit development, and ripening. Amer. J. Enol. & Vitic. 49(3): 333-340.
  • INRA, 2007. Determinationd’Anthocyanes en Echantillons de Raisin. Mode Operatiore. Ref: MO-LAB-23. Verasion: 1, Septembre 2007. UE Pech Rouge. 2p.
  • Ezzili B, 1994. Effect of pinching back and oligo-elements on fertility and mineral content of leaves of Alicante Grenache Noir variety, Vitis vinifera L. Bulletin de I’OIV 67: 213-224.
  • Downey MO, Dokoozlian NK, Krstic MP, 2006. Cultural practice and environmental impacts on the flavonoid composition of grapes and wine: A Review of Recent Research. Amer. J. Enol. & Vitic. 57(3): 257-268.
  • Delas J, Molot C, Soyer JP, 1991. Effects of Nitrogen fertilization and grafting on the yield and quality of the crop of Vitis vinifera cv. Merlot. Proceed. Int. Symp. on Nitrogen in Grapes and Wine, 18-19 June Seattle. P: 242-248.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G, 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. Kızılay-Ankara.
  • Conradie WJ, Saayman D, 1989. Effects of long-term Nitrogen, Phosphorus, and Potassium fertilization on Chenin blanc vines. I. Nutrient demand and vine performance. Amer. J. Enol. & Vitic. 40(2): 85-90.
  • Cemeroğlu B, 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Ankara. Yayın No: 34.
  • Carbonneau A, Bahar E, 2009. Vine and berry responses to contrasted water fluxes in ecotron around verasion: manipulation of berry shriveling and consequences on berry growth, sugar loading and maturation 16th Int. Symp. GIESCO. Univ. Of California. 12-15 July 2009, USA, 145-154.
  • Bessis R, 1993. Productivity Management. Revuedes Oenologues, 19(68): 7-10.
  • Bentchikou M, Delas J, Bouard J, 1992. Effect of foliar sprays of mineral and organic compounds on shoot growth and grapevine production. J. Int. des Sci. de la Vigne et du Vin. 26(1-11): 49.
  • Bahar E, Carbonneau A, Korkutal I, 2011. The effect of extreme water stress on leaf drying limits and possibilities of recovering in three grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. AJAR 6(5): 1151-1160.
  • Abd El-Razek E, Treutter D, Saleh MMS, El-Shammaa M, Amera AF, Abdel-Hamid N, 2011. Effect of nitrogen and potassium fertilization on productivity and fruit quality of Crimson Seedless grape. Agric. & Biol. J North Amer. 2(2): 330-340.
APA Korkutal I, BAHAR E, KAYGUSUZ G (2018). Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. , 31 - 38. 10.21597/jist.458560
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,KAYGUSUZ Gülderen Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. (2018): 31 - 38. 10.21597/jist.458560
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,KAYGUSUZ Gülderen Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. , 2018, ss.31 - 38. 10.21597/jist.458560
AMA Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. . 2018; 31 - 38. 10.21597/jist.458560
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. . 2018; 31 - 38. 10.21597/jist.458560
IEEE Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G "Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri." , ss.31 - 38, 2018. 10.21597/jist.458560
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri". (2018), 31-38. https://doi.org/10.21597/jist.458560
APA Korkutal I, BAHAR E, KAYGUSUZ G (2018). Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(3), 31 - 38. 10.21597/jist.458560
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,KAYGUSUZ Gülderen Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8, no.3 (2018): 31 - 38. 10.21597/jist.458560
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,KAYGUSUZ Gülderen Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.8, no.3, 2018, ss.31 - 38. 10.21597/jist.458560
AMA Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018; 8(3): 31 - 38. 10.21597/jist.458560
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018; 8(3): 31 - 38. 10.21597/jist.458560
IEEE Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G "Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8, ss.31 - 38, 2018. 10.21597/jist.458560
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı Uç Alma Dönemleri ve Farklı Dozlarda Azot Uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8/3 (2018), 31-38. https://doi.org/10.21597/jist.458560