Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi

Yıl: 2019 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 176 - 180 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.5505/yeditepe.2019.00922 İndeks Tarihi: 20-03-2020

Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi

Öz:
Amaç: Literatürde çay bitkisinin içeriğindeki flavanoller ve kateşinlerindiş çürüğü, diş eti iltihabı, periodontitis, ağız kokusuve ağız malignitesi gibi ağız hastalıklarından koruma veyagerilemeye yardımcı olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur.Bu çalışmanın amacı Türkiye’de çay üretiminin en fazla olduğuRize ilindeki çay tüketim sıklığını ve yetişkinlerde çay içmealışkanlığının ağız sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-62 yaş aralığındaki bireylerkatıldı. Plak indeksi; Silness ve Löe’nün kullandığı kriterleregöre hesaplandı. Çürük risk faktörlerinin etkisini değerlendirmekiçin her hastaya, genel sağlık, ağız bakım alışkanlığı, dişhekimine gitme sıklığı ve diyet ile ilgili soruları içeren anketuygulandı. Klinik ve radyolojik muayenede çürük (D), çürüknedeniyle çekilmiş (M) ve dolgulu (F) dişlerin sayısı toplanarakher bireye özgü DMFT değerleri elde edildi. İstatistikselanlamlılık değeri p <0,05 olarak belirlendi.Bulgular: Çalışmaya katılan 220 bireyden yaklaşık %32’sigenç erişkin (15-24 yaş), %52’si orta yaş erişkin (25-44 yaş),%16’sı ise ileri yaş erişkin (45-64 yaş) grubunda yer aldı. Bireylerin%69.1’inin (n=152) kadın, %30,9’unun (n=68) erkeklerdenoluştuğu saptandı. Hiç çay içmeyen grupta, vücut kitleendeksinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekolduğu saptandı. Kahve içme alışkanlığı az olan bireylerin siyahçay tüketim sıklığının istatistiksel olarak az olduğu belirlendi.Siyah çay tüketiminin, vücut kitle indeksi ve sigara ileanlamlı derecede pozitif ilişki, plak indeksi ve DMFT ile anlamlıderecede negatif ilişki gösterdiği saptandı.Sonuç: Yaptığımız çalışmada siyah çay tüketiminin geçmişçürük deneyimi, plak indeksi, vücut kitle indeksi ve sigara ileilişkisi saptanmış, siyah çayın içeriğindeki antioksidan ve antibakteriyelbileşikleri sayesinde ağız-diş sağlığına koruyucuetkisi olabileceği vurgulanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp

The effect of black tea consumption on oral health

Öz:
Objective: There are reports in the literature that flavanols and catechins in the tea plant help prevent oral diseases such as dental caries, gingival inflammation, periodontitis, halitosis and mouth malignancy. The aim of this study is to examine tea frequency of Rize that is highest tea production in Turkey and effects of tea consumption on the oral health in adults. Material and Methods: Individuals aged 18-62 years participated in the study. The plaque index was evaluated using Silness and Löe’s scale.A questionnaire including systemic health, oral health habits, dental visit and diet was administered to assess the effect of caries risk factors. On clinical and radiological examination, the number of caries(D), missing(M), and filled(F) teeth were collected and individual DMFT values were obtained. Statistically significant difference was defined as a p value of <0.05. Results: Approximately 32% of the 220 individuals participating in the study were young adults (15-24 years), 52% middle age adults (25-44 years), and 16% older adults (45-64 years. Individuals of 69.1% (n = 152) were females and 30.9% (n = 68) were males. Body mass index was found to be statistically significantly higher in the group with no drinking tea. The incidence of black tea consumption was found to be statistically low among individuals who had low frequency of drinking coffee. Black tea consumption showed a positive relationship with body mass index,and smoking and, a hegative relationship with plaque index and DMFT. Conclusion: In our study, it was emphasized that black tea consumption was related to past caries experience, plaque index, body mass index and smoking, and it could be a protective effect on oral and dental health by antioxidant and antibacterial compounds in black tea content.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Axelsson P. Diagnosis and risk prediction of dental caries. Illinois, USA: Quintessence Publishing Co, Inc; 2000.
  • 2. Cengiz T. Endodonti. 4. Baskı, İzmir: BarışYayınları, Fakülteler Kitapevi; 1996.
  • 3. Fejerskov O, Kidd E. Dental caries the disease and its clinical management. 1st Ed., Oxford: Blackwell Munksgaard; 2000.
  • 4. Selwitz RH, Ismail AI, Pitts NB. Dental caries. Lancet 2007; 369: 51–59.
  • 5. Kidd EAM. Essentials of dental caries. 3rd Ed., New York, USA: Oxford; 2005.
  • 6. Fontana M, Zero DT. Assessing patients’ caries risk. J Am Dent Assoc 2006; 137: 1231-1239.
  • 7. Tosun İ, Karadeniz B. Çay ve çay fenoliklerinin antioksidan aktivitesi. J of Fac of Agric 2005; 20: 78-83.
  • 8. Sankari SL, Babu NA, Rani V, Priyadharsini C, Masthan K. Flavonoids – Clinical effects and applications in dentistry: A review. J Pharma Bio Sci 2014; 6: 26-29.
  • 9. Ammar N, El Diwany A, Osman N, Gaafar S, Amin N. Fla vonoids as a possible preventive of dental plaque. Arch Pharm Res 1990; 13: 211-213.
  • 10. Almas K. Propolis as a natural remedy: An update. Saudi Dent J. 2001; 13: 45–49.
  • 11. Gopikrishna V, Baweja PS, Venkateshbabu N, Thomas T, Kandaswamy D. Comparison of coconut water, propolis, HBSS, and milk on PDL cell survival. J Endod 2008; 34: 587–589.
  • 12. Fernández-Rojas B, Gutiérrez-Venegas G. Flavonoids exert multiple periodontic benefits including anti-inflammatory, periodontal ligament-supporting, and alveolar bone-preserving effects. Life Sci. 2018; 209: 435-454.
  • 13. Linggriani A, Rizal M F, Fauziah E, Suharsini M. Differences in the effects of 0.05% and 0.1% propolis flavonoids on in vitro biofilm formation by streptococcus mutans from children’s dental plaque. Asian J Pharm Clin Res 2018; 11: 215-218.
  • 14. Henning SM, Fajardo- Lira C, Lee HW, Youssefian AA, Go VLW, et al. Catechin content of 18 teas and a gren tea extract supplement correlates with antioxidant capasity. Nutr Cancer 2003; 45: 226-235.
  • 15. Kılıç O, Gündüz O, Aydın Eryılmaz G, Emir M. Çay tüketiminde tüketici davranışlarının belirlenmesi: Samsun ili örneği. HR Ü ZF; 2012; 16: 19-25.
  • 16. Trevisanato SI, Young-In Kim MD. Tea and Health. Nutr Rev 2000; 58: 1-10.
  • 17. Brathall D, Hansel PG. Cariogram- a multifactorial risk assessment model for a multifactorial disease. Comm Dent Oral Epidemiol 2005; 33: 256-264.
  • 18. Cnnturk.com [Internet]. Turkey (TR): Dünya çay raporu açıklandı en çok Türkler içiyor [updated 2018 May]. Available from: https://www.cnnturk.com/yasam/dunya-cay-raporu-aciklandi-en-cok-turkler-iciyor?page=1
  • 19. Koyama Y, Kuriyama S, Aida J, Sone T, Nakaya N, et al. Association between green tea consumption and tooth loss: cross-sectional results from the Ohsaki Cohort 2006 Study. Prev Med 2010; 50: 173-179.
  • 20. Khurshid Z, Zafar MS, Zohaib S, Najeeb S, Naseem M. Green Tea (CamelliaSinensis): Chemistry and oral health. Open Dent J 2016; 10: 166-173.
  • 21. Awadalla HI, Ragab MH, Bassuoni MW, Fayed MT, Abbas MO. A pilot study of the role of gren tea use on oral health. Int J Dent Hygiene 2011; 9: 110–116.
  • 22. Kushiyama M, Shimazaki Y, Murakami M, Yamashita Y. Relationship between intake of gren tea and periodontal disease. J Periodontol 2009; 80: 372-377.
  • 23. Lombardo Bedran TB, Morin MP, Palomari Spolidorio D, Grenier D. Black tea extract and its theaflavin derivatives inhibit the growth of periodontopathogens and modulate ınterleukin-8 and β-defensinsecretion in oral epithelialcells. PLoS ONE 2015; 10: e0143158.
  • 24. Zhang J, Kashket S. Inhibition of salivary amylase by black and gren teas and their effects on the intraoral hydrolysis of starch. Caries Res 1998; 32: 233-238.
  • 25. Auvichayapat P, Prapochanung M, Tunkamnerdthai O, Sripanidkulchai BO, Auvichayapat N, et al. Effectiveness of gren tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlledtrial. Physiol Behav 2008; 93:486- 491.
  • 26. Banerjee S, Maity P, Mukherjee S, Sil AK, Panda K, et al. Black tea prevents cigarette smoke-induced apoptosis and lung damage. J Inflamm (Lond). 2007; 4:3.
APA YILDIZ TELATAR G (2019). Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. , 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
Chicago YILDIZ TELATAR Gül Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. (2019): 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
MLA YILDIZ TELATAR Gül Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. , 2019, ss.176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
AMA YILDIZ TELATAR G Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. . 2019; 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
Vancouver YILDIZ TELATAR G Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. . 2019; 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
IEEE YILDIZ TELATAR G "Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi." , ss.176 - 180, 2019. 10.5505/yeditepe.2019.00922
ISNAD YILDIZ TELATAR, Gül. "Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi". (2019), 176-180. https://doi.org/10.5505/yeditepe.2019.00922
APA YILDIZ TELATAR G (2019). Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. 7tepe Klinik, 15(2), 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
Chicago YILDIZ TELATAR Gül Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. 7tepe Klinik 15, no.2 (2019): 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
MLA YILDIZ TELATAR Gül Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. 7tepe Klinik, vol.15, no.2, 2019, ss.176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
AMA YILDIZ TELATAR G Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. 7tepe Klinik. 2019; 15(2): 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
Vancouver YILDIZ TELATAR G Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi. 7tepe Klinik. 2019; 15(2): 176 - 180. 10.5505/yeditepe.2019.00922
IEEE YILDIZ TELATAR G "Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi." 7tepe Klinik, 15, ss.176 - 180, 2019. 10.5505/yeditepe.2019.00922
ISNAD YILDIZ TELATAR, Gül. "Siyah çay tüketim sıklığının ağız ve diş sağlığına etkisi". 7tepe Klinik 15/2 (2019), 176-180. https://doi.org/10.5505/yeditepe.2019.00922