BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

Yıl: 2018 Cilt: 19 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 271 - 299 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24889/ifede.415061 İndeks Tarihi: 11-02-2020

BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

Öz:
Sanayi alanında yapılan yatırımlar bir ülkenin itici gücüdür. Yoğun rekabet ortamıdikkate alındığında, sanayi işletmelerinin performanslarının takip edilmesi önemlibir husustur. Buna yönelik olarak, işletmeler kısıtlı kaynaklarını etkin bir şekildekullanarak daha fazla çıktı elde etmeye çalışmaktadırlar. Ancak sanayiişletmelerinin performansını değerlendirirken göz önüne alınması gereken bir çokgirdi ve çıktı unsuru bulunmaktadır. Bu farklı girdi ve çıktı unsurlarını bir aradadüşünerek performansı incelemek kolay olmamaktadır. EATWIOS farklı girdi veçıktı unsurlarını birlikte inceleyerek performans değerlendirmeye imkan sağlayanyöntemlerden birisidir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmanın amacı, gri entropiyönteminden elde edilen ağırlıkları kullanarak EATWIOS yöntemi ile BİST Sınaikategorisinde yer alan 152 işletmenin performanslarının incelenmesidir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme

EVALUATION OF BIST INDUSTRY COMPANIES WITH GRAY ENTROPY-EATWIOS INTEGRATED APPROACH

Öz:
Investments in the industrial areas are the driving forces of a country. Considering the intense competition environment, monitoring the performances of industrial enterprises is an important issue. For this purpose, businesses are actively seeking more output using limited resources. However, there are many input and output elements that should be considered when evaluating the performance of industrial enterprises. It is not easy to examine performance by considering these different input and output elements. EATWIOS is one of the ways to evaluate performance by examining different input and output elements together. From this point of view, the purpose of this study is to analyze the performances of 152 companies in BİST Industry index with EATWIOS method by using gray entropic weights.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bansal, A., Singh, R., Issar, S. ve Varkey, J. (2014). Evaluation of Vendors Ranking by EATWOS Approach. Journal of Advances in Management Research, 11 (3), 290-311.
  • Bhattacharya, D ve Bepari, B. (2014). Feasibility Study of Recycled Polypropylene Through Multi Response Optimization of İnjection Moulding Parameters Using Grey Relational Analysis. Procedia Engineering: 12th Global Congress on Manufacturing and Management, 97 (1), 186 – 196.
  • Chen, K, Kao, M., Huang, S., Li, C., Cheng, C., Wu, S. ve Wu, Z. (2017). Bipolar Switching Properties and Electrical Conduction Mechanism of Manganese Oxide RRAM Devices. Ceramics International. 43 (1), 253–257.
  • Cheng, J. ve Sun, D. (2015). Data Fusion and Hyperspectral Imaging in Tandem with Least Squares-Support Vector Machine for Prediction of Sensory Quality Index Scores of Fish Fillet. LWT - Food Science and Technology. 63 (1), 892-898.
  • Chou, J. ve Tsai, H. (2009). On-line Learning Performance and Computer Anxiety Measure for Unemployed Adult Novices Using a Grey Relation Entropy Method. Information Processing and Management. 45 (1), 200–215.
  • Fei, H., Jinfei, S., Zhisheng, Z., Ruwen, C. ve Songqing, Z. (2014). Canny Edge Detection Enhancement by General Auto-Regression Modeland Bi-Dimensional Maximum Conditional Entropy. Optik. 125, 3946–3953.
  • Finnet Veri Tabanı (2018). Firma Verisi. https://www.finnet.com.tr/FinnetStore/tr/ (05.04.2018)
  • Gao, J., Wang, H., You, Z. ve Yang, X. (2018). Gray Relational Entropy Analysis of High Temperature Performance of Bio-Asphalt Binder and its Mixture. International Journal of Pavement Research and Technology. (baskıda makale).
  • Govindan, K., Rajendran, S., Sarkis, J. ve Murugesan, P. (2015). Multi Criteria Decision Making Approaches for Green Supplier Evaluation and Selection: A Literature Review. Journal of Cleaner Production. 98, 66-83.
  • Hanbay, K. ve Talu, M. (2014). Segmentation of SAR Images Using Improved Artificial Bee Colony Algorithm and Neutrosophic Set. Applied Soft Computing. 21, 433–443.
  • Jha, N. K., Kumar, R., Kumari, A. ve Bepari, B. (2014). Design, Development and Implementation of a Robust Decision Support Expert System (branDEC) in Multi Criteria Decision Making. Procedia Engineering: 12th Global Congress on Manufacturing and Management. 97, 1853 – 1865.
  • Kumar, N., Singh, A., Verma, A. ve Sonal, T. (2016). Measuring Efficiency of IPL Players Using EATWOS. International Journal of Advanced Production and Industrial Engineering. 1(2), 13-16.
  • Li, G., Tong, Y. ve Xiao, X. (2011). Adaptive Fuzzy Enhancement Algorithm of Surface Image based on Local Discrimination via Grey Entropy. Procedia Engineering. 15, 1590 – 1594.
  • Ma, J., Pu, H., Sun, D., Gao, W., Qu, J. ve Ma, K. (2015). Application of ViseNIR Hyperspectral Imaging in classification Between Fresh and Frozen-Thawed Pork Longissimus Dorsi Muscles, İnternational Journal of Refrigeration, 50, 10-18.
  • Ma, M., Liang, J., Guo, M., Fan, Y. ve Yin, Y. (2011). SAR İmage Segmentation Based on Artificial Bee Colony Algorithm, Applied Soft Computing. 11, 5205–5214.
  • Özbek, A. (2016). Efficiency Analysis of Gold Mining Companies through Financial Statements, International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 6 (10), 273-290.
  • Özbek, A. (2015a). Analysis of Private Pension Companies in Turkey by EATWOS. European Journal of Business and Management. 7 (26), 31-44.
  • Özbek, A. (2015b). Efficiency Analysis of the Turkish Red Crescent between 2012 and 2014. International Journal of Economics and Finance. 7 (9), 322-334.
  • Özbek, A. (2017). Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ve Excel ile Problem Çözümü. Seçkin Yayıncılık. Ankara.
  • Peters, M. L. ve Zelewski, S. (2016). Benefits and Risks of Satisficing Levels for Input And Output Quantities in Efficiency Analyses From A Corporate Social Responsibility Perspective. International Journal of Management and Sustainability. 5 (12), 94-101.
  • Shuai, J. ve Wu, W. (2011). Evaluating the Influence of E-Marketing on Hotel Performance by DEA and Grey Entropy. Expert Systems with Applications. 38, 8763–8769.
  • Shuai, J. ve Wu, W. (2011). Evaluating the Influence of E-Marketing on Hotel Performance by DEA and Grey Entropy. Expert Systems with Applications. 38, 8763–8769.
  • Sivasankar, S ve Jeyapaul, R. (2012). Application of Grey Entropy and Regression Analysis For Modelling and Prediction on Tool Materials Performance During EDM of Hot Pressed Zrb2 At Different Duty Cycles. Procedia Engineering. 38, 3977-3991.
  • Tseng, M. ve Chiu, A. (2012). Grey-Entropy Analytical Network Process for Green Innovation Practices. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 57, 10 – 21.
  • Wang, Y., Sun, L. ve Qin, Y. (2015). Aging Mechanism of SBS Modified Asphalt Based on Chemical Reaction Kinetics. Construction and Building Materials. 91, 47–56.
  • Wang, Z., Wang, Q. ve Ai, T. (2014). Comparative Study on Effects of Binders and Curing Ages on Properties of Cement Emulsified Asphalt Mixture Using Gray Correlation Entropy Analysis. Construction and Building Materials. 54, 615–622.
  • You, M., Shu, C., Chen, W., ve Shyu, M. (2017). Analysis of Cardinal Grey Relational Grade and Grey Entropy on Achievement of Air Pollution Reduction by Evaluating Air Quality Trend In Japan. Journal of Cleaner Production. 142, 3883-3889.
APA Özdağoğlu A (2018). BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. , 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
Chicago Özdağoğlu Aşkın BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. (2018): 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
MLA Özdağoğlu Aşkın BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. , 2018, ss.271 - 299. 10.24889/ifede.415061
AMA Özdağoğlu A BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. . 2018; 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
Vancouver Özdağoğlu A BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. . 2018; 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
IEEE Özdağoğlu A "BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ." , ss.271 - 299, 2018. 10.24889/ifede.415061
ISNAD Özdağoğlu, Aşkın. "BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ". (2018), 271-299. https://doi.org/10.24889/ifede.415061
APA Özdağoğlu A (2018). BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 19(2), 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
Chicago Özdağoğlu Aşkın BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 19, no.2 (2018): 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
MLA Özdağoğlu Aşkın BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol.19, no.2, 2018, ss.271 - 299. 10.24889/ifede.415061
AMA Özdağoğlu A BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2018; 19(2): 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
Vancouver Özdağoğlu A BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2018; 19(2): 271 - 299. 10.24889/ifede.415061
IEEE Özdağoğlu A "BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ." Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 19, ss.271 - 299, 2018. 10.24889/ifede.415061
ISNAD Özdağoğlu, Aşkın. "BİST SINAİ İŞLETMELERİNİN GRİ ENTROPİ-EATWIOS BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ". Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 19/2 (2018), 271-299. https://doi.org/10.24889/ifede.415061