Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü

Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 12 Sayfa Aralığı: 79 - 95 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-12-2019

Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü

Öz:
Devletin üç unsuru bulunmaktadır. Jellinek bunları ülke, egemenlik ve insan unsurları olarak tasnif eder. TürkiyeCumhuriyeti’nin kurucu unsuru olan insan öğesi Anayasa’da “Türk ve Türk Milleti” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Bununlabağlantılı olarak “Türk Milliyetçiliği” veya “Atatürk Milliyetçiliği” kavramlarına da yer verildiğini görmekteyiz. Cumhuriyetinkurulması sonrasındaki tüm anayasalar birçok değişikliğe uğramalarına rağmen, “Milliyetçilik” ve “Türk” kavramları, 1924Anayasası’ndan itibaren, halen yürürlükte olan 1982 Anayasası da dâhil olmak üzere, tüm anayasalarda yer almıştır. Bukavramları kapsayıcı ve genişletici yorumlamak yerine, indirgemeci ve dışlayıcı bir perspektif getiren yaklaşımlara ve antropolojik,etnolojik ya da sosyolojik anlamları dışında tanım getirmek istemeyen anlayışlara sıkça rastlanmaktadır. Bu yaklaşımlarınkarşısında, Anayasa Mahkemesinin bahse konu anayasal kavramlara yüklediği hukukî anlamlar hem Atatürk’üngörüşleri ile uyum halindedir, hem de ayrıştırıcı değil bütünleştirici bir mahiyet arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, TürkiyeCumhuriyeti Devletinin kurucu insan unsurunun profilini oluşturan “Türk”, “Millet”, “Vatandaş” ve “Milliyetçilik” kavramlarınınAnayasal bağlamdaki hukukî anlamlarının Anayasa Mahkemesi Kararları çerçevesinde belirlenmeye çalışılmasıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Hukuk Uluslararası İlişkiler

The Concept of Atatürk’s Nationalism in the Constitutions of Turkish Republic and its Reflections in the Constitutional Court’s Decisions

Öz:
The state has three components. Jellinek classifies them in three groups: Country, sovereignty and human. The constituent component of the human element is stated in the Turkish Constitution as “Turk” and “Turkish Nation”. In connection with this regulation, we may see the concept of “Turkish Nationalism” or “Atatürk’s Nationalism” in various articles of constitutions. Although all the constitutions after the establishment of the Republic have undergone many changes, starting from the 1924 Constitution to the 1982 Constitution, the concepts of “Nationalism” and “Turk” have been included therein. We may see approaches that bring a reductive perspective to these concepts and frequently encountered that not willing to define these concepts except in anthropological, ethnological, or sociological meanings. Contrary to these approaches, the legal nature that the Constitutional Court derived from these constitutional concepts are both in harmony with the views of Atatürk and are not factionist but integrative. The purpose of this study is to try to determine the legal nature of the concepts of “Turk”, “Turkish Nation”, “Citizen” and “Nationalism” in light of relevant Constitutional Court’s Decisions.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Hukuk Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Arsal, Sadri Maksudî: Millîyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, İstanbul 1955.
  • Atatürk, Mustafa Kemal: Medeni Bilgiler, (Haz.: Afet İnan), İstanbul 2010.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, C. II, (Derl. Nimet Arsan), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 2006.
  • Atatürkçülük Üçüncü Kitap, Atatürkçü Düşünce Sistemi, Genelkurmay Başkanlığı Basımevi, Ankara 1983.
  • Çeçen, Anıl: Başlangıcından Günümüze 100 Soruda Kemalizm, İstanbul 2009.
  • Doehring, Karl: Genel Devlet Kuramı-Genel Kamu Hukuku, (Çev.: Ahmet Mumcu), 4. Baskı, İstanbul 2002.
  • Eroğlu, Hamza: "Atatürk’e Göre Millet ve Milliyetçilik", Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, İstanbul 1981.
  • Eroğlu, Hamza: Atatürk ve Milliyetçilik, Ankara 1997.
  • Ertan, F. Temuçin/Örs, Orhan: "Milliyetçiliğin Müphemliği Milliyetçilik Nedir?", Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Sayı: 68, 2018.
  • Feyzioğlu, Turhan: Atatürk ve Milliyetçilik, Ankara 1996.
  • Gözler, Kemal: "Devletin Bir Unsuru Olarak 'Millet' Kavramı", Türkiye Günlüğü, Sayı 64, Bursa 2001.
  • Kayra, Erol: "Atatürk’ün Engin Düşünce Dünyasından Serpintiler ve Yorumlar", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Ankara 1977.
  • Kocatürk, Utkan: Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Ankara 1999.
  • Lewis, Bernard: Modern Türkiye’nin Doğuşu, Ankara 1993.
  • Özkırımlı, Umut: Milliyetçilik Kuramları Eleştirel Bir Bakış, İstanbul 1999.
  • Renan, Ernest: Ulus Nedir?, (Çev.: Gökçe Yavaş), İstanbul 2016.
  • Sezer, Ayten: Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihî, Ankara 2003.
  • Turan, Refik: Milliyetçiliğin Dayandığı Temel: Millet, Ankara 2002.
  • Ülman, Haluk: "Atatürk’ün Milliyetçilik Anlayışı Üzerine Bir Deneme", S.B.F. Yüzüncü Yıl Armağanı.
APA Çınar D (2018). Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. , 79 - 95.
Chicago Çınar Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. (2018): 79 - 95.
MLA Çınar Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. , 2018, ss.79 - 95.
AMA Çınar D Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. . 2018; 79 - 95.
Vancouver Çınar D Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. . 2018; 79 - 95.
IEEE Çınar D "Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü." , ss.79 - 95, 2018.
ISNAD Çınar, Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih. "Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü". (2018), 79-95.
APA Çınar D (2018). Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 6(12), 79 - 95.
Chicago Çınar Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6, no.12 (2018): 79 - 95.
MLA Çınar Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.6, no.12, 2018, ss.79 - 95.
AMA Çınar D Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2018; 6(12): 79 - 95.
Vancouver Çınar D Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2018; 6(12): 79 - 95.
IEEE Çınar D "Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü." Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 6, ss.79 - 95, 2018.
ISNAD Çınar, Dr.Öğr. Üyesi M.Fatih. "Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Atatürk Milliyetçiliği ve Anayasa Mahkemesi Kararlarındaki Görünümü". Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6/12 (2018), 79-95.