Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3275 - 3289 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.528 İndeks Tarihi: 18-06-2020
Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi
Öz: Bu çalışma, Türkiye’de Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören lisans,yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin organik gıdayı ne şekilde algıladıklarınıölçmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, gıdaların işlenmesinde ve tüketiciyehazır hale getirilmesinde önemli bir göreve sahip olan geleceğin aşçılarının organikgıda konusundaki algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, katılımcılarınorganik gıda konusundaki algılarının derinlemesine incelenmesi için Kelimeİlişkilendirme Testi (KİT) yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında Türkiye’deçeşitli üniversitelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören otuzöğrenciye ulaşılmıştır. Analizler sonunda katılımcıların organik gıda kavramı ile alakalıtoplam 85 kelime söyledikleri ve bu kelimelerin 209 kez tekrar edildiği belirlenmiştir.Katılımcıların organik gıda konusundaki yaptıkları tanımlar ise literatürde yapılantanımlarla benzeşmektedir.
Anahtar Kelime: Analysis of Organic Food Concept Throught the Word Association Test
Öz: The current study aims to measure how the concept of organic food is perceived by undergraduate, postgraduate and doctorate degree students studying in the field of Gastronomy and Culinary Arts in Turkey. For this purpose, the perceptions of the future Chefs about organic food, who play an important role in processing and making food ready for consumption, have been tried to be put forward. In the study, Word Association Test (WAT) method was employed to investigate the organic food perceptions of respondents in depth. In the scope of the study, thirty students studying in Gastronomy and Culinary Arts departments of various universities in Turkey were interviewed. As a result of analyses, it was noted that the respondents articulated a total of 85 words related to the concept of organic food and these words were repeated 209 times. The definitions of the respondents about organic food are similar to those provided in the literature.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ak, İ. (2002). “Ekolojik Tarım ve Hayvancılık”, Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi. Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Arastırma Enstitüsü, 1(2), 31-39.
- Aydın Eryılmaz, G., Demiryürek, K., ve Emir, M. (2015). Avrupa Birliği ve Türkiye’de organik tarım ve gıda ürünlerine karşı tüketici davranışları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(2), 199-206.
- Bahar, M. ve Özatlı, S. (2003). Kelime İlişkilendirme Testi Yöntemi ile Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Canlıların Temel Bileşenleri Konusundaki Bilişsel Yapılarının Araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(2), 75-85.
- Çelik, S. (2013). Kimler, neden organik gıda satın alıyor? Bir alan araştırması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30), 93-108.
- Demiryürek, K. (2011). Organik tarım kavramı ve organik tarımın dünya ve Türkiye’deki durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 27-36.
- Demiryürek, K., ve Bozoğlu, M. (2007). Türkiye’nin Avrupa Birliği Organik Tarım Politikasına Uyumu. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 316-321.
- Demiryürek, K., Stopes, C., ve Güzel, A. (2008). Organic agriculture: the case of Turkey. Outlook on AGRICULTURE, 37(4), 261-267.
- Hammitt, J. K. (1990). Risk perceptions and food choice: An exploratory analysis of organic‐versus conventional‐ produce buyers. Risk Analysis, 10(3), 367-374.
- Hughner, R. S., McDonagh, P., Prothero, A., Shultz, C. J., ve Stanton, J. (2007). Who are organic food consumers? A compilation and review of why people purchase organic food. Journal of Consumer Behaviour: An International Research Review, 6(2‐3), 94-110.
- Karakuş, Y., Onat, G., ve Güneren Özdemir, E. (2019). Yerel Halkın Gastronomi Turizmi Kavramına Bakış Açılarının Değerlendirilmesi. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, 19-21 Eylül 2019, Nevşehir.
- Kempa, R.F. ve Nicolas, C.E. (1983). Problem Solving Ability and Cognitive Structure; an Explanatory İnvestigation. Europan Journal of Science Education, 5, 171-184.
- Keskin, E. ve Örgün, E. (2015). Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Sürdürülebilir Turizm Olgusunun Kavramsal Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 30-40.
- Keskin, E., Örgün, E. ve Akbulut, A.B. (2017). Gastronomi Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3), 255-267.
- Kouba, M. (2003). Quality of organic animal products. Livestock production science, 80(1-2), 33-40.
- Krystallis, A., ve Chryssohoidis, G. (2005). Consumers' willingness to pay for organic food: Factors that affect it and variation per organic product type. British Food Journal, 107(5), 320-343.
- Lampkin, N. (1990). Organic farming. Farming press books. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19910740766. (Erişim tarihi: 05.04.2019).
- Lea, E., ve Worsley, T. (2005). Australians' organic food beliefs, demographics and values. British food journal, 107(11), 855-869.
- Leblebici Kacur, L. (2009). Erciyes Üniversitesi İibf Akademik ve İdari Personeli ile İibf İşletme Gündüz ve İkinciöğretim Öğrencilerinin Organik Ürünleri Algılamaları. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (33), 249-277.
- Magnusson, M. K., Arvola, A., Koivisto Hursti, U. K., Åberg, L., & Sjödén, P. O. (2001). Attitudes towards organic foods among Swedish consumers. British food journal, 103(3), 209-227.
- McLeod, S. A. (2007). Maslow's Hierarchy of Needs http://www.simplypsychology. org/maslow.html Accessed December 2013. Erişim tarihi: 2.04.2019.
- Numanoğlu, E., & Güçer, E. (2018). Yerel Halk Açısından Yavaş Şehir Akımı Algısı: Perşembe Örneği. Journal of Multidisciplinary Academic Tourism, 3(2), 11-22.
- Organik Tarım (2006). T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Organik Tarım, Çiftçi Eğitim Serisi 1. Ankara.
- Oxford (2010). “organik” Oxford Advanced Learner’s Dictionar. International Student’s Edition, Nev 8th Edition.
- Özatlı, N.S. (2006). Öğrencilerin Biyoloji Derslerinde Zor Olarak Algıladıkları Konuların Tespiti ve Boşaltım Sistemi Konusundaki Bilişsel Yapılarının Yeni Teknikler ile Ortaya Konması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Balıkesir.
- Özatlı, N. S. ve Bahar, M. (2010). Öğrencilerin Boşaltım Sistemi Konusundaki Bilişsel Yapılarının Yeni Teknikler ile Ortaya Konması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi, 10(2), 9-26.
- Özer Canarslan, N., ve Yılmaz Uz, C. (2019). Annelerin ve Hamilelerin Organik Gıda Satın Alma Davranışları. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 18(1).
- Polat, G. (2013). 9. Sınıf Öğrencilerinin Çevreye İlişkin Bilişsel Yapılarının Kelime İlişkilendirme Test Tekniği ile Tespiti, NEF-EFMED Cilt 7, Sayı 1, Haziran 2013/sayfa:97-120.
- Rehber, E., ve Turhan, S. (2002). Prospects and challenges for developing countries in trade and production of organic food and fibers: The case of Turkey. British Food Journal, 104(3/4/5), 371-390.
- Sayin, C., ve Mencet, M. N. (2003). The General Overview of Organic Market Structure, Foreign Trade and Regulation in Turkey and the EU. Cahiers Options Mediterraneennes, Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Mediterraneennes (CIHEAM), The Market For Organic Products in The Mediterranean, 61, 31- 36.
- Sayin, C., Brumfield, R. G., Mencet, M. N., ve Ozkan, B. (2005). The organic farming movement in Turkey. HortTechnology, 15(4), 864-871.
- Schifferstein, H. N., ve Ophuis, P. A. O. (1998). Health-related determinants of organic food consumption in the Netherlands. Food quality and Preference, 9(3), 119-133.
- Squires, L., Juric, B., ve Bettina Cornwell, T. (2001). Level of market development and intensity of organic food consumption: cross-cultural study of Danish and New Zealand consumers. Journal of Consumer Marketing, 18(5), 392-409.
- TDK (Türk Dil Kurumu). “organik” Url: (http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5ca64542cb4a10.04395590). (Erişim tarihi: 04.04.2019).
- Wilkins, J. L., ve Hillers, V. N. (1994). Influences of pesticide residue and environmental concerns on organic food preference among food cooperative members and non-members in Washington State. Journal of Nutrition Education, 26(1), 26-33.
- Yalvaç, G.H. (2008). İşbirlikli Öğrenme Yaklaşımının Öğretmen Adaylarının Çevreye İlişkin Zihinsel Yapılarına Etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
- Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara. Seçkin Yayıncılık.
- Yin, S., Wu, L., Du, L., ve Chen, M. (2010). Consumers' purchase intention of organic food in China. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(8), 1361-1367.
- Zanoli, R., ve Naspetti, S. (2002). Consumer motivations in the purchase of organic food: a means-end approach. British food journal, 104(8), 643-653.
APA | Onat G, KESKİN E (2019). Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. , 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
Chicago | Onat Gökhan,KESKİN EMRAH Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. (2019): 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
MLA | Onat Gökhan,KESKİN EMRAH Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. , 2019, ss.3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
AMA | Onat G,KESKİN E Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. . 2019; 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
Vancouver | Onat G,KESKİN E Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. . 2019; 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
IEEE | Onat G,KESKİN E "Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi." , ss.3275 - 3289, 2019. 10.21325/jotags.2019.528 |
ISNAD | Onat, Gökhan - KESKİN, EMRAH. "Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi". (2019), 3275-3289. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.528 |
APA | Onat G, KESKİN E (2019). Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
Chicago | Onat Gökhan,KESKİN EMRAH Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.4 (2019): 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
MLA | Onat Gökhan,KESKİN EMRAH Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.4, 2019, ss.3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
AMA | Onat G,KESKİN E Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
Vancouver | Onat G,KESKİN E Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3275 - 3289. 10.21325/jotags.2019.528 |
IEEE | Onat G,KESKİN E "Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.3275 - 3289, 2019. 10.21325/jotags.2019.528 |
ISNAD | Onat, Gökhan - KESKİN, EMRAH. "Organik Gıda Kavramının Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Analizi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/4 (2019), 3275-3289. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.528 |