Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 968 - 979 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.402 İndeks Tarihi: 16-06-2020

TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi

Öz:
Araştırmada üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarının üç faktörlü yeme ölçeği TFEQR21 ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın alanı Kırıkkale Üniversitesi olarakbelirlenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Anketuygulaması sonucunda, 375 adet değerlendirilebilir anket formuna ulaşılmıştır. Anketformlarından elde edilen verilerin analizinde t-testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova)kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin yeme davranışları, cinsiyet, beden kitle indeksi vebeden ağırlığı algısı açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmada, zayıf ve normal kilolukatılımcıların doğru beden algısının (DBA), normal kilolunun üzerinde olan katılımcılaragöre yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, beden kitle indeksinin yeme davranışının bilişselkısıtlama boyutunda, cinsiyetin duygusal yeme boyutunda ve beden ağırlığı algısınınbilişsel kısıtlama ve duygusal yeme boyutlarında farklılığa yol açtığı sonuçlarınaulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Examination of Eating Behaviors of University Students With TFEQ-R21

Öz:
The aim of this study is to examine the eating behaviors of university students with threefactor eating scale TFEQ-R21. The area of the study was determined as Kırıkkale University. The questionnaire was used as the data collection method. As a result of the questionnaire application, 375 evaluable questionnaires were reached. T-test and one-way analysis of variance (Anova) were used to analyze the data obtained from the questionnaires. In the study, eating behaviors of students were compared in terms of gender, body mass index and body weight perception. In the study, it was determined that the correct body perception of the weak and normal weight individuals was higher than the participants who were over the normal weight. In addition, the body mass index differs in the dimension of cognitive restriction of eating behavior and gender varies in the emotional eating dimension. The perception of body weight resulted in differences in cognitive restriction and emotional eating behavior.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA NALÇACI İKİZ A (2019). TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. , 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
Chicago NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. (2019): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
MLA NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. , 2019, ss.968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
AMA NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. . 2019; 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
Vancouver NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. . 2019; 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
IEEE NALÇACI İKİZ A "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi." , ss.968 - 979, 2019. 10.21325/jotags.2019.402
ISNAD NALÇACI İKİZ, Aylin. "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi". (2019), 968-979. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.402
APA NALÇACI İKİZ A (2019). TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
Chicago NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.2 (2019): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
MLA NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.2, 2019, ss.968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
AMA NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
Vancouver NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402
IEEE NALÇACI İKİZ A "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.968 - 979, 2019. 10.21325/jotags.2019.402
ISNAD NALÇACI İKİZ, Aylin. "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/2 (2019), 968-979. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.402