Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 2144 - 2166 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.465 İndeks Tarihi: 19-06-2020
Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği
Öz: Sürdürülebilir turizm göstergeleri destinasyonlarda turizmin etkilerinin belirlenmesi, turizmkaynaklı tahribatların ölçülmesi ve düzeltici önlemlerin alınması konularını içeren birplanlama sürecidir. Ev pansiyonculuğu ise yerel kalkınmaya katkıda bulunmak ve bukavramı turizm çeşitliliği içerisinde geliştirmek amacı ile yaygınlaştırılmaya çalışılan birkonaklama biçimidir. Ayrıca, ülkemizin farklı bölgelerinde yaygın olan evpansiyonculuğunun turizme ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerden katkısı olduğugözlemlenmektedir. Sürdürülebilir turizm göstergeleri planlama sürecinde Yusufeli’nde evpansiyonculuğunun sürdürülebilirliğinin paydaşların bakış açılarıyla araştırılması buçalışmanın temel amacıdır. Çalışmada elde edilen verilerin toplanmasında görüşme, analizedilmesinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Evpansiyonculuğunun ekonomik sürdürülebilirliği ele alındığında elde edilen gelirleringeçmişe oranla azaldığı, gelirin nispeten köy halkının geneline yayıldığı, fiyatlardakitutarsızlık, mevsimsellik ve ulaşım sorunlarının problem oluşturduğu katılımcılar tarafındanifade edilmiştir. Çevresel sürdürülebilirlik değerlendirildiğinde ise bölgede evpansiyonculuğunun genel anlamda çevresel tahribata neden olmadığı söylenebilir. Sosyokültürel sürdürülebilirlik açısından ise ev pansiyonculuğunun kadın istihdamına katkısağladığı, turist-yerel halk arasında samimi ilişkiler kurularak karşılıklı öğrenmenin teşvikedildiği belirtilebilir.
Anahtar Kelime: Evaluation of Home Boarding in the Context of Sustainable Tourism Indicators: Yusufeli Case
Öz: Sustainable tourism indicators are a planning process that includes determining the effects of tourism in destinations, measuring tourism-related destructions and taking corrective measures.The main purpose of this study is to investigate the sustainability of home boarding in Yusufeli in the planning process of sustainable tourism indicators from the perspective of stakeholders.Interview was used to collect data and content analysis and descriptive analysis methods were used to analyze the data.When the economic sustainability of home pension is taken into consideration, it is stated by the participants that the income obtained is decreased compared to the past, the income is relatively spread to the general population of the village, the inconsistency in prices, seasonality and transportation troubles create problems.When environmental sustainability is evaluated, it can be said that home pensions do not cause environmental damage in general.In terms of socio-cultural sustainability, it can be stated that home pension contributes to women's employment and encourages mutual learning by establishing sincere relations between tourists and local people.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Akyol, C. (2012). Kırsal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Modeli ve Karadeniz Örneklemesi Artvin. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, (2), 79-83.
- Akyol, C., Güner, S., Oğan, Y., Aydın, E., Yüce, R., Uluyurt, T. (2014). Kırsal Alanların Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi –Artvin İli Arhavi İlçesi Örneği, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (1), 249-271.
- Akyüz, M., ve Batman, O. (2017). Ev Pansiyonculuğu Tanım Denemesi. TURAN-SAM, 9(36), 203-207.
- Artvin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü (2019). Yusufeli İlçesi Belediye Belgeli Ev Pansiyonları. 23.03.2019 tarihinde http://www.artvinkulturturizm.gov.tr/. adresinden alınmıştır.
- Ayaş, N. (2007). Çevresel sürdürülebilir turizm gelişmesi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 59-69.
- Beyhan, Ş. G. (2005). Tarihi Burdur Evlerinin Ev Pansiyonculuğu Kapsamında Değerlendirilmesi ve Burdur Turizmine Katkıları. I. Burdur Sempozyumu. 16-19 Kasım 2005, Burdur.
- Çalık, İ. (2014). Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Araştırması. Gümüşhane Üniversitesi Yayınları, Gümüşhane.
- Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) (2019). Artvin Yusufeli İşhan Köyü Tarihi Kimliğine Bürünüyor. 31.07.2019 tarihinde https://www.dokap.gov.tr/projeler/artvin-yusufeli-ishan-koyutarihi-kimligine-burunuyor/81/Detay# adresinden alınmıştır.
- Emir, G. ve Kurgun, O. A. (2019). Ev pansiyonculuğunda yaşanan uygulama sorunları: Amasra örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 991-1011.
- Eminağaoğlu, Z. (2017). Yusufeli Geleneksel Konut Mimarisi ve Yeni Yerleşim Yeri İçin Öneriler. Ed: Demirel, F. (2017). Geleceğin İnşası Adına II. Yusufeli Sempozyumu Kitabı. Yusufeli Belediyesi Yayınları.
- Farsari, Y., ve Prastacos, P. (2000). Sustainable tourismindicators: pilot estimation for the municipality of Hersonissos, Crete. Regional Analysis.
- Farsari, Y., ve Prastacos,P. (2001). Sustainable tourism indicators for Mediterranean established destinations. Tourism Today, 1(1), 103-121.
- Koday, Z., ve Erhan, K. (2010). Yusufeli ilçesinin idari coğrafya analizi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2), 231-241.
- Kozak, N., Kozak, M. A., ve Kozak, M. (2010). Genel turizm. Ankara: Detay Yayıncılık
- Kültür Portalı (2019) “Haşıl Yemeği (Artvin)” https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/artvin/kulturatlasi/hasil151862 adresinden 23.09.2019 tarihinde alınmıştır.
- Kültür Portalı (2019) “Hasuta (Artvin)” https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/artvin/neyenir/hasuta adresinden 23.09.2019 tarihinde alınmıştır.
- Ödemiş, M., ve Çalık, İ. (2019). Sürdürülebilir Turizm Kavramı, Tarihsel Gelişimi ve Göstergeler Yoluyla İncelenmesi. Ed: Türkay. O. ve Çalık. İ. (2019) Sürdürülebilir Turizm: Gösterge Geliştirme ve Ölçme Yaklaşımı. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
- Punch, K. F. (2005). Sosyal Araştırmalara Giriş. Çev. D. Bayrak, H.B. Arslan ve Z. Akyüz. Ankara: Siyasal Kitabevi.
- Resmi Gazete. (21 Ağustos 1979). Turizm Müesseseleri ve Nitelikleri Yönetmeliği. Ankara, Sayı:16734.
- Resmi Gazete. (10 Mayıs 2005). Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliği. Ankara, Sayı: 8948
- Saruhan, Ş. C., ve Özdemirci, A. (2011). Bilim, Felsefe ve Metodoloji: Araştırmada Yöntem Problemi-SPSS Uygulamalı. Beta Yayıncılık.
- Selçuk, Z., Palancı, M., Kandemir, M., ve Dündar, H. (2014). Eğitim ve bilim dergisinde yayınlanan araştırmaların eğilimleri: İçerik analizi. Eğitim ve Bilim, 39(173).
- Stone, P. J., Dunphy, D. C., ve Smith, M. S. (1966). The general inquirer: A computer approach to content analysis. Oxford, England: M.I.T. Press.
- Swarbrooke, J. (1999). Sustainable tourism management. Cabi Publishing.
- United Nations World Tourism Organisation (UNWTO). (2004). Indicators of Sustainable Development for Tourism Destinations: A Guide Book. Madrid, Spain.
- UNWTO (2018). Defination of Sustainable Tourism, 15.09.2019 tarihindehttp://sdt.unwto.org/content/about-us-5 adresinden alınmıştır.
- Wall, G., ve Mathieson, A. (2006). Tourism: change, impacts, and opportunities. Pearson Education.
- Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitapevi.
APA | Çalık İ, ZURNACI J (2019). Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. , 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
Chicago | Çalık İsmail,ZURNACI Jalenur Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. (2019): 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
MLA | Çalık İsmail,ZURNACI Jalenur Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. , 2019, ss.2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
AMA | Çalık İ,ZURNACI J Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. . 2019; 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
Vancouver | Çalık İ,ZURNACI J Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. . 2019; 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
IEEE | Çalık İ,ZURNACI J "Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği." , ss.2144 - 2166, 2019. 10.21325/jotags.2019.465 |
ISNAD | Çalık, İsmail - ZURNACI, Jalenur. "Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği". (2019), 2144-2166. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.465 |
APA | Çalık İ, ZURNACI J (2019). Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(3), 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
Chicago | Çalık İsmail,ZURNACI Jalenur Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.3 (2019): 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
MLA | Çalık İsmail,ZURNACI Jalenur Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.3, 2019, ss.2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
AMA | Çalık İ,ZURNACI J Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(3): 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
Vancouver | Çalık İ,ZURNACI J Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(3): 2144 - 2166. 10.21325/jotags.2019.465 |
IEEE | Çalık İ,ZURNACI J "Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.2144 - 2166, 2019. 10.21325/jotags.2019.465 |
ISNAD | Çalık, İsmail - ZURNACI, Jalenur. "Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Ev Pansiyonculuğunun Değerlendirilmesi: Yusufeli Örneği". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/3 (2019), 2144-2166. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.465 |