Yıl: 2018 Cilt: 0 Sayı: 31 Sayfa Aralığı: 262 - 278 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.20981/kaygi.479380 İndeks Tarihi: 01-03-2020

Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste

Öz:
In this article, our aim is to give an account of Hume’s way of establishing the conformity betweenobjective and subjective aspects of judgments of taste. In this respect, we give a reading of his “On thestandard of Taste” that is based on his more general theory of objectivity. We argue that his account ofthe relation between the sentiment of beauty and general rules of aesthetic evaluation is an extension ofhis association-based account of cognition and that he relies on the threefold structure of it to relate andcombine the considerations of subjective sentiment with those of objective standards of beauty and that itis only because he allows a kind of sensible reflection that he can argue for the possibility of such arelation and combination.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Etik Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları Beşeri Bilimler Mantık Bilim Felsefesi ve Tarihi Felsefe Sanat

Biçim ile Duygu Arasında: Hume’un Beğeni Standardı

Öz:
Bu makalede amacımız Hume’un beğeni yargılarının nesnel ve öznel yanlarının birbirine uygunluğunu kurma biçiminin bir açıklamasını vermektir. Bu bağlamda, “Beğeni’nin Ölçütü Üzerine” adlı makalesinin daha genel nesnellik anlayışı temelinde bir okumasını sunuyoruz. Güzelin duygusu ile estetik değerlendirmenin genel kuralları arasındaki ilişkiye dair açıklamasının, çağrışıma dayalı bilme açıklamasının bir uzantısı olduğunu ve öznel duyguyla ilgili düşüncelerle güzelliğin nesnel standartlarına dönük düşünceleri bağlamak ve birleştirmek için çağrışımın üçlü yapısına yaslandığını ve yalnızca, bir tür hissi refleksiyona izin verdiği için bu tür bir bağlama ve birleştirmenin olanağını ileri sürebildiğini savunuyoruz.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Etik Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları Beşeri Bilimler Mantık Bilim Felsefesi ve Tarihi Felsefe Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • GRACYK, Theodore A. (1994). “Rethinking Hume's Standard of Taste,” The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 52(2): 169-182.
  • HUME, David. (1982). An Enquiry Concerning the Principles of Morals, ed. J.B. Schneewind, Indiana: Hackett Publishing.
  • HUME, David. (1993a). “Of the Standard of Taste,” David Hume: Selected Essays, ed. By Stephen Copley and Andrew Edgar, pp. 133-153, New York: Oxford University Press.
  • HUME, David. (1993b). “The Sceptic,” David Hume: Selected Essays, ed. By Stephen Copley and Andrew Edgar, pp. 133-153, New York: Oxford University Press.
  • HUME, David. (2007). A Treatise of Human Nature, Vol. 1: Texts, ed. David Fate Norton and Mary J. Norton, New York: Oxford University Press.
  • KORSMEYER, Caroline W. (1976). “Hume and the Foundations of Taste,” The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 35(2): 201-215.
  • KULENKAMPFF, Jens. (1990). “The Objectivity of Taste: Hume and Kant,” Noûs, 24(1): 93-110
  • REDDING, S. Sugg. Jr. (1957). Hume's Search for the Key with the Leathern Thong, The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 16(1): 106-112.
  • SHELLEY, James R. (1998). “Hume and the Nature of Taste,” The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 56(1): 29- 38.
  • SHINER, Roger A. (1996). “Hume and the Causal Theory of Taste,” The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 54(3): 237-249.
  • STRADELLA, Alessandra. (2012). “The Fiction of the Standard of Taste: David Hume on the Social Constitution of Beauty,” The Journal of Aesthetic Education, 46(4): 32-47.
  • WAXMAN, Wayne. (1994). Hume’s Theory of Consciousness, Cambridge: Cambridge University Press.
APA ŞENKAYA C (2018). Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. , 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
Chicago ŞENKAYA COŞKUN Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. (2018): 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
MLA ŞENKAYA COŞKUN Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. , 2018, ss.262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
AMA ŞENKAYA C Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. . 2018; 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
Vancouver ŞENKAYA C Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. . 2018; 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
IEEE ŞENKAYA C "Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste." , ss.262 - 278, 2018. 10.20981/kaygi.479380
ISNAD ŞENKAYA, COŞKUN. "Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste". (2018), 262-278. https://doi.org/10.20981/kaygi.479380
APA ŞENKAYA C (2018). Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 0(31), 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
Chicago ŞENKAYA COŞKUN Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 0, no.31 (2018): 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
MLA ŞENKAYA COŞKUN Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, vol.0, no.31, 2018, ss.262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
AMA ŞENKAYA C Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 2018; 0(31): 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
Vancouver ŞENKAYA C Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 2018; 0(31): 262 - 278. 10.20981/kaygi.479380
IEEE ŞENKAYA C "Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste." Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 0, ss.262 - 278, 2018. 10.20981/kaygi.479380
ISNAD ŞENKAYA, COŞKUN. "Between Form and Sentiment: Hume’s Standard of Taste". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 31 (2018), 262-278. https://doi.org/10.20981/kaygi.479380