Yıl: 2003 Cilt: 17 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 31 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Öz:
Bu araştırmada, Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin sosyal, kültürel ve rekreasyonel eğilimleri, mevcut rekreasyonel etkinliklere katılım düzeyleri ve rekreasyonel taleplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda toplulukların rekreasyonel eğilimlerinin belirlenmesinde en güvenilir sonuçlara ulaştıran yöntemlerden biri olan anketleme çalışması yapılmıştır. Tesadüfi seçilmiş 652 öğrenci üzerinde yerinde yapılan anket çalışmasının sonuçları sayısallaştırılarak tablolar halinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin çoğunluğu mevcut rekreasyon alanlarım nitelik, nicelik, ekonomik olma ve organizasyon açısından yetersiz bulmakladır.Öğrencilerin rekreasyon talepleri öncelikle kültürel yönde olmak üzere, kentsel alanlar için spor, sanat ve eğlence ağırlıklı, kampus alanı için zihin ve beden eğitimine yönelik etkinliklerin gerçekleşeceği rekreasyonel tesisler yönündedir. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel taleplerinin gerçekleşmesi için yapılacak düzenlemelere yardımcı olabilecek, ayrıca söz konusu taleplerin karşılanmasına yönelik fiziksel gelişim planlarına ışık tutabilecektir.
Anahtar Kelime: rekreasyon aktiviteleri öğrenci Konya rekreasyon tesisleri kentsel alanlar

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

A research on determination of recreational tendency and demands of students of Selçuk University

Öz:
In this research vie aim to determine Selçuk University student' social, cultural and recreational tendency, their participation level to present activities and recreational demands. Questionnaire studies are to done to determine society's recreational tendencies the -way which goes to one of the most trustworthy result. The result of the questionnaire study on 652 students who chosen by chance are to given on commented with table and graphic expressions. According to result of the questionnaire study, most of the students think inadequate on present recreation areas quality, quantity, economical and organisational aspect. Firstly students' recreational demands on urban aspect for urban areas generally sport, art and entertainment and for the campus mental and body education activities where will materialize recreational structures. The results of the research can help to arrangements that will done for'coming true recreational demands of students of Selçuk University and pioneer to urban development plans.
Anahtar Kelime: Konya recreational facilities urban areas recreational activities students

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altunkasa, F.M.,1992. Çukurova Üniversitesi Ögrencilerinin Rekreasyonel Egilim ve Taleplerinin Belirlenmesi. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 7(3):9-24.Adana.
  • Anonim 1983. Yüksek Ögretim Ögrencilerinin Serbest Zaman Etkinlikleri Kendilerini Gerçeklestirme Düzeyleri. Milli Egitim ve Spor Baskanligi. Ankara.
  • Anonim 1986. Konya Selçuk Üniversitesi Ihtiyaç Programlama ve Arastirma Raporlari (Yayinlanmamis) TEKSIS Mimarlik ve Mühendislik Hizmetleri Grubu. Ankara.
  • Anonim 2001 a. Selçuk Üniversitesi 2000-2001 Faaliyet Raporu. Selçuk Üniversitesi Basimevi, Konya.
  • Bucher, A.C., 1972. Foundations of Physical Education. The C.U., Mosby Company, Saint Louis.
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarim Ekonomisnde Arastirma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayinlari No:12, Tokat.
  • Dawer P.W. and Pangraz R.P., 1975. Dynamic Physicl Education For Elementary School Children. 4 th Edition, Washington, USA.
  • Gül, A.,1991. Anket Degerlendirme Programi.Yüksek Lisans Tezi. Ç.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Karaküçük, S., 1999. Rekreasyon Bos Zamanlari Degerlendirme Kavram Kapsan ve Bir Arastirma. Seren Ofset, Ankara.
  • Kitapçi, A., 1997. Yüksek Ögretim Mevzuati. Yaylim Yayincilik, Yayin No: 1, Yaylim Matbaacilik, Istanbul.
  • Krause, R.G., 1985. Recreation Program Planning Today. Scott, Foresman and Company, London.
  • Köknel, Ö., 1993. Insani Anlamak. 4. Baski. Altin Kitaplar Yayinevi. Istanbul.
  • Matthews, D.O., 1977. Campus Recreation Department of Division. In J.A. Peterson & L.S. Preo (Eds.) Intramural Directors Handbook, 7 -10 Champing. IL: Leisure Press, USA.
  • Matthews, D.D., 1995. Campüs Recreation Programs. Sport and Fitness Management: Career Strategies and Professional Content Book, 45-55, USA.
  • Ozankaya, Ö., 1995. Toplumbilim Terimleri Sözlügü. 4. Basim, Cem Yayinevi, Ankara.
  • Özbaydar, S., 1983. Insan Davranislarinin Sinirlari ve Spor Psikolojisi. Altin Kitaplar Yayinevi, Istanbul.
  • Sagcan, M., 1986. Rekreasyon ve Turizm. Cumhuriyet Basimevi. Izmir.
  • Rowland, M., 1996. Principles for Campus Landscape Planning. The Regents of the University of California, USA.
  • Tezcan, M.,1982.Sosyolojik Açidan Bos Zamanlarin Degerlendirilmesi.A.Ü.Yayini,Ankara.
  • Tümer, S., 1975. Rekreasyon Ile Ilgili Kavramlar, siniflamalar. Peyzaj Mimarligi Dergisi 1975:2 (16-21). TISA Matbaacilik Sanayi, Ankara.
  • Yilmaz, O., Kurum, E., Akpinar, N., 1995. Ankara Metropolitan Kent Halkinin Rekreasyonel Egilimlerinin Saptanmasi ve Kent Yakin Çevresi Açik Yesil Alanlari Ile Iliskilendirilmesi Üzerine Bir Arastirma. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayin No: 1418, Bilimsel arastirma ve Incelemeler: 791. A.Ü.Ziraat Fakültesi Halkla Iliskiler ve Yayin Ünitesi, Ankara.
APA ÖNDER S (2003). Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. , 31 - 38.
Chicago ÖNDER Serpil Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. (2003): 31 - 38.
MLA ÖNDER Serpil Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. , 2003, ss.31 - 38.
AMA ÖNDER S Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. . 2003; 31 - 38.
Vancouver ÖNDER S Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. . 2003; 31 - 38.
IEEE ÖNDER S "Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma." , ss.31 - 38, 2003.
ISNAD ÖNDER, Serpil. "Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma". (2003), 31-38.
APA ÖNDER S (2003). Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 17(32), 31 - 38.
Chicago ÖNDER Serpil Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 17, no.32 (2003): 31 - 38.
MLA ÖNDER Serpil Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), vol.17, no.32, 2003, ss.31 - 38.
AMA ÖNDER S Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2003; 17(32): 31 - 38.
Vancouver ÖNDER S Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi). 2003; 17(32): 31 - 38.
IEEE ÖNDER S "Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma." Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), 17, ss.31 - 38, 2003.
ISNAD ÖNDER, Serpil. "Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma". Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) 17/32 (2003), 31-38.