Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi

Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 452 - 459 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758 İndeks Tarihi: 28-02-2020

Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada Türkiye’de üretilen konvansiyonel ve organik çiğ sütlerin bazıfizikokimyasal özellikleri, yağ asitleri kompozisyonu ve antioksidan kapasitesi üzerineçiftlik üretim tipinin (konvansiyonel ve organik) ve süt toplama zamanın etkisinin ortayakonulması amaçlanmıştır. Araştırmada organik ve konvansiyonel çiftliklerden bir yılboyunca iki ayda bir 9’ar adet çiğ süt örnekleri toplanmıştır. Organik ve konvansiyonelolarak üretilen sütlerin yağ asidi kompozisyonu, antioksidan kapasitesi, toplam fenolikmadde ve bazı fizikokimyasal özellikleri (kurumadde, yağ, protein, kül, titrasyon asitliği(% laktik asit), pH, özgül ağırlık) incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına görekonvansiyonel ve organik süt örneklerinin ortalama kurumadde, yağ, protein, kül, özgülağırlık, asitlik ve pH değerleri sırayısla %12,06-11,97, %3,67-3,50, %3,33-3,34, %0,67-0,66, 1,0381-1,0381 g mL-1, %0,18-0,16 6,67-6,73 olarak belirlenmiştir. Konjuge linoleikasit oranlarının organik sütlerde %1,39 ile %2,87 arasında, konvansiyonel sütlerde %1,67ile %2,96 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, süt bileşenlerini (kurumadde,yağ, protein ve kül), yağ asidi kompozisyonunu, EC50 ve toplam fenolik maddedeğerlerinin çiftlik üretim tipinden etkilenmediği ortaya konulmuştur. Diğer taraftan sütyağı, protein, yağ asidi oranları (oleik asit hariç), EC50, inhibisyon ve toplam fenolikmadde değerlerinin toplama zamanına bağlı olarak önemli değişimler gösterdiğibelirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Fizikokimya Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Determination of Some Physicochemical Properties, Fatty Acid Composition and Antioxidant Capacity, of Organic and Conventional Milk in Turkey Produced

Öz:
In this study, determination of effect of production systems (conventional and organic) and time of milk collection on some physicochemical properties, fatty acids and antioxidant capacity of conventional and organic raw milk in produced Turkey were aimed. In this research, the milk samples was collected from nine conventional farms and nine organic farms at bimonthly years for one year. Fatty acid composition, antioxidant capacity, total phenolic matter, dry matter, fat, protein, ash, titratable acidity (lactic acid %) and pH values of organic and conventional milk were investigated. According to results of this research, the mean values of conventional and organic milk samples respectively for dry matter, fat, protein, ash, specific gravity, acidity and pH was determined as 12.06-11.97%, 3.67-3.50%, 3.33-3.34%, 0.67-0.66%, 1.0381-1.0381 g mL- 1, 0.18-0.16% and 6.67-6.73, respectively. Conjugated linoliec acid proportions changed between 1.39% and 2.87% in organic milk, between 1.67% and 2.96% in conventional milk. Consequently, the farm production type did not have effects on the milk compassion (dry matter, fat, protein and ash), fatty acid composition, EC50 and total phenolic compounds. On the other hand, the significant variations in the fat, protein, fatty acid proportions, EC50, inhibition and total phenolic compound values were determined as regarding time of milk collection.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Fizikokimya Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksakal V, Akbulut Ö, Bayram B, Esebbuğa N. 2010. Organik et ve süt sığırcılığı. Türkiye 1. Organik Hayvancılık Kong., 1-4 Temmuz 2010, Kelkit, 72-83.
  • Alapala S, Ünal N. 2009. Sığır ve koyun yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretimin bazı özellikler bakımından karşılaştırılması. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 49 (1): 63-75.
  • Alapala-Demirhan S, 2012. Organik ve Konvansiyonel Süt Sığırı Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerde Bazı Özelliklerin Karşılaştırılması, (Doktora Tezi), Ankara Üniv. Sağlık Bilimleri Enst., Ankara.
  • Anonim, 2000. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. 14.02.2000 tarihli 23964 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2010. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. 18.10.2010 Tarih ve 27676 sayılı Resmi Gazete.
  • Ayar A. 2006. Organik süt üretimi, sağlık ve beslenmedeki önemi. 9. Gıda Kong., 24-26 Mayıs 2006, Bolu, 101-104.
  • Bayram B, Yolcu H, Aksakal V. 2007. Türkiye’de organik tarım ve sorunları. Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Derg., 38 (2): 203- 206.
  • Bouattour MA, Casals R, Albanell E, Such X, Caja G. 2008. Feeding soybean oil to dairy goats ıncreases conjugated linoleic acid in milk. J. Dairy Sci., 91: 2399-2407.
  • Capuano E, Gravink R, Boerrigter-Eenling R, van Ruth SM. 2015. Fatty acid and triglycerides profiling of retail organic, conventional and pasture milk: Implications for health and authenticity. International Dairy Journal, 42: 58-63.
  • Cermanová I, Hanuš O, Roubal P, Vyletĕlová M, Genčurová V, Jedelská R, Kopecký J, Dolínková A. 2011. Effect of organıc farmıng on selected raw cow mılk components and propertıes. Acta Universitatis Agriculturae Et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 59 (6): 81-92.
  • Chilliard Y, Ferlay A, Doreau M. 2001. Effect of different types of forages, animal fat or marine oils in cow’s diet on milk fat secretion and composition, especially conjugated linoleic acid (CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livest. Prod. Sci., 70: 31-48.
  • Delgadillo-Puga C, Sánchez-Muñoz B, Nahed-Toral J, Cuchillo- Hilario M, Díaz-Martínez, M, Solis-Zabaleta R, Reyes- Hernández A, Maria Castillo-Domíguez R. 2014. Fatty acid content, health and risk indices, physicochemical composition, and somatic cell counts of milk from organic and conventional farming systems in tropical south-eastern Mexico. Trop. Anim. Health Prod., 46: 883-888.
  • Fanti MGN, de Almeide KE, Rodrigues AM, de Silva RC, Florence ACR, Gioielli LA, de Oliveire MN. 2008.
  • Contribution to the study of physicochemical characteristics and lipid fraction of organic milk. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 28: 259-265.
  • Fox PF, McSweeney PLH. 1998. Production and Utilization of Milk. Dairy Chemistry and Biochemistry, Production, Blackie Academic & Professional, UK, p: 1-20.
  • Ghidini S, Zanardi E, Battaglia A, Varisco G, Ferretti E, Campanini G, Chizzolini R. 2005. Comparison of contaminant and residue levels in organic and conventional milk and meat products from Northern Italy. Food Add. Contam., 22: 9-14.
  • Guler GO, Cakmak YS, Zengin G, Aktumsek A, Akyıldız, K. 2010. Fatty acid composition and conjugated linoleic acid (CLA) content of some commercial milk in Turkey. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 16 (Suppl-A): 37-40.
  • Gutiérrez R, Rosell P, Vega1 S, Pérez J, Ramírez A, Coronado M. 2013. Self and foreign substances in organic and conventional milk produced in the eastern region of Mexico. Food and Nutrition Sciences, 4: 586-593.
  • Hansen B, Alrøe HF, Kristensen ES, Wier M. 2002. Assessment of food safety in organic farming. DARCOF Working Papers no. 52: 1-24. http://orgprints.org/206/ (Erişim tarihi: 25.03.2011)
  • Hanuš O, Vorlíček Z, Sojková K, Rozsypal R, Vyletělová M, Roubal P, Genčurová V, Pozdíšek J, Landová H. 2008. A comparison of selected Milk indicators in organic herds with conventional herd as reference. Folia Veterinaria, 52 (3-4): 155-159.
  • Jahreis G, Fristche J, Steinhart H. 1996. Monthly variations of milk composition with special regard to fatty acids depending on season and farm management systemsconventional versus ecological. Lipid/ Fett, 11: 356-359.
  • Ledoux M, Chardigny J-M, Darbois M, Soustre Y, Sébédio J-L, Laloux L. 2005. Fatty acid composition of French butters, with special emphasis on conjugated linoleic acid (CLA) isomers. Journal of Food Composition and Analysis, 18: 409-425.
  • Liu J-R, Chen M-J, Lin C-W. 2005a. Antimutagenic and antioxidant properties of milk–kefir and soymilk–kefir. J. Agric. Food Chem., 53: 2467-2474.
  • Liu J-R, Lin Y-Y, Chen M-J, Chen L, Lin C-W. 2005b. Antioxidative activities of kefir. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 18 (4): 567-573.
  • Luna P, Juárez M, de la Fuente MA. 2005. Validation of a rapid milk fat separation method to determine the fatty acid profile by gas chromatography. J. Dairy Sci., 88: 3377-3381.
  • Maisuthisakul P, Suttajit M, Pongsawatmanit R. 2007. Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants. Food Chemistry, 100: 1409-1418.
  • Metcalfe LD, Schmitz A. 1961. The rapid prepation of fatty acid esters for gass chromatographic analysis. Anal. Chem., 33: 363-364
  • Metin M. 2001. Süt Teknolojisi. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33, İzmir, 802 s.
  • Metin M. 2008. Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 438 s.
  • Moate PJ, Chalupa W, Boston RC, Lean IJ. 2007. Milk fatty acids. I. variation in the concentration of ındividual fatty acids in bovine milk. J. Dairy Sci., 90: 4730-4739.
  • Schröder M, Yousefi F, Vetter W. 2011. Investigating the dayto- day variations of potential marker fatty acids for organic milk in milk from conventionally and organically raised cows. Eur. Food Res. Technol., 232: 167-174.
  • Sönmez C, Ertas G, Okur ÖD, Güzel-Seydim Z. 2010. UHT sütlerin bazı kalite kriterlerinin ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi. Akademik Gıda, 8 (1): 13-16.
  • Tayar M. 2010. Organik hayvansal ürünler ve gıda güvenliği açısından önemi. Türkiye 1. Organik Hayvancılık Kong., 1- 4 Temmuz 2010, Kelkit, 31-37.
  • Uysal H. 2006. Organik süt ve ürünleri. http://www.tarimmerkezi.com/yazar_kose.php?hid=146 (ErişimTarihi: 27.07.2011).
  • Ürkek B, Şengül M, Erkaya T, Aksakal V. 2017. Prevalence and comparing of some microbiological properties, somatic cell count and antibiotic residue of organic and conventional raw milk produced in Turkey. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 37 (2): 264-273.
  • Villaño D, Ferńandez-Pachón MS, Moyá ML, Troncoso AM, García-Parrilla MC. 2007. Radical scavenging ability of polyphenolic compounds towards DPPH free radical. Talanta, 71: 230–235.
  • Weller RF, Marley CL, Moorby JM. 2007. Effects of Organic and Conventional Feeding Regimes and Husbandry Methods on The Quality of Milk and Dairy Products. In: Cooper, J., Niggli, U., Leifert, C. (eds.), Handbook of Organic Food Safety and Quality, Part 2, Organic Livestock Foods, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, p: 97- 116.
  • Ye M, Ren L, Wu Y, Wang Y, Liu Y. 2013. Quality characteristics and antioxidant activity of hickory-black soybean yogurt. LWT - Food Science and Technology, 51: 314-318.
  • Živković J, Sunarić S, Trutic N, Pavlović R, Kocić G, Nikolić G. 2011. Total antioxidant capacity of milk with nutraceutical addition. European Journal of Pharmacology, 668 (1): 24.
  • Živković JV, Sunarić SM, Pavlović RM, Trutić NV, Kocić GM, Nikolić GM, Jovanović, TV. 2010. The influence of phenolic compounds addition on antioxidant activity of cow milk. Preh. ind.-Mleko i ml. Proiz., 1-2, 119-121.
APA ÜRKEK B, Şengül M (2018). Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. , 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
Chicago ÜRKEK BAYRAM,Şengül Mustafa Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. (2018): 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
MLA ÜRKEK BAYRAM,Şengül Mustafa Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. , 2018, ss.452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
AMA ÜRKEK B,Şengül M Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. . 2018; 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
Vancouver ÜRKEK B,Şengül M Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. . 2018; 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
IEEE ÜRKEK B,Şengül M "Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi." , ss.452 - 459, 2018. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
ISNAD ÜRKEK, BAYRAM - Şengül, Mustafa. "Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi". (2018), 452-459. https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
APA ÜRKEK B, Şengül M (2018). Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6(4), 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
Chicago ÜRKEK BAYRAM,Şengül Mustafa Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6, no.4 (2018): 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
MLA ÜRKEK BAYRAM,Şengül Mustafa Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.6, no.4, 2018, ss.452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
AMA ÜRKEK B,Şengül M Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(4): 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
Vancouver ÜRKEK B,Şengül M Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(4): 452 - 459. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
IEEE ÜRKEK B,Şengül M "Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6, ss.452 - 459, 2018. 10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758
ISNAD ÜRKEK, BAYRAM - Şengül, Mustafa. "Türkiye’de Üretilen Organik ve Konvansiyonel Sütlerin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6/4 (2018), 452-459. https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i4.452-459.1758