TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 968 - 979 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.402 İndeks Tarihi: 16-06-2020
TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi
Öz: Araştırmada üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarının üç faktörlü yeme ölçeği TFEQR21 ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın alanı Kırıkkale Üniversitesi olarakbelirlenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Anketuygulaması sonucunda, 375 adet değerlendirilebilir anket formuna ulaşılmıştır. Anketformlarından elde edilen verilerin analizinde t-testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova)kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin yeme davranışları, cinsiyet, beden kitle indeksi vebeden ağırlığı algısı açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmada, zayıf ve normal kilolukatılımcıların doğru beden algısının (DBA), normal kilolunun üzerinde olan katılımcılaragöre yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, beden kitle indeksinin yeme davranışının bilişselkısıtlama boyutunda, cinsiyetin duygusal yeme boyutunda ve beden ağırlığı algısınınbilişsel kısıtlama ve duygusal yeme boyutlarında farklılığa yol açtığı sonuçlarınaulaşılmıştır.
Anahtar Kelime: Examination of Eating Behaviors of University Students With TFEQ-R21
Öz: The aim of this study is to examine the eating behaviors of university students with threefactor eating scale TFEQ-R21. The area of the study was determined as Kırıkkale University. The questionnaire was used as the data collection method. As a result of the questionnaire application, 375 evaluable questionnaires were reached. T-test and one-way analysis of variance (Anova) were used to analyze the data obtained from the questionnaires. In the study, eating behaviors of students were compared in terms of gender, body mass index and body weight perception. In the study, it was determined that the correct body perception of the weak and normal weight individuals was higher than the participants who were over the normal weight. In addition, the body mass index differs in the dimension of cognitive restriction of eating behavior and gender varies in the emotional eating dimension. The perception of body weight resulted in differences in cognitive restriction and emotional eating behavior.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Abdull Hakim, N. H,. Muniandy, N. D., & Danish, A. (2012). Nutritional status and eating practices among university students in selected universities in Selangor, Malaysia. Asian Journal of Clinical Nutrition. 4(3), 77–87.
- Altınel, H. (2011). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Ata, A., Vural, A. & Keskin, F. (2014). Beden Algısı ve Obezite. Ankara Medical Journal. 14(3), 74 -84.
- Cheli Vettori J, Covolo, N, Savegnago Mialich M, & Jordao Junior AA. (2014). Nutritional status, weight evolution and eating behavior in university students of health careers in Ribeirao, Preto, Sao Paulo, Brazil. Nutr Clin Diet Hosp.34(2):52-62.
- Çeçen, S., & Eren, C. (2018). The association between ABO, RH blood types and eating behaviour. Medeniyet Medical Journal. 33(4):314-319. doi:10.5222/MMJ.2018.73558
- Demirezen, E. & Çoşansu, G. (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi (STED). 14(8). 174-178.
- Deveci, B., Deveci B., & Avcıkurt C. (2017). Yeme Davranışı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/3 118-134. DOI: 10.21325/jotags.2017.8
- Güzey, M. (2014). Kadınlarda Ağırlık Yönetiminin Yeme Tutum Davranışı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans Tezi. Ankara. İnalkaç, S., & Arslantaş, H. (2018). Duygusal Yeme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi . 27(1):70-82. doi:10.17827/aktd.336860
- Karakuş, S., Ş., Yıldırım, H., & Büyüköztürk, Ş. (2016). Üç faktörlü yeme ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. TAF Preventive Medicine Bulletin. 15 (3). DOI: 10.5455/pmb.1-1446540396
- Kayri, M. (2009). Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) teknikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi: 19 (1). 51-64.
- Mahfouz M. S, Makeen A. M, Akour A. Y, Madkhly T. M, Hakami H. M, & Shaabi W. M, et al.( 2016). Nutritional habits and weight status among Jazan university students: Eating patterns and healthy lifestyle assessment. Epidemiol Biostat Public Health.13(2):e11658. https://doi.org/10.2427/11658.
- Serin, Y. & Şanlıer, N.(2018). Duygusal Yeme, Besin Alımını Etkileyen Faktörler ve Temel Hemşirelik Yaklaşımları. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi. 9(2):135-146. DOI: 10.14744/phd.2018.23600
- Şanlıer, N. (2012). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Ankara: Pegem Akademi.
- Şanlıer, N., Konaklıoglu, E. & Güçer, E. (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 29 (2) 333-352
- Türkiye Sağlık Araştırması, (2016). Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni. Erişim: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24573. (15.03.2019).
- Uğur, M. (2008). Duygudurum Bozuklukları. Türkiye’de Sık Karşılaşılan Psikiyatrik Hastalıklar. Sempozyum Dizisi No:62. S:59-84.
- WHO (World Health Organization). Nutrition. Erişim: http://www.euro.who.int/en/health-topics/diseaseprevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi (26.03.2019).
- WHO (World Health Organization). Obesity. Erişim: https://www.who.int/topics/obesity/en/ (26.03.2019)
- Yılmaz, E., & Özkan, S. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. V. Temel Sağlık Hizmetleri Sempozyumu, 10-11 Mayıs, Manisa.
APA | NALÇACI İKİZ A (2019). TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. , 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
Chicago | NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. (2019): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
MLA | NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. , 2019, ss.968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
AMA | NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. . 2019; 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
Vancouver | NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. . 2019; 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
IEEE | NALÇACI İKİZ A "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi." , ss.968 - 979, 2019. 10.21325/jotags.2019.402 |
ISNAD | NALÇACI İKİZ, Aylin. "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi". (2019), 968-979. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.402 |
APA | NALÇACI İKİZ A (2019). TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
Chicago | NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.2 (2019): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
MLA | NALÇACI İKİZ Aylin TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.2, 2019, ss.968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
AMA | NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
Vancouver | NALÇACI İKİZ A TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(2): 968 - 979. 10.21325/jotags.2019.402 |
IEEE | NALÇACI İKİZ A "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.968 - 979, 2019. 10.21325/jotags.2019.402 |
ISNAD | NALÇACI İKİZ, Aylin. "TFEQ-R21 ile Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışlarının İncelenmesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/2 (2019), 968-979. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.402 |