Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 2027 - 2066 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 30-01-2019

AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK)

Öz:
Türk dilinin ilk yazılı belgeleri niteliğinde olan Orhon Yazıtları‟ndan itibaren, Türk dili tarihi boyunca ortaya konulan eserlerden Türk toplumunda hangi mesleklerle uğraşıldığına dair bilgiler edinebiliyoruz1. Daha XI. yüzyılda Kutadgu Bilig gibi Türk dili ve edebiyatı tarihinde önemli bir eserde ve sonrasında kaleme alınmış olan siyasetname, nasihatname türündeki eserlerde de çeşitli vazifelerde bulunanlar için meslek ahlakından bahsedilir. Bizzat meslek risaleleri ise, daha geç dönemde ortaya konmuştur. XVIIXVIII. yüzyıllardan itibaren ortaya konmuş olan bu meslek risalelerinin önemli bir kısmı bugün İsveç, Rusya, İngiltere ve Almanya‟da çeşitli kütüphanelerin koleksiyonlarında2 Uygur sahasına ait metinler tespit edilmiş ve bu metinler üzerinde Türkiye, İsveç, Çin, Özbekistan ve başka yerlerde çalışmalar yapılmıştır3. Bu makalede çeşitli meslek risalelerinden biri olan Risale-i Aş-fezlik üzerinde çalıştık. Risale-i Aş-fezlik, St. Petersburg Institute of Oriental Manuscripts a402 numarada kayıtlı yazmada 3b-38b varakları arasında yer almaktadır. Eserin müellifi, müstensihi ve istinsah tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Dil özelliklerine göre XVIII. yüzyıl sonu ile XIX. yüzyıl başlarında, Doğu Türkçesinin klasik sonrası devrinde, Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi‟nde, Kaşgar, Yarkent, Hoten gibi önemli ticaret ve kültür merkezlerinden birinde yazıldığı tahmin edilmektedir. Konusu itibariyle eser, İslam‟dan önce Türk, Ortadoğu ve özellikle İran bölgelerinde bulunan mistik kültürlerin ve bu kültürler içinde ortaya çıkmış birtakım cemaat ve kurumların etkilerini açık biçimde yansıtan fütüvvetname niteliği taşımaktadır. Risalede, aşçılık mesleğinin ne olduğu ya da nasıl icra edildiğinden ziyade işlerin dinî bir ritüele ve belli ahlakî kurallara dâhil olarak yapılması gerekliliği belirtilmektedir. Bu yönüyle Anadolu‟nun sosyal hayatının düzenlenmesinde XIII. yüzyıldan itibaren büyük bir rol oynadığını gördüğümüz, sanatkâr ve esnaf zümreleri arasında yayılmış, sosyoekonomik özelliği ağır basan Ahi teşkilatı ve teşkilatın nizamnamesi tarzındaki fütüvvetname geleneğinin Doğu Türklük sahasında da olabileceğini düşündürmektedir. Bunda, Moğol hâkimiyeti zamanında Hindistan‟da revaç bulan ve daha sonra Maveraünnehir‟de yayılan kesbname geleneği ve daha öncesinde XI. yüzyılda kaleme alınmış olan Divanu Lugati’t-Türk‟te geçen akı “eliaçık, cömert; yiğit” kelimesini ve akılık olgusunun eski Türk boy ve toplulukları arasındaki öneminin etkisi büyüktür.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor Tarih Etnik Çalışmalar Kültürel Çalışmalar Antropoloji Edebiyat Sanat Edebi Teori ve Eleştiri

PAMPHLET OF COOKING

Öz:
From the Orkhon inscriptions, which are the first written documents of the Turkish language, and the Works which have been presented during the history of the Turkish language we can get information about which professions are dealt with in the Turkish society. An the XIth century in the work which is important for Turkish language and literature such as Kutadgu Bilig, and also the Works drawn up type of politics, advice mentioned about work ethics. The vocational pamphlets themselves drawn up later. An important part of these vocational pamphlets which were drawn up at XVIIth-XVIIIth centuries, in the collections of various libraries in Sweden, St. Petersburg and Berlin. These pamphlets are being studied in Turkey, Sweden, China, Uzbekistan and elsewhere. In this article we study on pamphlet of cooking one of the various vocational pamphlets. Risale-i Aş-fezlik is located between 3b-38b leafs of manuscript registered a402 of the St Petersburg Institute of Oriental Manuscripts. There is no information about the auther, scribe and date of copy of manuscript. According to its language characterictics which was written at the end of the XVIIIth century and the beginning of the XIXth century, after classical era of Eastern Turkish, where at Uighur Autonomous region in the people‟s republic of China, particularly supposed to be written in Kashgar, Yarkend or Hoten, is a vocational pamhlet. With its subject the pamphlet carries the features of fütüvvetname which reflects the effects of mystical cultures and the communities and institutions that have emerged whithin these cultures at Turkey, Middle Eastern and especially Iranian regions. It‟s mentioned at this pamphlet that the necessity of doing the works with a religious ritual and ethical rules, rather than what is profession of cooking or how it done. With this point of wiev, it makes us thinking that Ahi organization and fütüvvetname tradition which had been playing a major role among the craftsmen and tradesman since XIIIth century, also plays a role at east Turkish field. In this idea, effects of the tradition of kesbname which rose in India at the time of Mogol rule and than spreaded in Maveraünnehir and the tradition of akılık which was important among the old Turkish tribes and comminities, is great.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor Tarih Etnik Çalışmalar Kültürel Çalışmalar Antropoloji Edebiyat Sanat Edebi Teori ve Eleştiri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • TÖRNVALL, G. (2014). Hoten ve Kaşkar‟dan: Gunnar Jarring ve Jarring Koleksiyonu. (Çev. Serkan ÇAKMAK). Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 4, 103-111.
  • TEKİN, Talat (2000). Orhon Türkçesi Grameri. Ankara: Türk Dilleri Araştırması Dizisi.
  • TEKİN, T. (1995), Türk Dillerinde Birincil Uzun Ünlüler. ( 2. Baskı). Ankara: Simurg Yayınları.
  • ŞEN, S. (2007). Orhon, Uygur ve Karahanlı Metinlerindeki Meslekler Bağlamında Eski Türk Kültürü, Yayımlanmaış Doktora Tezi, Samsun: Ondokuzmayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • STEINGASS, F. (1998). A Comprehensive Persian- English Dictionary, Beirut.
  • SEYHAN, T. (2004). Ẓ ahḭrü’d - dḭn Mu ḥ ammed Bābür Mḭrza Mübeyyen Der - Fı ḳḥ (Giriş-Metin- Dizin- Tıpkıbasım). İstanbul: Çağrı Yayınları.
  • ÖGER, A. ve KAŞGARİ, N. A. (2016). Uygurlarda Risalecilik Geleneği ve Rengrizlik Risalesi. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, 41, 151-183.
  • ÖGER, A. ve KILIÇ, F. (2016). Ris ā le-i Tegürdmençilik (Değirmencilik Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • ÖGER, A. ve KILIÇ, F. (2016). Ris ā le-i Kass ā blık (Kasaplık Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • ÖGER, A. ve TEK, R. (2016). Ris ā le-i Nemed-m ā llık (Keçecilik Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • ÖGER, A. ve TEK, R. (2016). Ris ā le-i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • ÖGER, A. ve TEK, R. (2016). Ris ā le-i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • ÖGER, A. ve TEK, R. (2017). Risāle-i Dehkānçılık (Çiftçilik Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • OCAK, A. Y. (1996). Fütüvvetnâme. İslam Ansiklopedisi, 13, 264-265.
  • NECİP, E. N. (2013). Yeni Uygur Türkçesi Sözlüğü. (Çev. İklil Kurban). Ankara: TDK.
  • MÜTERCİM ÂSIM EFENDİ. (2009). Burhân-ı Katı. (Haz. Mürsel Öztürk ve Derya Örs). İstanbul: TDK Yayınları.
  • KÖPRÜLÜ, F. (1945). Çağatay Edebiyatı. İslam Ansiklopedisi, III, 270-323.
  • GÜREL, R. (1992), Razavî’nin Fütüvvet-nâmesi (Fütüvvet-nâme-i kebir veya Miftâhü’d-dekâyık fi beyâne’l-fütüvveti ve’l-hakâyık). Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul: M. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • GÖLPINARLI, A. (1953-54). Burgâzî ve „Fütüvvet-Nâme‟si. İ. Ü. İktisat Fakültesi Mecmuası, XV(1-4), 76-154.
  • GABAIN, A. V. (1950). Alttürkische Grammatik. (Çev. Mehmet Akalın). Eski Türkçenin Grameri, Ankara: TDK.
  • EKER, Ü. ve ZAL, Ü. (2014). Risâle-i Temürçilik. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 4, 11-23.
  • ECKMANN, J. (2005). Çağatayca El Kitabı. (Çev. Günay Karaağaç). İstanbul: Akçağ Yay.
  • ECKMANN, J. (1988). Çağatayca Tarihî Türk Şiveleri. (3. Baskı). (Çev. Mehmet Akalın). Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, 211-245.
  • COŞKUN, V. (2000). Özbek Türkçesi. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • CLAUSON, S. G. (1972). An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish. Oxford.
  • BURAN, A. ve ALKAYA, E. (2001). Çağdaş Türk Lehçeleri. (2. Baskı). Ankara: Akçağ Yayınları.
  • BOROVKOV, A. K. (1953). K İstorii Bratstva „Ahi‟ v Sredney Azii. Akademiku Vladimiru Aleksandroviçu Gordlevskomu k ego Semidesyatipyatiletiyu İzdatel‟stvo. Moskva: Akademii Nauk SSSR, 87-89.
  • ALYILMAZ, S. (2011). Risâle-i Mûze-dûzluk İnceleme- Metin- Dizin. Ankara: Elik Yayınları.
  • ALPER, S. (2017). Risale-i Kaçacılık (Çömlekçilik Risalesi). Türkiyat Mecmuası, 27(1), 15-32.
  • ALPER, S. (2016). Risâle-i Sâbûn-gerlik. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, III(I), 4569.
APA ALPER BAYRAM S (2017). AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). , 2027 - 2066.
Chicago ALPER BAYRAM SERAP AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). (2017): 2027 - 2066.
MLA ALPER BAYRAM SERAP AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). , 2017, ss.2027 - 2066.
AMA ALPER BAYRAM S AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). . 2017; 2027 - 2066.
Vancouver ALPER BAYRAM S AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). . 2017; 2027 - 2066.
IEEE ALPER BAYRAM S "AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK)." , ss.2027 - 2066, 2017.
ISNAD ALPER BAYRAM, SERAP. "AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK)". (2017), 2027-2066.
APA ALPER BAYRAM S (2017). AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 6(4), 2027 - 2066.
Chicago ALPER BAYRAM SERAP AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 6, no.4 (2017): 2027 - 2066.
MLA ALPER BAYRAM SERAP AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol.6, no.4, 2017, ss.2027 - 2066.
AMA ALPER BAYRAM S AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi. 2017; 6(4): 2027 - 2066.
Vancouver ALPER BAYRAM S AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi. 2017; 6(4): 2027 - 2066.
IEEE ALPER BAYRAM S "AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK)." Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 6, ss.2027 - 2066, 2017.
ISNAD ALPER BAYRAM, SERAP. "AŞÇILIK RİSALESİ (RİSALE-İ AŞ-FEZLİK)". Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 6/4 (2017), 2027-2066.