İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi
Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 213 - 228 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2018.210 İndeks Tarihi: 30-10-2019
İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi
Öz: Mutfak kültürünün oluşması ve gelişmesi üzerinde birçok etkenin olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda mutfak kültürü üzerinde etkili olan en önemli parametrelerin; yaşanılan coğrafya, iklim koşulları ve yöresel bitki çeşitliliği, dini inançlar ve inanışlar, göçler ve savaşlar gibi başka kültürler ile etkileşimler vb. olduğu gözlemlenmiştir. Eğer mutfak kültürü korunmak isteniyor ise, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin yöresel olmasının önemli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzün en önemli kavramlarından birisi olan sürdürülebilirliğin mutfaklar için de geçerlidir. Sürdürülebilir geleneksel mutfak kültürü ise ancak yerel ürünler kullanılarak mümkün olabilir. Bu nedenle de konun detaylı bir şekilde ve bilimsel olarak araştırılması gerekir. Bu çalışmanın amacı da ithal gıda ürünü kullanımının yöresel yemekler ve yöresel mutfak kültürü üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada, çalışmaya katılan uzmanlara açık uçlu sorular sorulmuştur. Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim elemanlarıyla yapılan görüşmelerde kendilerine hazırlanan sorular yöneltilerek veriler elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonunda, geleneksel mutfağın ve yerel lezzetlerin sürdürülebilirliği için bütün paydaşlara düşen sorumluluklar, ödevler ve önerilere yer verilmiştir.
Anahtar Kelime: Konular:
The Impact of Imported Food Product Usage on the Taste in Local Cuisine
Öz: It is well known that there are many factors on the formation and development of kitchen culture. Previous studies shows that the most important parameters affecting the culinary culture are geography, climatic conditions and regional plant diversity, religious beliefs and beliefs, interactions with other cultures such as migrations and wars and so on. If culinary culture is to be preserved, it should be taken into account that it is important use local ingredients in the preparation of the food. Sustainability, one of the most important concepts of today, also applies to kitchens. Sustainable traditional culinary culture can only be achieved using local products. For this reason, it needs to be investigated in detail and scientifically. The purpose of this study is to examine the effect of using the imported food products on local food and local culinary culture. In the study, data were collected using semi-structured interview technique. In the study, open-ended questions were asked to the experts who participated in the study. Questioners are member of Pamukkale University, Tourism Faculty. At the end of this study, responsibilities, duties and recommendations for all stakeholders for the sustainability of traditional cuisine and local delicacies were included.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ackerman-Leist, P. (2013). Rebuilding the Foodshed: How to Create Local, Sustainable, and Secure Food Systems
- (Community Resilience Guides) Vermont: Chelsea Green Publishing.
- Alemdar, T., Seçer, A., Demirdöğen, A., Öztornacı, B. ve Aykanat, S. (2014). Çukurova Bölgesinde Başlıca Tarla Ürünlerinin Üretim Maliyetleri ve Pazarlama Yapıları. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE). TEPGE Yayın No: 230. ISBN: 978-605-4672-65-3.
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Sakarya: Sakarya Kitabevi.
- Aslan, Z., Güneren, E. ve Çoban, G. (2014). Destinasyon markalaşma sürecinde yöresel mutfağın rolü: Nevşehir örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4): 3-13.
- Beşirli, H. (2010), Yemek, Kültür, Kimlik, Milli Folklor, Yıl 22, Sayı 87, s: 159-169.
- Can, M. (2009). Kültürel Miras ve Müzecilik. Kültürel Miras ve Müzecilik Konulu Çalışma Raporu. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı. http://teftis.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/1279, muserrefcanpdf.pdf?0 (Erişim tarihi; 13. 06. 2017).
- Cömert, M. (2014). Turizm pazarlamasında yöresel mutfakların önemi ve Hatay mutfağı örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1), 64-70.
- Çakıcı, A. C., Eser, S. (2016). Yabancı Mutfak Şefleri Gözüyle Türk Mutfağına İlişkin Bir Değerlendirme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4(1), 215-227.
- Düzgün, E. ve Özkaya, F., D. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1): 41-47.
- Gökdemir, A. ve Sökmen, A. (2005). Mutfak hizmetleri yönetimi. Detay Yayıncılık.
- Görkem, O., ve Öztürk, Y. (2014). Gastronomic Reflections of Cittaslow Movement on Local Cuisine: The Case Study of Seferihisar (İzmir, Turkey). Turizam, 18(1), 11-21.
- Güler, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(1), 24-30.
- Gürçayır, S. (2011). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Üzerine Eleştirel Bir Okuma. Milli Folklor, 23(92), 5-12.
- Gürsoy, Y. (2017). Giresun Merkez Yöresinde Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(51), 1296- 1304.
- Kanık, İ. (2014). Yerel Beslenme Hareketi be Bir Kitle İletişim Anlatısı Dizaynı: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4), 14-22.
- KTB (Kültür ve Turizm Bakanlığı), (2017a). http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,50837/ somut-olmayan-kulturel-mirasin-korunmasi-sozlesmesi-hak-.html (Erişim tarihi: 08.06.2017).
- KTB (Kültür ve Turizm Bakanlığı), (2017b). http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,12762/ genel-ozellikleriyle-turk-mutfak-kulturu.html (Erişim tarihi: 20. 08. 2017).
- Kutlu, M., M. (2009). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Eğitime Yönelik İlk Adım: Halk Kültürü Dersi. Millî Folklor, 21(82), 13-18.
- Maviş, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
- Mayer, H., & Knox, P. L. (2006). Slow cities: Sustainable places in a fast world. Journal of urban affairs, 28(4), 321-334.
- Morgan, K.J. (2010). Local and green, global and fair: the ethical foodscape and the politics of care. Environment and Planning A 42(8): 1852-1867.
- Okuyucu, A. (2011). Osmaneli İlçe merkezinde Kültürel mirasın Korunması ve Turizm Amaçlı Kullanımına Yönelik Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Yüksek lisans Tezi. Ankara.
- Özdemir, B. ve Çalışkan, O. (2011). Otel Dışı Yemek Deneyimi. İçinde Pırnar, İ., İçöz, O. ve Çulha, O. (Ed.). Uluslararası Turizm İşletmeciliği. s.475-496. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
- Pekyaman, A.(2008). ‘Turistik Satın alma Davranışında Destinasyon İmajının Rolü Afyonkarahisar Bölgesinde Bir Araştırma’, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
- Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık
- Yıldırım, A., Şimşek, H., (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
- Yurtseven, H. R. (2011). Sustainable Gastronomic Tourism in Gökçeada (Imbros): Local And Authentic Perspectives, International Journal of Humanitiesand Social Science, 18, 17-26.
APA | GÖRKEM O, MUTLU ÖZTÜRK H (2018). İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. , 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
Chicago | GÖRKEM ONUR,MUTLU ÖZTÜRK HANDE İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. (2018): 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
MLA | GÖRKEM ONUR,MUTLU ÖZTÜRK HANDE İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. , 2018, ss.213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
AMA | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. . 2018; 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
Vancouver | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. . 2018; 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
IEEE | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H "İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi." , ss.213 - 228, 2018. 10.21325/jotags.2018.210 |
ISNAD | GÖRKEM, ONUR - MUTLU ÖZTÜRK, HANDE. "İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi". (2018), 213-228. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.210 |
APA | GÖRKEM O, MUTLU ÖZTÜRK H (2018). İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
Chicago | GÖRKEM ONUR,MUTLU ÖZTÜRK HANDE İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, no.2 (2018): 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
MLA | GÖRKEM ONUR,MUTLU ÖZTÜRK HANDE İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.6, no.2, 2018, ss.213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
AMA | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(2): 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
Vancouver | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(2): 213 - 228. 10.21325/jotags.2018.210 |
IEEE | GÖRKEM O,MUTLU ÖZTÜRK H "İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6, ss.213 - 228, 2018. 10.21325/jotags.2018.210 |
ISNAD | GÖRKEM, ONUR - MUTLU ÖZTÜRK, HANDE. "İthal Gıda Ürünü Kullanımının Yöresel Lezzetler Üzerine Etkisi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/2 (2018), 213-228. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.210 |