Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 484 - 504 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.374 İndeks Tarihi: 18-06-2020

Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışmada turizme açık çiftliklerinde turizm faaliyetlerini uygulayan işletmelerin yöreselmutfak kültürünün sürdürülebilirliğine olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıcaçiftliklerde uygulanan gıda saklama yöntemleri ve üretilen yerel gıdaların mutfak kültürüsürdürülebilirliği açısından öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamdaTürkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan 9 çiftlik ziyaret edilmiştir. Araştırma kapsamındaveri toplamak için görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada standartlaştırılmış açık uçlugörüşme ve gözlem tekniği kullanılarak veri toplanması gerçekleştirilmiştir. Gözlemyapılmış olan çiftlik yetkililerine mutfak kültürünün sürdürülebilirliği ile ilgili sorularyöneltilmiş ve alınan cevaplar betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göreçiftlikleri ziyaret eden konuklar çiftlikte ve çiftlik çevresinde yaşayanlardan yöresel yemektarifleri, geleneksel gıda saklama yöntemleri gibi konularda bilgiler edinmektedir. Ayrıcaçiftlik halkı da konaklayan gönüllülerden mutfak kültürü ile ilgili bilgiler edinmekte vebunları uygulayabilmektedir. Çiftlik turizmi mutfak kültürünün sürdürülmesine katkısağlamanın yanında kültürel etkileşim de sağlamaktadır.
Anahtar Kelime:

Evaluation of Farm Tourism Activities on Traditional Culinary Culture Sustainability

Öz:
In this paper, it is aimed to determine the effects of the enterprises which implement tourism activities in the open farms in the tourism sector on the sustainability of the local culinary culture. In addition, the importance of food culture sustainability of the food storage methods applied in the farms and the produced local foods are intended to demonstrate in this study. In this context, 9 farms that located in various regions of Turkey have been visited over. The interview form was used to collect data. In this research, data were collected by using standardized open-ended interview and observation technique which are one of the qualitative research methods. The farm authorities were asked questions about the sustainability of the culinary culture and the responses were analyzed descriptively. According to the results of the survey, guests who visit the farms get information about local recipes, traditional food preservation methods on the farm and around the farm. The results of the research show that the farm people get information about the culinary culture from the volunteers and apply them. Besides, most of the people living in rural areas supply a substantial part of their fundamental cuisine needs from packaged foods instead of using traditional food storage methods.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ULUER SAVGIN C, DONMEZ B (2019). Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. , 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
Chicago ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. (2019): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
MLA ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. , 2019, ss.484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
AMA ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. . 2019; 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
Vancouver ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. . 2019; 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
IEEE ULUER SAVGIN C,DONMEZ B "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi." , ss.484 - 504, 2019. 10.21325/jotags.2019.374
ISNAD ULUER SAVGIN, Ceren - DONMEZ, Burhanettin. "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi". (2019), 484-504. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.374
APA ULUER SAVGIN C, DONMEZ B (2019). Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
Chicago ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.1 (2019): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
MLA ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.1, 2019, ss.484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
AMA ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(1): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
Vancouver ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(1): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374
IEEE ULUER SAVGIN C,DONMEZ B "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.484 - 504, 2019. 10.21325/jotags.2019.374
ISNAD ULUER SAVGIN, Ceren - DONMEZ, Burhanettin. "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/1 (2019), 484-504. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.374