Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 8 Sayfa Aralığı: 1092 - 1100 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120 İndeks Tarihi: 16-02-2020

Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri

Öz:
Bu çalışmada dünyada ve Türkiye’de önemli bir gıda ve endüstriyel hammadde kaynağı olan mısırın ekonomik gelişim seyrinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ikincil verilerden derlenen mısırın yetiştirildiği alanı, üretim miktarı, verimliliği, üretim- tüketim dengesi, ithalat-ihracat değerleri, yurtiçi ve yurtdışı fiyatları incelenmiştir. Dünyadaki başlıca mısır üreten ülkeler ile Türkiye’de mısırın gelişim seyri iç ve dış piyasa açısından değerlendirilmiştir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yıllar itibariyle mısırın verimliliği ve üretim alanları artmış, buna bağlı olarak da hem üretim miktarı hem tüketim miktarında artış olduğu görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mısır üretimi ve tüketiminde ilk sırada yer alırken, mısır en çok hayvansal üretimde yem olarak kullanmıştır. İthalat ve ihracat değerleri incelendiğinde ABD iç tüketimini karşılama açısından başarı göstermiş ve iç tüketimini karşılamanın yanı sıra mısırın ihracatında da önemli rol almıştır. Türkiye’de ise 2016/17 üretim yılı içerisinde mısırın yeterlilik derecesi %87,80 olarak belirlenmiş ve yıllar itibariyle yeterlilik oranının arttığı belirlenmiştir. Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda talebinde oluşacak artışlar, alternatif enerji kaynağı arayışları ve mısırın kullanım alanının genişlemesine bağlı olarak gelecek yıllarda mısıra olan talebin artmaya devam etmesi ve dolayısıyla yaratılan ekonomik değerinde artması beklenmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Coğrafya İktisat İşletme Finans

Economic Development Analysis of Maize Production in Turkey

Öz:
In this study, it is aimed to investigate the economic development of maize, which is an important source of food and industrial raw materials in the world and in Turkey. For this purpose, values related to the field, production amount, productivity, production-consumption balance, import-export values, domestic and international prices of maize cultivated from secondary data were analysed. Countries that produce and consume maize as the main maize in the world, as well as countries that evaluate maize as a foreign trade issue are compared in terms of the data they have. As a result of the evaluations made in the external markets and the domestic market, the economic development of maize has been revealed. As in the world, Turkey also have increased efficiency and production areas in corn as the amount of production and consequently also been shown to be an increase in the quantity and consumption. While the United States America (USA) ranks first in corn production and consumption, maize is most commonly used in animal production areas. When import and export values were examined, the US was successful in terms of domestic consumption and played an important role in the export of corn as well as domestic consumption. In Turkey, the qualifications of the corn in the 2016/17 production year and determined as 87,80% as of year are determined now adequacy ratio. Depending on the population growth in the world, it is expected that the increase in food demand, the search for alternative energy sources and the breadth of corn use will lead to an increase in demand in the coming years and thus an increase in the economic value created.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Coğrafya İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim. 2017a. Genel Bilgiler, Genel Coğrafya ve Yeryüzü Şekilleri. Konya Valiliği, http://www.konya.gov.tr/genelcografya- ve-yeryuzu-sekilleri, (Erişim Tarihi: 6 Şubat 2017).
  • Anonim. 2017b. http://www.feedplanetmagazine.com/dunyamisir- pazari-ve-son-durum/.html, (Erişim Tarihi: 16 Eylül 2017).
  • Babaoğlu M. 2005. Mısır ve Tarım (http:/ /hayrabolutb.org.tr/media/ziraat/Misir-Tarimi-2.pdf). Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Edirne.
  • Benson GO, Pearce RB.1987. Corn Perspective and Culture, 1- 31, Corn Chemistry and Technology, Watson, S.A. and Ramstad, P.E. (Eds.), American Association of Cereal
  • Chemists, Inc., USA, Page 605.Berger J. 1962. Maize Production and the Manuring of Maize. Centre D’étude de L’azote, Geneva, Page 315.
  • Dowswell RC, Palıwal RL, Cantrell RP. 1996. Maize in the Third World. Westview Press. Colorado, USA, Page 268.
  • FAO. 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Environmental Performance of Animal Feeds Supply Chains: Guidelines For Quantification. Draft For Public Review. Available at: http://www.fao.org/ fileadmin /user_uploadbenchmarking/docs/LEAP_Anima_feeds_DRA FT.pdf, (Erişim Tarihi: 4 Şubat 2017).
  • Hububat Raporu. 2016. Türkiye Cumhuriyeti Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • IGC. 2017. International Grains Council, http://www.igc.int/ en/default.aspx, Erişim Tarihi: 18 Haziran 2017).
  • Jugenheimer RW. 1958. Hybrid Maize Breeding and Seed Production. FAO Agricultural Development Paper No:62, Rome. Page 369.
  • Karadal F, Türk M. 2008. İşletmelerde Teknoloji Yönetiminin Geleceği. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakülte Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa 59–71.
  • Kılıçalp E, İnan A, Subaşı H. 2001. GAP’ın Diyarbakır İlindeki Tarıma Dayalı İmalat Sanayindeki Gelişme Sürecine Etkileri. II. GAP ve Sanayi Kongresi Bildiriler El Kitabı, Diyarbakır: TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 29–30 Eylül 2001.
  • Kırtok Y. 1998. Mısır; Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk Basım ve Yayınevi, İstanbul, Sayfa 448.
  • Kün E. 1985. Sıcak İklim Tahılları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 953, Ders Kitabı No: 257, Ankara, Sayfa 317.
  • Mısır Raporu. 2016. TMMOD Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=26263 &tipi=17&sube=0, (Erişim tarihi: 23 Temmuz 2017).
  • Özcan S. 2009. Modern Dünya’nın Vazgeçilmez Bitkisi Mısır: Genetiği Değiştirilmiş (Transgenetik) Mısırın Tarımsal Üretime Katkısı. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, Sayı 2, Cilt 2, Sayfa 1–34.
  • Süzer S. 2017. Mısır Tarımı (http://hayrabolutb.org.tr/media/ ziraat/Misir-Tarimi.pdf). Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü.
  • Taşdan K. 2016. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Mısır Durum / Tahmin (2016 / 2017) Yayın No: 280, ISBN: 978- 605-9175-67-8.
  • TÜİK. 2017. Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, (Erişim tarihi: 7 Haziran 2017).
APA BAYRAMOĞLU Z, BOZDEMİR AKÇİL M (2018). Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. , 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
Chicago BAYRAMOĞLU Zeki,BOZDEMİR AKÇİL MERVE Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. (2018): 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
MLA BAYRAMOĞLU Zeki,BOZDEMİR AKÇİL MERVE Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. , 2018, ss.1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
AMA BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. . 2018; 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
Vancouver BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. . 2018; 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
IEEE BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M "Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri." , ss.1092 - 1100, 2018. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
ISNAD BAYRAMOĞLU, Zeki - BOZDEMİR AKÇİL, MERVE. "Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri". (2018), 1092-1100. https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
APA BAYRAMOĞLU Z, BOZDEMİR AKÇİL M (2018). Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6(8), 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
Chicago BAYRAMOĞLU Zeki,BOZDEMİR AKÇİL MERVE Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6, no.8 (2018): 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
MLA BAYRAMOĞLU Zeki,BOZDEMİR AKÇİL MERVE Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.6, no.8, 2018, ss.1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
AMA BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(8): 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
Vancouver BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2018; 6(8): 1092 - 1100. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
IEEE BAYRAMOĞLU Z,BOZDEMİR AKÇİL M "Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 6, ss.1092 - 1100, 2018. 10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120
ISNAD BAYRAMOĞLU, Zeki - BOZDEMİR AKÇİL, MERVE. "Türkiye’de Üretilen Mısırın Ekonomik Gelişim Seyri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 6/8 (2018), 1092-1100. https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i8.1092-1100.2120