Yıl: 2018 Cilt: 33 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 55 - 63 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.28955/alinterizbd.362241 İndeks Tarihi: 13-03-2019

Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi

Öz:
Araştırmanın materyalini 75 günlük fermantasyon dönemi sonrasında açılan mısır ve buğday balya silajlarıoluşturmuştur. Silaj örnekleri her muamele grubunda 3’er tekerrür olmak üzere 7-8 oC, 24-25oC ve 32-33oCsıcaklıklarda aerobik stabilite testine tabi tutulmuşlardır. Aerobik stabilitenin 0., 1., 4., 6. 12. ve 15. günlerinde silajörneklerinde kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Aynı zamanda, her muamelegrubu için termal kamera (T200 IR) ile 1 m mesafeden görüntüleme yapılarak, değerlendirme sonuçlarıkaydedilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir. Araştırmasonucunda, termal kamera görüntüleme tekniğinin laboratuvar şartlarında silajların aerobik stabilitesinideğerlendirmede pratik bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Deniz Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Veterinerlik Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Using Thermal Imaging Camera Technique to Evaluation of the Aerobic Stability of Corn and Wheat Silage

Öz:
The material of the study consisted of corn and wheat bale silages after 75-days fermentation period. Silage samples in each treatment group, including three replications 7-8°C, 24-25°C and 32-33°C temperature and were subjected to an aerobic stability test. Analyzes of chemical and microbiological parameters was carried out in silage samples at days 0, 1, 4, 6, 12 and 15 of aerobic stability. At the same time, evaluation results were recorded for each treatment group by a thermal imaging camera (T200 IR) at a distance of 1 m. Subsequently, the obtained data were evaluated in the ThermaCAM software program. As a result of the research, it is concluded that the thermal camera imaging technique might be used as a practical method to evaluate the aerobic stability of silages in laboratory conditions.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Deniz Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Veterinerlik Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Addah, W., Baah, J., Okine, K., McAllister, T.A., 2012. Use of Thermal Imaging and the In Situ Technique to Assess the Impact of an Inoculant with Feruloyl Esterase Activity on the Aerobic Stability and Digestibility of Barley Silage. Can. J. Anim. Sci., 92: 381-394.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Ashbell, G., Z.G. Weinberg, A. Azrieli, Y. Hen, B. Horev, 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Canadian Agricultural Engineering 33: 391-393.
  • Çayıroğlu, H., Coskun, İ., Şahin, A., 2016. Silajın Aerobik Stabilitesini Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Stratejileri. Alınteri Dergisi, 31(B): 91-97.
  • Chen, J, Stokes, M.R, Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme – Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silage, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Düzgün, D., Erman, M., 2009. Termal Kameraların Veteriner Hekimlikte Kullanımı. TUBAV Bilim Dergisi, 2(4): 468-475.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Filya, I., Ashbell, G., Hen, Y., Weinberg, Z. G., 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Science and Technology, 88: 39-46.
  • Gowen, A.A., Tiwari, B.K., Cullen, P.J., McDonnell, K., O’Donnell, C.P., 2010. Applications of Thermal Imaging in Food Quality and Safety Assessment (review). Trends Food Sci. Technol., 21: 190-200.
  • Jonsson, A., 1990. Enumeration and Confirmation of Clostridium tyrobutyricum in Silages Using Neutral Red, D-Cycloserine, and Lactate Dehydrogenase Activity. J. Dairy Sci. 73: 719–725.
  • Kızılsimşek, M., Erol, A., Ertekin, İ., Dönmez, R., Katrancı, B., 2016. Silaj Mikro Florasının Birbirleri ile İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 19 (2): 136-140.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Koc, F., Coskuntuna, L., Ozduven, M.L., Coskuntuna, A., Samlı, H.E., 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • Koç, F., Ünal, Ö., Okur, E., Okur, A.A., Kara, B., 2015. Mısır ve Buğday Silajlarında Aerobik Stabilite Süresince Mikrobiyal Kompozisyondaki Değişikliklerin Termal Kamera Görüntüleme Tekniği İle Değerlendirilmesi" (Poster). 9. Ulusal Zootekni Kongresi, Konya 3-5 Eylül.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Jian, F., 2006. Thermal Imaging of a Stored Grain Silo to Detect a Hot Spot. Appl. Eng. Agric., 22: 891-897.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Paliwal, J., 2010. Wheat Class Identification Using Thermal Imaging. Food Bioprocess Technol. 3: 450-460.
  • McDonald, P., Henderson, N., Heron, S., 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Ranjit NK, Kung L., Jr ., 2000. The effect of Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum, or a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci., 83: 526–535.
  • Seale, D.R, Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Statistics for the Windows Operating System, 1999. Stat Soft Inc., Tulsa, OK, USA.
  • Uriarte, M.E., 2001. Aerobic Stability of Corn Silage. Kansas State University Unpublished Ph.D. Thesis, Manhattan.
  • Vadivambal, R, Jayas, D.S., 2011. Applications of Thermal Imaging in Agriculture and Food Industry _ A review. Food Bioprocess Technol., 4: 186-199.
  • Wilkinson, J.M., Davies, D.R., 2012. The Aerobic Stability of Silage: Key Finding and Recent Developments. Grass and Forage Science, 68: 1-19.
APA ünal ö, KOC F, AĞMA OKUR A, OKUR E, OZDUVEN M (2018). Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. , 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
Chicago ünal özge,KOC Fisun,AĞMA OKUR AYLİN,OKUR Ersen,OZDUVEN MEHMET LEVENT Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. (2018): 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
MLA ünal özge,KOC Fisun,AĞMA OKUR AYLİN,OKUR Ersen,OZDUVEN MEHMET LEVENT Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. , 2018, ss.55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
AMA ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. . 2018; 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
Vancouver ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. . 2018; 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
IEEE ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M "Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi." , ss.55 - 63, 2018. 10.28955/alinterizbd.362241
ISNAD ünal, özge vd. "Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi". (2018), 55-63. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241
APA ünal ö, KOC F, AĞMA OKUR A, OKUR E, OZDUVEN M (2018). Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 33(1), 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
Chicago ünal özge,KOC Fisun,AĞMA OKUR AYLİN,OKUR Ersen,OZDUVEN MEHMET LEVENT Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 33, no.1 (2018): 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
MLA ünal özge,KOC Fisun,AĞMA OKUR AYLİN,OKUR Ersen,OZDUVEN MEHMET LEVENT Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, vol.33, no.1, 2018, ss.55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
AMA ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi. 2018; 33(1): 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
Vancouver ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi. 2018; 33(1): 55 - 63. 10.28955/alinterizbd.362241
IEEE ünal ö,KOC F,AĞMA OKUR A,OKUR E,OZDUVEN M "Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi." Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 33, ss.55 - 63, 2018. 10.28955/alinterizbd.362241
ISNAD ünal, özge vd. "Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi". Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 33/1 (2018), 55-63. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241