Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 411 - 423 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-04-2020

Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması

Öz:
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre;ilgili kanuna tabi kurumlarda işveren riskdeğerlendirmesi yapmak veya yaptırmak zorundadır. İşkazası ve meslek hastalıklarını önlemede en etkiliyöntemin risk değerlendirmesi olduğu bilinmektedir.Risk değerlendirmesi ile potansiyel tehlikeler vebunlardan kaynaklı riskler ortaya konulup, etkiliönlemler ile kazaların ve meslek hastalıklarının önünegeçilmeye çalışılmaktadır. Laboratuvarlar çalışmadoğası gereği ciddi tehlike ve bundan kaynaklı riskleribarındırmaktadır. Bu riskleri ortadan kaldırmak veya enaza indirmek için toplu koruma önlemlerinin hayatageçirilmesi, tasarım ve kuruluş aşamasından başlayarakbir dizi önlem alınması, iş güvenliği alt yapısınınoluşturulması, çalışanların tehlikeler konusundabilgilendirilmesi ve laboratuvar güvenliği eğitimi önemarz etmektedir. Laboratuvarlardaki risk etmenlerinimevcut risk değerlendirmesi yöntemleri ile ortayakoymak ve kısa sürede etkili güvenlik önlemlerinialmak iş güvenliği açısından son derece önemlidir.Literatürde laboratuvarların risk analiz çalışmasını konualan az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma da birkamu üniversitesi gıda mühendisliği bölümüne aittoplam 6 adet uygulama ve araştırma laboratuvarındailgili bakanlığın yayımladığı kontrol listelerikullanılarak tehlike ve riskler tespit edilmiş ve L tipimatris yöntemi ile risk analiz çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirildiğilaboratuvarlarda 6 kabul edilemez risk, 24 yüksek risk,19 orta risk, 3 düşük (kabul edilebilir) risk olmak üzere52 risk tespit edilmiştir. Her bir risk için risk skorubelirlenmiş ve laboratuvarlar için ortalama riskskorunun 15 (yüksek riskli) olduğu görülmüştür. Riskskoru sonuçları göz önünde bulundurularak mevzuatauygun iş sağlığı ve güvenliğini sağlamadasürdürülebilir, etkili kontrol ve önlem faaliyetleriönerilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp

A Risk Analysis Implementation of a State University Food Engineering Department’s Laboratories

Öz:
According to the work health and safety law no:6331; employers of the corporations which is subjected to that law have to make the risk assessment or have it made. It is known that the best effective method of preventing the work accidents and occupational diseases is the risk assessment. By the risk assessment, potantial dangers and the risks sourced by them are revealed and thus, with effective precautions, preventations of the work accidents and occupational diseases are trying to be done. The laboratories as their nature, hosts serious dangers and the risks sourced by them. To eliminate or minimise these risks the implementations of collective protection precautions, taking series of precautions begining from the design and installation process, setting up the substructure of work safety, informing the employees about the dangerous situations and the education of laboratory safety has a great importance. Revealing the risk factors in the laboratories with the actual risk assessment methods and taking effective precautions in a short time is very important for work safety. There are limited number of studies in the literature that are subjected to the risk assessments of laboratories. In this study, using the control lists of the relevant ministry, danger and risks of six number of application and research laboratories of a state university food engineering department have been identifed and by the L type matrix method, the risk analysis study has been made. At the laboratories which this study has been made a total of 52 number of risks consist of 6 number of unacceptable risks, 24 number of high level risks, 19 number of middle level risks and 3 number of low level (acceptable) risk have been determined. A risk score has been generated for each risk and the average risk score of 15 high level risk has seen for all laboratories. By taking into consideration of the risk scores, providing the work health and security, a legal control and precaution operations which are sustainable and effective have been suggested.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Çam, İ, (1991), “Türkiye’deki İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Probleminin Çözümünde İş Güvenliği Eğitiminin Önemi Üzerine Bir Araştırma”, MPM Verimlilik Dergisi, 20 (4), 55-56.
  • 2. Özkılıç Ö, (2007), “İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevresel Etki Risk Değerlendirmesi”, Tisk Yayınları, 540.
  • 3. 6331 sayılı kanun, (2012), Resmi Gazete, 28339, 20/6/2012.
  • 4. T.C. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, (2012), Resmi Gazete, 28512, 29.12.2012.
  • 5. Canel, M, Canel, E, (2016), “Laboratuvar güvenliği”, Ankara: Gazi yayınevi.
  • 6. Kınlı H, (2016), “Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Sistematiği”, 3. Ulusal Laboratuvar Akreditasyonu ve Güvenliği (ULAG) Sempozyumu ve Sergisi, İstanbul
  • 7. Saltan Evrensel, S, (2011), “Laboratuvar teknikleri”, Bursa: Dora yayınevi
APA ERSOY S, ÇELENK KAYA E (2019). Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. , 411 - 423.
Chicago ERSOY Sibel,ÇELENK KAYA ELİF Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. (2019): 411 - 423.
MLA ERSOY Sibel,ÇELENK KAYA ELİF Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. , 2019, ss.411 - 423.
AMA ERSOY S,ÇELENK KAYA E Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. . 2019; 411 - 423.
Vancouver ERSOY S,ÇELENK KAYA E Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. . 2019; 411 - 423.
IEEE ERSOY S,ÇELENK KAYA E "Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması." , ss.411 - 423, 2019.
ISNAD ERSOY, Sibel - ÇELENK KAYA, ELİF. "Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması". (2019), 411-423.
APA ERSOY S, ÇELENK KAYA E (2019). Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(4), 411 - 423.
Chicago ERSOY Sibel,ÇELENK KAYA ELİF Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 8, no.4 (2019): 411 - 423.
MLA ERSOY Sibel,ÇELENK KAYA ELİF Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.8, no.4, 2019, ss.411 - 423.
AMA ERSOY S,ÇELENK KAYA E Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019; 8(4): 411 - 423.
Vancouver ERSOY S,ÇELENK KAYA E Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019; 8(4): 411 - 423.
IEEE ERSOY S,ÇELENK KAYA E "Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 8, ss.411 - 423, 2019.
ISNAD ERSOY, Sibel - ÇELENK KAYA, ELİF. "Bir Kamu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarları Risk Analizi Uygulaması". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 8/4 (2019), 411-423.