Örüntü tanıma teknikleri ile agar yüzeyi üzerinde koloni morfoloji sınıflandırması
Mikroorganizmalar çıplak gözle göremeyeceğimiz kadar küçükcanlılardır. Ekolojik dengede rol oynayan mikroorganizmalar temelolarak bakteriler, mantarlar, algler, virüsler ve protozoalardan oluşur.Besiyeri ve petri kabı, mikroorganizmaların ortamdan yalıtılması,geliştirilmesi, tanımlanması, sayımı gibi işlemlerin yerine getirilmesiiçin agar ve diğer besin maddeleri karıştırılarak, mikroorganizmalarabüyüme ortamı sağlamak amacı ile kullanılırlar. Mikroorganizmalarçoğalarak sayısı milyonlara hatta daha fazlasına ulaşabilir böyleceçıplak gözle görülebilen, koloni olarak adlandırılan yapılarıoluştururlar. Terminolojide bu yapı, koloni oluşturan birim (kob, cfu)olarak ifade edilir. Peynir, ekmek, meyve veya yoğurtların üzerindekiküfler, çikolata, marmelat gibi şeker içeren gıdalar üzerindeki mayalar,mikroorganizmaların çoğalarak oluşturduğu kolonilerdir. Besiyeriüzerinde oluşan koloniler, mikroorganizma ve üreme ortamına bağlıolarak farklı morfolojik özelliklerde görüntüler oluşturmaktadır. Buçalışmada koloni görüntülerinden görüntü işleme ve örüntü tanımateknikleri ile mikroorganizmaların sınıflandırılması yapılmaktadır.