Yıl: 2018 Cilt: 18 Sayı: 40 Sayfa Aralığı: 11 - 34 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-03-2020

TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI

Öz:
İntihar, geçmişten günümüze gelen, birden fazla alt nedeni olan bir olgudur. Ülkeler bazında incelendiğinde ise sebepleri, ilgili ülkenin kültürel, ekonomik, dinî ve sosyal etkenlerine dayanmaktadır. İntihar; toplumun varlığını ve düzenini etkileyen, her ne kadar bireysel bir davranış, kişinin bulunduğu ve yaşadığı çevreyi etkileyen bir olgu gibi görünse de sonuçları itibarıyla uluslararası boyutları da olan, önlenebilecek bir eylemdir. Ülkemizdeki nedenleri incelemek ve sonuçları değerlendirmek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, TÜİK’ ten (Türkiye İstatistik Kurumu) alınan verilere dayanarak, 2002-2015 yılları arasındaki intihar sebeplerini derlemek ve intihar edenlerin bağlı olduğu durumları değerlendirmektir. Türkiye’de intihar alt nedenlerinin değerlendirilmesi kapsamında yapılan bu çalışma 2002-2015 yılları arasındaki on dört yıllık dönemden oluşmaktadır. Cinsiyet, intihar şekli, yaş, ikamet ettikleri yer, medeni hali ve eğitim durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Ülkemizdeki intihar durumu son veriler ile istatistiksel analizler ve yapılan çalışmalar ışığında ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar hem ülkemizin sosyokültürel yapısı hem de analizler göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji

STATISTICAL INVESTIGATION OF VARIOUS CRITERIA OF SUICIDE CASES IN TURKEY

Öz:
Suicide is a phenomenon that comes from the past day-to-day, with multiple sub-causes. When the countries are examined in some cases, the reasons are based on the cultural, economic, religious and social factors of the related country. This study was conducted to examine the reasons in our country and to evaluate the results. Suicide; It seems to be a phenomenon that affects the existence and the order of the society, the individual behavior, and the environment in which the person lives. However, it is an action that can be prevented with international dimensions as a result. The main purpose of the study, based on data received from the Turkey Statistical Institute, to determine the causes of suicide between the years 2002-2015 and to analyze. This study was conducted to assess why the suicide took in Turkey consists of fourteen years between the years 2002-2015. Gender, suicide style, age, place of residence, marital status and educational status were evaluated. The suicide situation in our country has been discussed at the end of the study and the studies done. The results obtained are discussed with regard to the socio cultural structure of our country.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alptekin, K. (2008). Sosyal Hizmet Bakış Açısından Genç Yetişkinlerde İntihar Girişimle-rinin İncelenmesi: Bir Model Önerisi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üni-versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Alpay, Ü.(2015). Benlik Kurgularının İntihar ve Sorun Çözme Becerileriyle İlişkisi (Ya-yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimler Ens-titüsü Psikiyatri Anabilim Dalı, Aydın.
  • Aslan, B., Batıgün Durak, A. (2017). Ebeveyn Kabul/Reddi ile İntihar Olasılığı Arasında-ki İlişkide Yaşam Amaçlarının Aracı Rolü, Turkish Journal of Psychology, 32(79), 67-79.
  • Ayas S. (2016). İşsizlik ve Eğitim Seviyesinin İntihar Üzerindeki Etkisi: TÜİK Verileri Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Yönetim Bilimleri Dergisi, 14(28), 101-119.
  • Bektaş, M. (2015). 2002 ve 2012 Yıllarında Türkiye’de Meydana Gelen İntihar Vakası Nedenlerinin Mekansal Analizi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Fatih Üniversi-tesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Büyüköztürk, S., Bökeoğlu, O. C., Köklü, N. (2010). Sosyal Bilimler İçin İstatistik. An-kara: Pegem Akademi.
  • Büyüköztürk, S. (2006). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı İstatistik Araştırma Deseni-SPSS Uygulamaları ve Yorum. Ankara: Pegem Akademi.
  • Deniz, İ., Günindi Ersöz, A., İldeş, N., Türkarslan, N. (2006). 1995-2000 Yılları Resmi Kayıtlarından Batman’da Gerçekleşen İntihar ve İntihar Girişimleri Üzerine Bir İnce-leme. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 27-48.
  • Huyut, B. Ç. (2013). Dini Yönelim, İntihar ve İntihara Yönelik Tutumlar (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Kozatepe, E. (2015). İntihar ve İntihar’a Teşebbüs Yöntemleri, Nedenleri ve Çözüm Yolları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öncü, B. (2008). İntihar Davranışına Yönelik Tutumlar. Türkiye Klinikleri Psikiyatri Özel Sayısı, 23-27.
  • Özel, A., Keser N., Köksal E.,(2016). İntihar ve İntihara Teşebbüs Eden Bireylerin Cinsi-yeti, Eğitim Düzeyleri ve Coğrafi Dağılımları: Kütahya Şehri Örneği. Eastern Geog-raphical Review, 231-250.
  • Öztürk A. ve Akın S., (2018). Üniversite öğrencilerinin intihara ilişkin bilgi düzeyleri ve intihar eden kişilere yönelik damgalama tutumlarının değerlendirilmesi, Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 9(2), 96-104.
  • Poyraz, R. (2014). İntihara Teşebbüs Vakalarının Çeşitli Biyolojik, Psikolojik ve Sosyal Değişkenler Açısından Ayrıntılı Çözüm Odaklı İncelenmesi: Tokat İl Örneği (2010 ve 2011 Yılları) (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilim-leri Enstitüsü, Tokat.
  • Sayıl, I., Oral, A., Güney, S., Ayhan, N., Ayhan, Ö., Devrimci, H. (1993). Ankara’da İnti-har Girişimleri Üzerine Bir Çalışma. Kriz Dergisi, 56-61.
  • Sümer, N. (2015). Dinlerin İntihar Olgusuna Bakış Açısı (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2002-2015). İntihar İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu.
  • Yeğenoğlu, İ. (2015). İntihar’ın Anlamı, İntihar ve İntihara Yönelik Tutumlar (Yayınlan-mamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
APA OZCAN B, ŞENKAYA S, ÖZDİN Y, DİNÇ A (2018). TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. , 11 - 34.
Chicago OZCAN BURCU,ŞENKAYA Sevcan,ÖZDİN Yasemin,DİNÇ Ayşegül TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. (2018): 11 - 34.
MLA OZCAN BURCU,ŞENKAYA Sevcan,ÖZDİN Yasemin,DİNÇ Ayşegül TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. , 2018, ss.11 - 34.
AMA OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. . 2018; 11 - 34.
Vancouver OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. . 2018; 11 - 34.
IEEE OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A "TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI." , ss.11 - 34, 2018.
ISNAD OZCAN, BURCU vd. "TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI". (2018), 11-34.
APA OZCAN B, ŞENKAYA S, ÖZDİN Y, DİNÇ A (2018). TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 18(40), 11 - 34.
Chicago OZCAN BURCU,ŞENKAYA Sevcan,ÖZDİN Yasemin,DİNÇ Ayşegül TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 18, no.40 (2018): 11 - 34.
MLA OZCAN BURCU,ŞENKAYA Sevcan,ÖZDİN Yasemin,DİNÇ Ayşegül TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, vol.18, no.40, 2018, ss.11 - 34.
AMA OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2018; 18(40): 11 - 34.
Vancouver OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2018; 18(40): 11 - 34.
IEEE OZCAN B,ŞENKAYA S,ÖZDİN Y,DİNÇ A "TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI." Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 18, ss.11 - 34, 2018.
ISNAD OZCAN, BURCU vd. "TÜRKIYE’DEKI İNTIHAR VAKALARıNıN ÇEşITLI KRITERLERE GÖRE İSTATISTIKSEL OLARAK İNCELENMESI". Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 18/40 (2018), 11-34.