Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 1511 - 1516 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-03-2020

Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları

Öz:
Anadolu, asmanın anavatan bölgeleri içerisinde yer alması nedeniyle çok geniş bir çeşitve tip zenginliğine sahiptir. Türkiye, bağ alanı ve üzüm üretim potansiyeli ile dünyanınönemli bağcılık merkezlerinden birisidir. Günümüzde dengesiz nüfus hareketleri, doğalkaynakların tüketilmesi, iklim değişiklikleri, bilinçli tüketim ve gıda güvenliği nedeniyleinsanlar organik tarıma yönelmiştir. Organik tarım, insan ve ekosistemin geleceğinisağlıklı bitki ve hayvan yetiştiriciliği ile bölünmez bir bütün olarak ele almayı öngörenbir tarım sistemidir. Üzüm dünyada ticarete konu bahçe bitkileri arasında ilk sıralarda yeralmaktadır. Bu kapsamda üzüm, ülkemizde yetiştirilen 197 farklı organik ürün içerisindeen önemlilerinden bir tanesidir. Ülkemizde üretimi yapılan organik üzümün büyük oranıkurutmalık olup, organik kurutmalık üzümün tamamına yakını yurtdışına ihraçedilmektedir. Bu nedenle yurtdışı pazarının talepleri büyük önem arz etmektedir. Buaraştırma ile ülkemizde organik bağcılığın son durumu ortaya konmuş ve geliştirmeolanaklarına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği

Organic Viticulture Recent Status in Turkey and Development Opportunities

Öz:
Anatolia has a wide range of variety and species of grape due to its location is within the native lands of the grape. Turkey is one of the world’s major winegrowing centre because it has an important potential in terms of vineyards area and grape production. Today, people have turned to organic farming due to unbalanced population movements, depletion of natural resources, climate change, conscious consumption and food security. Organic agriculture is an agricultural system that aims to evaluate the future of human and ecosystem as an indivisible whole with healthy plant and animal production. Grape is in the first place in terms of trade among horticultural plants worldwide. In this context, grape is one of the most important of the 197 organic crops grown in our country. The large proportion of organic grapes produced in our country is dried and the organic dried grape is exported abroad. Therefore, the demands of the foreign market are great importance. With this research, the recent situation of organic viticulture in our country has been reviewed and suggestions have been made for improvements.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akay Ü, Soltekin O. 2018. Dünya Kurutmalık Üzüm Üretimi ve Ticareti. Bahçe, 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):1–9, in Turkish.
  • Akkurt M. 2004. Entwicklung molekularer marker für Oidium (Uncinula necator) resistenz bei der weinrebe. Dissertation, Universitaet Karlsruhe.
  • Aksoy U. 2017. Organik Tarım ve Sürdürülebilirlik. 1. Tarım ve Gıda Etiği Kong. 10-11 Mart 2017, Ankara, in Turkish.
  • Anonim. 2004. Organik Tarım Kanunu. Sayı: 25659, Kanun No:5262, Resmi Gazete Tarihi: 03.12.2004. Erişim Adresi: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/12/20041203.ht m#1, Erişim tarihi:10.01.2018.
  • Anonim. 2010. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik. Sayı: 27676, Resmi Gazete Tarihi: 18.08.2010. Erişim Adresi: http://mevzuat.basbakanlik .gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.14217&MevzuatIliski =0, Erişim tarihi:10.01.2018.
  • Anonim. 2016a. Organik Çekirdeksiz Kuru Üzüm Ticareti. Erişim Adresi: http://www.eto.org.tr/wp-content/uploads/ 2016/10/2TR_Sultanas_final.pdf, Erişim tarihi:15.01.2018.
  • Anonim. 2016b. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı 2016 Yılı Organik Tarımsal Üretim, İhracat ve İthalat Verileri.
  • Anonim. 2017a. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı 2017 Yılı Organik Tarımsal Üretim, İhracat ve İthalat Verileri.
  • Anonim 2017b. Organik Üzüm Yetiştiriciliği. Erişim Adresi: https://arastirma.tarim.gov.tr/manisabagcilik/Belgeler/genel bagcilik/ORGANIK%20UZUM%20YETISTIRICILIGI%20 FADIME%20ATES.pdf, Erişim:25.09.2018.
  • Anonim. 2017c. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2017. BUGEM Faaliyetleri, Ankara. Erişim Adresi: http://www.tarim. gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler, 2017, Erişim:15.01.2018.
  • Bilgisel Y. 2014. Bağlarda Organik Tarım Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Ens., Ankara, in Turkish.
  • Blumer S. 1933. Die Erysiphacean Miitteleuropas. Verlang von Gebr. Fretz. A.G., Zürih, 483 pp.
  • Crisp P, Wicks TJ, Troup G, Scott ES. 2006. Mode of action of milk and whey in the control of grapevine powdery mildew. Australasian Plant Pathology, 35:487–493.
  • Çetinkaya N, Ateş F. 2016. Effect of Leaf Removal and FoliarApplications on Powdery Mildew and Yield/Quality of Grape in Organic Viticulture. J. Turk. Phytopath., Vol:45 No. 2-3, 73-86.
  • Dagostin S, Schärer HJ, Pertot I, Tamm L. 2011. Are there alternatives to copper for controlling grapevine downy mildew in organic viticulture?, Crop Protection, Volume 30, Issue 7, Pages 776-788.
  • Halleen F, Holz G. 2001. An overview of the biology, epidemiology and control of Uncinula necator (Powdery Mildew) on grapevine, with reference to South Africa. South African Journal of Enology and Viticulture, 22: 2.
  • Karadağ S, Aslan KA, Akgün A, Arpacı S, Sarpkaya K, Doğruer Kalkancı N, Çalışkan M. 2011. Organik Üzüm Yetiştiriciliği. [Organic Grape Production.] In: ALAY VURAL, Ayşen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara/Turkey, pp. 43-50. Erişim Adresi: http://orgprints.org/19186/ Erişim:25.09.2018.
  • Rusjan D, Strlič M, Pucko D, Korošec-Koruza Z. 2007. Copper accumulation regarding the soil characteristics in Sub- Mediterranean vineyards of Slovenia. Geoderma, 141:111– 118.
  • Salinari F, Giosue`w S, Tubielloz FN, Rettori A, Vittorio R, Spanna F, Rosenzweigz C, Gullino ML. 2006. Downy mildew (Plasmopara viticola) epidemics on grapevine under climate change. Global Change Biology, 12:1299–1307.
APA AKKURT M, ŞENSES İ, Erdogan U (2018). Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. , 1511 - 1516.
Chicago AKKURT Murat,ŞENSES İrem Mutlum,Erdogan Ummugulsum Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. (2018): 1511 - 1516.
MLA AKKURT Murat,ŞENSES İrem Mutlum,Erdogan Ummugulsum Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. , 2018, ss.1511 - 1516.
AMA AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. . 2018; 1511 - 1516.
Vancouver AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. . 2018; 1511 - 1516.
IEEE AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U "Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları." , ss.1511 - 1516, 2018.
ISNAD AKKURT, Murat vd. "Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları". (2018), 1511-1516.
APA AKKURT M, ŞENSES İ, Erdogan U (2018). Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6(11), 1511 - 1516.
Chicago AKKURT Murat,ŞENSES İrem Mutlum,Erdogan Ummugulsum Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6, no.11 (2018): 1511 - 1516.
MLA AKKURT Murat,ŞENSES İrem Mutlum,Erdogan Ummugulsum Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.6, no.11, 2018, ss.1511 - 1516.
AMA AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(11): 1511 - 1516.
Vancouver AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(11): 1511 - 1516.
IEEE AKKURT M,ŞENSES İ,Erdogan U "Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6, ss.1511 - 1516, 2018.
ISNAD AKKURT, Murat vd. "Türkiye’de Organik Bağcılığın Son Durumu ve Gelişme Olanakları". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6/11 (2018), 1511-1516.