Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri

Yıl: 2018 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 35 - 39 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.30565/medalanya.384981 İndeks Tarihi: 14-02-2020

Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri

Öz:
Amaç: Genel cerrahi servisine yatırılan benign ve malign hastalığı olan hastalardakimalnutrisyon sıklığını saptamak, malnutrisyonun tanınmasında kullanılan yöntemlerideğerlendirmek ve malnutrisyonun postoperatif komplikasyon gelişimindeki rolünüincelemektir.Hastalar ve Yöntem: Şubat 2004 – Mayıs 2005 tarihleri arasında Genel Cerrahikliniği’nde opere edilen 723 hastada, beş ayrı yöntemle (nutrisyonel risk indeksi,subjektif global değerlendirme, kilo kaybı oranı, serum albümin düzeyi, vücut kitleindeksi ) malnutrisyon sıklığı araştırıldı. Medikal tedavi alan hastalar çalışmaya dahiledilmedi. Hastalar uygulanan nutrisyonel destek, komplikasyon ve mortalite yönündentakip edildi.Bulgular: Toplam malnutrisyon oranı %30.5, ağır malnutrisyon oranı %8.9 olaraktespit edildi. Benign hastalığı olanlarda %25.8, malign hastalığı olanlarda ise %53.3malnutrisyon saptandı. Toplam ve hafif malnutrisyonu tespit etmede en yüksek sıklık,Nutrisyonel Risk İndeksi ile elde edildi. Ağır malnutrisyonu tanımada yöntemlerarasında fark saptanmadı. Malnutrisyonu olmayan hastalarda %10.9, malnutrisyonuolan hastalarda ise %28.6 oranında komplikasyon gelişti.Sonuç: Malnutrisyon, cerrahi hastalarda sık karşılaşılan, komplikasyon ve mortaliteriskini önemli derecede arttıran klinik problemlerden birisidir. Preoperatif dönemdemalnutrisyonun tespit edilerek, ihtiyaç gösteren hastalara nutrisyonel desteğin uygulanmasıhalinde, komplikasyon sıklığı önemli derecede azaltılabilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Hematoloji Cerrahi

Malnutrition frequency in surgical patients and its effect on morbidity and mortality

Öz:
Aim: To determine the frequency of malnutrition in patients with benign and malignant disease admitted to the general surgery service, evaluate the methods used in recognition of malnutrition and to investigate the role of malnutrition in the development of postoperative complications. Patients and Method: Between February 2004 and May 2005, in 723 patients, who were operated in General Surgery Department, frequency of malnutrition was detected five different methods (Nutrition Risk Index, Subjective Global Assessment, rate of weight loss, serum albumin level, Body Mass Index). Medically treated patients were excluded. Patients were followed for nutritional support, complication and mortality. Results: In 723 patients, total malnutrition rate was detected 30.5% and severe malnutrition rate was 8.9%. Patients with benign diseases, had a malnutrition rate of 25.8% despite patients with malign diseases, had a rate of 53.3%. We got highest frequencies r to determinate total and mild malnutrition with Nutritional Risk Index. For severe malnutrition, there was no differences between the methods. Complication rates were 10.9% for not malnourished patients and 28.6% for malnourished patients. Conclusion: Malnutrition is a common clinical problem in surgical patients that increases complication and mortality risks. Preoperatively detection of malnutrition and giving nutritional support to malnourished patients, may decrease complication rates.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Hematoloji Cerrahi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Vernon DR, Hill GL. The relationship between tissue loss and function:recent develop-ments. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 1998;1:5-8.
  • Bruun LI, Bosaeus I, Bergstad I, Nygaard K. Prevelance of malnutrition in surgical pa-tients: evaluation of nutritional support and documentation. Clin Nutr 1999;18:141-147.
  • Wu GH, Liu ZH, Zheng LW, Quan YJ, Wu ZH. Prevelance of malnutrition in general surgical patients: evaluation of nutritional status and prognosis. Zhonghua Wai Ke Za Zhi 2005;43:693-696.
  • Correia MI, Caiaffa WT, da Silva AL, Waitzberg DL. Risk factors for malnutrition in pa-tients undergoing gastroeneterological and hernia surgery: an analysis of 374 patients. Nutr Hosp 2001;16:59-64.
  • Sungurtekin H, Sungurtekin U, Hancı V, Erdem E. Comparision of two nutrition assess-ment techniques in hospitalised patients. Nutrition 2004;20:428-432.
  • Nursal TZ, Noyan T, Atalay BG, Köz N, Karakayalı H. Simple two-part tool for screening of malnutrition. Nutrition 2005;21:65-69.
  • Green SM, Watson R. Nutritional Screening and assessment tools for use by nurses:lit-erature review. J Adv Nurs 2005;50:69-83.
  • Delmore G. Assessment of nutritional status in cancer patients: widely neglected? Sup-port Care Cancer 1997;5:376-380.
  • Pirlich M, Lochs H. Nutrition in the elderly. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2001;15:869-884.
  • Detsky AS, Baker JP, Mendelson RA, Wolman SL, Wesson DE, Jeejeebhoy KN. Eval-uating the accuracy of nutritional assessment techniques applied to hospitalised pa-tients:methodology and comparisons. JPEN 1984;8:153-159.
  • Hill GL, Witney GB, Christie PM, Church JM. Protein status and metabolic expenditure determine the response to intravenous nutrition-a new classification of surgical malnu-trition. Br J Surg 1991;78:109-113.
  • Wındsor JA, Knight GS, Hill GL. Wound healing response in surgical patients: recent food intake is more important than nutritional status. Br J Surg 1988;75:135-137.
  • Detsky AS, Baker JP, O’Rourke K, Goel V. Perioperative parenteral nutrition: a me-ta-analysis. Ann Intern Med 1987;107:195-203.
  • Meakins JL, Christou NV, Shizgal HM, MacLean LD. Therapeutic approaches to anergy in surgical patients. Surgery and levamisole. Ann Surg 1979;190:286-296.
  • Naber TH, Schermer T, de Bree A, Nusteling K, Egging L, Kruimel JW, et al. Prevalence of malnutrition in nonsurgical hospitalised patients and its association with disease com-plications. AM J Clin Nutr 1997;66:1232-1239.
  • Mullen JL, Buzby GP, Matthews DC, Smale BF, Rosato EF. Reduction of operative mor-bidity and mortality by combined peroperative and postoperative nutritional support. Ann Surg 1980;192:604-613.
  • Klidjan AM, Archer TJ, Foster KJ, Karran SJ. Detection of dangerous malnutrition.JPEN 1982;6:119-121.
APA GÜLER Y, TİRELİ M (2018). Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. , 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
Chicago GÜLER YILMAZ,TİRELİ Mustafa Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. (2018): 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
MLA GÜLER YILMAZ,TİRELİ Mustafa Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. , 2018, ss.35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
AMA GÜLER Y,TİRELİ M Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. . 2018; 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
Vancouver GÜLER Y,TİRELİ M Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. . 2018; 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
IEEE GÜLER Y,TİRELİ M "Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri." , ss.35 - 39, 2018. 10.30565/medalanya.384981
ISNAD GÜLER, YILMAZ - TİRELİ, Mustafa. "Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri". (2018), 35-39. https://doi.org/10.30565/medalanya.384981
APA GÜLER Y, TİRELİ M (2018). Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. Acta Medica Alanya, 2(1), 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
Chicago GÜLER YILMAZ,TİRELİ Mustafa Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. Acta Medica Alanya 2, no.1 (2018): 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
MLA GÜLER YILMAZ,TİRELİ Mustafa Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. Acta Medica Alanya, vol.2, no.1, 2018, ss.35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
AMA GÜLER Y,TİRELİ M Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. Acta Medica Alanya. 2018; 2(1): 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
Vancouver GÜLER Y,TİRELİ M Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri. Acta Medica Alanya. 2018; 2(1): 35 - 39. 10.30565/medalanya.384981
IEEE GÜLER Y,TİRELİ M "Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri." Acta Medica Alanya, 2, ss.35 - 39, 2018. 10.30565/medalanya.384981
ISNAD GÜLER, YILMAZ - TİRELİ, Mustafa. "Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri". Acta Medica Alanya 2/1 (2018), 35-39. https://doi.org/10.30565/medalanya.384981