Yıl: 2018 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 184 - 195 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-03-2020

Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada, Antalya Körfezi’ndeki tekir balığı (Mullus surmuletus, L., 1758)’nın biyometrikdeğerlerini ve yağ asidi bileşiminin aylık değişimi incelenmiştir. Çalışmada boyları 13,83-17,33cm,ağırlıkları 28,50-67,70g, olan toplam 80 adet tekir balığı kullanılmıştır. Yağ asidi analizleri sonucupalmitik asit (C16:0), oleik asit (C18:1n-9c), dekosahekzaenoik asit (C22:6n-3) ve stearik asit (C18:0) enyüksek seviyede belirlenmiştir. Tekir balığında ortalama n-3/n-6 oranı 2,69; ortalama n-6/n-3 oranı 0,39,ortalama DHA oranı % 26,99 ve ortalama EPA+DHA değeri %20,53 olarak tespit edilmiştir. Bulgular,tekir balıklarının yüksek düzeyde EPA, DHA ve n-3 içermesi nedeniyle iyi bir besin kaynağı olduğunugöstermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Balıkçılık Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Zooloji

Determination of changes in fatty acid compounds of Mullus surmuletus Linnaeus, 1758 in Antalya gulf in the catching seasons

Öz:
In this study, biometric values and fatty acid composition of striped red mullet (Mullus surmuletus, L., 1758) in Antalya Bay were investigated as monthly. A total of 80 striped red mullet were used in the study, which were 13,83-17,33 cm tall and weighing 28,50-67,70 g.According to fatty acid analysis, the major fatty acids were palmitic acid (C16:0), oleic acid (C18:1n9c), docosahexaenoic acid (C22:6n-3) and stearic acid (C18:0). The mean n-3 / n-6 ratio in the striped red mullet was 2.69; The mean n-6 / n-3 ratio was 0.39, the mean DHA ratio was 26.99%, and the mean EPA + DHA value was 20.53%. This study shows that striped red mullet are a good source of nutrients due to high levels of EPA, DHA and n-3 nutritional values.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Balıkçılık Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdoğan, G.G., Ersöz, B., Turgan N.. Murray, R.K, Bender. D.A., Kennelly, P.J., Rodwell, V.W. & Weıl, P.A. (2015). Harper’ın biyokimyası(Harper’s Illustrated Biochemistry). Nobel Tıp Kitabevleri Tic. Ltd. Şti. Temmuz 2015 29.baskı. ISBN:978-605-335-154-2 816 s.
  • Amanvermez, R. & Avcı, B., (2017). Mark’s Tıbbi biyokimyanın esasları klinik yaklaşım (Mark’s Essentials of medical biochemistry a clinical approach.). İstanbul medikal sağlık ve yayıncılık hiz. Tic. Ltd. Şti. 1. baskı. 2017. ISBN-978-605-4949-82-3 622 s.
  • AOAC, (2002). Fat (Total, Saturated and Unsaturated) in Foods. 996.06, Official Methods of Analyses of AOAC International, 17th Edition, Gaithersburg, Maryland.
  • Arıman K. H. & Yandı, İ. (2006). Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi. Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 23(1/3), 339-342.
  • Balk, E. M., Lichtenstein, A. H., Chung, M., Kupelnick, B., Chew, P. & Lau, J. (2006). Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review. Atherosclerosis, 189(1), 19-30.
  • Bilişli, A. (2009). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti. ISBN:978-9944-5660-2-5, 355s.
  • Bligh, E. G. & Dyer, W. J. (1959). A Rapid Method of Total Lipid Extraction and Purification, Can.J. Biochem. Physiol., 37, 911-917.
  • Bourre, J.M. (2007). Dietary omega-3 fatty acids for women. Biomedicine and Pharma cotheraphy, 61, 105-112.
  • Calabrese, J. P. (1999). Fish oil and dipolar disorder. Archives of General Psychicatry, 56, 413- 414.
  • Can, A. & Bilecenoğlu, M. (2005). Türkiye Denizleri’nin dip baliklari atlasi. Arkadas Yayinevi: Ankara, 224.
  • Conquer, J. A., (2000). Fatty acid analysis of blood plazma of patient with Alzheimer’s disease, other type of dementia, and cognitive impairment. Lipids, 35, 1305-1311.
  • Çaklı, Ş. (2007).Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Ege Üniversitesi basımevi Bornova, İzmir ISBN: 978-975-483-761-2.696 s.
  • Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı Hastalıkları Dergisi, 48, 69-84
  • Crawford, M.A. (1993). The role of essential fatty acids in neural development: implicati-ons for perinatal nutrition. The American Journal of Clinical Nutrition, 57, 703S–710S.
  • Eseceli, H., Değirmencioğlu, A. & Kahraman, R., 2006. Omega Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006, Bolu.
  • Erkan, N. (2013). Türkiye’de tüketilen su ürünlerinin omega-3 (ω-3) yağ asidi profilinin değerlendirilmesi. Journal of Fisheries Sciences. 7(2),194-208. DOI:10.3153/jfscom.2013020
  • FAO (Gıda ve Tarım Örgütü), (2017). (Erişim tarihi 4/12/2017). http://www.fao.org/fishery/species/3207/en
  • Fidanbaş, Z. U.C., Bilgin, Ş. & Ertan, Ö. O. (2015). Bazı deniz balıklarının amino asityağ asiti içerikleri ve beslenme açısından önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 11 (2),45-59
  • Gözükara, E. M., (2001).Biyokimya cilt 2. Nobel Tıp Kitabevleri 4.Baskı,1258s.
  • Güner, S., Dinçer, B., Alemdağ, N., Çolak, A. & Tüfekçi, M. (1998). Proximate composition and selected mineral content of commercially important fish species from the Black Sea. Journal of the Science of Food and Agriculture, 78, 337-342.
  • İmre, S. & Sağlik, S. (1998). Fatty Acid Composition and Cholesterol Content of Some Turkish Species. Turk J.Chem., 22, 321-324.
  • Johnson, M., Fransson, G., Östlund, S., Areskoug, B. & Gillberg, C. (2017). Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double blind, placebo controlled trial in 9 yearold mainstream school children in Sweden. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 58(1), 83-93.
  • Kalogeropoulos, N., Andrikopoulos, N.K. & Hassapidou, M., (2004). Dietary evaluation of mediterranean fish and molluscs pan-fried in virgin olive oil. J Sci Food Agric., 84 (13), 1750-1758.
  • Kaya, Y., Duyar, H.A. & Erdem, M.E. (2004). Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi. Ege Üniversitesi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 21(3-4), 365-370.
  • Keskin, E. (2007). Türkiye İhtiyofaunasındaki Mullidae Ailesindeki Türlerin Filogenetik Yakınlarının Morfolojik ve Genetik Farklarla Korelasyonu. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 82s, Ankara.
  • Kromhout, D.,Bosschieter, E.B. & De Lezenne, C.C., (1985). The Inverse Relation Between Fish Consumption and 20-Year Mortality From Coronary Heart Disease. N. Engl. J. Med., 312 (19), 1205-9.
  • Kuzu, S. (2005) Farklı avlama mevsimlerinin İskenderun Körfezi’nde avlanan keserbaş barbun (Mullus barbatus, L., 1758)’un aminoasit ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri. Çukurova Üniversitesi fen bilimleri enstitüsü su ürünleri anabilim dalı yüksek lisans tezi, 39s.
  • Labropoulou, M., Machias, A., Tsimenides, N. & Eleftheriou, A. (1997). Feeding habits and ontogenetic diet shift of the striped red mullet. Mullus surmuletus Linnaeus, 1758. Fisheries Research, 31(3), 257-267.
  • Nelson, J.S.(2006). Fishes of the World. John Wiley and Sons. 4th Edition, 601s, Newyork.
  • Osman, H., Suriah, A. R.. &Law, E.C. (2001). Fatty acid composition and cholesterol content of selected marine fish in malaysian waters. Food Chemistry 73, 55-60.
  • Öksüz, A., Özyılmaz, A. & Küver, Ş. (2011). Fatty Acid Composition and Mineral Content of Upeneus moluccensis and Mullus surmuletus. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 11, 69-75.
  • Özdamar, K. (2001). SPSS ile Biyoistatistik. Kaan Kitabevi, 452s., Eskişehir.
  • Özden, Ö. & Erkan, N. (2011). A preliminary study of amino acid and mineral profiles of important and estimable 21 seafood species. British Food Journal, 113(4), 457-469.
  • Özoğul, Y., Polat, A., Uçak, İ. & Özoğul, F. (2011). Seasonal fat and fatty acids variations of seven marine fish species from the Mediterranean Sea. European Journal of Lipid Science and Technology, 113(12), 1491-1498.
  • Passı, S., Cataudella, S., Marco, P., Sımone, F. & Rastrelli L. (2002). Fatty acid composition and antioxidant levels in muscle tissue of different Mediterranean marine species of fish and shellfish. J. Agric. Food Chem., 50, 7314-7322.
  • Pasiner, A. (1999). Balık ve Olta . ISBN 975- 14- 0621- 8
  • Roncarati, A., Brambilla, G., Meluzzi, A., Iamiceli, A. L., Fanelli, R., Moret, I. & di Domenico, A.(2012). Fatty acid profile and proximate composition of fillets from Engraulis encrasicholus, Mullus barbatus, Merluccius merluccius and Sarda sarda caught in Tyrrhenian, Adriatic and Ionian seas. Journal of Applied Ichthyology, 28(4), 545-552.
  • Sidhu, K. S. (2003). Healt benefits and potential risk related to consuption of fish or fish oil. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 38, 336-344.
  • Siscovick, D.S., Raghunathan, T.E., King, İ., Weinman, S., Wicklund, KG., Albright, J., Bovbjerg, V., Bovbjerg, V., Arbogast, P., Smith, H., Kushi, L.H., Cobb, L.A., Copass, K.K., Psaty, B.M., Lemaitre, R., Retzlaff, B., Childs, M. & Knopp, R.H. (1995). Dietary intake and cell membrane levels of longchain n-3 polyunsaturated fatty acids and the risk of primary cardiac arrest. JAMA, 274, 1363-1367.
  • Soriguer, F., Serna, S., Valverde, E., Hernando, J., Reyes, E.M., Soriguer, M., Pareja, A., Tinahones, F. & Esteva, I. (1997). Lipid, protein, and calorie content of different Atlantic and Mediterranean fish, shellfish, and molluscs commonly eaten in the south of Spain. European Journal of Epidemiology 13, 451–463.
  • Stoll, A.L., Severus, W.E., Freeman, M.P., Rueter, S., Zboyan, H.A., Diamond, E., Cress, K.K. & Marangell, L.B. (1999). Omega-3 Fatty Acids in bipolar disorder: A preliminary doubleblind, placebo-controlled trial. Archives of General Psychiatry, 56, 407-412. Doi:10.1001/archpsyc.56.5.407.
  • Tanakol, R., Yazıcı, Z., Şener, E. & Sencer, E. (1999). Fatty acid composition of 19 Species of fish from the Black Sea and the Marmara Sea. Lipids, 34, 291297.
  • TÜİK, 2017 (Türkiye İstatistik Kurumu) (Erişim tarihi 16/12/2017) http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005
  • Turan, H., Kaya, Y. & Sönmez, G. (2006). Balık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 505-508.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden,Ö., Mol,S. & Baygar, T. (2004). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. İst. Üniv. Yayın No: 4465, Su Ürünleri Fak.No:7, ISBN:975404-715-4. İstanbul, 491s.
  • Zuraini, A., Somchit, M.N., Solihah, M.H., Goh, Y.M., Arifah, A.K., Zakaria, M.S., Somchit, N., Rajion, M.A., Zakaria, Z.A. & Mat Jais, A.M. (2006). Fatty acid and amino acid composition of three local Malaysian channa fish. Food Chemistry, 97, 674-678.
APA CANLI FİDANBAŞ Z, ERTAN Ö, BİLGİN Ş (2018). Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. , 184 - 195.
Chicago CANLI FİDANBAŞ Zeliha Ufuk,ERTAN Ömer Osman,BİLGİN Şengül Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. (2018): 184 - 195.
MLA CANLI FİDANBAŞ Zeliha Ufuk,ERTAN Ömer Osman,BİLGİN Şengül Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. , 2018, ss.184 - 195.
AMA CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. . 2018; 184 - 195.
Vancouver CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. . 2018; 184 - 195.
IEEE CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş "Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi." , ss.184 - 195, 2018.
ISNAD CANLI FİDANBAŞ, Zeliha Ufuk vd. "Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi". (2018), 184-195.
APA CANLI FİDANBAŞ Z, ERTAN Ö, BİLGİN Ş (2018). Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 184 - 195.
Chicago CANLI FİDANBAŞ Zeliha Ufuk,ERTAN Ömer Osman,BİLGİN Şengül Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14, no.3 (2018): 184 - 195.
MLA CANLI FİDANBAŞ Zeliha Ufuk,ERTAN Ömer Osman,BİLGİN Şengül Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol.14, no.3, 2018, ss.184 - 195.
AMA CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018; 14(3): 184 - 195.
Vancouver CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018; 14(3): 184 - 195.
IEEE CANLI FİDANBAŞ Z,ERTAN Ö,BİLGİN Ş "Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi." Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14, ss.184 - 195, 2018.
ISNAD CANLI FİDANBAŞ, Zeliha Ufuk vd. "Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’Nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14/3 (2018), 184-195.