Yıl: 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 406 - 412 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.7161/omuanajas.531137 İndeks Tarihi: 13-04-2020

Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi

Öz:
Bu araştırma, sodyum diasetat (SDA) kullanımının yonca silajlarında fermantasyon özellikleri,kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırmada kullanılan yonca (Medicago sativa L.) çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan taze materyale 0 (kontrol), 3.0, 5.0 ve 7.0 g kg-1 KM düzeyindeSDA katılmıştır. Katkı maddesi ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g yonca plastik torbalara koyularaksıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır. Her muameleye ait 10’ar paket silajın kullanıldığıçalışmada, silajların paketlenmesinden sonra materyaller laboratuvar koşullarında (25-30 °C)depolanmıştır. Silolamadan 45 gün sonra açılan tüm silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizleryapılmıştır. Silolama döneminin sonunda (45. gün) tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testiuygulanmıştır. Araştırmada ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite dönemi sonrasıbaskın olan laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yonca silajına ilave edilen SDAsilajların laktik ve asetik asit içeriklerini artırırken, proteolizi de önlemiştir. Ayrıca, SDA yüksek antibakteriyel aktivite göstererek silajların 7 günlük aerobik dönem boyunca maya ve küf populasyonlarıile CO2 üretimlerini düşürmüş ve aerobik stabilitelerini geliştirmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

The effects of sodium diacetate addition on the fermentation characteristics, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silages

Öz:
The objective of this study was to evaluate the effect of sodium diacetate (SDA) on fermentation characteristics, chemical composition and aerobic stability of alfalfa (Medicago sativa L.) silage. SDA was applied at 0 (control), 3.0, 5.0 and 7.0 g kg-1 DM levels to alfalfa forage harvested at flowering stage and chopped to about 1.5-2.0 cm length. After the addition of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bag sample was placed in plastic bags and compressed. After packing, 10 sample packets from each treatment were stored under laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was applied to the silages opened on the 45 day for 7 days. Aerobic stability characteristics were monitored during 7 days after the main fermentation periods. In addition, lactic acid bacteria which are dominant after 45th day of fermentation and aerobic stability period were determined. As a result, SDA that applied to alfalfa decreased lactic and acetic acid concentrations and prevented proteolysis in the silages. However, SDA showed a high antibacterial activity in alfalfa. During the 7 days aerobic period, sodium diasetate increased pH values, yeast and moulds populations and production of CO2 and improved aerobic stability of alfalfa silage.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. A.Ü. Zir. Fak., Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, Uygulama Kılavuzu, 236 s.
  • Altınçekiç, E., Filya, İ., 2018. Bakteriyal inokulant ve organik asit kullanımının düşük kuru maddeli küçük balya mısır silajlarının aerobik stabilite ve yem değeri üzerine etkisi. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6 (7): 887-892.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, 428 p, London.
  • Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y., Horev, B., 1991. A simple system to determine the aerobic determination of silages. Can. Agric. Eng. 33: 391–395.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Boyacı Gündüz, C.P., 2018. Nohut mayası ve ekşi hamur fermantasyonlarındaki laktik asit bakterilerinin ve mayaların moleküler yöntemlerle tanımlanması ve bazı laktik asit bakterilerinin starter kültür olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Çerçi, İ.H., Şahin, K, Güler, T., 1996. Farklı oranlarda silajlık mısır yonca kullanılarak yapılan silajların kalitesinin belirlenmesi. F. Ü. Sağ. Bil. Derg, 10 (2): 193-200.
  • Çiftçi, M, Çerçi, İ.H., Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O.N., 2005. Elmanın karbonhidrat kaynağı olarak yonca silajına katılma olanağının araştırılması. YYÜ Vet. Fak. Derg. 16 (2):93-98.
  • Da Silva, T.C., Smith, M.L., Barnard, A.M., Kung, Jr L., 2015. The effect of a chemical additive on the fermentation and aerobic stability of high-moisture corn. J. Dairy Sci. 98, 8904–8912.
  • Danner, H., Holzer, M., Mayrhuber, E., Braun, R., 2003. Acetic acid increases stability of silage under aerobic conditions. Applied and Environmental Microbiology, Vol 69 (1), p. 562–567.
  • Efe, E., Bek, Y., Şahin, M. 2000. SPSS’te çözümleri ile istatistik yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Kahramanmaraş, 223s.
  • Filya, İ., Ashbell, G., Hen, Y., Weinberg, Z.G., 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermantation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Sci. Technology, 88:39.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 16059, Görükle, Bursa.
  • Goeser, J.P., Heuer, C.R., Crump, P.M., 2015. Forage fermentation product measures are related to dry matter loss through meta-analysis. Prof. Anim. Sci. 31, 137–145.
  • Güler, T., 2001. Silaj ve hayvan beslemede kullanımı. Konferanslar. F.Ü. Vet. Fak. Elazığ. 27-36.
  • İpçak, H.H., Özüretmen, S., Özelçam, H., Ünlü, H.B., 2017. Hayvan beslemede antibiyotiklere alternatif olarak organik asit, esansiyel yağ ve bakteriyosinlerin kullanımı. Hayvansal Üretim 58(1): 57-65.
  • Kılıç, A., 1986. Silo yemi. Bilgehan Basımevi Bornova İzmir. 1986. 68-72.
  • Kızılşimşek, M,, Erol, A., Ertekin, İ., Dönmez, R., Katrancı, B., 2016. Silaj mikro florasının birbirleriyle ilişkileri, silaj fermentasyonu ve kalitesi üzerine etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 19 (2), 136- 140.
  • Kleinschmit, D.H., Schmidt R.J., Kung, L., 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Journal of Animal Production. 44(2): 37-47.
  • McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E., 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p.,
  • Chalcombe Publication, Marlow, England. Nadeau, E.M.G., Buxton, D.R., Russell, J.R., Allison. M.J, Young, J.W., 2000. Enzyme, bacterial inoculant, and formic acid effects on silage composition of orchardgrass and alfalfa. J. Dairy Sci. 83, 1487–1502.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of forages: Factors affecting silage fermantation and quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, 46 p, Uppsala, Sweden.
  • Pitt, R., 1986. Microbial and enzymatic additives for ensiling. 54th, (pp. 137–147). Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers. Proc Cornell Nutr Conf Feed Manuf 199.
  • Playne, M.J, McDonald, P., 1966. The buffering constituent of herbage and of silage, J. Sci. Food. Agric, 17:264-268.
  • Seale, D.R., Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for the microbiological analysis of silage. Proceeding of the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Settanni, L., Tanguler, H., Moschetti, G., Reale, S., Gargano, V., Erten, H., 2011. Evolution of fermenting microbiota in tarhana produced under controlled technological conditions, Food Microbiol. 28, 1367-1373.http://garfield.library.upenn.edu/ classics1977/A1977DM04100001.pdf
  • SPSS Inc., 2007. SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.
  • Supelco, 1998. Analyzing fatty acids by packed column gas chromatography, Sigma-Aldrich Corp, Bulletin 856, Bellefonte, PA.
  • Wen, A.Y., Yuan, X.J., Wang, J., Desta, S.T., Shao, T., 2017. Effects of four short-chain fatty acids or salts on dynamics of fermantation and microbial characteristics of alfalfa silage. Animal Feed Science Technology. 223: 141-148.
  • Yuan, X.J., Wen, A.Y., Desta, S.T., Wang, J., Shao, T., 2017. Effects of sodium diacetate on the fermentation profile, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage. Asian-Australas J Anim Sci 30: 804-810.
  • Yuan, X.J., Wen, A.Y., Wang, J., Desta, S.T., Dong, Z.H., Shao, T., 2016. Effects of four short-chain fatty acids or salts on fermentation characteristics and aerobic stability of alfalfa (Medicago sativa L.) silage. J.Sci Food Agric; 98: 328–335.
APA HIŞMAN AKÇA F, OZDUVEN M, KOC F (2019). Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. , 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
Chicago HIŞMAN AKÇA Fatma,OZDUVEN MEHMET LEVENT,KOC Fisun Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. (2019): 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
MLA HIŞMAN AKÇA Fatma,OZDUVEN MEHMET LEVENT,KOC Fisun Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. , 2019, ss.406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
AMA HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. . 2019; 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
Vancouver HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. . 2019; 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
IEEE HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F "Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi." , ss.406 - 412, 2019. 10.7161/omuanajas.531137
ISNAD HIŞMAN AKÇA, Fatma vd. "Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi". (2019), 406-412. https://doi.org/10.7161/omuanajas.531137
APA HIŞMAN AKÇA F, OZDUVEN M, KOC F (2019). Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
Chicago HIŞMAN AKÇA Fatma,OZDUVEN MEHMET LEVENT,KOC Fisun Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34, no.3 (2019): 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
MLA HIŞMAN AKÇA Fatma,OZDUVEN MEHMET LEVENT,KOC Fisun Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.34, no.3, 2019, ss.406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
AMA HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 34(3): 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
Vancouver HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 34(3): 406 - 412. 10.7161/omuanajas.531137
IEEE HIŞMAN AKÇA F,OZDUVEN M,KOC F "Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34, ss.406 - 412, 2019. 10.7161/omuanajas.531137
ISNAD HIŞMAN AKÇA, Fatma vd. "Sodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34/3 (2019), 406-412. https://doi.org/10.7161/omuanajas.531137