Yıl: 2020 Cilt: 35 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 133 - 139 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.7161/ omuanajas.673760 İndeks Tarihi: 23-06-2020

Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışma, Türkiye’de yetiştirilen 5 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinin (Karatay-94, Beyşehir,Ayrancı, Kral-97 ve Larende) kimyasal kompozisyonu, in vitro gaz üretimi (GÜ), organik maddesindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) düzeylerini belirlemekamacıyla yapılmıştır. Arpa çeşitlerinin nişasta, ham protein (HP), asit (ADF) ve nötr çözeltide (NDF)çözünmeyen lif içerikleri sırasıyla %50.37-53.17, %9.72-11.83, %5.38-8.52, %19.86-23.37 ve %1.23-2.95 arasında olduğu belirlenmiştir. Gaz üretimi, metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerjilaktasyon (NEL) ve organik made sindirimine (OMS) ait değerler de sırasıyla 42.23-46.51 mL 200 mg-1kuru madde (KM), 7.74-8.44 ve 4.56-5.0697 MJ kg-1 KM ve %51.79-56.14 arasında değişmiştir.Araştırma sonucunda Larende, Beyşehir, Karatay-97 ve Ayrancı çeşidinin HP içeriği hariç, ADF, NDFve asit çözeltide çözünmeyen lignin (ADL) içerikleri Kral-97 çeşidine göre daha düşük (P<0.001)bulunmuştur. Çeşitler arasında nişasta, GÜ ve NEL değerleri benzer bulunurken OMS ve ME düzeyiLarende çeşidinde Kral-97’den daha yüksek saptanmıştır (P<0.05). Bu sonuçlar, incelenen arpaçeşitlerinin geviş getiren hayvanların beslenmesinde başarılı bir şekilde kullanılabileceğinigöstermiştir.
Anahtar Kelime:

Comparison of in vitro gas production, organic matter digestibility, metabolizable energy and nutrient contents of the some barley varieties

Öz:
This experiment was compare to determine the nutrient contents, gas production (GP), organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) levels of 5 barley (Hordeum vulgare L.) varieties (Karatay-94, Beyşehir, Ayrancı, Kral-97 ve Larende) grown in Turkey. The crude protein content (CP) of barley varieties ranged from 9.72 to 11.83%; neutral detergent fiber (NDF) from 19.86 to 23.37%; acid detergent fiber (ADF) from 5.38 to 8.52% and acid detergent lignin (ADL) from 1.23 to 2.95%. Total gas production ranged from 42.23 to 46.51 mL 200 mg-1 DM, ME from 7.74 to 8.44 MJ kg-1 DM, NEL from 4.56 to 5.06, OMD from 51.79 to 56.14%. As a result of this research it has been determined that ADF, NDF and ADL contents of Larende, Beyşehir, Karatay-97 and Ayrancı were significantly lower than those of Kral-97 (P<0.001), except for CP; starch, GP and NEL were similar among barley varieties. However, OMD and ME of Larende were significantly higher (P<0.05) than those of Kral-97. These results showed that the studied barley varieties can be used successfully in the feeding of ruminant animals.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MURUZ H, CELIK C (2020). Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. , 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
Chicago MURUZ Habip,CELIK CANSU Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. (2020): 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
MLA MURUZ Habip,CELIK CANSU Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. , 2020, ss.133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
AMA MURUZ H,CELIK C Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. . 2020; 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
Vancouver MURUZ H,CELIK C Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. . 2020; 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
IEEE MURUZ H,CELIK C "Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması." , ss.133 - 139, 2020. 10.7161/ omuanajas.673760
ISNAD MURUZ, Habip - CELIK, CANSU. "Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması". (2020), 133-139. https://doi.org/10.7161/ omuanajas.673760
APA MURUZ H, CELIK C (2020). Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(1), 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
Chicago MURUZ Habip,CELIK CANSU Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35, no.1 (2020): 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
MLA MURUZ Habip,CELIK CANSU Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.35, no.1, 2020, ss.133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
AMA MURUZ H,CELIK C Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2020; 35(1): 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
Vancouver MURUZ H,CELIK C Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2020; 35(1): 133 - 139. 10.7161/ omuanajas.673760
IEEE MURUZ H,CELIK C "Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35, ss.133 - 139, 2020. 10.7161/ omuanajas.673760
ISNAD MURUZ, Habip - CELIK, CANSU. "Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35/1 (2020), 133-139. https://doi.org/10.7161/ omuanajas.673760