Yıl: 2019 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 341 - 358 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 17-06-2020

ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz:
Anadolu Selçuklu Devleti, Türklerin Anadolu’da kurdukları ilkdevlet olarak tarihimizin önemli dönüm noktalarından birini teşkiletmektedir. Türkistan’dan getirdikleri sosyal ve kültürel değerleriAnadolu’nun farklı milletlerinin inanç ve kültürleri ile yoğurarakyeni bir medeniyet ortaya çıkaran Anadolu Selçukluları, bununyanı sıra bugün dahi bu değerler ile hoşgörü çatısı altında birlikteyaşayabilmenin temelini oluşturmuşlardır.Yaşadığımız bu topraklara böylesine bir değer katan bu büyük devletiher veçhesi ile bilmek ve anlamak tarihin önemli kırılma noktalarınahâkim olabilmek adına önemlidir. Bu çerçevede tarihimizin önemlibir kültür hazinesi olan Anadolu Selçukluları’nın sosyal ve kültürelhayatına ışık tutmak adına incelenmesi gereken bir alan da gıda,beslenme ve yemek kültürü olarak önem arz etmektedir. Buamaçla çalışmada Anadolu Selçuklu döneminin önde gelen anakaynaklarında tespit edilen gıda ve üretimi bilgileri yorumlanarakgıda mühendisliği perspektifinde değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime:

An Evaluation on Food and Food Production in Anatolian Sources of Anatolian Seljuks

Öz:
The Anatolian Seljuk State constitutes one of the important milestones of our history as the first state established by the Turks in Anatolia. The Anatolian Seljuks, which created a new civilization by kneading the social and cultural values they brought from Turkistan with the beliefs and cultures of the different nations, formed the basis of living together even today with these values, under the framework of tolerance. It is our duty to know and understand this great state which adds such value to these lands. In this context, an area that needs to be examined to shed light on the social and cultural life of the Anatolian Seljuks, which is an important cultural treasure of our history, food, nutrition and food culture that became more of an issue. For this purpose, the food and production information determined in the main sources of Anatolian Seljuk period were interpreted and evaluated in the perspective of food engineering.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abûl- Farac. (1999). Abûl-Farac tarihi. (Ö. R. Doğrul, Çev.). Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • Ahmed Bin Lütfullah. (2017). Câmiu’d-Düvel. (A. Öngül, Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayıncılık.
  • Ahmed Eflâkî. (1986). Ariflerin menkıbeleri. (T. Yazıcı, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Aksarayî. (2000). Müsâmeretü’l-ahbâr. (M. Öztürk, Çev.). Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • Anna Komnena. (1996). Alexiad. (B. Umar, Çev.). İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  • Bodmer, J. (2016). Selçuklular Anadolu’da. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Bulduk, S. (2007). Gıda teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Claude, C. (2016). 13. yüzyılın başında Anadolu’da ticaret. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Ebü’l Hayr-ı Rûmî. (2007). Saltık gazi destanı. (N. Demir, M. D. Erdem, Haz.). Ankara: Destan Yayınları.
  • El-Ömerî. (2014). Mesâliku’l Ebsar fî Memâlikîl-Emsar. (A. Batur, Çev.). İstanbul: Selenge Yayınları.
  • Er-Râvendî. (1999). Râhat-üs-Sudûr ve Âyet-üs-Sürûr. (A. Ateş, Çev.). Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • Gök, H.İ. ve Coşkuner, F. (2014). Tarîh-i Âl-i Selçuk (Anonim Selçuknâme). (H. İbrahim Gök ve Fahrettin Coşkuner, Çev.). Ankara: Atıf Yayınları. İbn Battûta. (2000). İbn Battûta seyahatnâmesi. (A. S. Aykut, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • İbn Bîbî. (1996). El Evâmirü’l-Alâ’iyye Fi’l-Umuri’l-Alâ’iyye. (M. Öztürk, Çev.). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınevi.
  • Köprülü, M. F. (1943). Anadolu Selçukluları Tarihi’nin Yerli Kaynakları. Belleten, 2, 27. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınevi.
  • Mecit, S. (2017). Anadolu Selçukluları (Bir Hanedanın Evrimi). (Ö. Akpınar, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Merçil, E. (2017). Anadolu Selçuklu uygarlığı izinde. Kayseri: Grup Matbacılık.
  • Merçil, E. (2000). Türkiye Selçukluları’nda meslekler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınevi.
  • Mevlanâ. (1957). Dîvân-ı Kebîr. (7 cilt). (A. Gölpınarlı, Çev.). İstanbul: Yükselen Matbaası.
  • Mevlanâ. (1985). Mesnevî, (6 cilt). (A. Gölpınarlı, Çev.). İstanbul: İnkîlap Kitabevi.
  • Niketas, K.(1995). Historia (Ioannes ve Manuel Komnenos Devirleri). (Fikret Işıltan, Çev.). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınevi.
  • Polat, M. S. (1997). Moğol İstilasına kadar Türkiye Selçukluları’nda İçtimaî ve İktisadî Hayat. İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Sevim, A. ve Erdoğan, M. (2014). Selçuklu Devletleri Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınevi.
  • Turan, O. (1948). Celâleddin Karatay, Vakıfları ve Vakfiyeleri. Belleten. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınevi, 12, 17-171.
  • Turan, O. (2014). Selçuklular Zamanında Türkiye. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Uzunağaç, Ö. (2015). Selçuklu Anadolu’sunda Beslenme ve Yemek Kültürü. İstanbul: Kitabevi.
  • Yazıcızâde, A. (2017). Tevârîh-i Âl-i Selçuk (Oğuznâme-Selçuklu Târihi). (2.Baskı). (Abdullah Bakır, Haz.). İstanbul: Çamlıca Basım Yayın.
APA SEVİM S, GÜLLÜ Y (2019). ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. , 341 - 358.
Chicago SEVİM Sezai,GÜLLÜ Yusuf Alper ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. (2019): 341 - 358.
MLA SEVİM Sezai,GÜLLÜ Yusuf Alper ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. , 2019, ss.341 - 358.
AMA SEVİM S,GÜLLÜ Y ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. . 2019; 341 - 358.
Vancouver SEVİM S,GÜLLÜ Y ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. . 2019; 341 - 358.
IEEE SEVİM S,GÜLLÜ Y "ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." , ss.341 - 358, 2019.
ISNAD SEVİM, Sezai - GÜLLÜ, Yusuf Alper. "ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME". (2019), 341-358.
APA SEVİM S, GÜLLÜ Y (2019). ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. TESAM AKADEMİ, 6(1), 341 - 358.
Chicago SEVİM Sezai,GÜLLÜ Yusuf Alper ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. TESAM AKADEMİ 6, no.1 (2019): 341 - 358.
MLA SEVİM Sezai,GÜLLÜ Yusuf Alper ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. TESAM AKADEMİ, vol.6, no.1, 2019, ss.341 - 358.
AMA SEVİM S,GÜLLÜ Y ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. TESAM AKADEMİ. 2019; 6(1): 341 - 358.
Vancouver SEVİM S,GÜLLÜ Y ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. TESAM AKADEMİ. 2019; 6(1): 341 - 358.
IEEE SEVİM S,GÜLLÜ Y "ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." TESAM AKADEMİ, 6, ss.341 - 358, 2019.
ISNAD SEVİM, Sezai - GÜLLÜ, Yusuf Alper. "ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ YERLİ VE YABANCI KAYNAKLARINDA ANADOLU’DA GIDA VE GIDA ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME". TESAM AKADEMİ 6/1 (2019), 341-358.