Yıl: 2018 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 73 - 82 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.25308/aduziraat.376238 İndeks Tarihi: 23-03-2019

110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri

Öz:
Bu çalışma 2014 yılında, Merlot/110R fidanları üzerine farklı dozlarda uygulanan Bacillus subtilis (%2, %4, %8, 0) ve Trichoderma harzianum (5g/L, 10g/L, 20g/L, 0)’ un 2 yaşlı asma fidanlarında gelişme döneminde gösterdiği etkilerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada fidan tutma oranı, sürgün özellikleri ve yaprak özellikleri incelenmiştir. Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre oluşturulan denemede toplam 96 fidan kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde MSTAT-C istatistik programı, aradaki farkların belirlenmesinde ise LSD testi kullanılmıştır. B. subtilis; genel koltuk sürgün toplamı üzerine azaltıcı etkilerde bulunmuş, diğer kriterlerde artırıcı bir etki göstermiştir. T. harzianum ise koltuk sürgünü toplamı ve ana sürgünde bulunan toplam koltuk sürgünü sayısı üzerine azaltıcı; diğer kriterler üzerine ise pozitif bir etki yapmıştır. Sonuç olarak ileriki çalışmalarda Bacillus subtilis’ in %8’ lik dozunun Merlot/110R fidanlarında gelişme döneminde kullanılması önerilebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Entomoloji

Different Doses Effects of Trichoderma harzianum and Bacillus subtilis on Young Plants Merlot/110R 1. Growing Period

Öz:
This study was performed in 2014, in order to identify the effects of different doses Bacillus subtilis (2%, 4%, 8%, 0) and Trichoderma harzianum (5g/L, 10g/L, 20g/L, 0) on Merlot/110R young plants. In this research, taking ratio of young plants, shoot characteristics and leaf characteristics were evaluated. This research was established by Randomized Block design in Divided Parcels and it contained totally 96 young plants were used. MSTAT-C statistical program was used for evaluation data, and LSD test was used for determine the statistically importance. B. subtilis decreased total number of lateral shoots; also the T. harzianum decreased total number of lateral shoots, lateral shoots number in main shoot. As a result, Bacillus subtilis dose 8% can be used in growing period for further studies.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alhafaf Alaa Abd Ali (2006) Moqaoamat Mareth Muut Badirat Alhiyar Almutasebib Aan Alfutur Pythium Aphanidermatum Bi Almudideyin Alhayawiyen Floramil We Albaslin We Albaslin We Almubid Alkimyawi Bltanul We Doraha Fi Tahsiin Sifat Alnemo We Alintaj. İtrohat Doktora. Kisim İlum Al- Hayat. Kulliyet Terbiyet Albenat. Jamit Alkufa.
  • Amer GA, Utkheda RS (2000) Development of Formulation of Biological Agents for Management of Root Rot of Lettuce and Cucumber. Canadian Journal of Microbiology. 46: 809-816.
  • Arıkan Ş, İpek M, Pırlak L (2013) Effects of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on Yield and Fruit Quality of Quince. 2013 International Conference on Agriculture and Biotechnology IPCBEE 60. IACSIT Press, Singapore.
  • Aslantaş R, Çakmakci R, Şahin F (2007) Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Young Apples Trees Growth and Fruit Yield Under Orchard Conditions. Scientia Horticulture. 4: 371-377.
  • Çakmakçı R, Donmez F, Aydın A, Sahin F (2006) Growth Promotion of Plants by Plant Growth-Promoting Rhizobacteria Under Greenhouse and Two Different Field Soil Conditions. Soil Biology and Biochemistry. 38(6): 1482-1487.
  • De Freitas JR, Banerjee MR, Germida JJ (1997) Phosphate Solubilizing Rhizobacteria Enhance the Growth and Yield but not Phosphorus Uptake of Canola (Brassica napus L.). Biology and Fertility of Soils. 24: 358-364.
  • Eşitken A, H Karlidag, S Ercisli, M Turan, F Sahin (2003) The Effect of Spraying a Growth Promoting Bacterium on the Yield, Growth and Nutrient Element Composition of Leaves of Apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacihaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research. 54: 377-380.
  • Ghabrial SA, Suzuki N (2009) Viruses of plant pathogenic fungi. Annual Review of Phytopathology. 47(1): 353- 384.
  • Karakurt H, Aslantas R (2010) Effects of Some Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) Strains on Plant Growth and Leaf Nutrient Content of Apple. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 18(1): 101-110.
  • Kloepper JW, Leong J, Teintze M, Schroth MN (1980) Enhanced Plant Growth by Siderophore Produced by Plant Growth-Promoting Rhizobacteria. Nature. 286: 885-886.
  • Larkin RP (2004). Development of Integrated Biological and Cultural Approaches for Control of Powdery Scab and Other Soil Borne Disease. USDA, ARS, New England Plant, Soil, and Water Lab Univ. of Maine, Orone. ME O 44469.
  • Moses RT (2006) Biological and Chemical Control of Fungi Seedling Diseases of Cowpea. M.Sc. Thesis. Department of Microbiology and Plant Pathology. Fac. of Natural and Agricultural Sciences. University of Pretoria. 67pp.
  • Muhammad S, Amusa A (2003) In-vitro Inhibition of Growth of Some Seedling Blight Inducing Pathogens by Compost-Inhabiting African Journal of Biotechnology 2(6): 161-164.
  • Mervat AA, Shawky SM, Shaker GS (2012) Comparative Efficacy of Some Bioagents, Plant Oil and Plant Aqueous Extracts in Controlling Meloidogyne incognita on Growth and Yield of Grapevines. Annals of Agricultural Science. 57 (1) 7-18.
  • Rosado AS, Seldin L (1993) Production of a Potentially Novel Antimicrobial Substance by Bacillus polymyxa. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 9(5): 521-528.
  • Sabir A, Yazici MA, Kara Z, Sahin F (2012) Growth and Mineral Acquisition Response of Grapevine Rootstocks (Vitis spp.) to Inoculation with Different Strains of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria (PGPR). Journal of the Science of Food and Agriculture. 92(10): 2148-2153.
  • Szczech M, Shoda M (2004) Bio-control of Rhizoctonia Damping - off of Tomato by Bacillus subtilis Combined with Burkholderia Cepacia. Phytopathology. 152: 549-556.
  • Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü (2015) Tekirdağ 2014 yılı bazı iklim verileri. Tekirdağ.
  • Yonsel Ş, Demir M (2006) Kiraz ve Elma Fidanları ve Domates Fidelerinde Trichoderma harzianum KUEN 1585 Uygulamaları. Çanakkale Tarım Sempozyumu. Dünü - Bugünü - Geleceği. 10234-11 Ocak 2006 Bildiriler 297-301.
APA Korkutal I, BAHAR E, MAHMOOD M (2018). 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. , 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,MAHMOOD Majed Noor Al-Deen 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. (2018): 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,MAHMOOD Majed Noor Al-Deen 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. , 2018, ss.73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
AMA Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. . 2018; 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. . 2018; 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
IEEE Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M "110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri." , ss.73 - 82, 2018. 10.25308/aduziraat.376238
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri". (2018), 73-82. https://doi.org/10.25308/aduziraat.376238
APA Korkutal I, BAHAR E, MAHMOOD M (2018). 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,MAHMOOD Majed Noor Al-Deen 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no.1 (2018): 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR ELMAN,MAHMOOD Majed Noor Al-Deen 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.15, no.1, 2018, ss.73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
AMA Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 15(1): 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M 110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 15(1): 73 - 82. 10.25308/aduziraat.376238
IEEE Korkutal I,BAHAR E,MAHMOOD M "110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri." Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15, ss.73 - 82, 2018. 10.25308/aduziraat.376238
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "110R Anacına Aşılı Merlot Üzüm Çeşidi Genç Omcalarına Farklı Dozlarda Uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis’ in I. Gelişme Dönemindeki Etkileri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (2018), 73-82. https://doi.org/10.25308/aduziraat.376238