Yıl: 2018 Cilt: 10 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.9737/hist.2018.591 İndeks Tarihi: 25-07-2019

Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü

Öz:
Akkoyunlu Türkmen yaşam biçimi ve birikiminin tarihe yansımasının unsuru olan ziyafetler,yemek kültürünün ve bürokrasinin bir parçası olmuştur. Geleneklere, dine, ekonomiye, coğrafyayagöre değişen beslenme kültürel, sosyal, dini yaşantının ve devlet geleneğinin en önemli unsuruolmuştur.Bu makalede, göçebe ve yerleşik hayatın birlikte görüldüğü Türkmen devletlerinden Akkoyunlularınyemek kültürü çerçevesinde ziyafet sofralarının kurulma nedenleri ve niteliklerinin yanı sıra güç,iktidar ve din bağlamında yemeğin önemi, günlük hayatta ve sarayda tercih edilen menüler, teşrifatvb. konular ele alınarak değerlendirmesi yapılacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor Din Bilimi Kültürel Çalışmalar

Food Culture in Aqquyunlu Turkmens

Öz:
The banquets, which are the elements of the Akkoyunlu Türkmen way of life and the reflection of its accumulationto history, are part of the food culture and bureaucracy. Nutrition, which varies according to traditions, religion, economics and geography, has been the most important element of cultural, social, religious life and state tradition. In this article, the reasons and qualifications of establishing feast tables will be evaluated within the framework of food culture of Aqqoyunlus from the Turkmen states, where nomadic and settled life existed together. Topics such as the importance of food in the context of power, government and religion; menus preferred in daily life and palace and protocol will also be evaluated.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor Din Bilimi Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKGÜNDÜZ, Ahmet, Osmanlı Kanunnameleri ve Hukuki Tahlilleri, Osmanlı Araştırmaları Vakfı, C.III,1990-1996 İstanbul.
  • BARBARO, Josaphat, Anadolu’ya ve İran’a Seyahat, Çev. Tufan Gündüz, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2005.
  • BARKAN, Ömer Lütfi, “Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan Bey’e Ait Kanunlar”,Tarih Vesikaları, 1-2;İstanbul 1941.
  • BEŞİRLİ, Hayati, “Yemek, Kültür ve Kimlik”, Milli Folklor Dergisi,S.87, 2010.
  • BEŞİRLİ, Hayati, “Türk Kültüründe Güç, İktidar, İtaat, Sadakatin Yemek Sembolizmi Esasında Değerlendirilmesi”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Ankara 2011.
  • EBU BEKR-İ TİHRANÎ, Kitâb-ı Diyârbekriyye, Çev. Mürsel Öztürk, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara2001.
  • ERŞAHİN, Seyfeddin, Akkoyunlular, Siyasal, Kültürel, Ekonomik ve Sosyal Tarihi, Ankara 2002.
  • GÜNDÜZ, Tufan, Anadolu’da Türkmen Aşiretleri,Yeditepe Yayınevi,İstanbul, 2007.
  • GÜNDÜZ, Tufan, XVII ve XVIII.Yüzyıllarda Danişmendli Türkmenleri, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2005.
  • GÜNDÜZ, Tufan, Seyyahların Gözüyle Sultanlar ve Savaşlar,Giovanni Maria AngiolelloVenedikli Bir Tüccar ve Vincenzo D’Alessandri’nin Seyahatnameleri,Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2007.
  • HASAN-I RUMLU, Ahsenü’t -Tevârîh, Çev. Mürsel Öztürk, TTK, Ankara 2006.
  • HOCA SAADEDDİN, Tacü’t-Tevarih,Kültür Bakanlığı Yayınları, C.III, Ankara 1992.
  • KADI AHMET GAFFARÎ, Tarih-i Cihân-âra, Nşr.Hasan Neraki ,Tahran 1334
  • KAFESOĞLU, İbrahim, Türk Milli Kültürü, Ötüken Yayınevi, İstanbul 2005.
  • KOYUNCUOĞLU, Tülay ,İbn İyâs’ın “Bedâi’ez-Zuhûr Fî Vekâi’ed-Duhûr”adlı eserindeki Ramazanoğulları Beyliği ve Akkoyunlular ile İlgili Kayıtlar, (Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir 2004
  • MUHYİ-Yİ GÜLŞENÎ, Menâkıb-ı İbrâhim-i Gülşenî, Haz. Mustafa Koç, Eyyüp Tanrıverdi, Bilnet Matbaacılık, İstanbul 2014.
  • ÖĞEL, Bahaddin, Türk Kültür Tarihine Giriş, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1978.
  • PAYDAŞ, Kazım, Akkoyunlu Devlet Teşkilatı, (Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara 2003.
  • UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı, Osmanlı Devleti Teşkilatına Medhal, TTK, Ankara1988.
  • YAHYA ABD’ÜL-LATİF EL-HÜSEYNÎ KAZVİNÎ, Lübbü‘t-Tevârîh, Haz.Seyyid Celaleddin Tehrani, Tahran 1314.
  • VELİYEVA, Zülfiye, Safevi Devlet Teşkilatı (Tezkiretü’l Mülk’e Göre), (Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara 2007.
  • ZENO, Caterino-Ambrogio, Contarini, Uzun Hasan-Fatih Mücadelesi Döneminde Doğu’da Venedik Elçileri, Çev: Tufan Gündüz, Yeditepe Yayınevi,İstanbul2006.
  • WOODS, Johns E., 300 Yıllık Türk İmparatorluğu Akkoyunlular, Milliyet Yayınları, İstanbul 1993.
APA ATICI ARAYANCAN A (2018). Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. , 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
Chicago ATICI ARAYANCAN AYŞE Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. (2018): 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
MLA ATICI ARAYANCAN AYŞE Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. , 2018, ss.1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
AMA ATICI ARAYANCAN A Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. . 2018; 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
Vancouver ATICI ARAYANCAN A Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. . 2018; 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
IEEE ATICI ARAYANCAN A "Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü." , ss.1 - 11, 2018. 10.9737/hist.2018.591
ISNAD ATICI ARAYANCAN, AYŞE. "Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü". (2018), 1-11. https://doi.org/10.9737/hist.2018.591
APA ATICI ARAYANCAN A (2018). Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. History Studies, 10(3), 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
Chicago ATICI ARAYANCAN AYŞE Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. History Studies 10, no.3 (2018): 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
MLA ATICI ARAYANCAN AYŞE Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. History Studies, vol.10, no.3, 2018, ss.1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
AMA ATICI ARAYANCAN A Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. History Studies. 2018; 10(3): 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
Vancouver ATICI ARAYANCAN A Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü. History Studies. 2018; 10(3): 1 - 11. 10.9737/hist.2018.591
IEEE ATICI ARAYANCAN A "Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü." History Studies, 10, ss.1 - 11, 2018. 10.9737/hist.2018.591
ISNAD ATICI ARAYANCAN, AYŞE. "Akkoyunlu Türkmenlerinde Yemek Kültürü". History Studies 10/3 (2018), 1-11. https://doi.org/10.9737/hist.2018.591