Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 772 - 784 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.391 İndeks Tarihi: 16-06-2020

Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi

Öz:
Geleneksel olmayan, farklı ülke mutfaklarına ait yiyecek ve içecekleri tüketmeye çekinmeanlamına gelen gıda neofobisi, son yıllarda birçok akademik çalışmaya konu olmuştur. Buçalışma, Türkiye’de yaşayan bireylerin gıda neofobisi düzeyini belirlemek ve gıda neofobidüzeyi ile bireylerin demografik değişkenleri arasındaki ilişkiyi açıklamayıamaçlamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış, veri toplamaaracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Veriler 2017 yılının Kasım ve Aralık aylarındaAnkara ve İstanbul’da farklı özel şirketlerde çalışan bireylerden elde edilmiştir. Ölçekte yeralan 11 ifade gıda neofobisi olarak tek boyutta toplanmıştır. Gıda neofobisi boyutundakatılımcıların bazı betimleyici istatistiklerine göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.Katılımcıların genel gıda neofobi düzeyi literatürdeki diğer çalışmaların sonuçlara göredüşük çıkmıştır. Ayrıca gıda neofobi düzeyini eğitim ve yurt dışına çıkma durumununetkilediği görülmüştür. Diğer demografik değişkenlerde ise farklılık gözlemlenmemiştir.
Anahtar Kelime:

Determination of Food Neophobia Level in Adult Individuals

Öz:
Food neophobia has been the subject of many academic studies in recent years, which means not to consume food and beverages from non-traditional, different country kitchens. In this study, individuals living in Turkey to determine the level of food neophobia and with neophobia level aims to explain the relationship between demographic characteristics of individuals. In the study, quantitative research methods were used and data was used as a survey. The data were obtained from individuals working in different private companies in Ankara and Istanbul in November and December of 2017. The 11 phrases in the scale were collected in one dimension as food neophobia. Significant differences were obtained according to some descriptive statistics of the participants. The level of food neophobia of the participants was low compared to the results of other studies in the literature. In addition, it has been observed that the level of food neophobia affects education and abroad. Other demographic variables were not different.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bekar, A., Gümüş Dönmez, F. (2014). “Temalı Restoranlar ve Temalı-Etnik Restoran Ayrımı”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.
  • Choe, J. Y., Cho, M. S., (2011). “Food Neophobia and Willingness to Try Non – Traditional Foods for Koreans”. Food Qualitiy and Preference, 22: 671-673.
  • Cole N. C., An, R., Lee, S. Y., Donovan, S. M., (2017). “Correlates of Picky Eating and Food Neophobia in Young Children: A Systematic Rewiev and Meta Analysis”. Nutrition Reviews, 75 (7): 516-532.
  • Cooke, L., Carnell, S., Wardle, J., (2006). “Food Neophobia and Mealtime Food Consumption in 4 – 5 Year Old Children”. International Journal of Behavioral Nutrition and Phsical Activity, 3 (14): 1-6.
  • Dematte, M. L., Endrizzi, I., Gasperi, F., (2014). “Food Neophobia and Its Relation With Olfaction”. Fronties in Psychology, 5: 1-6.
  • Dovey, T. M., (2007). “Food Neophobia And ‘Picky/Fussy’ Eating İn Children: A Rewiew”. Appetite, 50: 181-193.
  • Finistrella, V., Manco, M., Ferara, A., Rustico, C., Presaghi, F., Morino, G., (2012). “Cross-Sectional Exploration of Maternal Reports of Food Neophobia and Pickiness in Preschooler- Mother Dyads”. Journal of the American College of Nutritionk, 31 (3): 152.
  • Flight, I., Leppard, P., Cox, D. N., (2003). “Food Neophonia and Associations With Cultural Diversity and Socio Economic Status Amongst Rural and Urban Australian Adolescents”. Appetite, 41: 51-59.
  • Henriques, A. S., King, S. C., Meiselman, H. L., (2009). “Consumer Segmentation Based on Food Neophobia and Its Application to Product Development”. Food Quality and Preference, 20: 83-91.
  • Hursti, U. K. K., Sjöden, P. O., (1997). “Food and General Neophobia and Their Relationship With Self Reported Food Choice: Familial Resemblance in Swedish Families With Children of Ages 7 – 17 Years”. Appetite: 29, 89-103.
  • Knaapila, A., Silventoinen, K., Broms, U., Rose, R. J., Perola, M., Kaprio, J.i Tuorilla, H. M., (2011). “Food Neophobia in Young Adults: Genetic Architecture and Relation to Personality, Pleasantness and Use Frequency of Food and Body Mass Index – A Twin Study”. Behav Genet, 41: 512-521.
  • Laureati, M., Bergamaschi, V., Pagliarini, E., (2015). “Assessing Childhood Food Neophobia: Validation of a Scale in Italian Primary School Children”. Food Qyality and Preference, 40: 8-15.
  • Loewen, R., Pliner, P., (2000). “The Food Situations Questionnaire: A Measure of Children’s Willingness to Try Novel Foods in Stimulating and Non – Stimulating Situations”. Appetite, 35: 239-250.
  • Mankan, E. (2017). “Gastronomide Yeni Trendler – Yenilebilir Böcekler”. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 12 (3): 425-440.
  • Martins, Y., Pelchat, M. L., Pliner, P., (1997). “Try It: It’s Good and It’s Good For You: Effects of Taste and Nutrition Information on Willingness to Try Novel Foods”. Appetite, 28: 89-102.
  • Nicklaus, S., (2011). “Children’s Acceptance of New Foods at Weaning. Role of Practices of Weaning and of Food Sensory Properties”. Appetite, 57: 812-815.
  • Nordin, S., Broman, DA., Garvill, J., Nyroos, M. (2004). “Gender Differences in Factors Affecting Rejection of Food in Healthy Young Swedish Adults”. Appetite, 43(3): 295-301.
  • Olabi, A., Najm, N. E. O., Baghdadi, O. K., Morton, J. M., (2009). “Food Neophobia Levels of Lebanese and American College Students”. Food Quality and Preference, 20: 353-362.
  • Perry, R. A., Mallan, K. M., Koo, J., Mauch, C. E., Daniels, L. A., Magarey, A. M., (2015). “Food Neophobia and Its Association With Diet Quality and Weight in Children Aged 24 Months: A Cross Sectional Study”. International Journal of Behavioral Nutrition and Phsical Activity, 12 (13): 1-8.
  • Pliner P., Hobden, K., (1992). “Development of a Scale to Measure Trait of Food Neophobia in Humans”. Appetite, 19: 105-120.
  • Raudenbush, B., Frank, R. A., (1999). “Assessing Food Neophobia: The Role of Stimulus Familiarty”. Appetite, 23 (2): 264-266.
  • Ruiz, V. F., Claret, A., Chaya, C., (2013). “Testing a Spanish Version of the Food Neophonia Scale”. Food Quality and Preference, 28: 222-225.
  • Smith, A. D., Herle, M., Fildes, A., Cooke, L., Steinsbekk, S., Llewellyn, C. H., (2017). “Food Fussiness and Food Neophobia Share a Common Etiology in Early Childhood”. The Journal of Child Psychology and Psychiatry, 58 (2): 189-196.
  • Tuorilla, H., Lahteenmaki, L., Pohjalainen, L., Lotti, L., (2001). “Food Neophobia Among The Finns and Related Responses to Familiar and Unfamiliar Foods”. Food Quality and Preference, 12: 29-37.
APA CEYLAN V, AKAR ŞAHİNGÖZ S (2019). Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. , 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
Chicago CEYLAN Veli,AKAR ŞAHİNGÖZ Semra Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. (2019): 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
MLA CEYLAN Veli,AKAR ŞAHİNGÖZ Semra Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. , 2019, ss.772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
AMA CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. . 2019; 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
Vancouver CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. . 2019; 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
IEEE CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S "Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi." , ss.772 - 784, 2019. 10.21325/jotags.2019.391
ISNAD CEYLAN, Veli - AKAR ŞAHİNGÖZ, Semra. "Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi". (2019), 772-784. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.391
APA CEYLAN V, AKAR ŞAHİNGÖZ S (2019). Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
Chicago CEYLAN Veli,AKAR ŞAHİNGÖZ Semra Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.2 (2019): 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
MLA CEYLAN Veli,AKAR ŞAHİNGÖZ Semra Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.2, 2019, ss.772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
AMA CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
Vancouver CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 772 - 784. 10.21325/jotags.2019.391
IEEE CEYLAN V,AKAR ŞAHİNGÖZ S "Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.772 - 784, 2019. 10.21325/jotags.2019.391
ISNAD CEYLAN, Veli - AKAR ŞAHİNGÖZ, Semra. "Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/2 (2019), 772-784. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.391