Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl: 2018 Cilt: 15 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 44 - 51 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 11-03-2020

Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Öz:
Deri sektörünün dünyada ve ülkemizde en önemli problemlerinden biri endüstriyel atıklardır. Bu atıklarındeğerlendirilerek hem çevre sorunlarının çözülmesi hem de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi bakımındanülkemizin ekonomisine kazandırılması çok önemlidir. Deri katı atıkları proteinik özelliklerinden, lifli karakterinden veyüksek doğal yağ içeriğinden dolayı ekonomik değere sahip atıklar sınıfında olup, jelatin üretimi için de uygundur.Türkiye'nin ihtiyacı olan 6000 ton jelatini üretebilecek kapasiteye sahip olan firmalar jelatin için hammadde miktarınınyetersiz olduğunu bildirmektedir. Jelatin üretiminde daha çok sığır deri atıkları kullanılırken, manda üretiminin azlığınedeniyle manda derisi atıkları diğerleri ile karıştırılmaktadır. Bu çalışmada, manda deri atıklarından jelatin üretimiiçin en iyi ekstraksiyon metodunun belirlenmesi amaçlanmış ve manda derisi budama atıklarından 4 farklı ekstraksiyonmetodu ile manda jelatini elde edilmiştir. Bu metotlar arasında en yüksek verim (Metot 3) 13,02 g/100 g olarakbelirlenmiştir. Bu yöntemde, manda derileri (1:5 w/v) saf su ilave edildikten sonra deri:su karışımı farklı sıcaklıklarda(50, 60, 70 ve 80oC) 3'er saat olacak şekilde ekstraksiyon gerçekleştirilmiştir. Üretilen jelatinlerin reolojik özellikleriReometre (TA-DHR-2, USA) ile belirlenmiş ve Metot 3 ile üretilen jelatinlerin en iyi reolojik özellik gösterdiği tespitedilmiştir. Metot 3 ile üretilen jelatin solüsyonunun zamana bağlı birikim modülünün (G’ 7739,87 Pa), açısal frekanstaramasında da en yüksek birikim modülüne (G’ 8008,2 Pa) sahip olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Gelatin Production from Trim Wastes of Buffalo Leather by Different Methods and Determination Rheological Properties of Buffalo Gelatin

Öz:
Industrial wastes are one of the most important problems in leather industry in the world and in our country. By evaluating these wastes, it is very important to solve the environmental problems as well as to contribute to economy by producing high value added products. Leather solid wastes are of economical value due to their proteinaceous properties, fibrous character and high natural fat content, and are also suitable for gelatin production. Companies which have the capacity to produce 6 thousand tons of gelatin in need of Turkey have reported that there are insufficient quantities of raw materials for gelatin production. While more heavy leather wastes are used in the production of gelatin, due to the lack of production of buffalo, buffalo skin wastes are mixed with others. In this study, it was aimed to determine the best extraction method for the production of gelatin from buffalo leather wastes and buffalo gelatin was obtained from the buffalo skin trim wastes by 4 different extraction methods. Among these methods, the highest yield (Method 3) was determined as 13.02 g/100 g. After adding pure water (1: 5 w/v) in this method, the leather:water mixture is heated at 50°C, 60°C, 70°C and at 80°C extraction was carried out for 3 hours. The rheological properties of the produced gelatin were determined by a rheometer (TA-DHR-2, USA) and the gelatin produced by Method 3 showed the best rheological properties, storage modulus (G’) as 7739,87 Pa and the highest storage modulus found as 8008,2 Pa in angular frequency sweep tests.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous, 2016. Grand view research, Gelatin market size expected to reach 4.08 billion by 2024. retrieved from http//www.grandvewresearch.com/presssreleaseglobal- gelatin-market
  • Anonymous, 2018a. http://insanvehayat.com/9- maddede-turkiyede-jelatin-gercegi., Erişim tarihi, 02.04.2018
  • Anonymous, 2018b. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/mod uller_pdf/Deri%20At%C4%B1klar%C4%B1n%C4%B1% 20De%C4%9Ferlendirme.pdf
  • Arnesen, J.A. and A. Gildberg., 2006. Extraction of muscle proteins and gelatin from cod head. Process Biochem. 41, 697–700
  • Dandar, U. M. Koizhaiganova, G. Yeldiyar, O. Yılmaz, B. Ocak ve Ö. Sarı, 2010. Deriden kollajen ve jelatinin saflaştırılması ve elde edilen protein materyallerinin karakterizasyonu. Deri Bilim. 4(2):14-21
  • Garcia, M.M. and M.C. Gomez-Guillen, 2002. Method for the production of gelatin of marine origin and product thus obtained. In: Google Patents
  • Gómez-Guillén, M. J. Turnay , M. Fernández-Dıaz, N. Ulmo, M. Lizarbe and P. Montero, 2002. Structural and physical properties of gelatin extracted from different marine species: a comparative study. Food Hydrocolloids, 16:25-34
  • Karim, A.A. and R. Bhat, 2009. Fish gelatin: properties, challenges, and prospects as an alternative to mammalian gelatins. Food Hydrocol. 23:563-576
  • Kołodziejska, I., K. Kaczorowski, B. Piotrowska and M. Sadowska, 2004. Modification of the properties of gelatin from skins of Baltic cod (Gadus morhua) with transglutaminase. Food Chem., 86(2):203-209
  • Ktari, N., I. Bkhairia, M. Jridi, I. Hamza, B.S. Riadh and M. Nasri, 2014. Digestive acid protease from zebra blenny (Salaria basilisca): Characteristics and application in gelatin extraction. Food research int. 57:218-224
  • Kuan, Y.H. A.M. Nafchi, N. Huda, F. Ariffin and A.A. Karim, 2016. Effects of sugars on the gelation kinetics and texture of duck feet gelatin. Food Hydrocol. 37:166- 173
  • Muyonga, J.H. C.G.B. Cole and K.G. Duodu, 2004. Extraction and physico-chemical characterisation of Nileperch (Latesniloticus) skin and bone gelatin. Food Hydrocol. 18:581-592
  • Schrieber, R. and H. Gareis, 2007. Gelatine handbook: theory and industrial practice, Hoboken, NJ, USA: Wiley-VCH
  • See, S.F. H.P. Kong, K.L. Ng., W.M. Wan Aida and A.S. Babji, 2010. Physicochemical properties of gelatins extracted from skins of different freshwater fish species. Int. Food Res. J. 17:809-816
APA Işık N (2018). Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. , 44 - 51.
Chicago Işık Nuray Olcay Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. (2018): 44 - 51.
MLA Işık Nuray Olcay Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. , 2018, ss.44 - 51.
AMA Işık N Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2018; 44 - 51.
Vancouver Işık N Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2018; 44 - 51.
IEEE Işık N "Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi." , ss.44 - 51, 2018.
ISNAD Işık, Nuray Olcay. "Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi". (2018), 44-51.
APA Işık N (2018). Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(3), 44 - 51.
Chicago Işık Nuray Olcay Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no.3 (2018): 44 - 51.
MLA Işık Nuray Olcay Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.15, no.3, 2018, ss.44 - 51.
AMA Işık N Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 15(3): 44 - 51.
Vancouver Işık N Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 15(3): 44 - 51.
IEEE Işık N "Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15, ss.44 - 51, 2018.
ISNAD Işık, Nuray Olcay. "Manda Derisi Budama Atıklarından Farklı Yöntemlerle Jelatin Üretilmesi ve Manda Jelatininin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/3 (2018), 44-51.