Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 484 - 504 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.374 İndeks Tarihi: 18-06-2020
Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi
Öz: Bu çalışmada turizme açık çiftliklerinde turizm faaliyetlerini uygulayan işletmelerin yöreselmutfak kültürünün sürdürülebilirliğine olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıcaçiftliklerde uygulanan gıda saklama yöntemleri ve üretilen yerel gıdaların mutfak kültürüsürdürülebilirliği açısından öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamdaTürkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan 9 çiftlik ziyaret edilmiştir. Araştırma kapsamındaveri toplamak için görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada standartlaştırılmış açık uçlugörüşme ve gözlem tekniği kullanılarak veri toplanması gerçekleştirilmiştir. Gözlemyapılmış olan çiftlik yetkililerine mutfak kültürünün sürdürülebilirliği ile ilgili sorularyöneltilmiş ve alınan cevaplar betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göreçiftlikleri ziyaret eden konuklar çiftlikte ve çiftlik çevresinde yaşayanlardan yöresel yemektarifleri, geleneksel gıda saklama yöntemleri gibi konularda bilgiler edinmektedir. Ayrıcaçiftlik halkı da konaklayan gönüllülerden mutfak kültürü ile ilgili bilgiler edinmekte vebunları uygulayabilmektedir. Çiftlik turizmi mutfak kültürünün sürdürülmesine katkısağlamanın yanında kültürel etkileşim de sağlamaktadır.
Anahtar Kelime: Evaluation of Farm Tourism Activities on Traditional Culinary Culture Sustainability
Öz: In this paper, it is aimed to determine the effects of the enterprises which implement tourism activities in the open farms in the tourism sector on the sustainability of the local culinary culture. In addition, the importance of food culture sustainability of the food storage methods applied in the farms and the produced local foods are intended to demonstrate in this study. In this context, 9 farms that located in various regions of Turkey have been visited over. The interview form was used to collect data. In this research, data were collected by using standardized open-ended interview and observation technique which are one of the qualitative research methods. The farm authorities were asked questions about the sustainability of the culinary culture and the responses were analyzed descriptively. According to the results of the survey, guests who visit the farms get information about local recipes, traditional food preservation methods on the farm and around the farm. The results of the research show that the farm people get information about the culinary culture from the volunteers and apply them. Besides, most of the people living in rural areas supply a substantial part of their fundamental cuisine needs from packaged foods instead of using traditional food storage methods.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ahipaşaoğlu, S. ve Çeltek, E. (2006). Sürdürülebilir kırsal turizm. Ankara: Gazi Kitabevi
- Azzurra A., R.V. Florence (2015) “Sustainability of Well-Being International Forum”. Food for Sustainability and not just food, Florence SWIF, Organic farming and sustainability in food choices: an analysis of consumer preference in Southern Italy, Agriculture and Agricultural Science Procedia 8 (2016) 193 – 200
- Bezirgan, M., ve Koç, F. (2014). “Yerel Mutfakların Destinasyona Yönelik Aidiyet Oluşumuna Etkisi: Cunda Adası Örneği”. Journal of International Social Research, 7(34), 917-928.
- Bond, C. A., Thilmany, D. and Bond, J. K.(2008). ‘What to choose? The value of label claims to fresh produce consumers’, Journal of Agricultural and Resource Economics, Vol. 33, pp. 402–427
- Bozok, D., K. Kahraman (2015). “Kırsal Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Rolü: Balıkesir” Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences 5 (1): 85-90, ISSN: 1307- 1149, E-ISSN: 2146-0086, www.nobel.gen.tr
- Bucak, T. ve Turan, Ö. (2014). “Eko-Gastronomiye Yerel Toplumun Bakışı: Gökçeada Örneği.” Cittaslow Gökçeada Eko-Gastronomi Kongresi, Gökçeada, 24-25 Nisan 2014.
- Busby, G. ve S. Rendle (2000), “The Transition from Tourism on Farms to Farm Tourism. Tourism Management”, 21(6), 635–642.http://wwoof.net, 20016.
- Cichowska, J. ve Klimek A. (2011). The Role Of Agrotourism İn The Development And Conversion Of Rural Areas. Polska Akademia Nauk, Oddziaá W Krakowie, s. 97–107.
- Civelek, C., Dalgın, T. ve Çeken, H. (2014). Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki AgroTurizm Alanlarında Bir Araştırma, Turizm Akademik Dergisi, 1 (1), 15-28.
- Civelek Oruç, M., ve Türkay, O. (2017). Tarim Turı̇zmı̇ Pazarlamasinda Web Sı̇telerı̇nı̇n Rolü: Türkı̇ye Ve İspanya’Dakı̇ Tarim Turı̇zmı̇ İşletmelerı̇nı̇n Karşilaştirmali Analı̇zı̇. Balikesir University Journal of Social Sciences Institute, 20(37), 313–335. Retrieved.fromhttp://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=a9h&AN=128374028&lang=tr&site=e ds-live&authtype=ip,uid
- Deniz, S., Özden, O., Akgün, O. ve Yıldırım, H. M. (2018). Agro Turizm Tesislerinin Gastronomi Faaliyetleri Açısından İncelenmesi: Çanakkale Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 364-378 DOI: 10.21325/jotags.2018.287
- Doğdubay M., Sarıoğlan M., Saatçi G., Eroz S. (2011) “Destinasyon Pazarlamasında Yerel Yönetimlerin Gastronomik Öğeleri Kullanma Eğilimlerinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma” V. Ulusal Gastronomi Sempozyumu 2011, Antalya
- Doğdubay, M. ve İ. Giritlioğlu (2008), “Mutfak Turizmi” Editörler: Hacıoğlu, N, ve C. Avcıkurt, Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Nobel Yayın Dağıtım, s.433-456.
- Gossling S. ve Mattson (2002). “Farm tourism in Sweden, Structure, Growth, Characteristics. Scandinavian” Journal of Hospitality and Tourism 2(1), 17-30.
- Güneş, Gül, Halil İ. Ülker ve G. Karakoç (2008), “Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi”, II. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 10-11 Nisan 2008, Antalya.
- Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe-Yöntem-Analiz. Ankara: Seçkin Yayınevi.
- Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N., &Cambourne, B. (Eds.). (2004). “Food Tourismar Ound Theworld”. Routledge.
- Lavecchia, G. Ragone (2008). Green: thenewgold http://www.restaurant-hospitality.com/features/green_new_gold et.2018.
- Lobo, R. E., Goldman, G. E., Jolly, D. A., Wallace, B. D., Schrader, W. ve Parker, S.A. (1999). “Agritourism Benefits Agriculture in San Diego County”. California Agriculture 53(6):20-24 DOI: 10.3733/ca.v053n06p20.
- Kesici M. (2012), “Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü”, KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştirmalar Dergı̇si 14 (23): 33-37, 2012 ISSN: 1309-9132.
- Maruti, M.K. (2009). Agro-Tourism: Scope And Opportunities For The Farmers In Maharashtra. Y. C. college, Pachwad Tal- Wai, Dist – Satara, State- Maharashtra, India. indiastat.com
- Nilson, A.P. (2002). Staying on farms an ideological background. Annals of Tourism Research, 29(1), 7-24.
- Nosi, C. ve Zanni, L. (2004), Movingfrom “Typicalproducts” Tofoodrelatedservices, “The Slow Foodcase as a New Businessparadigm”, British Food Journal, Vol. 106 No.10/11, pp. 779-792.
- Petroman, C., A.Mirea, A. Lozici , E.C. Constantin , D. Marin , I. Merce (2015). 3rd Global Conference On Busıness, Economıcs, Management And Tourısm, 26-28 November, Rome, Italy.
- Roy, Hall ve Ballantine (2017), Case Studies in Food Retailing and Distribution editör: John Byrom, Dominic Medway, sf 87.
- Selvi, S. M. ve D. Demirer (2012). “ Ekolojik Tatil Çiftliklerinin TATUTA Projesi Deneyimine İlişkin Örnek Olay İncelemesi” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Cilt 23, Sayı 2, Güz: 187 – 202.
- Spiller, K. (2012),” Ittastes Betterbecause, Bconsumer Understandings of UK Farmers’ Market Food, Appetite, Vol. 59 No.1, pp. 100-107.
- Şengül Serkan, Oğuz Türkay, (2016), “Akdeniz Mutfak Kültürünün Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi” Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/Special issue1, 86-99.
- Tezcan, Mahmut (1993), “Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar; Yemeklerin Toplumsal Fonksiyonları”, Editör: Toygar Kamil, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları no:3, Ankara.
- Thorn, Bret (2017). “Trendy Restaurants Reflect Local Customs, Global İnfluence, Dishes From Israel, Peru And Sichuanattract Customers”, http://www.restaurant-hospitality.com/trending-tables/trendy-restaurants-reflectlocal-customs-global-influence.
- Zepeda, L.,ve Deal, D., (2009). “Organic And Local Food Consumer Behaviour: Alpha Bettheory”. International Journal of Consumer Studies, 33(6), 697-705.
- Tatuta http://www.tatuta.org/?p=301&pg=10&lang=tr#tatuta e.t. 2018.
- TDK,http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=GASTRONOM, e.t.2018.
- www slowfood, https://www.slowfood.com/about-us/slow-food-terminology/ e.t. 2018.
APA | ULUER SAVGIN C, DONMEZ B (2019). Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. , 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
Chicago | ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. (2019): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
MLA | ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. , 2019, ss.484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
AMA | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. . 2019; 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
Vancouver | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. . 2019; 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
IEEE | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi." , ss.484 - 504, 2019. 10.21325/jotags.2019.374 |
ISNAD | ULUER SAVGIN, Ceren - DONMEZ, Burhanettin. "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi". (2019), 484-504. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.374 |
APA | ULUER SAVGIN C, DONMEZ B (2019). Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
Chicago | ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.1 (2019): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
MLA | ULUER SAVGIN Ceren,DONMEZ Burhanettin Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.1, 2019, ss.484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
AMA | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(1): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
Vancouver | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(1): 484 - 504. 10.21325/jotags.2019.374 |
IEEE | ULUER SAVGIN C,DONMEZ B "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.484 - 504, 2019. 10.21325/jotags.2019.374 |
ISNAD | ULUER SAVGIN, Ceren - DONMEZ, Burhanettin. "Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/1 (2019), 484-504. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.374 |